آیتالله جوادی آملی تشریح کرد:■ وضعیت بهشتیان در آخرت/ تجلیل از دستاندرکاران برگزاری ۹ دی ماه
آیتالله عبدالله جوادی آملی نهم دی ماه در ادامه مباحث تفسیری خود در مسجد اعظم قم با بیان اینکه خداوند با اراده کار میکند و حتی اراده هم شاید از باب تمثیل است، گفت: اینکه قرآن برای امور الهی تعبیر به «کلمح البصر»(به اندازه چشم برهم زدن) و حتی کمتر از آن میکند از باب تشبیه است، یعنی زمانی کمتر از این وجود ندارد که بخواهیم به آن مثال بزنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه نزول قرآن به مثابه نزول باران نیست که به زمین انداخته شود، بلکه به زمین آویخته شده است، تصریح کرد: بالای حبل المتین قرآن در دست خداوند است که زبان آن عربی نیست، زیرا لفظ در آنجا راهی ندارد، ولی وقتی آویخته شد به قالب عربی در میآید تا بشر بتواند در قالب لفظ آن را فهم کند.
این مفسر قرآن کریم با بیان اینکه طالبان علم قرآن دارای مقام و مرتبه بالایی در نزد خداوند هستند ادامه داد: براساس آیات قرآن، فرشتگان برای مومنان طلب مغفرت میکنند به خصوص کسانی که اهل علم هستند؛ البته این طور نیست که آنان غیرمؤمن را نبینند، ولی رحمت رحیمیه را برای مؤمنان طلب میکنند.
این مفسر قرآن با اشاره به تعابیر سنگین قرآن در مورد وضعیت قیامت بیان کرد: در قیامت هر کسی گرفتار کار خود است و اساسا توجه به نامه دیگران موضوعیتی ندارد؛ همچنین در آنجا، جایی برای ریا و فریب نیست. البته برخی مانند انبیاء و اولیاء هستند که میتوانند نامه دیگران را ببینند و فرصت برای این کار دارند.
آیتالله جوادی آملی با اشاره به تعابیر قرآن در مورد ناچیزبودن دنیا در برابر آخرت، اظهار کرد: بهترین غذاهای دنیا که عسل است و بهترین لباس که ابریشم است محصول کار دو کرم است، ولی در بهشت این نماز و روزه مؤمن است که عسل تولید کرده و لباسهای حریر و ... بر تن او میپوشاند، لذا در روایات فرمودند که برای دنیا غصه نخوریم، زیرا بهترینهایش این طور هستند.
وی با تاکید بر اینکه به ما میگویند دنیا را داشته باش، ولی حلال آن را بخواه، به برخی نعمات بهشتی اشاره و تصریح کرد: در بهشت درختان تابع بهشتیان هستند، یعنی این طور نیست که بهشتی کنار درخت بنشیند و زحمتی برای بهرهمندی از آن داشته باشد؛ چشمه آب را بهشتی تفجیر کرده و از درون آن آب میجوشد و میوه آن هم دائمی است و فسادپذیر و از بین رفتنی نیست.
این مفسر ادامه داد: درختان بهشتی هر نوع میوه که مؤمنان بخواهند به آنان میدهند و این طور نیست که اگر درخت انگور بود، انار یا میوه دیگر ندهد که برای فهم این مسئله این درختان را به عالم تشبیه می کنند و روایاتی هم که در این مورد وارد شده اینگونه توجیه میشوند.
این مرجع تقلید همچنین با اشاره به روز نهم دی ماه تصریح کرد: امیدواریم زحمات دستاندرکاران برگزاری روز پربرکت ۹ دی ماه مقبول ذات حضرت احدیت باشد.
منبع:ایکنا