■ الله 1
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
برای دیگر کاربردها، اللهوردی (ابهامزدایی) را ببینید.
نام الله، اثر حافظ عثمان (قرن ۱۷ ميلادی)
الله به معنی خدا در زبان عربی است. مسلمانان الله را تنها خدای عالم میدانند. این کلمه توسط عربزبانان مسیحی و یهودی نیز در اشاره به خدا بهکار میرود؛ ولی در مغرب زمین، این کلمه بدلیل استفاده مسلمانان از آن شهرت یافتهاست.[۱][۲][۳]
این کلمه توسط اعراب بتپرست پیش از اسلام نیز برای اشاره به خدای خالق استعمال میشدهاست.[۴] مفاهیمی که به کلمه الله نسبت داده شده در بین مکاتب مختلف تفاوتهایی با هم دارد. قبل از اسلام الله تنها خدا نبود، بلکه یاران و همراهانی، پسران و دخترانی داشت.[۵] این مفاهیم با ظهور اسلام به شدت مورد انتقاد قرار گرفت. در اسلام، الله نام برتر خداوند بوده؛ باور مسلمانان این است که تمامی نامهای دیگر الهی به این نام اشاره میکنند.[۵] الّله یکتاست، تنها خدا بوده، و خالق توانای جهان میباشد.[۱][۲] اعراب مسیحی جز الله کلمه دیگری برای اشاره به خدا ندارند. آنها به عنوان مثال از کلماتی مانند الله الاب (به معنی خدای پدر) استفاده میکنند. یک مسلمان واقعی بدون در نظر گرفتن نژاد و جنسیت خود، باید به یکتاو یگانه بودن الله به صورت قلبی، زبانی و عملی اعتقاد داشته و اعتقاد خود را توسط جمله شهادتین (اَشهدُ انْ لا اِلٰهَ الا الله و اَشهدُ انَّ محمّداً رسولُ الله) به معنای «گواهی میدهم، خدایی جز خدای یگانه (الله) نیست و گواهی میدهم، همانا محمد پیامبر خداست.» بیان کند.[۶][۷]
محتویات
- ریشهیابی
- بهکارگیری
- دوران پیش از اسلام
- در اسلام
- بقیه اعراب
- نشان و سمبل
- منابع
- جستارهای وابسته
ریشهیابی
نوشتار اصلی: الله در پیش از اسلام
نقش الّله بر روی مدال بزرگی در مسجد اياصوفيه در شهر استانبول ترکيه.
در ریشهیابی واژه آن را تشکیل شده از دو بخش ال (الف و لام تعریف) + اله (ایزد یا معبود) میدانند.[۸] خویشاوندهای کلمه الّله در بین زبانهای سامی دیگر مانند عبری و آرامی موجود است. برخی فرهنگها، کلمههای معادل آرامی الّله در زبان آرامی کتب مقدس را אֱלָהָא Ĕlāhā و فرم سریانی آن را ܐܰܠܳܗܳܐ ˀAlâhâ یا Ālōho دانستهاند.[۹] به هم چسباندن ال و اله در تشکیل الّله (خدا، فرم مذکر) مشابه به هم چسباندن ال و الهه در تشکیل «اللات» (خدا، فرم مؤنث) است.[۱۰]. در عمده دست نوشتههای قدیمی اعراب مسیحی یا یهودی پیش از اسلام، کلمه "الله" به صورت "الاله" ثبت شدهاست.
بهکارگیری
دوران پیش از اسلام
در دوران پیش از اسلام در مکه، از الله برای اشاره به خدای آفریننده و شاید خدای برتر استفاده میشد. الله به عنوان خدای یگانه شناخته نمیشد، اگر چه الله به عنوان خدای آفریننده جهان و خدای باران در نظر گرفته میشد.
در اسلام
واژه «الله» به شکل مکتوب در رسمالخط عربی از احترام ویژهای نزد مسلمانان برخوردار است و بسیاری از ایشان دست زدن به این واژه را بدون وضو جایز نمیشمارند. از این رو بسیاری از مسلمانان هنگام نوشتن به جای این کلمه، «ا...» مینویسند. مثلاً «آیتا...» به جای «آیتالله». این رسم در میان یهودیان نیز برای نوشتن واژههایی که به خدا باز میگردند رایج است.
بقیه اعراب
دستونشته Mussai Borg از انجیل دیاتسرون عربی
پیش از اسلام، اعراب مسیحی و یهودی خدای خود را الله مینامیدند، همچنین دیگر نامهای خدا در کتاب مقدس یهودیان و مسیحیان، اِل، الوهیم، یهوه و یهوه صبایوت است. پیشتر "الله" فقط برای جانشینی یهوه به کار میرفت. ابن میمون یهودی آن را تنها برای یهوه و نه برای الوهیم به کار بردهاست. همچنین مشرکان پیش از اسلام هم، یکی از خدایان و خالق اصلی هستی را الله میدانستند.[۱۱]
نشان و سمبل
در پرچم ایران پرچم ایران ۲۲ بار واژه اللهاکبر به رنگ سفید و به نشانهٔ پیروزی انقلاب در روز ۲۲ بهمن، در حاشیهٔ پایین رنگ سبز و حاشیهٔ بالای رنگ سرخ نوشته شدهاست و نشان وسط پرچم نیز به شکل واژه الله و لا اله الا الله است. در پرچم عراق پرچم عراق از واژه الله اکبر و در پرچم عربستان سعودی پرچم عربستان سعودی نیز از واژه ی لا اله الا الله استفادهشدهاست.
منابع
↑ ۱٫۰ ۱٫۱ [ارجاع دستدوم] Encyclopedia of the Modern Middle East and North Africa, Allah
↑ ۲٫۰ ۲٫۱ [ارجاع دستدوم]«Allah.» Encyclopædia Britannica. 2007. Encyclopædia Britannica
↑ [ارجاع دستدوم]دانشنامه کلمبیا, Allah
↑ L. Gardet, "Allah", Encyclopedia of Islam
↑ ۵٫۰ ۵٫۱ [ارجاع دستدوم]Murata, Sachiko. The Tao of Islam: a sourcebook on gender relationships in Islamic thought. Albany NY USA: SUNY, 1992. 206. ISBN 0791409147.
↑ حامد خانیا - مسلمان ایرانی
↑ [ارجاع دستدوم]Lewis, Bernard; Holt, P. M. ; Holt, Peter R. ; Lambton, Ann Katherine Swynford. The Cambridge history of Islam. Cambridge, Eng: University Press, 1977. 32. ISBN 0-521-29135-6.
↑ [ارجاع دستدوم] L. Gardet, Allah, Encyclopaedia of Islam
↑ The Comprehensive Aramaic Lexicon - Entry for ˀlh
↑ [ارجاع دستدوم] Böwering, Gerhard, God and His Attributes, Encyclopaedia of the Qurʾān, Brill, 2007.
↑ قرآن ۳۹:۳۸
بخشی از این مقاله از نسخه ۹ نوامبر ۲۰۰۸ مقالهٔ الّله در ویکیپدیای انگلیسی ترجمه شدهاست.