■ بیانیه هیات عالی داوران ستاد اقامه نماز كشور
سم الله الرحمن الرحيم
...اقم الصلوه ان الصلوه تنهی عن الفحشاء و المنكر و لذكر الله اكبر و الله یعلم ما تصنعون
آیه 45 سوره عنكبوت
روح متعالی انسانی روح پرستنده است. از سویی اقبال به نیایش نشان از پاكی درون و رهایی از بار سنگین گناهان است و از سوی دیگر غواصی در اقیانوس كران ناپدید راز و نیاز با خداوند تضمین كننده رستگاری در دنیا و آخرت و آزادی از تعلقات حقیر دنیوی است. افراد و جوامع مسلمان به میزان ارتباط خالصانه با خداوند از خفت حیله های نفس اماره و ذلت بندگی اجانب در امان می مانند.
تاریخ گواهی می دهد كه یكی از علل اساسی اضمحلال تمدن های بشری غلبه تمایلات حیوانی ناشی از قطع ارتباط انسان با آسمان تعالی و تقدس ناشی از بندگی خداست.
مقام معظم رهبری در پیام اجلاس گذشته فرموده اند:
یكی از موثر ترین راهها برای كاستن از آسیب های اجتماعی ترویج نماز است.
نماز یعنی شست و شوی دائمی روح و روان در كوثر یاد خداوند و آن كه همواره خویشتن را در چنین زلال بی نقصی از ناپاكی ها می پیراید جانی روشن به دست می آورد كه از هر گونه آسیبی حذر می كند و در شعاع بلند وجود خویش جامعه پیرامون خود را نیز از معنویت و هدایت سیراب می سازد و هم از این روست كه معظم له می فرمایند یكی از بهترین راهها برای سلامت معنوی و روحی مردم و جامعه ما ترویج نماز است.
به این كه همگان فرا بگیرند و عادت كنند كه نماز را با خشوع و حضور قلب به جا آورند همت گمارید.
آنچه امروز از آن به آسیب اجتماعی تعبیر می شود چیزی جز انباشت و بروز كلان مقیاس آسیب های فردی وارد شده به روح و روان انسان ها نیست. روان آسیب پذیر شخصیتی تنها مانده و غرق در گرداب خیالات واهی و افكار بی بنیان است و منشا انحرافات فكری و اخلاقی بشر نیز چیزی جز لجام گسیختگی و احساس كاذب خود محوری نیست و نماز تنها راه علاج این درد روان سوز است.
در نماز با نفی انانیت و كنترل خواهش های نفسانی در محدوده مجاز خواست خداوند و هم نوا شدن با همه مظاهر هستی در تسبیح و تهلیل الهی از انواع آسیب ها در امان می مانیم.
بی شك ترویج نماز به تصریح قرآن كریم ضامن دوری از فحشا و منكرات است اما در آیه كریمه 45 سوره عنكبوت بلافاصله بر اجتناب از تصنع و تظاهر تاكید می كند. شرط تاثیر نماز در جلوگیری از فحشا و منكر و كاهش آسیب های اجتماعی حركت فرد و جامعه به سمت نماز خاشعانه و خالصانه است كه ضامن سلامت انگیزه ها و اعمال فردی و جمعی است.
هیات عالی داوران با تاكید بر تلاش همه جانبه برای ترویج فرهنگ اقامه نماز به عنوان عامل بنیادین در كاهش آسیب های اجتماعی از همه شخصیت های حقیقی و حقوقی فعال در ترویج امر نماز كه به تحكیم مبانی نظری نماز در اذهان عمومی اهتمام دارند و همه عالمان عاملی كه الگوی عملی و رفتاری توسعه نماز در جامعه هستند تقدیر به عمل می آورد و به ویژه بر نقش برجسته امامان جماعت مساجد و مدارس و ادارات تاكید می نماید.
هیات داوران با تقدیر از همه دلسوزانی كه در یك سال گذشته در قول وعمل به وظایف خویش در توسعه معروف نماز و كاهش منكرات فردی و جمعی كوشیده اند در عمل به فرامین مطاع رهبری معظم انقلاب و در جهت تقدیر از فعالیت های موثر در ترویج فرهنگ اقامه نماز از میان دستگاههای اجرایی كمیته امداد امام خمینی (ره) را به جهت اهتمام ویژه مدیران ارشد آن نسبت به امر نماز، تدوین سند برنامه راهبردی نماز و پایبندی به اجرای مفاد آن و همچنین بهره گیری شایسته از فناوری های جدید و روش های نوین در جهت ترویج فرهنگ نورانی نماز شایسته تقدیر ویژه و تعداد هجده دستگاه به شرح ذیل را شایسته تقدیر می داند؛
از بین دستگاه های فعال در حوزه علمی، آموزشی و پژوهشی
• وزارت آموزش و پرورش به جهت حمایت مدیریت ارشد دستگاه از برنامه های ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز در مراكز آموزشی و پرورشی، اهتمام ویژه به تداوم آموزش و توانمندسازی مدیران مدارس در خصوص معارف، تلاش در جهت شناسایی و بهره گیری از ظرفیت سایر دستگاه ها در امر نماز و تلاش در جهت تحقق مفاد سند جامع تعمیق و تقویت فرهنگ اقامه نماز در مراكز آموزشی و پرورشی.
• دانشگاه آزاد اسلامی به جهت شناسایی و بهره گیری شایسته از ظرفیت های علمی و پژوهشی دستگاه در جهت انجام پژوهش های كاربردی با موضوع نقش نماز در كاهش آسیب های اجتماعی، اهتمام ویژه دستگاه به آموزش و توانمندسازی كارگزاران نماز دستگاه، تدوین كتاب اطلس مساجد واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و ایجاد و بهره گیری از ظرفیت كانون های جرعه نوردر ترویج فرهنگ اقامه نماز در بین اساتید، دانشجویان و كاركنان دانشگاه.
از بین دستگاه های فعال در حوزه فرهنگی، هنری و ورزشی
• وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جهت استفاده شایسته از ظرفیت كانون های فرهنگی و هنری مساجد، استفاده از ظرفیت جشنواره های ملی و بین المللی، استفاده از ظرفیت سینمای خانگی در ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز و ایجاد بخش ویژه كتب نماز در كتابخانه های عمومی كشور، تولید نرم افزارهای چندرسانه ای با موضوع نماز و حمایت از آثار فاخر هنری.
• سازمان اوقاف و امور خیریه به جهت هدایت و بهینه سازی نیات واقفین در راستای ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز، بهره گیری شایسته از فناوری های نوین و روش های موثر در تولید و نشر محصولات متنوع نماز، حضور فعال و موثر در برپایی نمازهای ایام الله و مناسبت ها به ویژه نماز ظهر عاشورا و اربعین و توسعه نمازهای جماعت در بقاع متبركه.
• سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به جهت اتخاذ رویكرد نمازی در برنامه سازی رسانه ملی، تدوین سند راهبردی نماز رسانه ملی، پوشش مطلوب رویدادها و اخبار نمازی كشور به ویژه نماز ظهر عاشورا، ایام الله و مناسبت ها.
از بین دستگاه های فعال در حوزه مدیریتی و قضایی
• وزارت كشور به جهت حمایت و پشتیبانی شایسته از ترویج و توسعه فرهنگ نورانی نماز در كشور با استفاده از ظرفیت استانداران محترم، مشاركت و برگزاری اجلاس های استانی نماز در دو سال اخیر.
• سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی كشور به جهت اتخاذ رویكردی نمازی در تدوین و اجرای برنامه های تربیتی مددجویان و اهتمام ویژه به تداوم آموزش و توانمندسازی كارگزاران نماز در دستگاه
از بین دستگاه های فعال در حوزه عمرانی، تولیدی و اقتصادی
• وزارت راه و شهرسازی به جهت اهتمام در تدوین سند راهبردی نماز دستگاه، اهتمام ویژه نسبت به آموزش و توانمندسازی كارگزاران نماز دستگاه، اتخاذ تدابیر لازم جهت عدم تداخل زمان حركت رسانه های سفری با اوقات نماز و الگوسازی نمازخانه های فرودگاهی كشور.
• وزارت امور اقتصادی و دارایی به جهت حضور با شكوه مدیران و كاركنان دستگاه در صفوف نمازهای جماعت و حمایت از برنامه های ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز و داشتن روندی روبه رشد در طی سه دوره ارزیابی ستاد اقامه نماز كشور
• بنیاد مسكن انقلاب اسلامی به جهت اتخاذ رویكرد مسجد محوری در طرح های هادی روستایی، قرارگرفتن نماز در راس فعالیت های فرهنگی دستگاه و تشكیل و تقویت شورای عالی اقامه نماز دستگاه با حضور مسئولین ارشد دستگاه
• وزارت نفت به جهت ارتقای سطح كیفی اقامه نماز با ایجاد مركز ارتباط حوزه علمیه بین صنعت نفت، بهره گیری مناسب از امكانات و ظرفیت های دستگاه در جهت ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز و اهتمام به اقامه نماز جماعت در برخی از سكوهای نفتی
• وزارت نیرو به جهت حضور با شكوه مدیران در صفوف نمازهای جماعت و حمایت از برنامه های ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز و اهتمام ویژه به تداوم آموزش و توانمندسازی كارگزاران نماز در دستگاه
• وزارت ارتباطات وفناوری اطلاعات به جهت استفاده بهینه از فناوری های نوین در اختیار دستگاه در ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز دستگاه، اهتمام به استانداردسازی فضاهای اقامه نماز واحدهای تابعه دستگاه و داشتن روندی روبه رشد در طی سه دوره ارزیابی ستاد اقامه نماز كشور
از بین دستگاه های فعال در حوزه اجتماعی و رفاهی
• سازمان بهزیستی كشور به جهت اهتمام ویژه نسبت به آموزش و توانمندسازی مدیران و مربیان مهدهای كودك با معارف نماز و تولید كتاب احكام ویژه معلولین.
• بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی به جهت حضور با شكوه مدیران و كاركنان دستگاه در صفوف نمازهای جماعت و حمایت از برنامه های ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز، بهره گیری مناسب از امكانات و ظرفیت های دستگاه در جهت ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز به ویژه در مناطق محروم و داشتن روندی روبه رشد در طی سه دوره ارزیابی ستاد اقامه نماز كشور.
• بنیاد شهید و امور ایثارگران به جهت بهره گیری مناسب از امكانات و ظرفیت های دستگاه در جهت ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز در بین مخاطبان دستگاه و تولید آثار فاخر مكتوب و چندرسانه ای با موضوع نماز و ایتارگران
• وزارت جهاد كشاورزی به جهت حضور با شكوه مدیران و كاركنان دستگاه در صفوف نمازهای جماعت و حمایت از برنامه های ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز و اهتمام ویژه به تداوم آموزش و توانمندسازی كاركنان دستگاه در حوزه معارف دینی به ویژه نماز
• شهرداری تهران به جهت بهره گیری شایسته از ظرفیت ها و امكانات سخت افزاری و نرم افزاری در اختیار دستگاه در ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز در شهر تهران، اهتمام ویژه به عمران و بهسازی مساجد شهر تهران و مشاركت شایسته در برگزاری نمازهای مناسبت ها به ویژه نماز ظهرعاشورا و 22 بهمن.
و از میان جمع كثیری از فعالان و خادمان نماز و آنان كه بر اساس ارادت و علاقه قلبی خویش به ترویج این فرهنگ انسان ساز پای می فشارند و به نمایندگی از آنان از سی نفر از فعالان اقشار مختلف اجتماعی به شرح ذیل تقدیر به عمل می آورد.
1. حضرت آیت الله علی خاتمی – نماینده محترم ولی فقیه و امام جمعه زنجان به جهت ترویج و توسعه فرهنگ نورانی نماز در بین نسل نو و دانش¬آموزان با حضور مستمر و مؤثر در نمازهای جماعت مدارس و گفتمان مذهبی با دانش¬آموزان و اهتمام به احیای نمازهای جماعت صبح در مساجد استان به ویژه در ماه مبارك رمضان.
2. حضرت آیت الله سیدكاظم نورمفیدی – نماینده محترم ولی فقیه و امام جمعه گلستان به جهت تلاش در جهت ترویج و توسعه فرهنگ نورانی در بین نسل نو و دانش آموزان با حضور مستمر و موثر در نمازهای جماعت مدارس و گفتمان مذهبی با دانش آموزان.
3. جناب آقای مهندس رحمت اله مه آبادی – مدیرعامل محترم شركت مادرتخصصی فرودگاه و ناوبری هوایی (مدیر نمازی) به جهت اهتمام در اهتمام در كیفیت بخشی و الگو سازی نمازخانه های فرودگاه های كشور.
4. جناب آقای دكتر محسن شفیعی – رئیس محترم دانشگاه فنی و حرفه ای كشور (استاد و رئیس دانشگاه نمازی) به جهت اهتمام به اقامه نماز جماعت و بهره گیری شایسته از امكانات و ظرفیت های در اختیار در جهت ترویج و توسعه فرهنگ نورانی نماز در بین جامعه مخاطب دستگاه و پشتیبانی و حمایت از برنامه های نمازی دانشگاه.
5. جناب آقای دكتر محسن فلكیان – مدیر و موسس محترم كانون نماز و نیایش دانشگاه علوم پزشكی ایران (دانشجوی نمازی) به جهت تشكیل كانون دانشجویی نماز و نیایش، تولید و عرضه محصولات متعدد فرهنگی، تبلیغی و ترویجی با موضوع نماز در دانشگاه و خوابگاه های دانشجویی و برگزاری گفتمان های نمازی در بین دانشجویان و اساتید دانشگاه.
6. جناب آقای دكتر سیدمهدی حسینی – دبیر محترم شورای اقامه نماز سازمان حفاظت محیط زیست كشور به جهت تلاش جدی در جهت افزایش كارایی و اثربخشی برنامه های نماز در دستگاه و پیشرفت عملكرد دستگاه طی سه دوره ارزیابی ستاد.
7. جناب آقای مهندس محسن عرب باغی – محترم مدیر عامل محترم منطقه آزاد ارس به جهت بهره گیری شایسته از امكانات و ظرفیت های در اختیار در جهت ترویج و توسعه فرهنگ نورانی نماز.
8. سركار خانم نیره بخشنده – دبیر محترم شورای اقامه نماز اداره كل درمان تامین اجتماعی آذربایجان شرقی به جهت تلاش شایسته در جهت اجرای طرح صلوه (آموزش احكام ویژه بیماران) در بیمارستان های تابعه دستگاه.
9. جناب آقای محمدجواد پناهی – دانش آموز دبستان شهید كاظمی اردبیل (دانش آموز نمازی) به جهت الگو بودن در بین دانش اموزان به چهره ای نمازی و تلاش در جهت تشویق و ترغیب سایرین به نماز و همچنین ارائه سخنرانی مبسوط در مورد اهمیت و جایگاه نماز با استفاده از آیات و روایات.
10. جناب آقای دكتر مهدی جمالی نژاد – شهردار محترم اصفهان به جهت بهره گیری شایسته از امكانات و ظرفیت های در اختیار در جهت ترویج و توسعه فرهنگ نورانی نماز و تلاش در تبدیل شهر اصفهان به شهر نمونه نمازی در كشور.
11. جناب آقای سیدنظام الدین موسوی – مدیر عامل خبرگزاری فارس (خبرگزاری نمازی) به جهت انعكاس مطلوب اخبار و رویدادهای نمازی كشور (در مركز و استان ها).
12. جناب آقای شهرام محمودی – عضو محترم تیم ملی والیبال جمهوری اسلامی ایران (ورزشكار نمازی) به جهت تدین و تقید به انجام فرایض دینی به ویژه نماز و متخلق بودن به اخلاق اسلامی.
