معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش شهر تهران با تأکید بر لزوم بهروزرسانی شیوههای دعوت به نماز و فلسفه تربیت دینی، گفت مسئولان تربیتی خود به عمق این مفاهیم پی ببرند تا بتوانند بهطور مؤثر آن را به دانشآموزان منتقل کنند■ لزوم بهروزرسانی شیوههای دعوت به نماز و تربیت دینی در آموزش و پرورش

سیداحمد موسوی در اجلاس نماز و تجلیل از فعالان نماز مدارس شهر تهران، ضمن عرض درود به خدمتگزاران و دلسوزان نظام مقدس جمهوری اسلامی، بهویژه محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی، با تأکید بر پیوند عمیق اجلاسیه نماز با معنویت و تربیت نسل آینده، گفت: اجلاس نماز صرفاً یک گردهمایی ساده نیست، بلکه فرصتی مغتنم برای بررسی و تحلیل مسائل مهم تربیتی و دینی است که در جامعه ما نیازمند توجه ویژه است. نماز بهعنوان رکن اساسی دین، شایسته است در کانون توجه قرار گیرد و بهعنوان یک ضرورت فرهنگی و اجتماعی، در زندگی روزمره ما جاری و ساری شود.
وی با استناد به کلام گهربار امام صادق (علیهالسلام) که فرمودند: «خدای متعال برای هر چیزی اندازهای قرار داده است، جز در مورد ذکر و عبادت که هرچه بیشتر باشد، بهتر است»، بیان کرد: نماز تنها یک عمل عبادی نیست، بلکه یک نیاز فطری و درونی انسان است. در شرایطی که مشکلات و چالشها ما را احاطه کردهاند، نماز بهعنوان یک پناهگاه معنوی، میتواند آرامشبخش دلهای غمگین باشد. در واقع، نماز ابراز فروتنی و بندگی در برابر عظمت خداوند متعال و نشاندهنده وابستگی ما به ذات اقدس الهی است.
موسوی ادامه داد: در دنیای امروز که انسانها به دنبال تکیهگاههای پایدار هستند، متأسفانه بسیاری از این تکیهگاهها ناپایدارند؛ ثروت، قدرت و حتی روابط انسانی ممکن است روزی از بین بروند. اما تنها پناهگاهی که همواره پایدار و ابدی است، خداوند متعال است. بنابراین، اقامه نماز باید بهعنوان یک اصل اساسی در تربیت نسل آینده مورد توجه قرار گیرد.
این مقام مسئول با تأکید بر اینکه اجلاس نماز فرصتی برای همافزایی و گفتمانسازی در زمینههای مختلف مرتبط با نماز است، خاطرنشان کردند: ما باید بررسی کنیم که چگونه میتوانیم فرهنگ نماز را در جامعه نهادینه کنیم و نسل جوان را با فلسفه دینداری آشنا سازیم. مسئولان تربیتی باید خود به عمق این مفاهیم پی ببرند تا بتوانند آن را به دانشآموزان منتقل کنند. در این راستا، ضروری است که شیوههای دعوت به نماز و فلسفه تربیت دینی بهروزرسانی شود. باید بدانیم که نماز یک نیاز انسانی است و باید آگاهانه، عاشقانه و خالصانه انجام شود. همچنین باید توجه داشته باشیم که عبادت باید همراه با خشوع و خضوع باشد تا بتواند روح انسان را جلا بخشد.
موسوی افزود: انقلاب اسلامی معادلات جهانی را دگرگون کرده است و ما به یک تئوری جدید و فلسفهای نوین در عرصه فکری دست یافتهایم. این مکتب جدید، دشمنان را ناکام گذاشته و نیازمند برنامههایی در تراز این تفکر است. در این میان، باید توجه کنیم که نظام فکری ما باید تنظیم شود. اگر نظام فکری ما بهدرستی تنظیم شود، میتوانیم در بحث نماز و عبادت به شرایط قبولی آن بپردازیم. این شرایط تنها به عبادت محدود نمیشود، بلکه شامل ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اخلاقی و حتی زیستی نیز میگردد. بهعبارتیدیگر، نماز باید در تمامی جنبههای زندگی ما تأثیرگذار باشد.
وی با اذعان به این نکته که شرط قبولی عبادت، آگاهی است، بیان کرد: این آگاهی باید شامل فهم فلسفه نماز و عبادت باشد. وقتی ما این مفاهیم را برای نسل جدید، دانشآموزان و مربیانمان بیان کنیم، یک گفتمان مشترک ایجاد میشود. در این صورت، دیگر نیازی نیست که به اجبار شخصی را به مسجد دعوت کنیم؛ بلکه خودشان با شوق و علاقه به سوی عبادت میآیند.
معاون پرورشی و فرهنگی آموزشوپرورش شهر تهران در پایان سخنان خود با تأکید بر نکتهای مهم گفت: باید توجه داشته باشیم که نگهداشتن یک نوجوان یا دانشآموز در مسجد به اجبار و برای ۲۴ ساعت امکانپذیر نیست. اما وقتی او با اختیار و شوق به اعتکاف میآید، این یک پیروزی بزرگ است. این امر نشان میدهد که ما توانستهایم نسل جوان را به سمتی سوق دهیم که با ذکر خداوند متعال پیوندی عمیق برقرار کنند. اجلاسها، نمازها و تریبونها همگی ابزارهایی هستند که میتوانند نسل جوان را به سمت معنویت هدایت کنند. هرچه بیشتر این نشستها را برگزار کنیم و مربیان را توانمند سازیم، تأثیر بیشتری بر نسل جوان خواهیم گذاشت. در رأس همه اینها، قرآن، عترت و نماز باید محور فعالیتهای ما قرار گیرند. امیدوارم این همایش گامی مؤثر در راستای تقویت ایمان و دینداری نسل جوان باشد و ما را در مسیر نزدیکتر شدن به ارزشهای والای انسانی یاری کند