قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور در گفتگو با شبستان؛■ راه اندازی اتاق فکر نماز در مدارس/ شعار سال حرکتی اصلاحی در امور معیشتی مطابق با مبانی عدالت آفرین است
با عنايت به اهميت موضوع نماز ، ضرورت و نقش آن در آرامش روحی و روانی انسان و کاهش آسیب های اجتماعی که همواره مورد تاکید دین مبین اسلام و ائمه معصومین (ع) بود لذا بر آن شدیم تا در مورد برنامه های سال جدید ستاد اقامه نماز در این حوزه گفتگویی با دکتر «سید احمد زرهانی» قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور داشته باشیم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.
ضرورت نامگذاری امسال با عنوان مهار تورم و رشد تولید از سوی مقام معظم رهبری چیست؟
مقام معظم رهبری در حقیقت پیشوا و پدر مهربان امت ایران هستند. همان طور که از شادی مردم خوشحال می شوند از رنج مردم هم نگران می گردند و با مشاهده مشکلات معیشتی جامعه با نگرش راهبردی راهکار نشان می دهند. نامگذاری امسال با عنوان مهار تورم و رشد تولید برای ایجاد تحول در حوزه اقتصاد و معاش مردم صورت گرفته است و با توجه به اینکه ارزش پول ملی کشور کاهش یافته و قدرت خرید مردم در معرض تنزل قرار دارد لذا از این رهگذر طیف وسیعی از ملت ایران به زحمت افتاده اند و رنج می کشند.
رهبر معظم انقلاب در برابر این پدیده واکنش سازنده نشان می دهند و دولت، ملت و مجلس را برای اصلاح امور و کاستن از مشکلات بر می انگیزانند و جامعه را به سمت عدالت و تعادل اقتصادی سوق می دهند. اگر اسباب رشد و تولید فراهم شود و سرمایه های سرگردان به قطب تولید هدایت شوند، رشد اقتصادی حاصل می شود و به طور موثری از حجم فشارهای تورمی کاسته می شود و سازوکارهای پولشویی و دلالی تضعیف شده و راه های کسب ثروت های بادآورده مسدود می شود.
نحوه استقبال دولت، مجلس، نخبگان و محققان از این اندیشه راهبردی اهمیت بسزایی دارد یعنی آنان باید با تشکیل اتاق فکر راه های تحقق شعار سال را هموار کنند و با جلوگیری از رشد نقدینگی و سوق دادن سرمایه ها به سمت تولید به ایجاد تعادل در صادرات و واردات و مهار ورود اجناس قاچاق و کنترل مرزها و رفع مقررات دست و پاگیر، زمینه اصلاح امور اقتصادی را مساعد کنند.
شناخت آفات و موانع رشد اقتصادی باید با نگاه علمی انجام پذیرد و در سیاست های اقتصادی، مالی و پولی تجدید نظر لازم صورت بگیرد. باید بانک مرکزی در قانونمند کردن بانک ها و ملزم کردن آنها به رعایت اصول بانکداری نقش تاریخی خود را ایفا نماید تا بانک ها با دست و دلبازی «شبه پول» تولید نکنند و تعادل اقتصادی جامعه را بر هم نریزند. اگر تورم و رشد نقدینگی به حال خود رها شوند فقرا فقیرتر و ثروتمندان غنی تر می شوند و شکاف های خطرناک حادث می گردد که طبیعتا رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در برابر چنین پدیده ای می ایستد و دولت و ملت را به تعامل برای حل مشکل فرا می خوانند و حرکت اقتصادی کشور را اصلاح می کنند.
مبانی فقهی امام راحل و رهبر معظم انقلاب اسلامی ناظر به گسترش عدالت و مبارزه با فقر و ایجاد رضایت در مردم می باشند و به اقتضای این مبانی باید رویکردها، ساختارها و برنامه های اقتصادی متحول شود. خاستگاه مبانی فقهی مقام معظم رهبری ، قرآن، نهج البلاغه، عترت، سیره و سنت رسول الله (ص) است و عدول دستگاهها از این قوانین با خط مشی امام المسلمین سازگاری ندارد، از این رو شعار امسال حرکتی در جهت اصلاح امور معیشتی جامعه بر وفق همان مبانی مترقی و عدالت آفرین است.