13. حجت الاسلام و المسلمین آقای صادق رزاقی – مسئول محترم نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های البرز (نویسنده نمازی) به جهت تالیف كتاب نماز با موضوع اجلاس تحت عنوان نقش تاثیرگذار نماز در كاهش تخلفات اقتصادی در آئینه قران، عترت و تجربه.
14. جناب آقای مهندس حسین سلیمانی – مدیر عامل محترم شركت نیك كالا (واحد تولیدی و صنعتی نمازی) به جهت به جهت اهتمام به اقامه نماز جماعت اول وقت برای مهندسین و كارگران، اختصاص فضای مناسب و متناسب جهت اقامه نماز و تامین امام جماعت شایسته جهت اقامه نماز جماعت.
15. حجت الاسلام و المسلمین آقای حسین اقبالی (مبلغ نمونه نمازی از استان تهران) به جهت شناسایی و جذب افراد آسیب دیده (كارتن خواب ها، معتادان و...) و تعامل با ایشان در جهت اصلاح و تغییر رفتار و همكاری مستمر با نهادی های ذی ربط.
16. خانواده محترم شهید ابراهیم هادی (شهید نمازی) به جهت اهتمام ویژه شهید بزرگوار به اقامه اذان حلقومی و نماز جماعت، تلاش در جهت ارائه الگوی عملی رفتار دینی و كمك به اصلاح رفتار بزهكاران به واسطه ارتباط با مسجد و نماز.
17. حجت الاسلام و المسلمین آقای سید حمید حسینی (مبلغ و تولید كننده نرم افزار نمازی) به جهت تولید و عرضه نرم افزار آموزش گام به گام نماز (حامیم).
18. جناب آقای رحمت الله شبان (موذن از استان خراسان جنوبی) به جهت اقامه اذان حلقومی در سه وعده به مدت 40 سال در بام منزل و اهتمام به دعوت سایرین به نمازهای اول وقت و جماعت.
19. جناب آقای عیسی سنچولی – مدیر دبیرستان معارف زاهدان (مدیر مدرسه نمازی) به جهت تمهید لازم جهت حضور حداكثری دانش آموزان و اولیای مدرسه در نمازهای جماعت ظهر و عصر مسجد امام حسن عسگری (علیه السلام) (اجرای شایسته طرح پیوند مسجد و مدرسه).
20. سركار خانم مرضیه مرتاض – مبلغه و بانوی نمازی از استان كرمان به جهت تالیف آثار نمازی و برگزاری دوره های آموزش معارف نماز ویژه بانوان و طلاب خواهر و برگزاری دوره های تربیت مربی نماز خواهر.
21. جناب آقای احمد كریمی زاده – مسئول جایگاه اختصاصی سوخت رسانی بین راهی كریمی زاده مریوان (مركز خدماتی رفاهی نمازی) به جهت اختصاصی فضایی مناسب و متناسب جهت اقامه نماز كاركنان و مراجعین، تامین امام جماعت شایسته جهت اقامه نماز و تلاش در جهت ترغیب همكاران و مراجعین به اقامه نماز جماعت.
22. جناب آقای دكتر محمدهادی ایمانیه – رئیس محترم دانشگاه علوم پزشكی شیراز (استاد و رئیس دانشگاه نمازی) به جهت اهتمام به اقامه نماز جماعت و بهره گیری شایسته از امكانات و ظرفیت های در اختیار در جهت ترویج و توسعه فرهنگ نورانی نماز در بین جامعه مخاطب دستگاه و پشتیبانی و حمایت از برنامه های نمازی دانشگاه.
23. حجت الاسلام و المسلمین آقای زارعی – مدرس نمونه نمازی از قم به جهت مدرس نمونه نمازی در اجرای طرح سلامت معنوی، خلاقیت و نوآوری در تدریس و تولید محتوا و تولید محتواهای چندرسانه ای با موضوع نماز.
24. حجت الاسلام و المسلمین آقای دكتر ابوالفضل ساجدی – استاد حوزه و دانشگاه (پژوهشگر و مولف نمازی) به جهت تالیف كتاب پژوهشی با موضوع اجلاس تحت عنوان نماز و آسیب های اجتماعی.
25. حجت الاسلام و المسلمین آقای دكتر محمد داوری – پژوهشگر پژوهشگاه حوزه علمیه قم (پژوهشگر و مولف نمازی) به جهت تالیف كتاب پژوهشی با موضوع اجلاس تحت عنوان نماز و كاهش آسیب های اجتماعی.
26. حجت الاسلام و المسلمین آقای محمدباقر نبی نژاد – موسسه خیریه حریم نماز (تشكل یاور نماز) به جهت اهتمام ویژه به ترویج و توسعه فرهنگ نورانی نماز با استفاده از فناوری های نوین، روش های موثر، ابزار هنر و برپایی نمایشگاه های تخصصی در بین خانواده ها و فرزندان آن ها در سطح كشور.
27. حجت الاسلام و المسلمین آقای علی احدی – (مبلغ نمونه نمازی از استان مركزی) به جهت تشكیل كارگروه تبلیغی – جهادی مصباح به منظور تبلیغ در اماكن خاص (زندان، كمپ های ترك اعتیاد، پارك ها ) جهت ترویج معارف دین به ویژه نماز.
28. حجت الاسلام و المسلمین آقای محمدحسین شایق – مدیر مهدقرآن كوثر النبی یزد (مهدكودك نمازی) به جهت داشتن برنامه مستمر و موثر برای استفاده از ابزار هنر در جهت آشنایی كودكان با نماز، انجام فعالیت هنری و تبلیغات محیطی با موضوع نماز و برگزاری دوره های آموزش معارف نماز و شیوه های دعوت به نماز ویژه والدین كودكان.
29. جناب آقای هادی فردوسی – شاعر نمازی از استان فارس به جهت سرودن اشعار متعدد در زمینه های دینی و به ویژه نماز.
30. حجت الاسلام و المسلمین آقای سیدمرتضی حسنی حلم – مدیر ستاد اقامه نماز استان همدان به جهت كمیت و كیفیت برگزاری اجلاس های استانی، جلب مشاركت دستگاه های اجرایی استان در اجرای برنامه ها و فعالیت های نمازی استان.
انتظارات و توصیه ها
1. اقدامات دستگاههای اجرایی برای محوریت یافتن نماز در فعالیت ها قابل تقدیر است اما هنوز با آنچه اقتضای ماموریت دستگاههای دولتی در نظام اسلامی در ترویج و توسعه فرهنگ نماز است فاصله داریم هیات داوران از مدیران ارشد دستگاههای اجرایی انتظار دارد بر برنامه محور شدن فعالیت های نمازی دستگاه خویش اهتمام گسترده تری را معطوف نمایند.
2.با تقدیر از دستگاههایی كه با استفاده از توان برنامه ریزی و همت عالی مدیران و كارشناسان متعهد خویش نسبت به تدوین و اجرایی كردن برنامه راهبردی اقامه نماز دستگاه اقدام نموده اند انتظار دارد سایر دستگاهها نیز همت خویش را در سال آتی بر تدوین چنین برنامه ای كه راه ترویج نماز در دستگاه را روشن تر می كند اقدام نمایند.
3.ستاد مركزی اقامه نماز كشور نیز ضمن حمایت از اجرای برنامه های راهبردی دستگاهها در امر توسعه و ترویج اقامه نماز تدابیر لازم را برای اجرای هر چه مطلوب تر مفاد نظام جامع برنامه ریزی نظارت و ارزیابی توسعه و ترویج فرهنگ اقامه نماز به كار گیرد.
4.دستگاههای اجرایی با تاكید بر كاركردهای متنوع نماز و نیایش در كاهش آسیب های اجتماعی و تضمین سلامت روحی فردی و جمعی و ارتقای سرمایه های انسانی و اجتماعی و هم چنین اصلاح فرهنگ سازمانی ماموریت های قانونی خود را در پیوستگی ذاتی و دائم با این فریضه بزرگ الهی قرار دهند.
هیات عالی داوران ستاد اقامه نماز كشور
18 آذر ماه 1395