انعطاف در دستور کار نظام آموزشی مرکز تخصصی نماز

در گفتگو با حمدالله حقیقی، مدیر آموزش مرکز تخصصی نماز مطرح شد
■ انعطاف در دستور کار نظام آموزشی مرکز تخصصی نماز

انعطاف در دستور کار نظام آموزشی مرکز تخصصی نماز

خبرگزاری شبستان - سرویس قرآن و معارف: "نظام آموزشی مرکز تخصصی نماز قابلیت انعطاف دارد؛ زیرا جامعه همواره در حال تغییر است. در جذب و استفاده از استادان همواره سعی ما بر این بوده است که دست استاد را حتی برای ایجاد موضوع درسی جدید باز بگذاریم. این شیوه و روشی بوده که ما را به موضوعات جدیدی از نماز رسانده است. برای مثال در سال‌های گذشته موضوع نماز در ادعیه و زیارات، ماده درسی ما نبود؛ اما امسال بر اساس همین سازوکار به این نتیجه رسیدیم که این موضوع مهم است؛ لذا استادش را پیدا کردیم و از او دعوت کردیم که دانش‌پژوهان از او کاملاً راضی بودند. این نشانه‌ رشد کیفیت آموزش، هم از لحاظ محتوا و هم از لحاظ علمی در بخش آموزش است."

برای بهبود روندهای فرهنگی که به نحوی به تولید مفاهیم و معانی در جامعه مشغولند، شناخت سازوکارهای ایجاد معنا بی‌نهایت مهم به نظر می‌رسد. مرکز تخصصی نماز برون‌داد معنایی دارد و آن معنا را که نماز است، استادانی آموزش‌دیده در جامعه اشاعه و ترویج می‌دهند. روند آموزش مبلّغان این نهاد را با حمدالله حقیقی، مسئول واحد آموزش مرکز تخصصی نماز مرور کرده‌ایم. بخش دوم این گفتگو را در ادامه می خوانید.  

 

در مورد فرآیند استادسازی و سازوکاری که در آموزش برای آن ترسیم شده است، مطالبی را بفرمایید.

استادسازی توأم با تحقیق در مرکز تخصصی نماز، کار دوره یک‌ساله معارف نماز است و روند این فرآیند به این نحو است که در ابتدا ما دانش‌پژوهان را به چند گروه تقسیم می‌کنیم. یک گروه به عنوان نمونه می‌شود گروه اسرار. استادی که اسرار نماز را تدریس می‌کند و مسلط است، سرگروه می‌شود و دانش‌پژوهان عضو آن گروه هستند و آن استاد گروه را مدیریت می‌کند. چند گروه این‌چنینی تشکیل می‌شود و عموماً مانند گروه اسرار، گروه روایات، گروه آیات نماز، روایات نماز، شیوه‌ دعوت به نماز و... این گروه‌ها کارشان این است که استاد با چند دانش‌پژوه کار می‌کند تا در آن موضوع به درجه استادی برسند. مرحله‌ استادپروری ما هم از اینجا شروع می‌شود؛ یعنی اینجا استاد تأیید می‌کند که این دانش‌پژوه در این گروه و در این موضوع به درجه‌ استادی رسیده یا نه و چند درصد موفق بوده. ما با توجه به نظریه و ارزیابی خود آموزش و استاد به این جمع‌بندی می‌رسیم که این دانش‌پژوه به عنوان استاد می‌تواند در شهرستان‌ها مشغول به تدریس شود یا خیر.

در این سال‌ها تلاشی برای ارتقاء سطح فضای آموزشی و همچنین محتوای آموزشی وجود داشته است؟

در جهت فراهم آمدن فضای رشد علمی و آموزشی مرکز تخصصی نماز، و مشخصاً واحد آموزش، دائماً در سعی و تلاش است که فضا، محیط و کلاس مناسب با امکانات آموزشی مناسب‌تر فراهم کند که الحمدلله سال‌به‌سال پیشرفت داشته است. بعد از شش سال مرکز توانسته با توجه به امکاناتش از اکثر وسایل کمک آموزشی بهره بگیرد و در این بخش، اخیراً درخواست تابلوی هوشمند کرده‌ایم. از سه سال گذشته از دستگاه پرژکشن و ... استفاده می‌کنیم. این تلاش منجر به این شده است که فضای آموزشی فضای به‌روزی باشد. مرکز به فکر این هست که محیط کلاس را از لحاظ دکور، فضا، نقاشی و مسائلی از این‌دست ارتقا دهد تا علاوه بر مسئله افزایش توان آموزش، فضایی مهیا شود که دانش‌پژوه بتواند به نحو احسن تمرکزش را حفظ کند.

از حیث افزایش و ارتقای محتوایی، ارزیابی‌ها در خود مرکز تخصصی نماز و از طریق سازوکاری که در ادامه ذکر خواهم کرد، انجام می‌شود؛ به این ترتیب که محتوای تدریس اساتید ضبط شده و بعد به متن تبدیل می‌شود، و به صورت جزوه درمی‌آید که به شورای آموزش و اساتید مربوطه ارائه می‌شود تا مورد ارزیابی قرار گیرد. همین مسیر در مجرای ارزیابی دانش‌پژوهان هم قرار داده می‌شود و این جزوه‌ها در اختیار دانش‌پژوهان قرار داده می‌شود تا در فرم‌های ارزیابی که طراحی شده، آنها جزوات را نقد و بررسی کنند و نتیجه این ارزیابی‌ها در شورای آموزش مورد توجه قرار گیرد تا محتوا غنی‌تر گردد. اگر مشاهده شد که استادی برای دانش‌پژوهان یا برای خواسته‌ها و اهداف مرکز، نمی‌تواند مفید باشد، به فکر تغییر وضعیت موجود خواهیم افتاد. اگر سبْک تدریس ایراد جزئی داشت، به دنبال تغییر یا بهبود سبک تدریس او هستیم تا در نهایت افزایش کیفی را در این بخش شاهد باشیم؛ یعنی آموزش و خود دانش‌پژوهان و اساتید چشم‌هایی هستند که مشکلات محتوایی آموزش را رصد می‌کنند و باعث ارتقای آن می‌شوند.

نظام آموزشی مرکز تخصصی نماز چه همخوانی با تغییرات فکری جامعه دارد؟ آیا این تغییرات در نظام آموزشی شما تأثیرگذار است؟

نظام آموزشی مرکز تخصصی نماز قابلیت انعطاف دارد؛ زیرا جامعه همواره در حال تغییر است. در جذب و استفاده از استادان همواره سعی ما بر این بوده است که دست استاد را حتی برای ایجاد موضوع درسی جدید باز بگذاریم. این شیوه و روشی بوده که ما را به موضوعات جدیدی از نماز رسانده است. برای مثال در سال‌های گذشته موضوع نماز در ادعیه و زیارات، ماده درسی ما نبود؛ اما امسال بر اساس همین سازوکار به این نتیجه رسیدیم که این موضوع مهم است؛ لذا استادش را پیدا کردیم و از او دعوت کردیم که دانش‌پژوهان از او کاملاً راضی بودند. این نشانه‌ رشد کیفیت آموزش، هم از لحاظ محتوا و هم از لحاظ علمی در بخش آموزش است.

گویا کارورزی در برنامه‌های استادپروری نقش برجسته و ویژه‌ای دارد. شما چگونه این موضوع را در برنامه خود لحاظ کرده‌اید؟

کارورزی از بخش‌های اساسی آموزش مرکز تخصصی نماز در دوره یک‌ساله تربیت مدرس نماز است. فرآیند کارورزی این گونه است که به دانش‌پژوهان کتاب‌هایی داده می‌شود که آنها را مطالعه ‌کنند و در کلاس ارائه دهند. کتاب‌های خوانده و ارائه شده مرتبط با موضوع نماز، هم مورد نقد دانش‌پژوهان و استادان قرار می‌گیرد و هم نقد دانش‌پژوهی که در فرآیند کارورزی شرکت است. کارورزی معیار مهمی در گزینش و ارزیابی توانایی دانش‌پژوه در پروژه استاد شدن وی است؛ به این نحو که ارائه کارورزی را واحد آموزش ارزیابی می‌کند تا به این نتیجه برسد که دانش‌پژوه توانایی استاد شدن را دارد یا ندارد. به این ترتیب وی در موقعیت تدریسی که برایش فراهم شده، قرار می‌گیرد و در مقابل دانش‌پژوهان و در موقعیت پاسخگویی به سؤالات آنها قرار می‌گیرد تا ارزیابی شود که از لحاظ علمی و مهارتی برای تدریس چقدر توانمند است.

مرحله پایانی دوره آموزشی معارف نماز چگونه است؟

دانش‌پژوهان بعد از دوره‌ یک‌ساله و پس از دریافت گواهی‌نامه تربیت مدرس نماز، زمانی که تشخیص داده شد کدام مبلّغ هستند و کدام به درجه‌ استادی رسیده‌اند، در دو بخش تقسیمشان می‌کنیم.

نتیجه ارزیابی‌ها منتج به این می‌شود که بعضی از دانش‌پژوهان مبلّغ می‌شوند؛ یعنی در حد یک مبلّغ می‌توانند معارف نماز را تبلیغ کنند. ولی بعضی نه، در موضوعات مختلف نماز استاد می‌شوند. برای نمونه، یکی در آیات نماز تخصص پیدا می‌کند و یکی در بحث اسرار نماز. اینها دانش‌پژوهانی هستند که واقعاً کار می‌کنند. برای مثال در بحث تفسیر آیات، دانش‌پژوه تمام تفسیرها را می‌بیند و تحلیل می‌کند و البته قدرت خلاقانه‌ای در آن دارد. این فرد نشان می‌دهد که توانایی تدریس را دارد و نه‌تنها مبلّغ است، بلکه استاد شده است. یعنی آنقدر روی آن موضوع کار کرده است که تسلط کامل در آن موضوع دارد.

کسانی که استاد می‌شوند، در سطوح بالاتر و طرح‌هایی که در بخش تبلیغ طراحی شده، مانند معراج، مفتاح، محراب به کار گرفته می‌شوند. کسانی که به درجه مبلّغی رسیده‌اند، در سطوح دیگری مانند نشست‌های دانش‌آموزی، نشست‌های خانواده در قالب مبلّغ معارف نماز مورد استفاده قرار می‌گیرند. اینها بر اساس سطح‌بندی خاص خود و بر اساس محتوا و توان تدریس و تبلیغ رتبه‌بندی می‌شوند.

در پایان این نکته جهت ارتقا کیفیت آموزش مهم است که چگونه بدانیم یک مرکز از لحاظ آموزشی موفق بوده است؟

آموزشی موفق است که دانش‌پژوهان بعد از گذراندن آن، از دوره احساس رضایت داشته باشند و این دوره برای آنان قابل استفاده باشد. در واقع باعث تحول درونی آنان گردد و انگیزه پیدا کنند که دیگران را نیز به آن موضوعات آموزشی دعوت نمایند. در آموزش مرکز تخصصی نماز، چنین اتفاقی محسوس بوده و دانش‌پژوهان برای ارتقای نماز خود و ایجاد چنین دغدغه‌ای در دیگران، همت مضاعف دارند و این، نوید خوبی برای آموزش مرکز نماز و دلگرمی برای ادامه خدمت ما مسئولان است.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1395/12/4 ساعت 11:21
کد : 1416
دسته : اخبار مرکز تخصصی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
حمدالله حقیقی
آموزش
مرکز تخصصی نماز

■ شرکت بیش از 900 نفر در نخستین المپیاد قرآن کریم، عترت و نماز

مهدی جعفریان مدیر کل توسعه منابع انسانی مرکز خدمات حوزه های علمیه در نشست خبری «نخستین المپیاد قرآن کریم، عترت و نماز» که در سالن علامه امینی(ره) مرکز خدمات حوزه های علمیه برگزار شد، با اشاره به این که مرکز خدمت حوزه های علمیه در آستانه چ ...

■ برگزاری جلسه هم‌اندیشی و هم‌افزایی با جمعی از فارغ التحصیلان دوره تربیت مدرس معارف نماز

به گزارش روابط عمومی مرکز تخصصی نماز، جلسه‌ی هم اندیشی و هم افزایی با جمعی از فارغ التحصیلان دوره تربیت مدرس معارف نماز، روز پنج شنبه بیست و دوم تیرماه در مرکز تخصصی نماز برگزار شد. در ابتدای جلسه حجت الاسلام ولیخانی ضمن تشکر از فارغ التحصیلا ...

■ اجرای دوره تکمیلی طرح ملی« بیان» در گرگان

xخانم کابوسی با اعلام این خبر، بیان کرد: معاونت فرهنگی-تبلیغی مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران، جهت تخصصی نمودن تبلیغ، اقدام به برگزاری «طرح ملی بیان» (بانوان یاور نماز) کرده است. وی ضمن اعلام همکاری ستاد اقامه نماز در برگزاری این دو ...

■ در انسان هرچه بیشتر دانش تربیتی رخ دهد ارزش انسان بیشتر می شود

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز، حجت الاسلام و المسلمین قرائتی رئیس ستاد اقامه نماز، در چهارمین دوره دو سالانه آموزشی و توانمندسازی رؤسای ادارات، کارشناسان و کارشناسان مسوول قرآن، عترت و نماز ادارات کل آموزش و پرورش استان‌ها که صبح روز دوشن ...

■ آموزش نماز نسل نو باید در اولویت باشد

حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی در جلسه شورای عالی نماز وزارت آموزش‌ و پرورش که با حضور سید محمد بطحایی و اعضای شورای عالی نماز برگزار شد، اظهار کرد: هرچند آموزش‌ و پرورش هر سال رتبه برتر را درزمینه اقامه نماز بین دستگاه‌های کشور کسب ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز