■ ویژگی های مسجد و امام جماعت تراز انقلاب اسلامی
برای رسیدن به جایگاه و نقش مسجد در نظام جمهوری اسلامی ایران، فقط کافی است نگاهی گذرا به بیانات معمار فقید انقلاب و مقام معظم رهبری بپردازیم. در کلام امام راحل آمده که این مساجد، سنگرهای اسلام است. مسجدها را محکم نگه دارید و پرجمعیت کنید. حفظ مساجد، امروز جزو اموری است که اسلام به او بسته است. نهضت را، از راه مساجد که دژهای محکم اسلام اند زنده نگه دارند
رهبر معظم انقلاب نیز معتقدند، مساجد، پایگاههای محکم انقلابند. قیام مردمی برای پیروزی انقلاب از مساجد آغاز گردید. خدمت به مساجد، باید کاری همگانی و مردمی شمرده شود. سنت بسیار با برکت اجتماع در مساجد را باید همچنان نگاه داشت. جوانها مسجد را کلاس درس و صحنه رزم بدانند و به مساجد رو کنند.
با این اوصاف، از بیانات و دیدگاههای این دو رهبر بزرگ انقلاب اسلامی و اندیشمند جهان اسلام میتوان دریافت که مساجد در ادوار مختلف تنها محل عبادت نبوده بلکه از صدر اسلام تا به امروز و در آینده نیز به عنوان مهمترین مرکز برای رشد و تعالی فرهنگ اسلامی، سازماندهی جهان اسلام و مهمترین پایگاه عقیدتی، فکری و معنوی اسلام و پیوسته کانون هدایت و مبارزه علیه کفر و نفاق و مأمن دلباختگان حق و فضیلت بوده است.
بدون شک در زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مساجد مهمترین ارکان و بارزترین عامل شکلگیری حیات جنبش اسلامی مردم ایران بود، به طوری که امروزه نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از ممالک اسلامی، میتوان نقشآفرینی مساجد را در بیداری اسلامی و انقلابهای اخیر در منطقه به عینه مشاهده کرد.
دو تن از فعالان فرهنگی در گفتگو با خبرنگار «حوزه» در بیرجند به تبیین شاخصه های مسجد در تراز انقلاب اسلامی پرداختند.
مسجد، محور فعالیت های اسلام است
حجت الاسلام علی دلدار، مدیر مدرسه علمیه امام حسن مجتبی (ع) در گفت و گو با خبرنگار «حوزه» در بیرجند، با اشاره به ویژگی های مسجد در تراز انقلاب اسلامی گفت: باتوجه به آیه 96 سوره آل عمران خداوند به صراحت؛ مسجد را به عنوان محور اسلام نام برده است و یکی از دلایل شاخص جبهه و جنگ نیز در تاریخ حفظ معابد بوده است.
وی ادامه داد: مسجد به عنوان جایی برای عبادت بسیار مورد توجه اسلام بوده به گونه ای که بیشتر فعالیت های اسلام در مسجد صورت می گرفت و اهمیت مسجدآنقدر بالا بوده است که پیامبر در ابتدای ورود به شهر مدینه، مسجد قبا را بنا نهادند.
ارتباط روحانیت و نسل جوان با یکدیگر پیوند زده شود
مدیر مدرسه ی علمیه امام حسن مجتبی (ع) با بیان اینکه باید ارتباط روحانیت و نسل جوان با یکدیگر پیوند زده شود، تصریح کرد: دشمنان در سال های گذشته در پی آن بودند که میان روحانیت و نسل جوان فاصله بیافتد ولی امروز با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر پیوند روحاینت و نسل جوان باید به این مقوله بیشتر توجه شود؛ چراکه باتوجه به تهاجم فرهنگی دشمن جوانان باید آگاه باشند و فریب دمن را نخورند که این مقوله نیازمند آگاه سازی و ارتباط روحانیت با نسل جوان است.
حجت الاسلام دلدار مسجد را محل تکامل و تعالی بشر دانست و خاطرنشان کرد: مسجد به همین خاطر همیشه در مقابل این عبادتگاهها مخالفین سرسختی نیز وجود داشته است که به دنبال تسلط بر بندگان خدا هستند.
وی افزود: مساجد پایگاه اصلی فعالیتهای مسلمانان در تمامی دوران ها بودهاند و ما نباید از این ابعاد و کارکردها غافل بمانیم چراکه در آن صورت از توان بالای تبلیغی مساجد، بهره کافی را نخواهیم برد.
مساجد از دیر باز بهعنوان اصلیترین جایگاه تبلیغ و تبیین احکام اسلامی بوده اند
مدیر مدرسه ی علمیه امام حسن مجتبی (ع) با اشاره به نقش و کارکرد مساجد در جوامع اسلامی تاکید کرد: نقش و کارکرد مساجد از دیرباز نه فقط بهعنوان محل برپایی نماز یا اقامه جماعت، بلکه بهعنوان مرکز آموزشهای اسلامی و نشر فرهنگ و معارف عالیه اسلام و تشیع، بسیار بارز و روشن بوده است.
حجت الاسلام دلدار به نقش ائمه جماعات اشاره و عنوان کرد: حضور ائمه جماعات که نقش هدایتگری و معلم دینی مردم را ایفا میکنند، کارکردی بس عظیم و مؤثر در اعتلای روح معنوی و اخلاقی نمازگزاران داشته و فرهنگ اصیل اسلامی از این مساجد به سمت جامعه سرازیر گشته و حتی کسانی را که کمتر به مسجد میروند نیز تحت تأثیر مثبت خود قرار میدهد.
وی مساجد را اصلی ترین جایگاه تبلیغ و تبیین احکام اسلامی دانست و افزود: در دوران قبل و پس از انقلاب اسلامی، مساجد بهعنوان اصلیترین جایگاه تبلیغ و تبیین احکام اسلامی نقش بیبدیلی را در سیر مبارزات انقلابی علماء و فعالین ضد رژیم شاهنشاهی و استمرار انقلاب از مقطع جنگ تحمیلی تا امروز ایفا نموده و در سایر حوکت های اسلامی نیز این نقش قابلمشاهده است.
روحانیت نقش اساسی در تبلیغ و گسترش اسلام دارند
حجت الاسلام بابایی، امام جمعه فردوس نیز در گفتگو با خبرنگار «حوزه» در بیرجند، به نقش و هدف مسجد تراز اسلامی مد نظر رهبری اشاره کرد و گفت : مساجدی که در آن به مسائل روز پرداخته شود موفقیت در گسترش فرهنگ اسلامی در آن بیشتر است و به گونه ای که امروز روحانیت باید با جوانان پیوند و ارتباط تنگاتنگی داشته باشند تا به آنچه که به عنوان مسجد تراز اسلامی مد نظر مقام معظم رهبری است برسیم.
وی، نقش روحانیت را در ترویج اسلام لازم و ضروری دانست و ادامه داد: روحانیت نقش اساسی در تبلیغ و گسترش اسلام دارند و امروز باید همصحبتی و همکلامی با جوانان به تبیین فرهنگ ناب محمدی بپردازد.
حجت الاسلام بابایی با اشاره به اینکه اهمیت نقش فرهنگی و اجتماعی مساجد خاطرنشان کرد: مسجد در صدر اسلام نقش مساجد، نقشی فرهنگی و اجتماعی بوده، که متأسفانه در حال حاضر به بخش فرهنگی توجه می شود و مسائل اجتماعی و مشکلات مردم به فراموشی سپرده شده و یا کمتر به آن رسیدگی می شود.
وی ادامه داد:باید مساجد برای همه ی امور برنامه داشته باشد، و ائمه جماعات نیز پاسخگوی مسائل جوانان و نوجوانان و همچنین مشکلات معیشتی مردم باشند.
مساجد باید روحانی محور باشند
حجت الاسلام بابایی در خصوص ویژگی های مسجد تراز اسلامی نیز بیان کرد: مسجد تراز اسلامی، مسجدی است که روحانی محور باشد، و روحانی بتواند در جذب مردم به خصوص جوانان عملکرد خوبی داشته، و به سوالات پاسخ دهد و رابطه بسیار خوبی با تک تک نمازگزاران برقرار کند.
امام جمعه فردوس با اشاره به اینکه اگر ائمه جماعات بتوانند جوانان را جذب کنند، بسیاری از آسیب های اجتماعی برطرف خواهد شد، ادامه داد: کسانی که با مسجد انس می گیرند با روحانیت و افراد متدین نیز انس گرفته و باعث خواهد شد تا کمتر در دام شیاطین زمان گرفتار شوند.
وی افزود: روحانی یک مسجد تراز انقلاب اسلامی نیز باید مخاطب شناس باشند و برای افراد مختلف جامعه کلاس های مختلف تشکیل دهد.
امام جمعه فردوس با بیان اهمیت توجه به رهنمود های رهبری گفت: معتقدیم که مهمترین مسائل را رهبر معظم انقلاب مطرح می کنند، لذا اگر بتوانیم فرمایشات ایشان را نصب العین قرار دهیم و برای مردم بازگو کنیم، می توان در همه عرصه ها از رهنمودهای رهبر انقلاب استفاده، و مشکلات روز جامعه را برطرف کرد.
سخن پایانی ...
مسجد؛ بنایی پرشکوه و باعظمت که هم سادهترین و بیپیرایهترین و هم باشکوهترین و هنرمندانهترین آنها خانه امن خداست و نهتنها مسلمانان بلکه گردشگران سایر ادیان را نیز به خود جذب میکند.
جهان اسلام باید برای مسجد به عنوان یکی از بزرگترین پایگاههای مردمی و رسانهای با قابلیت فراوان، حساب ویژهای باز کنند. چرا که امروزه مساجد علاوه بر مزیتهای این رسانه دینی نسبت به سایر رسانهها در محلات میتوانند در انتقال خبر و بیان حقیقت به دیگر رسانهها نیز کمک کنند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در این باره می فرمایند "در مسجد طراز اسلامی، شور و بهجت عبادت خالص با نشاط زندگی پاک و خردمندانه و سالم، در هم میآمیزد و فرد و جامعه را به طراز اسلامی آن نزدیک میکند. مسجد در اسلام، قلب تپنده حیات این دین حنیف و جایگاه پیوند آسمان و زمین است، و انسان به عنوان اشرف مخلوقات در آن رشد و تکامل مییابد. "
در جامعهای که اغلب جوانان، بخشی از اوقات خود (اگر نگوییم همه) را در فضای مجازی به سر میبرند، مسجد اگر بخواهد پویا باشد نمیتواند نسبت به این فضا بیتفاوت باشد و از ظرفیتهای آن استفاده نکند؛ لذا می طلبد تا متولیان مساجد نسبت به این مورد اهتمام ویژه ای داشته باشند و برای آن برنامه ریزی کنند، زیرا اگر بتوانند فضای مجازی را به تسخیر خود درآورند بسیاری از نقشه های دشمنان را خنثی خواهند کرد.
منبع:حوزه