■ تحقق کارکرد واقعی مسجد در گرو حضور طیف های مختلف در کنار یکدیگر است
حجت الاسلام «وحید بلندی»، امام جماعت مسجد شهید بهشتی تهران پارس در گفت وگو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با بیان اینکه از خواص مسجد حضور اقشار مختلف مردم در کنار یکدیگر برای اقامه نماز است، گفت: خاصیت مسجد این است که یک طیف یا دو طیف از فکری خاص در آن حضور ندارند ضمن اینکه توجه داشته باشیم که در هر صورت همه کسانی که به مسجد می آیند شمه ای از اختلافات فکری با هم دارند.
وی ادامه داد: مدیریت صحیح امام جماعت در مسجد است که سبب می شود علاوه بر ایجاد تعامل دوستانه میان حاضران، گروه های دست اندرکار فعالیت های مسجدی نیز بتوانند با هماهنگی تمام به برنامه های مختلف مسجدی برسند. حال در این میان تصور می کنم اگر امام جماعت نقش پدرانه ای در امور مسجد داشته باشد بتواند به خوبی کارها را مدیریت کند.
حجت الاسلام بلندی با بیان اینکه از امام جماعت توقع می رود در اختلافاتی که برخی مواقع در هر مسجد دیده می شود صبور باشد، گفت: باید امام جماعت به عنوان مدیر مسجد نسبت به سایرین سعه صدر بیشتری داشته باشد. اگر بنا باشد که نگاه امام جماعت مثل سایرین باشد کار به چالش می کشد. موارد اختلاف متعدد است و اگر اختلافی هم باشد امام جماعت باید وجهه روحانیت خود را حفظ کند و اختلافات را حل و فصل کند.
امام جماعت مسجد شهید بهشتی تصریح کرد: باید حالت پختگی و شرایطی که برای مدیریت لازم است در امام جماعت احساس شود یعنی مامومین مسجد به خوبی این مساله را حس کنند. از سوی دیگر این رویکرد و رفتار سبب می شود که یک مسجد در سطح محله تبدیل به محور شود.
حجت الاسلام بلندی گفت: حضور چند گروه فعال در مسجد هم می تواند فرصت ایجاد کند و هم می تواند تهدید باشد و این نحوه تعامل مدیر مسجد با آنهاست که به فعالیت های آنها جهت دهی می دهد. اگر این گروه ها با یکدیگر همکاری کنند و با امام جماعت تعامل داشته باشند، فعالیت های مسجد مفید و بدون هرگونه اختلافی خواهد بود اما اگر غیر از این باشد خدشه بر اصل فعالیت های مسجدی وارد می شود.
وی در مورد حضور چند گروه در مسجد اعم از بسیج، کانون و هیئت امنا گفت: نظر من این است که حضور این افراد اگر با هماهنگی و حساب شده باشد خوب است و اصلا حضورشان خیلی بهتر از نبودشان است و فعالیت آنها در مسجد برای محله و مسجد مفیدتر است. حضور گروه های فعال سبب حضور افراد و سلایق مختلف در مسجد می شود. در حقیقت کارکرد مسجد همین است که اقشار مختلف را در خود جای دهد. اگر همه طیف آدم به مسجد آمد یعنی کارکرد واقعی مسجد محقق شده است.
امام جماعت مسجد شهید بهشتی ادامه داد: در مورد مدیریت از دو نگاه می توانیم صحبت کنیم. یک وجه، علم مدیریت است که در یکی از مباحث اش از شاخصه های یک مدیر اعم از زکاوت و تیزهوشی سخن می گوید و یک زمان هست که مدیریت را از نگاه دین بررسی کنیم. نگاه ما در این بحث، مدیریت از نگاه دین و به ویژه مسئله مدیریت مسجد است، یک زمان هم از مدریت مسجد برداشتی غلط داریم، مسئله آن است که اهل بیت(ع) الگوی ما هستند. آنها پدر و امین جامعه بودند. امام جماعت برای مدیریت مسجد باید از اهل بیت(ع) الگو بگیرد.
وی تصریح کرد: امام جماعت باید به گونه ای رفتار کند که همه از بودن کنار او احساس آرامش کنند. ایجاد این شرایط به منش امام جماعت بر می گردد. از همه اینها هم بگذریم به هرحال امام جماعت باید بنا را به گونه ای بگذارد که هرکسی که حرفی می زند از دیده دلسوزی است. یعنی نیت افراد را توجه کند و این نگاه باشد که نظراتی که در مسجد ارایه می شود در راستای فعالیت هرچه بیشتر در مسجد است.