■ محیط های تأثیرگذار در اقامه یا ترک نماز

محیط های تأثیرگذار در اقامه یا ترک نماز
 محیط­های تأثیرگذار در اقامه یا ترک نماز

بنا بر توصیفات پیشین، برخی از محیط­هایی که می­تواند در ایجاد یا سلب روحیة نماز و عبادات مؤثر باشند، از این قرارند:

1.محیط خانواده

بی­توجه بودن يا كم توجهي پدر و مادر يا مربي خانواده نسبت به فرزندان در محيط خانه و سطحي­نگري آنان در ابتداي نوجواني فرزندان و يا احياناً بي­مبالاتي اعضاي خانواده نسبت به مسائل ديني ـ به­خصوص فريضة نماز ـ تأثير بسزائي در تربيت فرزندان به جاي مي­گذارد. برای مثال، فرزند اگر در خانه­اي رشد نمايد كه در آن خانه كسي به نماز اهميت ندهد و يا در قبال مسائل ديني خود را مسئول ندانند، يا خود اهل نماز باشند، ولي فرزند خانواده را تحريض و تشويق به نماز ننمايند، قطعاً فرزند آن خانواده اهل نماز و عبادت نخواهد شد.

2.گروه همسالان

کودک و نوجوان چشم به دهان دوستان می­دوزند و رفتارهای جمعی دوستان، آنان را به شدت جذب و به همسانی رفتار می­کشاند. هیچ­گاه قدرت گروه همسالان را نباید دست­کم گرفت؛ زیرا متفاوت عمل کردن، یا در مقابل اکثریت ایستادن، کار آسانی نیست.

خانواده­هایی که فرزندان رها شده دارند و مراقبت و دقت در معاشرت­ها و روابط فرزندان ندارند، دچار مشکلات حاد رفتاری و ریزش­های معنوی فرزندان خواهند شد. بدین روی، مراقبت در طیف دوستان، مداخلة سنجیده و هشیارانه در انتخاب دوستان و حتی تأثیر در حلقة آنان، نوعی مصونیت­بخشی معنوی خواهد آفرید که نمازگزاری فرزندان را تضمین می­کند. امام صادقj در اینباره چنین هشدار می­دهند: " دوری كن از دوستي و برادريِ كسي كه از روي طمع یا ترس يا ميل دنيوي يا براي خوردن و آشاميدن تو را انتخاب كرده و طالب دوستي و برادري مردمان پرهيزكار باش، گرچه عمر خود را در طلب آنان فنا كني". [1]

در روایتی دیگری، امام جوادj می­فرمایند: "مواظب باش از مصاحبت و دوستي با افراد شرور، چون كه او همانند شمشيري زهرآلود، برّاق است كه ظاهرش زيبا و اثراتش زشت و خطرناك خواهد بود". [2]

3.محیط مدرسه و مربیان

 در شكل­گيرى و تثبيت شخصيت كودك و نوجوان، فضاى آموزشى سالم و پويا، نقش بسيار مهم و كـليـدى دارد. اگر مجموعه عناصر تعليم و تربيت يعنى مديران، معلمان و كاركنان مدرسه، به انديشة الهى و عمل صالح آراسته و پایبند باشند، به يقين كودك و نوجوان در چنين فضايى، دارای رشد معنوى و مشتاق به وظايف الهى و عبادت با پروردگار خواهد گردید.

4.بازار و خیابان

بازار و خیابان از جمله محیط­هایی هستند که به دلیل حضور مستمر و فراوان افراد و نیز به دلیل فضای آکنده به معاملات و مباحث مادی، می­توانند در ایجاد یا سلب روحیة اقامه نماز مؤثر باشند، به همین دلیل است که مولای متقیان علی j ذکر و یاد خدا را سفارش کردند و فرمودند: "اكثروا ذكرالله عزّ و جلّ اذا دخلتم الاسواق و عند اشتغال الناس فانّه كفّارة الذنوب"[3].

5.ورزشگاه­ها

انسان­ها ـ به­خصوص جوانان و نوجوانان ـ به واسطة علاقة زیاد به ورزش و ورزشکاران، حضور حداکثری در محیط­های ورزشی دارند. متأسفانه در جمع­های این چنین، گاه فضایی آکنده از فحاشی، درگیری و نفرت ایجاد شده، ذکر و یاد خدا نیز کمرنگ می­گردد؛ به نحوی که گاه تا دیر وقت ورزشکاران و تماشاگران مشغول تماشای بازی و تشویق­اند، ولی خبری از ذکر پروردگار ـ به­خصوص نماز ـ نمی­باشد و از آنجا که ورزشکاران و قهرمانان، نقش الگویی بارزی برای بسیاری از افراد جامعه، به­ویژه نسل جوان دارد، اتفاق­هایی که در محیط ورزشگاه­ها می­افتد، به­صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر ایشان و نماز و عبادت­شان اثر می­گذارد، به­گونه­ای که گاه پس لرزه­های این دوری از عبادت، تا مدت­ها باقی می­ماند.

على‏j می­فرماید: "مَنِ اشتَغَلَ بِذِكرِ الناسِ قَطَعَهُ اللهُ سُبحانَهُ عَن ذِكْرِهِ"؛[4] كسى كه به یاد مردم مشغول شود خداوند او را از یاد خویش منقطع مى‏سازد.

6.رسانه

رسانه­ها، آموزشگاه میلیاردها انسان است که در اعماق دل و ذهن اعضای خانواده­ها رسوخ كرده است. رسانه­ها، معلم، كلاس همگانی، همه­جایی و بدون انحصاری است كه تمام لحظات خالی و غیر رسمی انسان امروز را پر كرده و در ایجاد انگیزه و پذیرش یك عمل و شكل­دادن عادت­های خوب یا بد، نقش بسیار مؤثری ایفا میكند.

بدین روی، اگر برنامه­ها، هدف­ها و پیام رسانه­ها با عقاید و ارزش­های معنوی جامعه و خانواده همسو و هماهنگ باشند، در این صورت می­توان به نسلی نمازگزار و باایمان امیدوار بود؛ در غیر این صورت، رسانه عاملی اثرگذار در دین­گریزی و بالتبع دوری از نماز می­گردد.

به عبارت دیگر، اگر برنامه­ها و زمان پیام رسانه­ها، با تفكر و ارزش­های معنوی و مذهبی جامعه، خانه و خانواده انطباق نداشته باشد، آموزش و القای پیام­های دینی و تربیتی اثری نخواهد داشت و هر پیامی از طرف پدر و مادر یا معلم و مربی، همانند یخی که در مقابل حرارت شدید و همه جانبه قرار گرفته، ذوب شده، از بین خواهد رفت. در این شرایط، چه بسا جوانان شخصیت دوگانه­ای پیدا میكنند، دچار بحران عاطفی و فكری شده، بعدها طی همنوایی با سیل این بحران، به هر سمت و سویی سوق پیدا میكنند و بدون اراده و اندیشه، بدان سو روانه میشوند و دین­گریزی و در پی آن، نمازگریزی، به صورت طبیعی در وجود مخاطبین نهادینه گردد.

7.حکومت

اقامة نماز، سنگ بناى تشكيل حكومت اسلامی است. قرآن كريم مى­فرمايد: "الَّذينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّكاةَ وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ وَ لِلَّهِ عاقِبَةُ الْأُمُورِ"؛[5] كسانى كه وقتى در روى زمين به آنها اقتدار (و حكومت) مى­دهيم، نماز به­پا مى­دارند و زكات مى­پردازند و امر به معروف و نهى از منكر مى­كنند و مى­دانند كه عاقبت كارها به­دست خداست.

بر اساس اين آيه، از وظايف حكومت، اجراى احكام و شريعت اسلامى است؛ لذا اگر حاکمان و رهبران یک مملکت به نماز اهمیت ندهند، از باب "الناس علی دین ملوکهم"، مردم نیز سست خواهند شد.

اگر حاکمیت برنامه­ریزی منسجم و منظم برای نماز نداشته باشد و دولت­مردان نیز نمازخوان یا سست نماز باشند، افرادی که زیر مجموعه حاکمیت هستند هم، بی­توجه خواهند شد.

8.فعالیت­های دشمنان

دشمنان داخلی و خارجی با تمام توان می­کوشند تا ریشه­ها و مبانی اسلام را از بین ببرند و در این راه از هیچ کاری دریغ نمی­کنند. آنها با تبلیغات و تحریفات ضددینی و القای شبهات، می­کوشند تا با رواج شک و تردید، دین را به انزوا بکشانند.

تبلیغات ضددینی در جوامع اسلامی، مختص زمان حاضر نیست؛ از زماني كه دنياي غرب تبلیغات ضددینی را برنامه­ريزي و تنظيم كرد، يكي از اهدافش همين بود كه در قدم نخست باورها و اعتقادات مردم مسلمان را هدف گرفته، آنها را تحت­الشعاع قرار دهد و آنان را نسبت به آموزه­هاي ديني بدبين سازد.

تحریف دین در جامعه، سبب می­شود که ارزش­ها در جامعة اسلامی به ضد ارزش تبدیل شود. این تحریفات باعث مي­شوند که مرز ميان واقعيات و خرافات محو و تشخيص اين دو از هم، کار راحتي نباشد.

به هر حال، دشمن با تبلیغات، تحریفات و القای شبهات، در رابطه با نماز می­کوشد تا بین نماز و مردم ـ به­خصوص نسل جوان ـ فاصله بیندازد که از خطرناک­ترين پيامدهاي آن، رواج فرهنگ غربی و تضعيف عقايد و فرهنگ ديني است؛ به گونه­ای که باورهاي ديني و از جمله نماز، کم کم به فراموشي سپرده مي­شوند.

 

 

 

[1]. مجلسى، بحارالأنوار، ج74، ص272.

[2]. همان، ص198.

[3]. "هرگاه داخل بازارها شدید كه مردم به امور مادى مشغول هستند، زیاد به یاد خدا باشید كه باعث از بین رفتن گناهان مى‏شود". مجلسى، بحارالأنوار، ج10، ص92.

[4]. عبد الواحد تميمى آمدي، تصنيف غرر الحكم و درر الكلم ، ص190.

[5]. حج: 41.

فایل پیوست : دریافت
1396/11/15 ساعت 17:26
کد : 903
دسته : دوره دوم متوسطه,طرح منبر مناسب جوانان,منبر عمومی
لینک مطلب
کلمات کلیدی
محیط های تاثیر گذار بر نماز
محیط و نماز
تاثیر محیط بر نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز