عوض شدن جای ابزار و هدف در مساجد/ نظام واره تربیت دینی نداریم

■ عوض شدن جای ابزار و هدف در مساجد/ نظام واره تربیت دینی نداریم

عوض شدن جای ابزار و هدف در مساجد/ نظام واره تربیت دینی نداریم

 حجت‌الاسلام جواد گلی، به تبیین و تشریح مسیری پرداخت که منجر به حضور گسترده‌تر نوجوانان و جوانان در مساجد می‌شود و عنوان کرد: به نظر می‌رسد در این مسیر سه سؤال اصلی وجود دارد که باید به هر کدام از این سؤال‌ها پاسخ‌های صحیح بدهیم تا حرکت خودمان را برای احیای مساجد و حضور گسترده نوجوانان و جوانان در مسجد آغاز کنیم.

وی گفت: سؤال اول این است که آیا امروز مساجد ما از توان و ظرفیت کافی برای جذب جوان و نوجوان برخوردار هستند یا خیر و چرا؟ سؤال دوم این است که با چه ظرفیت‌های تازه‌ای می‌توان جوان و نوجوان را به مسجد آورد؟ و سوم اینکه اگر جوان و نوجوان به مسجد بیاید چه اتفاقی برای او خواهد افتاد؟ این سه سؤال، در عین سادگی سوال‌های بسیار سخت و فرایند رسیدن به آنها در عین بسیط بودن نیز سخت است، اما اگر به این سؤال‌ها پاسخ درست داده شود و در خصوص تحقق آنها گام برداشته شود، سرنوشت نوجوان و جوان ما تغییر خواهد کرد.

حجت‌الاسلام گلی در پاسخ به سؤال اول (آیا امروز مساجد ما از توان و ظرفیت کافی برای جذب جوان و نوجوان برخوردار هستند یا خیر؟ چرا؟) گفت: امروز محیط‌های مذهبی و برنامه‌های مذهبی و نظام آموزش دینی ما خلأها و نقصان‌های بزرگی دارد از جمله اینکه برای تربیت نسل جوان برنامه‌ها، محیط‌ها و حتی شخصیت‌های مؤثری نداریم و برای اینکه این مشکل را حل کنیم به یک نظام آموزشی و نظام واره آموزشی برای تربیت دینی نسل نوجوان و جوان نیاز داریم.

مشاور فرهنگی مدیر شبکه اول سیما تصریح کرد: قبل از ساخت مسجد و آوردن امکانات و تجهیزات به مسجد و قبل از برپا سازی نشست‌ها، محافل، اردوها، کارگاه‌ها و کلاس‌ها و به طور کلی قبل از تهیه همه این سخت افزارها نیازمند به یک نظام‌واره آموزشی و تعلیم و تربیتی برای تربیت دینی نسل جوان هستیم. که این نظام‌واره را در کشور نداریم.

سه قدم مهم که برای تربیت نسل جوان برنداشته‌ایم

وی تأکید کرد: اگر کارشناسان، البته نه فقط کارشناسان امور حوزوی و دینی، بلکه روانشناسان، جامعه شناسان، اساتید علوم ارتباطات و رسانه و ... با هم و در کنار هم بتوانند به یک نظام‌واره آموزش مفاهیم دینی دست پیدا کنند و آن را به تأیید بزرگان این علم برسانند، آنوقت برای این نظام‌واره بتوانیم مربیانی را پرورش دهیم که این نظام واره را خوب بفهمند و خوب اجرا کنند و بعد سخت افزارهای مورد نیاز را فراهم کنیم، آن زمان است که می‌توان برای تربیت نسل جوان قدم برداشت.

کسانی وارد حوزه تربیت شده‌اند که تربیت دینی نسل جوان را یک علم نمی‌دانند

این کارشناس امور دینی و مسجد در جمع‌بندی این بخش از سخنان خود گفت: پس ما نظام واره تربیت دینی نداریم، مربیانی که این نظام واره را بدانند نداریم و محیط‌های مناسب را هم نداریم و حتی دغدغه داشتن این مسائل را هم نداریم چون کسانی وارد حوزه تعلیم و تربیت شده‌اند که تربیت دینی و اخلاقی نسل جوان را یک علم نمی‌دانند و احساس می‌کنند همین که خودشان مذهبی هستند و یا در مسجد هستند و نماز می‌‌خوانند یا رشته الهیات و درس الهیات خوانده‌اند می‌توانند مربی نسل جوان باشند. در حالی که اینطور نیست گاهی یک شخصیت برجسته حوزوی و یا عالم فقهی هم نمی‌تواند مربی خوبی برای تعلیم و تربیت دینی نسل جوان باشد چون تعلیم و تربیت دینی یک علم است و این علم را شاید هنوز فرانگرفته‌ایم.

اینکه در حوزه علمیه درس خوانده باشم من را تبدیل به یک مربی تربیتی نمی‌کند

وی تصریح کرد: اینکه من در حوزه علمیه درس خوانده باشم یا دکتری الهیات داشته باشم الزماً من را تبدیل به یک مربی برای تعلیم و تربیت نسل جوان نمی‌کند. از سوی دیگر ما انتقال مفاهیم دینی به نسل جوان را مطالعه نکرده‌ایم، در این رابطه هم کتاب تألیف نکرده‌ایم، منابع خارجی را ندیده‌ایم و حتی ندیده‌ایم که در تعلیم الهیات و مفهوم خدا، بهشت، جهنم، الوهیت و مفاهیم ماورایی در دنیا و حتی سایر ادیان چه مدل، برنامه‌ و مقتضیاتی را رعایت می‌کنند و این مباحث چگونه آموزش داده می‌شود.

جوری مفهوم خدا را آموزش می‌دهیم که کودک هیچوقت مفهوم درست خدا را یاد نگیرد

حجت‌الاسلام گلی با انتقاد از اینکه بدون مطالعه علم تعلیم و تربیت خیلی ساده در مسجد می‌نشینیم و مفهوم خدا را به کودک، نوجوان و جوان یاد می‌دهیم، گفت: ما جوری این مفاهیم را آموزش می‌دهیم که او دیگر هیچوقت این مفاهیم را درست یاد نخواهد گرفت چون ما مفهوم را اشتباه به او آموزش داده‌ایم.

راه را اشتباه می‌رویم؛ چون برنامه تربیتی نداریم نمی‌توانیم از ظرفیت سخت‌افزاری استفاده کنیم

وی افزود: باید پس از تدوین نظام واره آموزشی و تربیت مربیان برای تدریس این نظام واره، سخت افزارهای لازم را تهیه کنیم. البته به نظر من مشکل ما مسجد، تجهیزات، شبستان، امکانات، کامپیوتر و ... نیست و اتفاقاً در این بخش‌ها ظرفیت‌های خیلی خوبی داریم که نمی توانیم به درستی استفاده کنیم و به همین دلیل می‌خواهم بگویم که راه را اشتباه می‌رویم و هر چه ظرفیت‌های تجهیزاتی، فضای فرهنگی و ... اضافه کنیم کارمان را سخت‌تر می‌کنیم و از مسیر دور می‌شویم چون برنامه‌ای برای تربیت نسل جوان نداریم و از ظرفیت سخت افزاری هم نمی‌توانیم درست استفاده کنیم.

در آموزش‌های دینی زمان شناسی و زبان شناسی را فراموش کرده‌ایم

حجت‌الاسلام گلی در پاسخ به سؤال دوم که مطرح کرد: «با چه ظرفیت‌های تازه‌ای می‌توان جوان و نوجوان را به مسجد آورد؟» گفت: نسل جوان ما امروز بهره‌مند از تعالیم و آموزش‌های مذهبی و دینی مساجد نیست و نکته اصلی این است که در آموزش‌های خودمان زمان شناسی و زبان شناسی را فراموش کرده‌ایم. یعنی آموزش‌های ما نه به روز هستند و نه مناسب نسل جوان به لحاظ زمانی؛ و نه با زبان مناسبی آموزش‌های خودمان را به نسل جوان آموزش داده‌ایم.

وی تشریح کرد: زبان نسل امروز را نمی‌فهمیم و این توانایی را نداریم که با زبان مناسب آنها با آنها صحبت کنیم و این آموزش‌های ما را به آموزش‌هایی کهنه، فسیل شده، غیر قابل جذابیت و بهره مندی برای نسل نوجوان و جوان تبدیل کرده است.

در ارائه مفاهیم دینی بد سلیقه هستیم  

این مشاور فرهنگی استاندار تهران از بدسلیقگی در ارائه مفاهیم دینی نیز انتقاد کرد و گفت: امروز وقتی وارد بیان مفاهیم و روایت‌های دینی می‌شویم با بد سلیقگی کامل و با مخاطب نسنجی کامل و درنظر نگرفتن مقتضایات زمان و مکان برای نوجوان و جوان از احکام دفن، غسل و کفن سخن می‌گوییم و برای پیر مرد ۸۰ ساله از موضوعات مرتبط یا مربوط به یک نوجوان.

وی در پاسخ به سؤال آخری که مطرح کرد: «اگر جوان و نوجوان به مسجد بیاید چه اتفاقی برای او خواهد افتاد؟» گفت: مسجد باید مظهر اخلاق باشد. واقعیت این است که مساجد و محافل دینی و مذهبی ما هم مظهر تبلیغ و ترویج اخلاق نیستند. باور ما این است که تمام گذاره‌های دینی و اساساً نگاه توحیدی و نگاه به دین و مذهب تماماً ما را به سمت اخلاق متعالی هدایت می‌کند. اوج دینداری ما پیامبر(ص) هستند. ایشان مظهر فقه به معنای احکام، مظهر نماز خواندن به معنای عبادت، مظهر تهجد به معنای شب زنده داری و ... نیستند بلکه همه اینها را وسایلی قرار داده‌اند برای مظهر اخلاق شدن و اخلاقی رفتار کردن. پیامبر اسوه اخلاق و نمونه اهم و اکمل اخلاقی زیستن است.

وی با ابراز تأسف از اینکه ابزارها جای خود را با اهداف تغییر داده‌اند، گفت: متأسفانه در فضاهای مذهبی و مسجد ما در حوزه‌های علمیه و در رفتار مومنان ما این ابزارها گاهی تبدیل به هدف شده است یعنی در مسجد نماز خواندن موضوعیت پیدا کرده است و همین است که اگر کودکی بیاید نماز ما را برهم بزند ما او را از مسجد بیرون می‌اندازیم چون فکر می‌کنیم اصل و هدف مسجد، نماز است در حالی که اینطور نیست هدف و اصل در یک محیط مذهبی تربیت اخلاقی نسلی است که با او در ارتباط است حتی به قیمت شکسته شدن یک نماز.

وقتی جای هدف و وسیله عوض شود جوانان از فضای دینی طرد می‌شوند

حجت‌الاسلام گلی اضافه کرد: هدف و ابزار جای خودش را عوض کرده و این مسئله موجب شده ما نسل جوان را به خاطر اینکه ابزارها را خراب می‌کنند از فضای دینی طرد کنیم و لذا ابزارها را فدای هدف می‌کنیم.

محصول مسجد موفق نوجوان و جوان اخلاق مدار است

وی با اشاره به اینکه مسجد ما مسجدی شده که ابزارها را بر هدف اولویت داده و پوشش و رفتار دینی در آن تبدیل به هسته شده و اصل هسته (که اخلاق است) را ضعیف کرده است، عنوان کرد: اگر مسجد را به عنوان مظهر اخلاق و رفتار دینی و ارتقا و تعالی دینی و اخلاقی ببینیم آنوقت اگر نسل جوان ما به مسجد بیاید اخلاق در او بارور می‌شود و اخلاق او تعالی پیدا می‌کند و مسجد مظهر خوش رفتاری، خوش اخلاقی فداکاری، ایثار و تمامی فضائل اخلاقی می‌شود. محصول مسجد موفق باید نوجوان و جوانی باشد که اهل اخلاق و شکوفایی رفتاری باشد.

منبع: ایکنا

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1396/11/26 ساعت 10:58
کد : 2006
دسته : اخبار نماز در کشور
لینک مطلب
کلمات کلیدی
مسجد
نماز
هدف
وسیله

■ برگزاری اولین جشنواره سراسری «سرود نماز مهد‌های کودک» در همدان

افشین وهابیان، دبیر شورای فرهنگی بهزیستی استان همدان اظهار کرد: فطرت خداجوی انسان در سنین خردسالی بیدار می‌شود، حال در این میان، با توجه به تمایلات فطری و گرایش انسان به خدا دوستی می‌توان، تشکر از خداوند را به وسیله نماز در قالبی زیبا به کو ...

■ مجوز بازگشایی همه مساجد در ایالت «پنانگ» مالزی صادر شد

به نقل از «malaymail»،نماز جمعه و نمازهای واجب روزانه در تمام مساجد واقع در ایالت «پنانگ» مالزی برگزار خواهند شد. این در حالی است که تا کنون تنها تعدادی از مساجد در این ایالت به دلیل شرایط و قرنطینه کرونایی اجازه داشتند نما ...

■ جایز بودن شکستن نماز برای پاسخ به تلفن همراه!

به گزارش گروه بین الملل شبکه العالم، شیخ "احمد کریمه " استاد فقه تطبیقی دانشگاه الازهر، سخن شوقی علام مفتی مصر درباره جایز بودن قطع نماز و پاسخ به تلفن را محکوم کرد. تارنمای "رای الیوم" در گزارشی دراین زمینه نوشت شوقی علام ...

■ نماز صحیح سبب مواجه با ملکوت عالم هستی است

آیت‌الله «علی‌اکبر رشاد» پیش از آغاز درس خارج فقه که در حوزه علمیه امام رضا(ع) به صورت مجازی برگزار شد، گفت:‌ شرک آلودگی و ایمان زلالی ذاتی است. وی افزود: خداوند متعال نماز را برای این قرارر داده که انسان خاکساری و فروتن ...

■ طرح سلامت معنوی با هدف «ادای فریضه نماز بیماران»در بیمارستان‌ها

به گزارش ایسنا،این طرح با هدف توانمندسازی و مهارت افزایی كادر پرستاری بیمارستان‌ها در توجه به نماز اول وقت بیماران و آشنایی آنان با احكام و آداب نماز در شرایط مختلف جسمی در بیمارستان‌ها از سوی ستاد اقامه نماز و با همكاری مراكز درمانی انجام ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز