آیتالله حسینی بوشهری در گردهمایی مجازی روز جهانی مسجد؛■ مسجد را پایگاه امیدآفرینی و اجرای عدالت اجتماعی کنیم/ مسجد نقطه عزیمت تمدنسازی است
یازدهمین گردهمایی «مجازی ائمه جماعات» به مناسبت گرامیداشت روز جهانی مسجد با حضور رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم آیت الله حسینی بوشهری صبح امروز (یکشنبه، 31 مرداد) برگزار شد.
آیت الله حسینی بوشهری در این نشست مجازی با اشاره به اینکه برگزاری چنین نشست هایی زمینه آشنایی مردم با کانون عبادت را بیشتر می کند، گفت: چنین نشست هایی موجب می شود که روحیه امید زنده شود و کارگزاران مساجد و همه ما وظایف و مسئولیت هایمان را بهتر انجام دهیم.
رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به آتش زدن مسجدالاقصی توسط صهیونیست های افراطی، بیان کرد: مسجدالاقصی توسط افراد متعصب صهیونیسم به آتش کشیده شد و صهیونیسم وقتی با خشم مسلمانان مواجه شد، این اقدام را کار یک جهانگرد استرالیایی دانست و بعد از آن هم برای مخفی کردن سیاست های پشت پرده آتش سوزی یک دادگاه نمایشی برای محاکمه او ترتیب دادند البته تخریب مسجدالاقصی اولین کار این رِژیم نبوده است بلکه آنها چندین بار این اتفاق را انجام دادند.
وی افزود: رژیم صهیونیستی با اهانت و تخریب مسجدالاقصی به دنبال بنا کردن معبد یهودیان بوده است و در آن زمان که این اتفاق افتاد، امام خمینی (ره) توسط رژیم طاغوت در عراق تبعید بودند. امام خمینی (ره) در آن زمان ضمن محکوم کردن این اتفاق خواستار واکنش تند طاغوت نسبت به این اتفاق بودند اما رژیم طاغوت برای مخفی کردن این اقدام رژیم غاصب به ایجاد صندوقی برای کمک به مسجدالاقصی اکتفا کردند!
آیت الله حسینی بوشهری در ادامه با اشاره به نقش و جایگاه مساجد در اسلام افزود: پیروان همه مذاهب و مکاتب بشری دارای یک تکیه گاه اجتماعی و مرکزی برای عبادت برای پیروان شان هستند که این پایگاه ها نقش بسزایی در هر آیین و مکتبی می تواند داشته باشد و اسلام نیز به عنوان یک دین جامع و جاودانه که داعیه دار هدایت بشر است و نبی مکرم اسلام (ص) فرستاده خداوند برای پیروان دین اسلام است، مسجد را به عنوان علم اسلام معرفی کرده است.
مسجد محور فعالیت های اجتماعی است
وی با اشاره به اینکه مسجد قلب حیات تپنده اسلام و کانون و محور فعالیت های اجتماعی است، بیان کرد: آیات بسیاری در قرآن پیرامون جایگاه مسجد وجود دارد و خداوند متعال در 28 آیه تاکید به اهمیت و جایگاه مسجد داشته است و نسبت به ساخت مسجد پاداش آبادگران تامین کنندگان مسجد اهمیت زیادی قایل شده است.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به ویژگی های سازندگان مسجد گفت: مسجد به دست هر کسی نباید ساخته شود بلکه سازندگان خانه خدا باید قصد غربت، خداباور، اقامه کننده نماز و پرداخت کننده زکات باشند و از خدا نیز بترسند. برای سازنده مسجد تنها ویژگی پولدار بودن کافی نیست بلکه داشتن ویژگی های خداباوری و تدین در سازنده مسجد می تواند موجب هدایت انسان شود.
آیت الله حسینی بوشهری با تاکید بر نقش مهم مسجدالاقصی و عظمت آن در میان همه ادیان به ویژه مسلمانان افزود: مسجدالاقصی از زمان ظهور اسلام تاکنون دارای جایگاه ویژه ای بوده است و اولین قبله مسلمانان محسوب می شده است. این مسجد یکی از خاطره انگیزترین مراکز تاریخ اسلام و جزو چهار مسجدی است که از آن به عنوان اربعه جنت یاد شده و در میان همه ادیان ابراهیمی مشترک است.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل اسارت این مسجد توسط رژیم غاصب صهیونیستی امروز این مسجد از همه مسلمانان طلب یاری می کند تا از اشغال و سلطه رژیم صهیونیستی خارج شود.
وی در ادامه با اشاره به جایگاه مهم مسجد در اسلام اظهار کرد: اهداف ایجاد مسجد در ابتدا برای راز و نیاز بوده است و بعدها ماموریت های ویژه دیگری نیز به آن واگذار شد و در حال حاضر نیز بر اساس اقتضائات زمان ماموریت های جدیدی به مساجد واگذار شده است.
وی ادامه داد: در طول تاریخ کارکردهای مسجد همواره گسترش یافته است و حکومت های جور و ظلم می خواستند از گسترش کارکردهای مسجد جلوگیری کنند و این پایگاه را تنها مرکزی برای اقامه نماز کنند و به دنبال این موضوع بودند که مسجد در زمینه های آموزشی، فرهنگی، اجتماعی، رسانه ای و پیام رسانی حرکتی نداشته باشد در حالی که مساجد می توانند این قابلیت ها و ظرفیت ها را داشته باشند و ما باید برای بهره گیری از این ظرفیت های مساجد استفاده کنیم.
استفاده از ظرفیت مساجد در گام دوم انقلاب
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب توسط مقام معظم رهبری افزود: باید با بهره گیری از این بیانیه از ظرفیت های مساجد استفاده کنیم.
وی در ادامه با اشاره به کارکردهای مسجد تراز اسلامی افزود: اولین کارکرد مسجد تراز اسلامی کارکرد آموزشی است. در گذشته مسایل آموزشی در مدارس انجام نمی شد و مسجد کانون آموزش بوده است. با نگاه به تاریخ صدر اسلام می بینیم که پیامبر برپایی جلسات تعلیم و تعلم در مساجد را بر راز و نیاز در مسجد برتری می دانستند.
وی تصریح کرد: امروز شاهد این موضوع هستیم که در کشورهای اسلامی قابلیت و ظرفیت مساجد بالا رفته است. ما می توانیم در ابعاد علمی، پژوهشی، معنویت، اخلاق اقتصاد مقاومتی، انگیزه بخشی، استقلال و آزادی، عزت ملی، روابط خارجی، چگونگی مرزبندی با دشمن و راه های آشنایی با سبک زندگی از ظرفیت مساجد برای آشنا کردن با این محورها بهره بگیریم.
مسجد پایگاه احیای امر به معروف و نهی از منکر باشد
وی نقش تاثیرگذار مساجد در احیای ارزش های اسلامی را مهم دانست و گفت: متاسفانه امروز امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ما کم فروغ شده است در حالی که مساجد می توانند بهترین پایگاه برای احیای این فریضه و تبیین سبک زندگی اسلامی باشند.
آیت الله حسینی بوشهری با تاکید بر اینکه امروز باید حوزه های علمیه، ائمه جماعات و طلبه ها با مسجد پیوند ناگسستنی داشته باشند، گفت: دانشجو و طلبه ای که با مسجد انس می گیرد، آینده او متفاوت از دیگران است. همچنین باید نسبت به موضوع پژوهش و تحقیق در مساجد اهتمام ویژه ای داشته باشیم.
وی یادآور شد: در حال حاضر در شرایط سختی از هجمه های فرهنگی دشمن قرار گرفته ایم و دشمنان بر این موضوع تاکید دارند که ما امروز نیاز به شلیک گلوله نداریم بلکه با تهاجم فرهنگی می توانیم جوانان را به سمت خود سوق دهیم، بنابراین یکی از پایگاه های مهم برای مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن مساجد هستند؛ بنابراین کارکرد تبلیغی و فرهنگی مسجد کارکرد بسیار مهمی است زیرا مردم دین را از طریق تبلیغ می توانند بیاموزند. امروز مساجد باید مرکز پاسخگویی به مسایل نو، شبهات دینی و پایگاهی برای پاسخگویی به دغدغه دین داران باشند.
وی در ادامه با اشاره به دیگر ویژگی های مسجد تراز اسلامی و انقلاب گفت: در تاریخ صدر اسلام مساجد محل احسان، انفاق، خیرات، مواسات، کمک های مومنانه، رسیدگی به مستمندان، مبارزه با ظلم و ستم و بیداد و جبهه جهاد و جنگ بوده است و در دوران دفاع مقدس نیز شاهد اعزام جوانان به مساجد از این پایگاه بودیم.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به شرایط کرونایی کشور گفت: در حال حاضر امام جماعت می تواند با هنرمندی خیرین را دعوت به مشارکت برای اقدامات خیرانه نماید و همچنین شرایط حساس کنونی را بیان کند.
وی تاکید کرد: در شرایط حساسی که با آن مواجه هستیم نباید دچار ساده انگاری شویم و دوگانه سازی سلامت و عزاداری را ایجاد کنیم بلکه با رعایت مسایل سلامت و مسایل بهداشتی می توانیم مراسم های عزاداری را نیز برپا کنیم و خیرین و نیکوکاران نیز در این شرایط حساس رسالت اجتماعی خود را به خوبی انجام دهند.
