■ اسرار نماز

دانستنن نهان و ملکوت نماز، تنها یک پیشنهاد اخلاقی نیست؛ بلکه به گفتة امیرمؤمنان (ع) ، نماز، بدون دانستن تأویل آن، ناقص است و نمازگزار را به منزل مقصود نمی­رساند. "جابربن­عبدالله انصاري" نقل می­کند: حضرت علی (ع)  به فردی فرمودند: ‌"اي مرد، آيا تأويل نماز را مي‌شناسي؟" عرض كرد: آقاي من، آيا نماز تأويلي جز عبادت دارد؟ حضرت (ع)  فرمودند: "آري، به­خدا سوگند... تأويل و تفسير دارد و همۀ اينها، نشانۀ تعبّد و بندگي است". مرد گفت: اينها را به من بياموز. آن جناب بعد از بيان تأويل اجزای مختلف نماز فرمودند: "كسي كه تأويل نمازش را اين­گونه نداند، نمازش كمبود دارد و ناقص است".[1]

سر در لغت و اصطلاح

سِرّ: در لغت به معنای پنهان کردن مطلبی در دل می­باشد[2]. در اصطلاح، "سرّ" آنچه را گویند که به عالم ملكوت و درون و باطن عبادت مربوط مي‌شود. از آن، تعبیر به راز، غیب، ملکوت، نهان، باطن، گنجینه و تأویل نیز می­شود.

منابع شناخت اسرار

راه رسیدن به این رازهای نماز، روایات معتبر اهل­بیت (ع)  و مراجعه به گفته­های عالمان اخلاق و اهل­معنا است که ایشان نیز این مطالب را با توجه به آیات و روایات بیان کرده­اند.

یادآوری این نکته نیز ضروری است که اگر از منابع به­دست آوردن اسرار نماز، [برخی] كشف و شهود را نیز بر می­شمارند، منظور کشفی است که از آمیزۀ تمثّل شیطانی یا نفسانی خالص باشد و مخالفتی با نقل و اصول عقلی نداشته باشد. اهل کشف، برای آن میزان مخصوصی دارند که کشف را با آن می­سنجند؛ همان­گونه که اهل نقل و روایات را برای نقل، میزانی است که نقل را با آن می­سنجند.[3]

راه رسیدن به اسرار نماز

دست یافتن به اسرار نماز، تنها با مطالعة اسرارِ بیان شده میسر نمی­شود؛ بلکه نمازگزار بايد پس از شناخت نماز و هدف والاي آن، جان را به آداب نماز و صفات صاحبان اسرار بيارايد تا به تأويل دست يابد. مثال آن، قرآن است. همان­گونه كه ظاهر قرآن را جز آن كسي كه پاك باشد، نمي‌تواند مسّ كند، باطن آن را جز پاکان، مسّ نمي‌كند: "لا يَمَسُّهُ إِلاَّ الْمُطَهَّرُون"[4]. نماز نیز اين­گونه است؛ یعنی به باطن آن نمی­رسد، جز چشم پاكي كه از آلودگي مبرّاست و دستی که به گناه نرسیده است و شکمی که از حلال تغذیه می­شود.

غسل در اشک زدم که اهل طریقت گویند           پاک شو اوّل و پس دیده بر آن پاک انداز[5]

به بیانی دیگر رسیدن به ملکوت و اسرار نماز، کمک گرفتن از آداب نماز است که این آداب مانند رعايت اخلاص و حضور قلب، همان علت­هاي آماده­ساز و اسباب كمك­رسان در رسيدن به پاره‌اي از اسرار نماز است؛ زیرا جهت رسيدن به باطن نماز، خاطر پاك و درون صاف نیاز است و این با رعایت آداب حاصل می­گردد. بنابراین غیر خالص که همان شرک و ناپاك است؛ "إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَس"[6]، راهی به اسرار و باطن نماز ندارد.

ضمن اینکه برای رسیدن به اسرار نماز، باید مراقب موانع رسیدن به اسرار نماز بود. باید دانست آنچه در نماز و خارج از نماز مورد نهی خداوند واقع شده است مانع دستیابی به راز نماز می­باشد. چه نهیی که دلالت بر حرمت دارد و چه نهیی که دلالت بر کراهت دارد.

 

 

[1]. "مَنْ لَمْ يَعْلَمْ تَأْوِيلَ صَلَاتِهِ هَكَذَا فَهِيَ خِدَاجٌ أَيْ نَاقِصَة"؛ کسی که تأویل نماز را نداند، نمازش ناقص است (مجلسى، بحارالأنوار، ج81، ص254).

[2]. راغب اصفهاني، المفردات في غريب القرآن، ص 404.

[3]. ر. ک. عبد الله جوادی آملی، رازهای نماز، ص30.

[4]. واقعه: 79.

[5]. حافظ، دیوان اشعار.

[6]. توبه: 28.

1396/4/10 ساعت 19:10
کد : 361
دسته : عبادت
لینک مطلب
کلمات کلیدی
اسرار نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز