■ کاهلی نسبت به نماز از جهالت نشئت می گیرد
ابراهیم قاسمی روشن، مدیرگروه معارف و الهیات دانشگاه گیلان،با اشاره به رابطه نماز و آسیب های اجتماعی، اظهار کرد: انسان چهار نوع رابطه با جهان دارد که این روابط شامل رابطه انسان با سایر انسان ها، رابطه انسان با خود، رابطه انسان با محیط و رابطه انسان با خدا می شود.
وی با بیان اینکه اگر انسان رابطه بین خود و خدا را به نحو احسن برقرار کند وظایفش در رابطه با خود، محیط و دیگر سایر انسان ها مشخص می شود، گفت: خداوند بزرگترین موهبتها و نعمت های فراوانی را در اختیار انسان گذاشته است و لذا هر انسان عاقل و منصفی باید شکر نعمت را به جا آورد. درواقع شکرگزاری طبیعی ترین رابطه انسان با خداست؛ البته خداوند به شکرگزاری انسان محتاج نیست، بلکه انسان به این رابطه نیاز دارد.
مدرس دانشگاه نماز را یکی از جنبه های ارتباط انسان با خدا دانست و بیان کرد: وقتی انسان با خدا ارتباط برقرار می کند خود را برابر وجودی می بیند که همه صفات کمالی را به صورت مطلق دارد و لذا انسان مشتاق چنین وجودی است و اظهار تواضع و فروتنی خواهد کرد.
قاسمی روشن با بیان اینکه اذکار نماز خود به خود انسان را از انحرافات و آسیب های اجتماعی دور می کند، گفت: کسانی که در مسیر فساد و انحراف حرکت می کنند مورد خشم و غضب خداوند هستند و لذا در نماز از خدا می خواهیم راه ما را از مسیر نادرست جدا کند. بیتردید اگر نماز با معرفت و حضور قلب باشد، به سمت بدی ها نخواهیم رفت.
وی ادامه داد: خداوند به وسیله نماز اجازه هم صحبتی بندگان با خودش را داده و اگر انسان آگاه باشد در ارتباط با چه وجودی است، خودش را از انحرافات نجات می دهد لذا بی توجهی عده ای نسبت به نماز به خاطر قبول نداشتن نماز نیست، بلکه کاهلی صورت می گیرد که ناشی از جهالت است. اگر به بررسی جایگاه نماز با توجه به آیات و روایت بپردازیم درمییابیم که ترک نماز فرقی با کفر ندارد و مسلمانی که نماز را عمدا ترک می کند در مقام عمل مانند کفار است.
مدیر گروه معارف و الهیات دانشگاه گیلان هدایت جوانان را بسیار سخت دانست و متذکر شد: امروز مانند گذشته نیست که فرزندان پیرو والدین باشند، بلکه بخشی از تربیت و هدایت جوانان به جامعه برمی گردد لذا خانواده ها باید اصول و چارچوب نحوه برخورد صحیح با فرزندان را یاد بگیرند.
وی با بیان اینکه دشمنان با استفاده از ابزارهای مختلف می خواهند جوانان را در مسیر دیانت تضعیف کنند، گفت: محتوای انقلاب ما اسلام است و دشمنان می دانند اگر بناست به انقلاب خدشه وارد کنند، باید تدین را از جوانان بگیرند لذا یکی از دلایل دوری جوانان از نماز از نقشه های دشمنان نشات می گیرد.
قاسمی روشن علم، اخلاق، معنویت و عدالت را از جمله عناصر اصلی پیشرفت جوامع متمدن دانست و خاطرنشان کرد: برخی دین داری را عامل عقب ماندگی کشورها می دانند، اما تأکیدی که اسلام به عناصر چهارگانه پیشرفت دارد، در هیچ یک از مکاتب دنیا دیده نمی شود و نمی توانیم آموزه ای پیدا کنیم که در تعارض با این عناصر باشد.
وی تحقق کامل آموزه های دینی را عامل پیشرفت دانست و تصریح کرد: کشورهایی که ادعای دین داری دارند، اما عقب مانده هستند، در واقع در این کشورها دین به معنای حقیقی حضور ندارد.
مدرس دانشگاه از والدین خواست فرزندان خود را اجبار به ادای فرایض دینی نکنند و یادآور شد: والدین به جای برخوردهای احساسی، ناپخته و سخت گیرانه با فرزندان خود دوست و رفیق شوند و در انجام واجبات آنها را همراهی کنند. جوانان از هم سالان خود تأثیرپذیری بیشتری دارند و لذا والدین باید فرزندان را با کسانی مرتبط کنند که اهل نماز و مسجد و هیئت هستند.
قاسمی روشن با بیان اینکه مسئولان فرهنگی باید نسبت به تولید محتوای دینی درباره نماز و آموزه های اسلامی اهتمام داشته باشند، خاطرنشان کرد: گاهی یک رمان، انیمیشن یا فیلم درباره آثار و برکات نماز در زندگی افراد بسیار اثرگذارتر از ساعت ها سخنرانی است. در این راستا طرح «استاد؛ مسجد» را اجرا کردیم تا اساتید دانشگاه در مساجد محل حضور پیدا کنند و الگوهای عملی باشند.
وی از مسئولان نیز خواست به همراه کارمندان در صف نماز جماعت قرار گیرند و اضافه کرد: کسانی که نماز می خوانند باید سایر سجایای اخلاقی را در خود تقویت کنند تا بتوانند دیگران را با خود همراه سازند.
منبع : خبرگزاری ایکنا