نهضت بازگشت به مسجد لازمه تمدن‌‌سازی است / به تناسب فضای فرهنگی جهان برای مساجد برنامه‌ ریزی کنیم

حجت‌الاسلام والمسلمین بهشتی؛
■ نهضت بازگشت به مسجد لازمه تمدن‌‌سازی است / به تناسب فضای فرهنگی جهان برای مساجد برنامه‌ ریزی کنیم

نهضت بازگشت به مسجد لازمه تمدن‌‌سازی است / به تناسب فضای فرهنگی جهان برای مساجد برنامه‌ ریزی کنیم

نهضت بازگشت به مسجد از اولویت ها و شعارهای محوری دولت مردمی آیت الله رئیسی است؛ از این رو، در سلسله گزارش ها و گفتگوها با صاحبنظران و کارشناسان الزامات و زمینه ها و برکات این نهضت به بحث و بررسی گذاشته ایم.

آنچه در ادامه می آید مشروح گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین «سیدجواد بهشتی»، خطیب و کارشناس مذهبی در این باره است که با شبستان درمیان گذاشته است:

حجت الاسلام بهشتی درباره چرایی و ضرورت اجرای نهضت بازگشت به مسجد، اظهار کرد: الگوی انقلاب اسلامی ایران، تمدن اسلام و ظهور دین خاتم است، پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) طی ۱۳ سال حضور در مکه امکان تاسیس مسجد را نداشتند و همراه مسلمانان در زمینی پنهانی در خارج از مکه نماز جماعات را اقامه می کردند.

این کارشناس مذهبی ادامه داد: اما با هجرت از مکه به مدینه، مسجدالنبی(ص) را تاسیس کردند که در کنار عبادت خدا مرکز تدریس، بازار و اقتصاد و بحث و درس بود و اینچنین، سبک زندگی مسلمانی در اقتصاد و تعلیم و تربیت و دیگر ابعاد با مسجد به عنوان پایگاه یکتاپرستی گره خورد. لذا مسجد کارکردهایی ممتاز یافت و به محل مشورت، داوری و رفع اختلافات، گردآوری صدقات، کمک به مستمندان، اعزام به جبهه های جهاد، تبلیغ دین و تعلیم و تربیت و تزکیه تبدیل شد.

وی تاکید کرد: در قرون نخستین ظهور اسلام نیز مسجد چنین جایگاهی داشت و غیر از مدینه در دیگر شهرها نیز مساجد با بازارها، مدارس و کتابخانه ها همجوار بودند و بخش عمده ای از زندگی مردم با مسجد گره خورده بود تا جایی که عدم حضور مسلمانان در مسجد با توبیخ و سوال پیامبر(ص) مواجه می شد. به عبارت دیگر، حضور در مسجد در عصر پیامبر(ص) امری مستحب و در حاشیه نبود بلکه پیامبر(ص) درباره حضور مردم مطالبه می کردند و دلیل غیبت غائبین را جویا می شدند، اگر شخصی بیمار بود به عیادتش می رفتند اگر از دنیا رفته بود در تدفین او حضور می یافتند و … در واقع نسبت به حضور در مسجد حضور و غیاب صورت می گرفت.

مشاور فرهنگی و علمی ستاد اقامه نماز کشور در ادامه بیان کرد: در انقلاب اسلامی هم باید با همان مدل پیش رفت چون تا زمانی که مردم میداندار باشند انقلاب بیمه شده است و اما اگر مردم به حاشیه بروند، آسیب می بینیم. حضور اقشار مختلف مردم به ویژه جوانان در مسجد، حیات و بقای انقلاب اسلامی را بیمه می کند چنان که مساجد پایگاه شکل‌گیری و پیروزی انقلاب و پس از آن، اعزام رزمندگان به جبهه ها و پشتیبانی از جبهه ها بودند.

وی درباره الزامات و بایدهایی که باید در این نهضت ایجاد و رعایت شود، گفت: متولیان مساجد به ویژه ائمه جماعات این خلاء را باید آسیب شناسی کنند که جوانان و قشر فرهیخته چطور جذب مسجد می شوند تا طرح ها و برنامه ها خوشایند و مطلوب آنها باشد، باید برنامه هایی در مساجد اجرا شود که صاحبان مشاغل، تحصیل‌کردگان و … را به حضور در مسجد جذب کند.

حجت الاسلام بهشتی با بیان اینکه امام رضا(ع) می فرمایند: هر کس به مسجد رفت و آمد می کند باید هشت چیز به دست آورد، ابراز کرد: یکی از این موارد هشت‌گانه، حرف و ایده نو است یعنی مردم باید با حضور در مسجد چیزهای جدید یاد بگیرند. باید کارکردهای مسجد را پیش چشم گذاشت و بررسی کرد کدام موارد اجرا شده و کدام ها نیازمند برنامه ریزی است. باید به تناسب فضای فرهنگی امروز جهان، برای اقشار مختلف در مسجد برنامه ریزی و آنها را جذب کرد.

کارشناس برنامه پرمخاطب «سمت خدا» درباره آثار و برکات نهضت بازگشت به مسجد در تمدن سازی که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان افق گام دوم انقلاب معرفی شده است، گفت: وقتی نخبگان، مبتکران، مسئولان و صاحبنظران به مسجد بیایند علم و اندیشه و فکر آنها با مسجد گره می خورد، استاد قرائتی سال ها است که تاکید می کنند از نخبگان هر رشته در مساجد تقدیر شود تا بدانند بین دین و حکومت و زحمات علمی فرهنگی‌شان ارتباط برقرار است؛ رعایت نکات اینچنینی چشم اندازی از تمدن اسلامی تصویر می کند و آنگاه نخبه و مبتکر و صاحبنظر ما می داند کار او قطه ای از پازل کلی تمدن سازی است.

وی در ادامه تاکید کرد: مسئولان در هر موضع و کسوت در قوه قضائیه، مجلس، شهرداری و … باید در مساجد حضور موثر داشته باشند چراکه این حضور در ایجاد تمدن نوین اسلامی نقشی مهم دارد، مسجدی ها نباید خود را از دانشگاه و قوای سه گاه و مسئولان جدا بدانند.

حجت الاسلام بهشتی در پایان خاطرنشان کرد: اگر اقشار مختلف از طریق برنامه ها و ایده های جذاب در مسجد حضور بیابند، این افق و امیدواری در مردم شکل می گیرد که مسجد فقط محل عبادت مختصر نیست بلکه پایگاه تمدن سازی است؛ البته باید توجه داشت عبادت به معنایی که ائمه(ع) مد نظر و بر آن تاکید دارند شامل تحصیل علم، پژوهش، رسیدگی به محرومان و دیگر امور می شود چراکه مسجد پایگاه همه این امور است.

 

ستاد اقامه نماز

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1401/4/9 ساعت 13:17
کد : 5406
دسته : اخبار نماز در کشور
لینک مطلب
کلمات کلیدی
ستاد اقامه نماز
مرکز تخصصی نماز
حجت الاسلام بهشتی
مسجد
تمدن سازی

■ تدوین استاندارد ملی نمازخانه برای اولین بار در کشور

 منصور لهونیان، مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان کردستان دیروز، ۱۹ شهریورماه در کمیسیون اولیه تدوین استاندارد ملی نمازخانه در ادارات اظهار کرد: هدف از تدوین این استاندارد تعیین الزامات عمومی برای فضای مورد نیاز نمازخانه در اماکن اداری، متن ...

■ عمل به مبانی تربیتی ائمه؛ گامی در جهت گرایش به نماز در جامعه

حجت‌الاسلام و‌المسلمین سید مرتضی حسنی حلم، مدیر ستاد اقامه نماز استان همدان، چهارشنبه، ۳ بهمن ماه در نشست فصلی دبیران اقامه نماز دستگاه‌های اجرایی استان، اظهار کرد: جایگاه والای اهل بیت(ع) بر کسی پوشیده نیست. وی با بیان اینکه اگر نتوا ...

■ تبدیل مسجد «قوسیه» بولتون به بیمارستان ۵۵ تختخوابی در دوران شیوع کرونا

مسجد شهر «بولتون» انگلیس فضای خود را در اختیار پزشکان،پرستارها و مسئولین مراقبت های بهداشتی برای درمان بیماران کرونایی قرار داده است. مسجد «قوسیه» که در پی صدور دستور العمل های دولت برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تعطیل شد ...

■ اساتید نقش برجسته ای در به حرکت در آوردن دانش پژوهان به سوی فعالیت های پژوهشی دارند.

حجت الاسلام کلباسی مدیر مرکز تخصصی نماز  در جلسه با اساتید مرکز تخصصی نماز به بیان اهمیت پژوهش در زمینه معارف نماز و نیاز کار علمی و پژوهشی در این مورد پرداخت.   ایشان در ادامه با اشاره به اهمیت و جایگاه والای اساتید و نقش اصلی آنان درب ...

■ مدیران جدید الانتصاب، مدارس دولتی و غیر دولتی در اولویت آموزش ها قرار دارند

دومین جلسه هماهنگی برگزاری دوره آموزشی توانمند سازی مدیران و ائمه جماعات مدارس استان های همجوار استان مرکزی، با حضور منصور سرگزی معاون فرهنگ آموزش و پژوهش ستاد اقامه نماز کشور، امینی مدیر روابط عمومی شرکت پالایشگاه نفت شازند، سیدمجتبی طباطبایی معاون ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز