انقلابی که هر بار سفره مبارزه را در مسجدی نو پهن می‌کرد

■ انقلابی که هر بار سفره مبارزه را در مسجدی نو پهن می‌کرد

  انقلابی که هر بار سفره مبارزه را در مسجدی نو پهن می‌کرد

  آیت‌الله مرتضی مطهری؛ عضو شورای انقلاب، در دهه‌ی 50 از تریبون مسجد و منبر به مبارزه علیه نظام پهلوی مشغول بود.

 

وی با این اعتقاد كه باید برای بیداری افكار و هدایت جوانان كاری كرد و نگذاشت جوش‌وخروش آنان یكباره خاموش شود، سال‌ها از چهره‌های مهم مرتبط با مسجد هدایت و آیت‌الله سیدمحمود طالقانی بود و در آن سخنرانی می‌كرد.

 

گزارش‌های بر جای مانده از ساواك درباره فعالیت مطهری در این مسجد، نکات تامل برانگیزی دارد، برای نمونه در یكی از گزارش‌های ساواك آمده است «ساعت ۱۳ روز ۱۳۴۸/۹/۱۱ در مسجد هدایت واقع در لاله‌زار، مطهری، واعظ پس از اداء نماز ظهر روز مزبور، مشغول وعظ گردید و ضمن گفتن یك مسئله‌ی شرعی، یكی از مستمعین سؤال می‌‌نماید این مسئله فتوای كیست؟ مطهری اظهار داشت فتوای حضرت آیت‌الله خمینی است كه ناگهان حضار با صدای بلند سه مرتبه صلوات فرستادند.»

 

مطهری پس از كناره‌گیری از حسینیه‌ی ارشاد، در سال ۱۳۴۹ مسجدالجواد (ع) را به عنوان پایگاه فعالیت‌های خود انتخاب کرد و در این مسجد هم سخنرانی می‌كرد و هم كلاس‌های درس تفسیر داشت.

 

وی علت انتخاب این مسجد را چنین ذكر كرده است «برای اینكه مسجدالجواد (ع) كه دارای كتابخانه‌ی مهم و مسجد و تالار تبلیغ باشكوه است، به دست نااهل نیفتد و دستگاه دست روی آن نگذارد، اینجا آمده‌ام.»

 

با آمدن شهید مطهری به این مسجد و به‌دست گرفتن رهبری فعالیت‌های آن، این نهاد مذهبی به صورت یكی از مراكز اصلی سخنرانی‌های دینی ـ سیاسی درآمد، در این مسجد، علاوه بر آیت‌الله مطهری، افرادی مانند ابوالقاسم خزعلی، حسین نوری، محمد‌جواد باهنر، محمد‌ مفتح، محمد‌تقی فلسفی، علی دوانی و امامی كاشانی سخنرانی می‌كردند.

 

با بسته شدن مسجد الجواد (ع) شهید مطهری فعالیت‌ها و روشنگری‌های خود را در سایر مساجد تهران و برخی از شهرستان‌ها دنبال می‌كرد که مهم‌ترین این مساجد، ارگ و جاوید بود.

 

مسجد جاوید كه محل استقرار شهید مفتح بود، یكی از محفل‌های مذهبی مطرح برای انقلابیون بود و شهید مفتح كه مبارزاتش علیه نظام شاهنشاهی معروف است، مستقیما از استاد مطهری رهنمود می‌گرفت و مطهری نیز بسیاری از اقدامات خود را به ‌دست وی انجام می‌داد.

 

جالب است بسیاری از آثار مطهری برگرفته از سخنرانی وی در مساجد است برای نمونه كتاب «انسان كامل» كه بعد از شهادت وی تنظیم و منتشر شد، محصول سخنرانی‌های آن شهید در مسجد جاوید تهران است.

 

از استاد مطهری برای سخنرانی در مساجد شهرستان‌های کشور نیز دعوت می‌شد، این موضوع ساواک را نسبت به سفرهای تبلیغی استاد نیز حساس كرده بود، یكی از این مساجد، مسجد امام علی (ع) در اصفهان بود كه از مراكز مبارزه علیه رژیم به شمار می‌رفت.

 

دایره‌ی فعالیت‌های مطهری فقط به مساجد داخل كشور محدود نمی‌شد وی از جمله افرادی بود كه به مسجد هامبورگ آلمان نیز كه مدتی محل استقرار شهید بهشتی بود، از نظر مذهبی و فرهنگی كمک می‌رساند.

 

سخن آخر اینکه، مساجد، پایگاه مبارزه مطهری بودند و هربار که مسجدی از سوی ساواک بسته می‌شد وی مسجدی دیگر را برای ادامه مجاهدت خود برمی‌گزید و این روند همیشه ادامه داشت، چون مبارزه ادامه داشت.

 منبع : شبستان 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1396/11/8 ساعت 11:43
کد : 1949
دسته : اخبار نماز در کشور
لینک مطلب
کلمات کلیدی
مطهری
مسجد
مبارزه
مجاهدت

■ شرط ورود کودکان به مسجدالحرام

 وزارت حج و عمره عربستان اعلام کرد: کودکان پنج سال به بالا همراه با یکی از والدین خود می توانند به مسجدالحرام بیایند و شرط ورود آنان این است که علایم بیماری کروان را نداشته باشند و یا با کسانی که مبتلا دارند در تماس نبوده باشند. با نزدیک شدن ...

■ مشهورترین مسجد پکن به روی نمازگزاران گشوده شد

مسجد «نیوجیه» پکن در چین فعالیت های دینی خود را از سر گرفت. به دلیل شیوع ویروس کرونا چند ماه بود که درهای مساجد تعطیل شده بود. مسئولان مسجد نیوجیه در بیانیه ای اعلام کردند: مسلمانان پیش از ورود به مسجد و برای اقامه نماز باید اطلاعات ...

■ مجلس آماده حمایت از طرح «جهاد همبستگی ملی» است

با توجه به منابع و بودجه دولت، بدون تردید امکان جبران این همه خسارت سیل وجود ندارد. رئیس کمیسیون قضایی مجلس از خسارت 40 هزار میلیارد تومانی سیل به کشور خبر و ادامه داد: این میزان خسارت بالا بوده و دولت به تنهایی امکان جبران آن را نداشته و بنابراین ...

■ سخنرانی خاخام یهودی در مسجد جامع ابوظبی

فعالان توییتری تصویری از «ایلی عبادی»، خاخام ارشد شورای یهودیان امارات متحده عربی را منتشر کرده اند که در مسجد جامع ابوظبی درحال سخنرانی برای اماراتی ها است. حضور این خاخام در مسجد، خشم گسترده فعالان شبکه های ارتباط جمعی را برانگیخت. گف ...

■ ثبت حضور بیشترین تعداد نمازگزاران و زائران رمضانی در مسجد الحرام

مسجد الحرام روز گذشته (شنبه 26 فروردین 1402) بیشترین تعداد نمازگزاران و زائران را در ماه مبارک رمضان ثبت کرد. ریاست امور حرمین عربستان اعلام کرد: بیش از 1.5 میلیون نمازگزار و زائر روز گذشته در مسجد الحرام حضور یافتند و این آمار به عنوان بیشترین تع ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز