■ لذت، نشاط و شادی در معنویت و نماز
حجت الاسلام مهدی شریعتی تبار مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی غروب امروز در مراسم سخنرانی حرم مطهر رضوی که در رواق مطهر امام خمینی(ره) برگزار شد، به تبیین دیدگاه اسلام نسبت به مسأله شادی و نشاط پرداخت.
حجت الاسلام شریعتی تبار اظهار کرد: شخصی از امام صادق(ع) سؤال کرد که آیا مسلمانان عید دیگری جز عید فطر، قربان و عید روز جمعه دارند؟ امام صادق(ع) فرمودند «بلی؛ عید غدیر خم که عیدالله الأکبر است و خداوند نعمت ولایت را که کلید تمام آموزه های اسلامی است، در آن روز به مؤمنان عطا فرموده است.»
وی افزود: امیرمؤمنان(ع) روز عید فطر را برای کسانی عید می دانند که خداوند نماز و روزه آن ها را قبول کرده باشد و سپس فرمودند «هر روزی که انسان در آن روز گناه نکند و معصیت خدا رخ ندهد، عید است.» پس موقعیتی برای انسان عید قلمداد می شود که انسان در آن موقعیت به یک توفیق الهی و یک موفقیت در عرصه انسانیت، بندگی خدا و کمال واقعی خود دست پیدا کند.
سرور و شادمانی یکی از ویژگی های حیات طیبه قرآنی است
مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: بر خلاف تصوری که برخی می گویند اسلام دین غم است، به جرأت می توانیم بگوییم اسلام دین شادی است و نشاطی را که در زندگی پاکیزه محقق می شود، با احکام خود برای پیروانش به ارمغان می آورد. بدون تردید یکی از شاخصه های حیات طیبه مدنظر قرآن کریم، آن حیاتی است که با سرور و شادمانی همراه باشد.
حجت الاسلام شریعتی تبار یادآور شد: بر اساس آیات قرآن کریم، خداوند از بندگانی که لیاقت ورود به بهشت را دارند، با سرور، خرمی و شادمانی استقبال می کند. اولیای خدا اصلا در زندگی محزون نیستند و به فرموده قرآن «لا خوف علیهم و لا هم یحزنون» هستند چون درست زندگی می کنند و در مسیر هدایت الهی گام بر می دارند.
وی ادامه داد: دستوراتی که اسلام برای یک زندگی شاد و با نشاط در زمینه های اخلاقی، اجتماعی و حتی بهداشتی ارائه فرموده، باید توسط مؤمنان شناخته شود. اگر پشت عواملی که باعث انبساط خاطر انسان می گردد، درد و الم باشد، نمی توان روی آن عنوان شادی و نشاط گذاشت مانند شهوت یک ساعته ای که می تواند یک عمر پشیمانی برای انسان به دنبال داشته باشد.
شادی و نشاط ابعاد مختلف مادی و معنوی دارد
مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: در تعریفی دیگر، شادی عبارت است از احساسی که در نتیحه توفیقات انسان برای او ایجاد می شود. این شادی شامل لذات مادی و معنوی است. یک دانشمند وقتی یک مسأله علمی را حل می کند و به یک دانش جدید دست می یابد، لذتی را احساس می کند که قابل مقایسه با لذات مادی نیست.
حجت الاسلام شریعتی تبار اظهار کرد: یک عارف و بنده خدا وقتی نیمه شب بر می خیزد و در خلوت انس با خدا قرار می گیرد و ذکر خدا را بر زبان جاری می کند، لذتی را احساس می کند که بالاترین لذت ها است. اسلام هم به لذات معنوی توجه دارد و هم به لذت های مادی. زندگی انسان مؤمن همواره باید با شادی، التذاذ و بهره مندی از نعمات الهی همراه باشد. سبک زندگی دینی یک حیات همواره شاد را برای انسان رقم می زند.
وی خاطرنشان کرد: امام رضا(ع) می فرمایند «بکوشید شبانه روز خود را به چهار بخش تقسیم کنید؛ بخشی را برای خلوت و مناجات با خدا، بخشی را به تأمین معاش و کسب روزی، بخشی را برای معاشرت با اطرافیان و دید و بازدید و بخش دیگر را برای لذت های حلال و تفریحات سالم اختصاص دهید.»
عمل به دستورات اسلامی، زندگی را با نشاط همراه خواهد کرد
حجت الاسلام شریعتی تبار افزود: اسلام یک مجموعه برنامه برای زندگی است که اگر به آن عمل شود، زندگی با شادی و نشاط همراه خواهد بود. برای نمونه در برخی روایات آمده که از سعادت های انسان این است که همسرش چنانچه در صورت او ناراحتی دید، به او بگوید «اگر اندوه تو برای دین و آخرتت است، خداوند آن را زیاد کند اما اگر این غصه برای دنیا و روزی ماست، خدا روزی رسان است و نباید غصه خورد.»
وی افزود: یکی از عوامل شادی بخش، زیارت حضرات معصومان(ع) است که در زیارت جامعه کبیره هم به آن اشاره شده است. خطاب به معصومان عرض می کنیم «بکم ینفس الهم و یکشف الضر» یعنی به برکت وجود شما خداوند غم و اندوه و گرفتاری های شیعیان را برطرف می کند. به خصوص درباره امام هشتم(ع) که پیامبر اکرم(ص) فرمودند «هیچ غم زده ای پاره تن من در خراسان را زیارت نمی کند، مگر این که خداوند غم را از او برطرف می سازد.»
مدیر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی در پایان سخنان خود، ظهور امام زمان(عج) را بزرگ ترین امر فرح بخش در زندگی بشر قلمداد کرد و گفت: هیچ شادی بالاتر از ظهور امام زمان(عج) نیست و دل های بشریت با ظهور آن حضرت به شادی واقعی دست پیدا خواهد کرد
منبع:خبرگزاری رسا