مساجد کمک حال کادر درمان باشند
وی ادامه داد: امروز باید مساجد موضوع سر زدن به بیمارستان ها، به بیماران و تقدیر از کادر درمان را مورد توجه قرار دهند زیرا بعد از دوران دفاع مقدس جبهه سلامت یکی از دوران های مهم در طول چهل ساله انقلاب بوده است و پیشتازان این عرصه کادر درمان هستند و سپاهیان و ارتشیان که در دوران دفاع مقدس در خط مقدم جبهه ها بودند، امروز در کنار کادر درمان یاری رسان مردم هستند.
رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم یادآور شد: در گذشته کارهای فرهنگی و اجتماعی همه در مساجد انجام می شد و امروز به دلیل ایجاد ادارات و سازمان ها این نقش ها از مساجد جدا شده است. در حال حاضر پایگاه اصلی ائمه جماعات و روحانیون باید مساجد باشد و بعد از آن ادارات. این گونه نباشد که مساجد در طول روز رونق و کارآیی نداشته باشند. معتقدم ابتدا باید ظرفیت مساجد برای اقامه نماز پر شود بعد ائمه جماعات و روحانیون در ادارات برای اقامه نماز حضور یابند.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه مساجد باید محل انتشار اخبار دقیق و صحیح در مقابل فضای مجازی که یک جا راست و 10 جا شایعه پراکنی می کند، باشند، گفت: مساجد کانون و رسانه ای مطمئن برای انتشار اخبار صحیح در جامعه هستند، بنابراین باید مساجد اخبار دلنشین، ارشادی و هدایتگری و اخبار مورد اعتماد را به مردم بیان کنند.
وی با اشاره به کارکرد روحی و روانی مسجد گفت: مسجد باید اضطراب ها و نگرانی های روحی و دنیوی مردم را از بین ببرد. امام صادق (ع) در حدیثی می فرمایند کسانی که با مسجد مرتبط باشند از نگرانی و اضطراب به دور خواهند بود، بنابراین هر زمان که دچار فشار روحی و روانی شدید، وضو بگیرید و در مسجد حضور یابید و بعد از اقامه دو رکعت نماز از خدا طلب رفع غم نمایید، همین موجب استقامت و پایداری شما خواهد شد.
ویژگی های مسجد تراز
وی در ادامه با اشاره به ویژگی های مسجد تراز اسلامی گفت: داشتن امام جماعت عادل، زمان شناس برای ایجاد جاذبه، آراستگی ظاهری امام جماعت، داشتن روحیه اجتماعی نه انزوا، ارایه مشاوره به مردم و نیز پاکی و نظافت مسجد از جمله ویژگی های یک مسجد تراز اسلامی است.
وی ادامه داد: مولفه پاکی و نظافت مسجد موضوعی است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. این موضوع در برخی از کشورها که موجب آرامش انسان می شود، مورد توجه قرار گرفته است، ضمن اینکه در یک مسجد تراز اسلامی افرادی که به آن مسجد مراجعه می کنند باید متخلق به اخلاق اسلامی و افرادی باشند که دارای برخورد شایسته با کودکان، جوانان، بزرگسالان و همه اقشار جامعه باشند. چنین افرادی هستند که می توانند کل محله را زیر چتر مسجد درآورند.
وی در ادامه تصریح کرد: مساجد باید مورد حمایت مردم قرار گیرند و مردم مساجد را خانه خدا بدانند و همچنین مسجد باید مدیریت واحد داشته باشد. متاسفانه در حال حاضر مساجد دارای 17-18 متولی هستند که هر کدام ساز خودشان را می زنند؛ بنابراین ضرورت دارد برای پیشبرد مسجد هم افزایی میان ارکان مسجد وجود داشته باشد.
رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با توصیه به ائمه جماعات گفت: مسجد را به کانون خدمت در عرصه های ظلم ستیزی، اجرای عدالت اجتماعی و مبارزه با استکبار جهانی تبدیل کنیم و از این پایگاه آزادگی و عدالت را به جهانیان مخابره کنیم چرا که بهترین پایگاه ها برای ایجاد امیدآفرینی در جامعه پایگاه های مسجد و نمازهای جمعه هستند؛ بنابراین با بهره گیری از ظرفیت مساجد تلاش کنیم که دشمن از اهداف اش عقب نشینی کند و زمینه آزادی مسجدالاقصی و اهداف مقام معظم رهبری یعنی تمدن نوین اسلامی را فراهم کنیم.