نشانه عملی مؤمنان در قرآن

■ نشانه عملی مؤمنان در قرآن

نشانه عملی مؤمنان در قرآن

 

 

"إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذا ذُكِرَ اللّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَ إِذا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آياتُهُ زادَتْهُمْ إِيماناً وَ عَلى‏ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ*الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَ مِمّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ*أُولئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُمْ دَرَجاتٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ مَغْفِرَةٌ وَ رِزْقٌ كَرِيمٌ"؛[1]

مؤمنان، فقط كسانى هستند كه چون ياد خدا شود، دل‏هايشان ترسان مى­گردد و هنگامى كه آيات او بر آنان خوانده شود بر ايمانشان مى‏افزايد، و بر پروردگارشان توكل مى‏كنند. آنان كه نماز را برپا مى‏دارند و از آنچه به آنان روزى داده‏ايم، انفاق مى‏كنند.

مؤمنان واقعى و حقيقى، فقط آنانند؛ براى ايشان نزد پروردگارشان درجاتى بالا و آمرزش و رزق نيكو و فراوانى است.

واژه ­ها

وَجِلَتْ: ترسان می­شود، بیمناک می­شود.[2] فعل ماضی، از ماده"وجل".

 تُلِيَتْ: خوانده شود، تلاوت شود.[3] فعل ماضی مجهول، از ماده"تلو".

إيماناً: تسليم توأم با اطمينان خاطر.[4] اسم، مصدر باب افعال، از ماده"امن".

حَقًّا: ثابت، واقعی. اسم، از ماده"حقق".

نکته ­های تفسیری

1. ویژگی­های مؤمنان واقعی

در اين آيات، خداوند به پنج صفت از صفات برجسته مؤمنان اشاره كرده و می­فرماید: مؤمنان واقعی فقط کسانی هستند که این ویژگی­ها را داشته باشند. سه قسمت از این ویژگی­ها جنبه روحانى، معنوى و باطنى دارد و دو قسمت آن، جنبه عملى و خارجى؛ سه قسمت اول، عبارتند از احساس مسئوليت،[5] تكامل ايمان و توكل و دو قسمت ديگر عبارتند از ارتباط با خدا و ارتباط و پيوند با خلق خدا.[6]

 2. نماز و انفاق دو پیوند محکم

خداوند پس از ذكر سه قسمت از صفات روحانى و نفسانى مؤمنان، مى‏گويد: آنها در پرتو احساس مسئوليت و درك عظمت پروردگار و همچنين ايمان فزاينده و بلندنگرى توكل، از نظر عمل داراى دو پيوند محكمند، پيوند و رابطه نيرومندى با خدا و پيوند و رابطه نيرومندى با بندگان خدا".

 آنها كسانى هستند كه نماز را (كه مظهر رابطه با خداست) پیوسته بر پا مى‏دارند؛ همان نمازی که در روایات ما بهترین عمل، عمود دین[7]، نشانه ایمان[8]، محبوب ترین اعمال نزد خداوند[9]و... معرفی شده است. تعبير به اقامه نماز (به جاى خواندن نماز) اشاره به اين است كه نه تنها خودشان نماز مى‏خوانند؛ بلكه كارى مى‏كنند كه اين رابطه محكم با پروردگار، همیشه و در همه جا بر پا باشد. ویژگی دیگر آنان این است که از آنچه به آنها روزى داده‏ايم در راه خدا انفاق مى‏كنند (مِمّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ). تعبير "مِمّا رَزَقْناهُمْ" (از آنچه به آنها روزى داده‏ايم) تعبير وسيعى است كه تمام سرمايه‏هاى مادى و معنوى را در بر مى‏گيرد. آنها نه تنها از اموالشان، بلكه از علم و دانششان، از هوش و فكرشان، از موقعيت و نفوذشان و از تمام مواهبى كه در اختيار دارند، در راه بندگان خدا مضايقه نمى‏كنند.[10]

3. نماز نخستین نشانه عملی مؤمنان

در آیه فوق از ميان همه صفات مؤمنان، پنج صفت را برگیده شده، و معلوم است كه سه صفت اول از اعمال قلب و دو صفت اخير از اعمال جوارح است. بدیهی است در ذكر آن، رعايت ترتيب واقعى شده است؛ چون ايمان همانند نوری است که به تدريج در دل تابيده مى‏شود، تا به حد تمام رسيده و حقيقتش كامل می­گردد. مرتبه اول، همان تأثر قلب و تكان خوردن دل در هنگام ذكر خدا است، و جمله "إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذا ذُكِرَ اللّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ" اشاره به آن است. در مرحله بعد به وسیله سیر در آیاتی که بر خدا دلالت می­کند و انسان را به سوی معارف صحیح هدایت می­نماید، بر ایمان انسان افزوده می­شود تا آنجا که به مرحله یقین می­رسد، و جمله "وَ إِذا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آياتُهُ زادَتْهُمْ إِيماناً" اشاره به آن است.

وقتى ايمان انسان زياد شد و به حدى از كمال رسيد كه مقام پروردگارش و موقعيت خود را شناخت و فهميد كه همۀ امور به دست خداى سبحان است، و او يگانه ربى است كه تمام موجودات به سوى او بازگشت مى‏كنند، در اين موقع بر خود واجب مى‏داند كه فقط[11] بر او توكل كرده، تابع اراده او شود و او را در تمام مهمات زندگى وكيل خود قرار دهد. جمله "وَ عَلى‏ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ" اشاره به همين معنا است.

در مرحله بعد وقتی ایمان به طور کامل در دل قرار گرفت، نوبت به آن می­رسد که اعضا و جوارح، دل را همراهی کنند و پیوسته به عبادت پروردگار مشغول شوند. خداوند از بین تمام عبادات، به سرآمد همه عبادت­ها یعنی نماز اشاره نموده (و آن را به صورت فعل مضارع آورد، که دلالت بر استمرار می­کند) و فرموده است: "الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ" در مرحله آخر، مؤمن در صدد آن است که نیازهای اجتماع خود را برآورده کرده، نواقص و کمبودها را جبران نماید و از آنچه خدا ارزاني­اش داشته، از مال و علم و غير آن، انفاق ‏نمايد (وَمِمّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ).

از آنچه گذشت، روشن می­شود که نماز، یکی از نشانه­های بارز مؤمنان است که خداوند پس از کامل شدن ایمان در دل، آن را نخستین ویژگی عملی اهل ایمان می­داند.[12]

4. پاداش اقامه نماز

در آخرين آيه مورد بحث، خداوند موقعيت و مقام والا و پاداش­هاى فراوان مؤمنان راستين را بيان مى‏كند:

نخست مى‏گويد: مؤمنان حقيقى تنها آنها هستند (أُولئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا).

سپس سه پاداش مهم آنها را این­گونه بيان مى‏كند:

آنها درجات مهمى نزد پروردگارشان دارند (لَهُمْ دَرَجاتٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ)؛ درجاتى كه ميزان و مقدار آن تعيين نشده و همين ابهام، بر فوق العادگى آن، دلالت دارد. به علاوه آنها مشمول مغفرت و آمرزش او خواهند شد و پاداش سوم، اینکه روزي­هاى كريم در انتظارشان مى‏باشد (وَ مَغْفِرَةٌ وَ رِزْقٌ كَرِيمٌ).[13] مراد از مغفرت، آن است که خداوند از خطاهای آنها می­گذرد و منظور از رزق کریم، نعمت­های بهشتی است.

به قول برخی از عرفا مراد از مغفرت، از بین بردن تاریکی­هایی است که به سبب اشتغال به غیر خدا حاصل شده و مراد از رزق کریم، نورهایی است که به سبب غرق شدن در معرفت و محبت خدا به دست آمده است.[14]

بحث روايي

1. ایمان کامل، شرط ورود به بهشت

 امام صادق علیه السلام مي‏فرمايد:

"بِتَمَامِ‏ الْإِيمَانِ‏ دَخَلَ‏ الْمُؤْمِنُونَ الْجَنَّةَ وَ بِالزِّيَادَةِ فِي الْإِيمَانِ تَفَاضَلَ الْمُؤْمِنُونَ بِالدَّرَجَاتِ عِنْدَ اللَّهِ وَ بِالنُّقْصَانِ دَخَلَ الْمُفَرِّطُونَ النَّارَ"؛[15]

با ايمان کامل (که یکی از راه­های تحقق آن، اقامه نماز است) مؤمنان وارد بهشت مي‏شود، و وقتي ايمان فزوني يابد، مؤمنان درجاتشان نزد خدا برتري مي‏يابد. امّا وقتي ايمان ناقص باشد، تفريط گران بدين سبب وارد آتش مي‏شوند.

پیام­ها[16]

1. کسی که در برابر شنيدن نداى اذان و آيات الهى بى‏تفاوت باشد، بايد در كمال ايمان خود شك كند (إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ).

2. اقامه نماز و انفاق از امکانات خدادادی، نمود بارز ایمان واقعی است (إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ... الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَ مِمّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ).

3. نماز و انفاق مؤمن، مقطعى نيست، بلكه مستمرّ و دائمى است[17] (يُقِيمُونَ ... يُنْفِقُونَ).

4. اقامه نماز و انفاق در راه خدا، تجلی خشیت قلب و فزونی ایمان و توکل بر خدا است (وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ... زادَتْهُمْ إِيماناً... الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَ مِمّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ).

5. اقامه نماز و انفاق در راه خدا در میان سایر عبادات و تکالیف الهی، دارای ویژگی و امتیاز خاص است (يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَ مِمّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ).

 6. رمز دريافت درجات الهى، نماز و انفاق است. (يُقِيمُونَ ... يُنْفِقُونَ، لَهُمْ دَرَجاتٌ).

 

 

 


1. انفال: 2ـ4.

1. فعل ماضی چون در جواب "اذا" شرطیه قرار گرفته است، معنای مضارع می­دهد.

2. "تلو" در اصل به معنای تبعیت واز پی رفتن است. البته متابعت، گاهی به جسم است، گاهی به پیروی از حکم که مصدر آن "تُلُوٌّ و تُلْو" است و گاهی به معنای خواندن و تدبر است، مصدر آن "تلاوت" است. در این آیه به معنای خواندن است (برگرفته از: مفردات، ص 167).

[4]. فعل "امن" اگر متعدّى بنفسه باشد، به معناى ايمنى دادن است؛ مثل "وَ آمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ" (قريش: 4) يعنى آنها را از ترس ايمن گردانيد. و "مؤمن" كه از اسماء حسنای خدواند است به همين معنا است؛ يعنى ايمنى دهنده (مفردات).

آياتي كه "آمن" و "آمنوا" و ساير مشتقّات آن به معناى ايمان آوردن است، اكثراً با باء و گاهى با لام متعدّى شده‏اند؛ مثل "كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ" (بقره: 285) و مثل "فَآمَنَ لَهُ لُوطٌ" (عنكبوت: 26) (قاموس قرآن، ج‏1، ص 124).

3. "وجل" همان حالت خوف و ترسى است كه به انسان دست مى‏دهد كه سرچشمه آن، يكى از اين دو چيز است؛ گاهى به سبب درك مسئوليت­ها و احتمال عدم انجام وظائف لازم در برابر خدا، و گاهى به دلیل درك عظمت مقام و توجه به وجود بى انتها و پر­مهابت او است.

[6]. تفسیر نمونه، ج 7، ص 86.

[7]. قال علىj: "أُوصِيكُمْ‏ بِالصَّلَاةِ وَ حِفْظِهَا فَإِنَّهَا خَيْرُ الْعَمَلِ وَ هِيَ عَمُودُ دِينِكُم؛ شما را به نماز و مراقبت از آن سفارش مى كنم؛ زيرا نماز برترين عمل و ستون و اساس دين شما است" (بحارالانوار، ج 82، ص 209، ميزان الحكمه، ج 5، ص 468،).

[8]. قال رسول اللهd: "عَلَمُ الإِيمَانِ الصَّلاة فَمَنْ‏ فَرَّغَ‏ لَهَا قَلْبَهُ‏ و قام بِحُدُودِهَا فَهُوَ المُؤْمِن‏؛ علامت و نشانه ايمان نماز است پس هر کس قلبش را برای نماز فارغ کند و حدود آن را به پا دارد، مؤمن حقیقی است" (شرح نهج البلاغة لابن أبي الحديد، ج‏10، ص 206).

[9]. قال رسول اللهd: "انَّ أَحَبَّ الْأَعْمَالِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ الصَّلَاةُ وَ الْبِرُّ وَ الْجِهَاد؛ همانا محبوب­ترين اعمال در نزد خداوند، نماز، نيكى كردن و جهاد در راه خداست" (وسائل الشيعه، ج 3، ص 27).

[10]. تفسير نمونه، ج‏7، ص 89، با اندکی تصرف.

[11]. جار ومجرور (علی ربهم) بر (یتوکلون) مقدم شده و بر حصر دلالت می­کند.

[12]. ترجمه تفسیر المیزان، ج 9، ص 11، با اندکی تصرف.

[13]. تفسیر نمونه، ج 7، ص 89، با اندکی تصرف.

[14]. مفاتيح الغيب، ج‏15، ص 455.

[15]. کافی، ج2، ص 121، ح 1.

[16]. تفسیر نور، ج4، ص 272 و 273؛ تفسیر راهنما، ج 6، ص 415 و 416.

[17]. فعل مضارع بر استمرار، دلالت می­کند.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1661 کلمه
مولف : علی اکبر وحیدی، مرکز تخصصی نماز
1394/2/9 ساعت 11:20
کد : 283
دسته : نماز در قرآن
لینک مطلب
کلمات کلیدی
کلیدواژه: ویژگی مؤمنان
اقامه نماز
نماز در قرآن
مؤمنان در قرآن
ایمان کامل
شرط ایمان
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز