■ ضرورت استفاده از زبان هنر در ترویج نماز
«سید احمد زرهانی» امروز شنبه (۴ تیر) در دومین روز نشست رابطین شورای اقامه نماز که در هتل فرهنگ و هنر برگزار شد؛ بیان کرد: اندیشه شهید بهشتی با اندیشه بسیاری که در دوره مبارزه داعیه ایجاد تحول داشتند متفاوت بود و نگاه انتقادی به وضع موجود جهانی به صورت بنیادی داشتند و به دنبال ایجاد حکومت اسلامی و احیای تفکر دینی و ایجاد یک حرکت تحول آفرین در سطح جهان بودند.
قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور افزود: شخصیت هایی چون بهشتی و امام راحل یک طرح برنامه داشتند و برای آن اصالت قائل بودند و از دل آن اندیشه منشور حکومتی به وجود آمد، امام با کمک خدا، مردم و شخصیت های بزرگ توانستند حکومت اسلامی را بنیاد کند و امروز با گذشت بیش از چهار دهه از انقلاب اسلامی رسالت ما به عنوان اصحاب اندیشه و فرهنگ، صیانت از مردم سالاری دینی و جمهوری اسلامی است.
وی با بیان اینکه اولین و مهمترین ظرفیت در حوزه ترویج فرهنگ نماز، حوزه فرهنگ و هنر است؛ گفت: هنر مهمترین ابزار برای تثبیت ارزشها است، ما دین و هنر را در تعامل مستمر و نوسازی اندیشه می بینیم و دین از طریق هنر و فرهنگ ترویج پیدا کند.
زرهانی با طرح این پرسش که چه کاری می توان انجام داد که کودکان و هنرمندان از زاویه هنر به مسائل دینی نگاه کنند؟ گفت: برای این منظور باید مسئولان مربوطه ارتباط خود را با جامعه هنری محکم کنند. در اتاق فکرهایی که دستگاهها در راس و بدنه تشکیل می دهند، متفکرین هر استان چاره اندیشی کنند، یکی از مهمترین دستور کارها استفاده از ظرفیت و امکانات هنری است. اینکه افرادی که دیگر اندیشند و یا متاثر از اندیشه دنیای غرب هستند، در حوزه نماز فیلم کوتاه بسازند، شعر بسرایند و سرود اجرا کنند و کارهنری انجام دهند توفیق بزرگی برای ما است.
وی با تاکید بر سرمایه گذاری بر روی هنر در حوزه ترویج فرهنگ نماز؛ گفت: دشمن نیز از طریق هنر، در خصوص ضد ترویج نماز ورود کرده است و از همه فرصت ها برای ضربه زدن به اسلام استفاده می کند.
قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور اظهار داشت: در استانداری منابع ملی، امکانات فکری قوی و دسترسی به امکانات زیاد وجود دارد، لذا استان ها می توانند با استفاده از ظرفیت استانداری ها یک برنامه ۵ ساله در حوزه نماز داشته باشند. همچنین در هر استان و هر دستگاه یک سند باید تنظیم شود. تعدادی از استانداری ها اهم وقت آنها صرف مسائل امنیتی، سیاسی و معیشتی می شود در صورتی که اگر فرهنگ محکمی داشته باشیم می توانیم حکمرانی خوبی داشته باشیم.
وی با اشاره به انعقاد تفاهم نامه بین ستاد اقامه نماز و وزارت فرهنگ و ارشاد؛ گفت: این تفاهم نامه سند همکاری بین ماست که با بومی سازی و تبدیل آن به اسناد پایین دستی می توانیم وجه حداکثری به آن بدهیم. باید این سند را گسترش و از امکانات استانی استفاده کنیم.
زرهانی در ادامه به طرح "یاوران نماز" که در تعدادی از استانها برای توسعه فرهنگ نماز اجرا می شود، اشاره کرد و افزود: حوزه های کاری ما برای ورود به آن بسیار گسترده است از جمله بحث نمازخانه های بین راهی، ما غفلت هایی داریم لذا باید تلاش کنیم با استفاده از مردم و با امکانات دولتی برای ترویج فرهنگ نماز اقدام کنیم.
زرهانی با بیان اینکه وزارت ارشاد و آموزش و پرورش دارای مخاطب گسترده و متولی فرهنگ کشور هستند؛ افزود: نماز به عنوان مهمترین عناصر فرهنگی در قلمرو وزارت ارشاد است و اگر دستگاههای مرتبط با خود را، وارد میدان کنیم و اسباب ترویج فرهنگ نماز را فراهم کنیم کار بزرگی انجام داده ایم.
وی اقدام دیگر شورای نماز را ارتباط با حوزه های علمیه، دانشگاهها، نویسندگان و متفکران دانست و گفت: نیکان ما آثار زیادی در این خصوص منتشر کرده اند، ارشاد با استادان حوزه و دانشگاه و متفکرین ارتباط و آنها را ترغیب به نوشتن کتاب در حوزه نماز کند و برای نشر آنها حمایت کند.
قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور با بیان اینکه در ستاد اقامه نماز حدود ۴۰۰ کتاب در حوزه نماز منتشر شده است؛ تصریح کرد: در حوزه کودکان کتابهایی که با ادبیات خود، آموزش نماز می دهند وجود دارد، ولی در سنین بالاتر نگاهها معطوف به فضای مجازی است و باید در این حوزه وارد میدان شویم جامعه ما نیاز به ابزارهای نو دارد از اینرو زمینه را برای تعامل با افرادی که در حوزه فناوری اطلاعات کار می کنند را فراهم آوریم.
وی با تاکید بر این مطلب که حرکت به سمت تولید و ایجاد انگیزه در این خصوص برای ما مهم است؛ گفت: لذا امسال با فراخوان جشنواره "فجر تا فجر" از همه گروههای اجتماعی تقاضای ارسال آثار کردیم. کل ستاد اقامه نماز در کشور ۱۰۰ نفر هستند اما ستاد واقعی نماز بالای ۱۰ هزار نفر هستند. با توجه به اینکه انگیزه برای تولید آثار هنری در زمینه ترویج نماز بالا است، می تواند فراخوانی صورت گیرد و این آثار در معرض دید مردم قرار گیرد.
زرهانی بیان کرد: ما در ستاد اقامه نماز استانها، ۵۰ کار تعریف و چند برنامه ابتکاری برای هر استان در نظر گرفتیم و برخی از استان ها برنامه های ابتکاری داشته اند که نشان می دهد ظرفیت هایی در دستگاه وجود دارد که از بالقوه به بالفعل تبدیل می شوند.
وی همچنین نقش آموزش را در ترویج فرهنگ نماز بسیار موثر دانست و گفت: برگزاری دوره های آموزشی برای امامانجماعت زیر مجموعه، کارکنان و خانواده آنها برای تغییر در رفتار فرزندان بسیار مهم است،اگر آموزش کوتاه مدت باشد دانش ایجاد می کند، اگر میان مدت باشد علاوه بر دانش، بصیرت ایجاد می کند و اگر اموزش ممتد باشد موجب تغییر در رفتار به وجود می اورد.
قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور بیان کرد: یکی از مشکلاتی که ما از زمان مشروطه تا الان با آن مواجه هستیم، هم در حوزه تعلیم و تربیت و هم فرهنگ عمومی، کاستی در تببین رفتار است البته انقلاب اسلامی و تعالیم رهبری بسیاری از ناهنجاری هایی که در کشور ما نهادینه شده بود، را از بین برد.
وی با بیان اینکه برخی از رفتارها اسباب نگرانی جامعه است و وزارت فرهنگ برای تصحیح رفتارها به وجود آمده است؛ گفت: اگر فردی کاهل نماز است شاید فلسفه نماز بلد نباشد و یا خجالتی باشد لذا باید روی آموزش سرمایه گذاری کنیم، در کنار آموزش کارهای انگیزشی چون برگزاری مسابقات، جشنواره ها و زمینه سازی برای تولیدات آثار فرهنگی و هنری انجام دهیم.
زرهانی در پایان با ارائه پیشنهادی مبنی بر برگزاری جشنواره ملی در خصوص نماز، بیان کرد: در عصری که ۵ قرن از کنار گذاشتن دین سپری می شود، اکنون کلیسا با زیباترین روش ها کودکان را جذب می کند، حال در مساجد ما چه مقدار جلوه های بصری و چه کارهایی برای جذب بچه ها انجام شده؟ ما نیاز به کار سنگین در این حوزه داریم.
خبرگزاری شبستان