■ مساجد لندن به عنوان اماکن میراث فرهنگی شناخته می شوند
وضعیت میراث فرهنگی مساجد انگلستان ارتقاء یافته و این مساجد به عنوان اماکن میراث باستانی انگلستان، اهمیت شان از نظر تاریخی، فرهنگی و معماری افزایش پیدا خواهد کرد.
مسجد شاه جهان، نخستین مسجد ساخته شده در بریتانیا در شهر وکینگ درجه برترین میراث فرهنگی را کسب کرده است و نخستین مسجد فعال در این کشور واقع در لیورپول نیز هم اکنون درجه 2 میراث فرهنگی را به دست آورده است.
میشل الیس وزیر میراث فرهنگی انگلستان در این باره گفت: این مساجد مکان های مهم و مقدس عبادی بوده و میراث غنی برای جوامع مسلمانان در انگلستان محسوب می شوند.
آقای الیس گفت: ساختمان های تاریخی ما داستان گذشته بریتانیا، اماکن و رویدادهایی را که آن ها را شکل داده اند تعریف می کنند. با قرار دادن این مساجد در میراث فرهنگ ما نه تنها آن ها را به عنوان اماکن میراث فرهنگ عبادی مورد حفاظت قرار می دهیم بلکه تاریخ غنی مسلمانان انگلستان را نیز بزرگ می داریم.
دانکن ویلسون مدیر اجرایی تاریخ انگلستان نیز گفت که این مساجد «اماکن استثنایی عبادت» محسوب می شوند.
وی افزود: ما با این کار ارزشمندترین میراث های اسلامی در کشورمان را بزرگ می داریم.
گفتنی نیست نخستین تلاش ها برای ساخت مسجد مرکزی لندن که هم اکنون درجه 2 میراث فرهنگی کسب کرده در سال 1910 آغاز شد. در آن زمان حکومت وینستن چرچیل به منظور نشان دادن اهمیت اسلام در جامعه چند فرهنگی رو به افزایش انگلستان، در سال 1940 مکانی را به ساخت این مرکز اسلامی اختصاص داد. با این حال ساختن این مرکز اسلامی تا سال 1970 آغاز نشد و تکمیل آن نیز 7 سال به طول انجامید. این مسجد دارای معماری مدرن بریتانیایی و همچنین اشکال اسلامی تاریخی بوده و سالن نماز ان گنجایش هزاران نمازگزار را دارد. یک گنبد طلایی و مناره هایی به ارتفاع 144 فوت نیز برای آن گذاشته شدند.
مسجد فضل در ساوت فیلدز نیز ساختمانی است که برای نخستین بار به هدف مسجد ساخته شده است و این دومین باری است که چنین ساختمانی در انگلستان درجه 2 میراث فرهنگی کسب می کند. این مسجد در سال 1925-26 توسط جامعه اسلامی هندوستان و کارگران داوطلب ساخته شد.
مسجد شاه جهان در وکنیگ نیز تنها مسجدی است که در انگلستان درجه میراث فرهنگی شماره 1 را به خود اختصاص داده است. این مسجد در سال 1889 ساخته شده است.
معماری این مسجد دارای ترکیبی از معماری مغولی هندی و معاصر بریتانیایی است.
لیست جدید و ارتقا یافته که توسط اداره فرهنگ براساس توصیه های موسسه تاریخی انگلستان ایجاد شده است و به عنوان یک نتیجه تحقیقاتی در کتاب جدید موسسه میراث فرهنگی مساجد بریتانیا قرار داده شده است.
منبع : حوزه