ستاد اقامه نماز کشور در این زمینه چه برنامه هایی پیش بینی کرده است؟
ستاد اقامه نماز یک نهاد سیاست گذار در حوزه ترویج معارف نماز و تحکیم اقامه این فریضه الهی است و نقش فرهنگی و ارشادی دارد. طبعا هزاران روحانی فاضل و امام جماعت و مدیران صادقی که به ستاد اقامه نماز کمک می کنند به عنوان سربازان رهبری در ترویج شعار سال نقش هدایتگرانه خود را ایفا می کنند و با روشنگری ذهن و ضمیر، جامعه را نسبت به اهمیت موضوع آگاه می کنند.
آیا جهاد تبیین هم در مهار تورم و رشد تولید دارد؟
میدان جهاد تبیین وسعت و گستره ای هم سنگ ابهامات، پرسش ها و نگرانی های همگان دارد. طبیعتا کسانی که اهلیت علمی دارند و مردم به سخنان آنان توجه می کنند در ترویج شعار سال نقش خود را ایفا می کنند و با روشنگری و بیان حقایق اذهان را مطلع می سازنند. دشمنان انقلاب اسلامی با تحریف حقایق در یک جنگ ترکیبی تلاش می کنند که طیف هایی از جامعه را دچار استنباط های نادرست کنند و به سمت دگراندیشی و بیگانه گرایی سوق دهند. جهاد تبیین سازوکاری برای اصلاح دیدگاه ها و بیان روشن حقایق است و مسلما در حوزه اقتصادی کاربرد دارد، درخشش واقعیت ها باعث رفع ابهام ها می گردد البته مجاهدان میدان تبیین در حوزه اقتصاد، معیشت و تولید باید اطلاعات و اشراف علمی داشته باشند و با آگاهی و تبحر حرکت کنند تا قدرت تاثیرگذاری مطلوب داشته باشند و با بصیرت روشنگری کنند.
به نظر شما برای فرهنگ سازي شعار امسال نیازمند چه اقداماتی هستیم؟
دو دسته اقدام برای فرهنگ سازی ضرورت دارد؛ اقدامات تبلیغی و روشنگرانه در جهت بیان علل رشد تورم و راه های رشد و توسعه و پیشرفت اقتصادی و ذکر نقش هایی که دستگاه ها و نهادهای سیاست گذار و برنامه ریز دارند، این اقدامات منجر به آماده سازی جامعه برای حرکت به سمت تحول می شود. دوم اقدامات فنی و اقتصادی که با نگاه تخصصی در سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی و مجموعه دولت باید انجام پذیرد که می تواند در اصلاح سیاست های اقتصادی، مالی و پولی نقش موثری ایفا کند و بسترهای تصمیم سازی را اصلاح نماید.
دسته اول از فعالیت ها فرهنگ سازی قلمداد می شود و دسته دوم از اقدامات فعالیت های خاص در خلق سازوکارهای اقتصادی نو به شمار می آید، از این رو صدا و سیما، نخبگان حوزه ، دانشگاه ها، صاحبان حرف و صنایع و مدیران ارشد بانک ها باید وارد میدان شوند و رسالت خود را انجام دهند.از یک زاویه شعار سال از جنس « هست ها » است و دولت و نخبگان لازم است که از دل این هست ها، "بایدها "را استخراج کنند و راه های علمی و عملی را نشان دهند. در واقع لبیک به رهبری فقط بازگو کردن نظر ایشان و تکرار شعار سال نیست بلکه افزون بر آن عملیاتی کردن شعار سال در جهت رفاه ملت است و کار بزرگ روزگار ما به شمار می آید.
امسال چه میزان بودجه برای ستاد اقامه کشورتخصیص یافته است؟ نسبت به سال گذشته کاهش داشته یا افزایش توضیح دهید؟ چه میزان؟
ستاد اقامه نماز دستگاهی کم هزینه است و بودجه چندانی ندارد و رشد اعتبارات آن در حد متوسط است و کمبودها را از محل کمک های مردمی و مشارکت دستگاه ها تامین می کند.
مهمترین برنامه ستاد اقامه نماز کشور در سال جدید چیست؟
سرفصل برنامه سال 1402 بر اساس سند راهبردی اقامه نماز در افق 1401 الی 1420 در اسفند ماه به دستگاه ها و دفاتر ستاد اقامه نماز اعلام شده است که در ابعاد فرهنگی و آموزشی و پژوهشی و نظارتی سازوکارهای مهمی را تعریف کرده است. افزون بر آن ستاد اقامه نماز در چهارچوب تفاهم نامه های رسمی با دستگاه ها نقش نظارتی و ارزیابی از فعالیت ها را بر عهده دارد. در حوزه توسعه مساجد و نمازخانه های مستقر در راه های مواصلاتی همه ساله به صدها مسجد در مناطق محروم رسیدگی می کند. در حوزه تامین و تربیت نیروی انسانی متخصص و آموزش معارف نماز و اعزام استاد و اجرای دوره های آموزشی از طریق مرکز تخصصی نماز در قم فعالیت می کند. هر استان نیز در چهارچوب برنامه پنج ساله خود اقدامات ویژه ای را انجام می دهد.
در حوزه ترویج و تبلیغ نماز در جامعه به ویژه جوانان چه برنامه هایی دارید؟
در حوزه نشر و تولید علم با رویکرد توسعه ادبیات کودکان و نوجوانان با صبغه نمازی کتب متنوعی در دست تولید دارد. ستاد با آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان و مراکز علمی و آموزشی برای گسترش فرهنگ و معارف نماز برنامه ریزی های مشترک دارد.
ستاد امسال چه برنامه هایی در حوزه نماز در مدارس پیش بینی کرده است؟
کارگروه مشترک و اتاق فکر دایمی نماز در آموزش و پرورش و ستاد اقامه نماز در طول سال در حال رصد تحولات و برنامه ریزی برای کیفیت بخشی به حرکت اقامه نماز در مدارس هستند و در ذیل این جریان در مدارس نیز اتاق فکر نماز و فعال کردن آن مد نظر است.
یکی از مشکلات نماز مدارس، تامین حق ایاب و ذهاب برای فضلاء وطلابی است که بدون توقع مادی نماز جماعت را در مدارس اقامه می کنند و انتظار می رود دولت و مجلس به آموزش و پرورش و مدارس کمک کنند تا این پرداخت های حداقلی با موانع مواجه نشود. برگزاری مسابقات نماز دانش آموزی و آموزش معارف نماز به نسل نو از کارهای مشترک ستاد اقامه نماز و آموزش و پرورش است که در برخی از استان ها رونق بیشتری دارد.
ستاد اقامه نماز در سال گذشته با بازنگری در برنامه های آموزشی چند مجموعه آموزشی با ذکر منابع و سرفصل ها برای اقشار مختلف جامعه تعریف کرده است که یکی از آنها آموزش نماز برای مربیان و خانواده هاست. آموزش معارف نماز به پدران و مادران و فرزندان و کارکنان ادارات و امامان جماعت از برنامه های ستاد اقامه نماز است که با کمک دستگاه ها انجام می پذیرد.
اگر خانواده ها و جامعه مخاطب با معارف نماز و اسرار و آثار این فریضه الهی آشنایی بیشتری پیدا کنند. چراغ اقامه نماز در مساجد، منازل و ادارات پرفروغ تر می شود و به میزانی که خورشید عبادت وجود انسان ها را گرم می کند از مشکلات رفتاری و اجتماعی کاسته می شود. یعنی سرمایه گذاری برای گسترش و تعمیق معارف نماز، زمینه ساز رشد امنیت روانی و اخلاقی جامعه می شود بر همین اساس ابزار، نیروی انسانی و برنامه ریزی آموزشی فراهم شده است و امید است که مدیران دستگاه ها وارد میدان همکاری شوند و به حرکت آموزشی نماز تکامل ببخشند.
خبرگزاری شبستان