پایان نامه؛ بررسی فقهی حکم شرکت در نماز جمعه

■ پایان نامه؛ بررسی فقهی حکم شرکت در نماز جمعه

پایان نامه؛ بررسی فقهی حکم شرکت در نماز جمعه

نماز جمعه از عبادت های جمعی و هفتگی اسلام است که در قرآن کریم به صراحت امر به شرکت در آن شده است و روایات شریفه نیز به حضور در نماز جمعه ترغیب و کسانی را که بدون عذر از شرکت در آن خود‌داری می کنند سرزنش می نماید ؛ از همین رو  فقهای عظام نیز عموما به بیان احکام و مسائل مرتبط با نماز جمعه پرداخته اند . اجماع فقهاء امامیه  بر این است که نماز جمعه در زمان حضور معصوم علیه السلام واجب عینی است ؛ اما در حکم نماز جمعه در زمان غیبت معصوم علیه السلام در میان فقهاء امامیه اختلاف وجود دارد و برخی آن را واجب عینی شمرده و اقامه‌ی آن را بدون امام و نائب ایشان لازم می شمارند و برخی نیز اشتراط امام معصوم علیه السلام یا نائب ایشان را ضروری می دانند و از همین رو اقامه آن را در زمان غیبت امام معصوم علیه السلام و بدون تحقق این شرط جایز نمی شمارند و اقامه نماز جمعه را تصرف غاصبانه و حرام در شوون امام معصوم می شمارند . برخی از فقهاء نیز هر چند وجوب عینی را در زمان غیبت امام علیه السلام ساقط می دانند اما وجوب تخییری ( استحباب و افضل الفردین بودن ) نماز جمعه را می پذیرند. قائلین به وجوب تخییری نیز دو دسته اند و برخی آن را  به صورت عام و برای عموم مکلفین می پذیرند و برخی این وجوب را مختص به فقیه می شمارند. 
از همین رو در این نوشتار کوشیده شده است تا حکم نماز جمعه در زمان حضور معصوم علیه السلام و غیبت ایشان و همچنین اقوال فقهای عظام به استناد آیات و روایات شریفه به تفصیل بررسی فقهی گردد که نتیجه‌ی آن عدم پذیرش قول وجوب تخییری و تقویت قول حرمت در صورت عدم ثبوت و ورد اذن خاص یا عام است . البته با پذیرش ادله نیابت عام فقیه از معصوم علیه السلام و توسعه آن ، پذیرش وجوب شرکت در نماز جمعه را به همراه خواهد داشت.
در ادامه نیز به کسانی که نماز جمعه از آنان ساقط است و کسانی که نماز جمعه از آنان صحیح است اشاره شده است و در پایان نیز برخی از احکام مرتبط با نماز جمعه مانند نفاق تارک جمعه، معامله ، سفر و اقامه ظهر در زمان نماز جمعه پرداخته شده است.
در این نوشتار کوشیده شده است تا از روش سنتی و اجتهادی فقه جواهری پیروی شود و به منابع فقهی و روایی معتبر رجوع شود.

گردآورنده: محمد ملایی نوری

اصل این پایان نامه در کتابخانه مرکز تخصصی نماز موجود است. جهت دسترسی و اطلاع از سایر پایان نامه ها با موضوع نماز، به لینک زیر، قسمت کتابخانه مرکز تخصصی نماز مراجعه فرمایید.

ورود به سامانه فراکاوش:  https://farakavosh.ismc.ir/PhraseSearch.aspx

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 457 کلمه
1402/4/14 ساعت 11:49
کد : 3469
دسته : پایان نامه های نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
مرکز تخصصی نماز
کتابخانه مرکز تخصصی نماز
رساله علمی سطح سه
پایان نامه نمازی
نماز جمعه
سایت قنوت
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز