ثواب نمازهاي مستحبي

■ ثواب نمازهاي مستحبي

ثواب نمازهاي مستحبي

نمازهای دیگر مستحبی

نمازهای رفع بیماری

نماز براي شفاء از هر بيماري

مرد شيعه به امام صادق عليه‏السلام شکايت کرد از غده‏اي که در او به وجود آمده بود حضرت فرمود: 

«سه روز را روزه بدار و در روز چهارم نزديک ظهر غسل کن و به درگاه حق برو، خرقه‏اي نظيف با خود بردار و چهار رکعت نماز بخوان، و هر چه خواهي از قرآن در آن قرائت کن، و تا مي‏تواني شکسته دل باش، و پس از نماز لباس خود را در آور، و خرقه را بپوش، و گؤنه راست را بر زمين بگذار و بگو: 

«يا واحد يا ماجد يا کريم يا حنان يا قريب، يا مجيب يا ارحم الراحمين صل علي محمد و آله و اکشف ما بي من ضر و معزة و البسني العافية في الدنيا و الآخرة و امنن علي بتمام النعمة، و اذهب ما بي فانه قد آذاني و غمني.» 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «اين دعا به تو سودي ندهد تا يقين به اثر آن پيدا کني که در اين موقع شفاء خواهي يافت و بر اين دعا مداومت کن، که خدا شفايت بخشد.» 

 

نماز مادر براي شفاي فرزند

اسماعيل بن عبدالله گويد: من به شدت مريض شده بودم، تا اين که تمامي همسايه‏ها و اقوام و خانواده مأيوس شدند. روزي حضرت صادق عليه‏السلام بر ما وارد شد، مادرم را در حال جزع و گريه ديد که جهت بيماري من مي‏گريست، حضرت به او فرمود: «وضو بساز و دو رکعت نماز بخوان و در سجده به خدا بگو: «اللهم انت وهبته لي و لم يک شيئاً فهبه لي هبة جديدة» پس مادرم به دستور امام عمل کرد وقتي که صبح شد مادرم حليم درست کرده بود با آنها خوردم. 

 

نماز مادر براي شفاي فرزند

اسماعيل بن عبدالله گويد: من به شدت مريض شده بودم، تا اين که تمامي همسايه‏ها و اقوام و خانواده مأيوس شدند. روزي حضرت صادق عليه‏السلام بر ما وارد شد، مادرم را  در حال جزع و گريه ديد که جهت بيماري من مي‏گريست، حضرت به او فرمود: «وضو بساز و دو رکعت نماز بخوان و در سجده به خدا بگو: «اللهم انت وهبته لي و لم يک شيئاً فهبه لي هبة جديدة» پس مادرم به دستور امام عمل کرد وقتي که صبح شد مادرم حليم درست کرده بود با آنها خوردم. 

 

نماز ديگر براي دفع تب (1)

نماز (براي شفاي) تب دو رکعت است که در هر رکعت بعد از حمد، سه مرتبه اين آيه خوانده مي‏شود: الا له الخلق و الأمر تبارک الله رب العالمين. 

و اين دعا را بنويسند و به آب بشويند و آن را بيمار تب دار بنوشد: 

بسم الله الرحمن الرحيم، اللهم اني اتشفع بنبيک محمد صلي الله عليه و آله، يا محمد استشفع بک الي ربي في قضاء حاجتي و هو شفاء هذا المريض، يا الله يا الله يا الله! يا رحمن يا رحيم! يا حي يا قيوم، يا ذالجلال و الاکرام نستغيث الأن خفف الله عنکم، (انفال / 66) يريد الله ان يخفف عنکم، (نساء، آيه‏ي 24.) ذلک تخفيف من ربکم و رحمة. (بقره، آيه‏ي 178.) 

 

نماز ديگر براي رفع تب (2)

يک نفر در حالي که به بيماري تب مبتلا بود، به نزد امام صادق عليه‏السلام آمد. امام از او پرسيد: چه مي‏شود تو را که مي‏بينم بهم کشيده و گرفته هستي؟! عرض کرد: فدايت شوم: به بيماري تب مبتلا شدم. فرمود: هرگاه يکي از شما به بيماري تب دچار شد، تنها داخل خانه شود و دو رکعت نماز بگزارد، و گونه‏ي راست خود را بر زمين بگذارد و بگويد: يا فاطمة بنت محمد! ده مرتبه، اتشفع بک الي الله فيما نزل بي؛ پس انشاء الله عافيت خواهد يافت. 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: براي دفع تب هيچ چيز نافع‏تر از دعا و آب سرد نيست. و اميرالمؤمنين علي عليه‏السلام فرمود: ياد ما اهل بيت کردن شفا است از تب و تمام دردها و وسوسه‏هاي شيطان. 

 

نماز براي رفع بيماري چشم

از داود بن عبدالرحمان نقل است که: 

يونس گفت: بين دو چشمم سفيدي پديد شد. وارد شدم بر حضرت صادق عليه‏السلام و از اين پيشامد ناليدم، حضرت فرمود: «خود را پاکيزه کن و دو رکعت نماز بخوان و بگو: 

«يا الله يا رحمان يا رحيم يا سميع الدعوات يا معطي الخيرات اعطني خير الدنيا و خير الآخرة وقني شر الدنيا و شر الآخرة و اذهب عني ما اجد فقد غاظني الأمر و احزنني.» 

يونس گفت: 

آنچه که حضرت فرمود انجام دادم و خدا دردم را از بين برد، خدا را شکر. 

نماز درد سينه

چهار رکعت، در هر رکعت حمد يک بار و در رکعت اول سوره‏ي انشراح يک بار، و در رکعت دوم سوره‏ي توحيد سه بار، و در رکعت سوم سوره‏ي و الضحي يک بار، و در رکعت چهارم آيه‏ي «يعلم خائنة الأعين و ما تخفي الصدور» 

(سوره مؤمن، 19.) 

 

نماز درد گردن

دو رکعت نماز بخوان در هر رکعت حمد يک بار و سوره‏ي زلزلت سه بار. 

 

نماز براي رفع نابينايي

از امام پنجم عليه‏السلام نقل است که: 

نابينايي به نبي اکرم صلي الله عليه و آله و سلم رسيد، حضرت فرمود: «مايلي خداوند ديدگانت را بينا کند.» 

عرض کرد: آري. 

فرمود: وضوي کامل و خوبي بساز و دو رکعت نماز کن  و بگو: «اللهم اني اسألک و ارغب اليک اتوجه اليک نبي الرحمة يا محمد اني اتوجه بک الي الله ربي و ربک أن يرد علي بصري.» 

پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم برنخاست مگر آنکه نابينا برگشت با چشم بينا. 

 

نماز درد چشم

دو رکعت نماز، در هر رکعت حمد يک بار و سوره‏ي جحد سه بار و آيه‏ي شريفه‏ي: «و عنده مفاتح الغيب....» 

 

نماز قولنج

دو رکعت، در هر رکعت حمد يک بار و آيه‏ي «ففتحنا ابواب السماء بما منهمر» (سوره‏ي قمر، 11.) 

 

نماز لقوه

دو رکعت نماز بخوان و دست بر صورت بنه و پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم را نزد خدا شفيع ببر و بگو: 

«باسم الله احرج عليک يا وجع من عين الانس او من عين الجن. احرج عليک يا وجع بالذي اتخذ ابراهيم خليلاً و کلم موسي تکليما و خلق عيسي من روح القدوس لما هدات و طفئت کما طفئت نار ابراهيم بأذن الله» و آن را سه بار مي‏خواني. 

 

نماز براي رفع مصيبتها و بلاها

ابوحمزه‏ي ثمالي از امام باقر عليه‏السلام نقل مي‏کند که پدرم به فرزندانش فرمود: اي فرزندانم! زماني که به هر يک از شما مصيبتي برسد و يا بلاي سختي فرود آيد، پس بايد وضوي نيکوئي بگيريد و چهار رکعت يا دو رکعت نماز بگزارد، و بعد از نماز بگويد: 

يا موضع کل شکوي يا سامع کل نجوي يا  شافي کل بلاء و يا عالم کل خفية و يا کاشف ما يشاء من بلية، يا نجي موسي، يا مصطفي محمد، يا خليل ابراهيم، ادعوک دعاء من اشتدت فاقته و ضعفت قوته و قلت حيلته دعاء الغريب الفقير الذي لا يجد لکشف ما هو فيه الا انت يا ارحم الراحمين لا اله الا انت سبحانک اني کنت من الظالمين. 

امام زين‏العابدين عليه‏السلام فرمود: هيچ مردي که بلائي به او رسيده است، اين دعا را نمي‏خواند مگر اينکه خداي تعالي آن بلا را از او برطرف مي‏گرداند. 

 

نماز براي ايمني از هر بيماري

امام صادق عليه‏السلام فرمود: کسي که هر روز قبل از زوال (ظهر) چهار رکعت (دو نماز دو رکعتي) بگزارد که در هر رکعت بعد از حمد، بيست و پنج مرتبه انا انزلناه في ليلة القدر بخواند، به هيچ بيماري مبتلا نشود مگر بيماري مرگ. 

 

نماز درد پا

دو رکعت نماز، در هر رکعت حمد يک بار و آيه‏ي شريفه‏ي «آمن الرسول...» تا آخر سوره. 

 

نمازهای دیگر مستحبی

نماز باران (استسقاء)

يکي ديگر از نمازهاي مستحبي، نماز استسقاء (نماز باران) است. 

استسقاء از باب استفعال به معني طلب باران و آبياري از خداوند است، و اين نماز در وقت کم شدن آب چاه‏ها و چشمه‏ها و نباريدن باران، مستحب است طلب باران از خدا از طريق دعا و نماز. 

سبب نيامدن باران به خاطر گسترش گناهان، ناسپاسي نعمت‏ها، نپرداختن حق مردم، کم فروشي، ظلم، نيرنگ، ترک امر به معروف و نهي از منکر، نپرداختن زکات، حکومت و قضاوت بر خلاف حکم خدا و... است که موجب خشم پروردگار و نيامدن باران مي‏شود. 

کيفيت نماز استسقاء

اين نماز دو رکعت است و آن مانند نماز عيدين است (عيد فطر و عيد قربان.) در هر رکعت يک حمد و يک سوره‏ي توحيد، و در رکعت اول، پنج تکبير دارد و در رکعت دوم چهار تکبير، پس از هر تکبير در هر رکعت، يک قنوت است. بهتر است در قنوت، دعايي خوانده شود که طلب باران در آن است. 

 

مستحبات نماز استسقاء

1- بلند خواندن حمد و سوره 

2- مستحب است سوره‏ي اعلي در رکعت اول و سوره‏ي الشمس در رکعت دوم. 

3- مستحب است اين که نماز را بعد از گرفتن سه روز روزه بخوانند، يعني امام امر کند مردم را که سه روز روزه بگيرند و آنگاه به صحرا روند براي نماز، به نحو سه روز روزه، روز اول روزه شنبه و آخرش دوشنبه باشد و يا روز اول چهارشنبه و آخرش جمعه باشد. 

4- مستحب است اين که نماز باران پس از توبه‏ي مردم از گناهان به سوي خدا و بعد از تطهير اخلاق خود از صفات پست نفساني باشد. 

5- بيرون رفتن امام جماعت همراه با نمازگزاران به صحرا، در نهايت وقار و آرامش و خشوع و حال نياز و انتخاب جايي تميز براي نماز، و داشتن حالتي نيازمندانه و ترحم انگيز، مثلاً پابرهنه بودن. 

6- منبر را با خود به صحرا ببرند، مؤذن‏ها همراه مردم باشند، پيران و کودکان و چهارپايان را هم با خود ببرند، و بچه‏ها را از مادرانشان جدا سازند تا گريه‏ها و ضجه‏ها زياد شود و سبب نزول رحمت گردد. 

7- پيش نماز، پس از نماز، رداي خود را دگرگون سازد، يعني قسمت راست را به سمت چپ و سمت چپ را به راست بگرداند و با صداي بلند صد مرتبه تکبير به طرف راست و صد بار تسبيح به سمت چپ بگويد و صد بار حمد و شکر خدا بگويد، مردم هم همصدا با او ذکر بگويند و آنگاه دعا کند، مردم هم دعا کنند و آمين بگويند و بسيار تضرع و ناله نمايند. 

8- بهتر است در دعاها، از آنچه از امام معصوم عليه‏السلام نقل شده استفاده شود؛ از جمله دعاي 19 در صحيفه سجاديه. 

9- دعاي علي (ع) در مورد نماز باران. 

10- چنانچه بعد از خواندن نماز با آن همه مقدمات دعاي ايشان مستجاب شد و باران باريد و سيراب شدند پس مطلوب حاصل است و اگر استجابت دعا به تاخير افتاد و باران نباريد دوباره و سه باره به صحرا برگردند و نماز بخوانند و از رحمت خداوند مايوس نشوند؛ چون براي پيغمبران گذشته هم چنين اتفاقي افتاده که در بار اول باران نباريده و بار دوم يا سوم باريده. 

 

سابقه نماز باران

از جمله نمازهاي معروف باران، نمازي است که مرحوم آية الله سيد محمدتقي خوانساري در دوره حضور 

 انگليسي‏ها در قم برگزار کرد و سبب نزول باران شد و خارجي‏ها به شدت تحت تاثير قرار گرفتند. 

آنچه رحمت الهي را جلب مي‏کند، شکسته دلي، خضوع، خلوص و توبه‏ي مردم و توجه آنان به سوي پروردگار است. گاهي خدا از روي ترحم و رحمت به حيوانات نيز ممکن است باران رحمت را بر همه، از جمله آدميان نازل کند. 

در حديث است که: حضرت سليمان عليه‏السلام با اصحاب خويش به سوي نماز باران مي‏رفتند. حضرت، مورچه‏اي را ديد که يکي از پاهاي خود را به سوي آسمان بلند کرده و عرضه مي‏دارد: 

خدايا! ما آفريده‏اي از آفريدگان توييم که از روزي تو بي‏نياز نيستيم، ما را به خاطر گناهان بني آدم نابود مکن! 

حضرت سليمان به همراهانش فرمود: «برگرديد! با دعاي ديگري غير از شما، سيراب شديد.» 

امام صادق عليه‏السلام نيز فرمايد: «پيروان فرعون روزي پيش او آمدند و گفتند: آب نيل خشک شده و هلاک خواهيم شد. 

گفت: امروز برگرديد. شب خودش به ميان رود نيل رفت و دست به دعا برداشت و گفت: خدايا! مي‏داني که مي‏دانم که جز تو، کسي قدرت ندارد برايمان آب آورد، پس ما را آب برسان. 

صبح، آب نيل دوباره جوشيد و جاري شد. 

 

نماز ديدن پيغمبر در خواب

از بعضي مجامع معتبره نقل نموده که هر کس بخواهد پيغمبر خاتم صلي الله عليه و آله و سلم را به خواب بيند، بعد از نماز عشاء دو رکعت نماز به هر سوره‏اي که خواهد بخواند، سپس صد بار بگويد: «بسم الله الرحمن الرحيم يا نور النور يا مدبر الأمور بلغ مني روح محمد و ارواح آل محمد تحيةً و سلاماً.» 

نماز براي آمرزش گناهان

دو رکعت به جا آورد، در هر رکعت شصت مرتبه سوره‏ي توحيد را بخواند، چون از نماز فارغ شود گناهانش آمرزيده شود. 

 

نماز ديگر در آمرزش گناهان

شيخ طوسي در مصباح در اعمال روز جمعه گفته: روايت شده از عبدالله بن مسعود که گفت: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«هر کسي که در روز جمعه بعد از نماز عصر دو رکعت نماز گزارد، بخواند در رکعت اول فاتحه و آية الکرسي و سوره‏ي فلق بيست و پنج مرتبه و در رکعت دوم بعد از حمد، سوره‏ي توحيد و ناس بيست و پنج مرتبه، و چون از نماز فارغ شود بيست و پنج مرتبه بگويد: 

«لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم» 

از دنيا بيرون نرود تا بنماياند حق تعالي بهشت را در خواب به او، و ببيند مکان خود را در بهشت.» 

نماز وحشت

مستحب است در شب اول قبر دو رکعت نماز وحشت براي ميت بخوانند، در رکعت اول سوره‏ي حمد و آية الکرسي، و رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره‏ي قدر بخواند، و بعد از سلام نماز بگويد: 

«اللهم صل علي محمد و آل محمد وابعث ثوابها الي قبر فلان» و به جاي اين کلمه اسم ميت را بگويد: 

برادر و خواهر! نماز وحشت هديه‏اي است از شما به کسي که از دنيا رفته است، اين نماز را براي آشنايان بخوانيد تا ديگران هم براي شما بخوانند. 

 

نماز اموات (والدين و فرزند)

امام صادق عليه‏السلام هر شب براي فرزندش و در هر روز براي پدر و مادر خود دو رکعت نماز مي‏گزارد، و در رکعت اول سوره‏ي قدر و در رکعت دو سوره‏ي کوثر مي‏خواندند. 

تاثير نماز شب اول قبر

ثقه الاسلام نوري، در دارالسلام از شيخ خود حاج ملا فتحعلي سلطان آبادي نقل کرده که فرمود: عادت طريقه‏ي من بر آن بود که هر کسي از دوستان اهل بيت را که خبر فوتش را مي‏شنيدم دو رکعت نماز در شب دفن او براي او مي‏گزاردم، خواه آن ميت را بشناسم يا نشناسم. 

و هيچ کس بر اين طريقه‏ي من مطلع نبود تا آن که روزي يکي از دوستان، مرا در راهي ملاقات کرد و گفت: ديشب خواب ديدم فلان شخص را که در اين ايام وفات کرده و پرسيدم از حال او و آنچه بر او گذشته بعد از مردن، گفت: من در سختي و بلا بودم و حال کارم به عقاب بود، الا آن که دو رکعت نمازي که فلاني خواند - و اسم شما را برد - آن دو رکعت نماز مرا از عذاب نجات داد، خدا رحمت کند پدرش را به اين احساني که از او به من رسيد. 

مرحوم حاج ملا فتحعلي فرمود: آنگاه آن شخص از من پرسيد که آن نماز چه نمازي بود؟ 

پس من او را خبر دادم به طريقه‏ي مستمره خود براي اموات و نيز از چيزهايي که نافع است براي وحشت قبر آن که رکوع نماز را کامل و تمام کند چنان که از حضرت امام محمدباقر عليه‏السلام مروي است که کسي که تمام کند، رکوع خود را داخل نشود او را وحشتي در قبرش. 

و نيز آن که در هر روزي صد مرتبه بگويد: «لا اله الا الله الملک الحق المبين» تا بوده باشد براي او اماني از فقر و از وحشت قبر، و بکشد به سوي خود توانگري را، و گشوده شود درهاي بهشت چنان که در خبر وارد شده است. 

و نيز آن که بخواند سوره‏ي يس را پيش از آن که بخوابد و آن که بخواند نماز ليلة الرغائب را. 

از حضرت صادق عليه‏السلام منقول است که: «بسا باشد که ميت در تنگي و شدتي بوده باشد و حق تعالي به او وسعت دهد و تنگي از او بردارد، پس به او گويند اين فرح که تو را روي داد به سبب نمازي است که فلان برادر مؤمن براي تو انجام داد.» 

نماز شب اول قبر (وحشت)

سيد بن طاووس از حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم روايت کرده که فرمود: نمي‏گذرد بر ميت ساعتي سخت‏تر از شب اول قبر، پس رحم نماييد مردگان خود را به صدقه، و اگر نيافتي چيزي که صدقه بدهي، پس يکي از شما دو رکعت نماز بخواند و در رکعت اول حمد يک مرتبه و سوره‏ي توحيد دو مرتبه، و در رکعت دوم حمد يک مرتبه و سوره‏ي تکاثر ده مرتبه، و سلام دهد و بگويد: «اللهم صل علي محمد و آل محمد و ابعث ثوابها الي قبر ذلک الميت فلان بن فلان.» 

پس حق تعالي مي‏فرستد همان ساعت هزار ملک به سوي قبر آن ميت با هر ملکي جامه‏اي و حله‏اي، و تنگي قبر او را وسعت دهد تا روز نفخ صور و عطا کند به نماز کننده به عدد آنچه آفتاب بر آن طلوع مي‏کند حسنات، و بالا برده مي‏شود براي او چهل درجه.» 

 

نماز رفع عذاب قبر و روز قيامت

آن که روز اول رجب ده رکعت نماز بخواند، در هر رکعت يک مرتبه حمد و سه مرتبه توحيد، تا محفوظ بماند از فتنه‏ي قبر و عذاب روز قيامت. 

و در شب اول رجب بعد از نماز مغرب بيست رکعت به حمد و توحيد خواندن براي رفع عذاب قبر نافع است. 

 

نماز ديگر در رفع عذاب قبر

شيخ طوسي در مصباح متهجد روايت کرده از حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم که: «هر که در شب جمعه دو رکعت نماز بخواند، در هر رکعت حمد و پانزده مرتبه سوره‏ي زلزلت، حق تعالي ايمن گرداند او را از عذاب و از هوس‏هاي روز قيامت.» 

 

چند نماز ديگر در رفع عذاب قبر

1- سي رکعت در شب نيمه رجب، در هر رکعت حمد يک مرتبه و توحيد ده مرتبه. 

2- همچنين در شب شانزدهم و شب هفدهم رجب.

3- در شب اول شعبان صد رکعت نماز بخواند به حمد و توحيد، و چون از نماز فارغ شود پنجاه مرتبه توحيد بخواند. 

4- در شب بيست و چهارم شعبان دو رکعت نماز بخواند در هر رکعت حمد يک مرتبه و سوره‏ي نصر ده مرتبه. 

5- روز نيمه رجب پنجاه رکعتي به حمد و توحيد و فلق و ناس وارد است که براي رفع عذاب قبر نيز نافع است. 

6- صد رکعت نماز شب عاشورا. 

 

نماز لباس نو

اميرالمؤمنين عليه‏السلام فرمود: «هرگاه خداوند به مؤمني جامه‏ي تازه پوشاند، وضو گيرد و دو رکعت نماز و در آن حمد و آية الکرسي و توحيد و قدر بخواند، و بعد از نماز حمد کند خداي را، که او را پوشانيد و او را در نزد مردم زينت داد و بسيار بگويد: 

«لا حول و لا قوة الا بالله» سپس در آن جامه گناه  نمي‏کند و به هر نخي که باشد فرشته‏اي براي او تقديس مي‏کند و برايش آمرزش خواهد و بر او ترحم کند.» 

 

نماز رفع خصومت

بين کسي از اهل مدينه و ديگري خصومت خطرناکي واقع شد. وي خدمت امام صادق عليه‏السلام آمد و آن را بيان کرد، فرمود که: «فردا هرگاه بخواهي بين قبر و منبر دو رکعت يا چهار رکعت نماز بخوان و اگر خواهي در خانه‏ات بخوان، از خدا بخواه کمک کند و چيز نفيسي تصدق بر اول مسکيني که ديدي بنما.» 

آن مرد گويد: چنان کردم و حاجتم برآمد و خدا زمين مرا به من رد کرد. 

 

نماز رضاي خصماء

از پيغمبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم روايت شده است که: «هر کس مي‏خواهد خداوند از او خصماء را راضي کند، بايد چهار رکعت نماز هر وقت که خواهد بخواند، در رکعت اول بعد از حمد بيست و پنج بار توحيد و در رکعت دوم بعد از حمد پنجاه بار توحيد و در رکعت سوم بعد از حمد هفتاد و پنج بار و در رکعت چهارم بعد از حمد صد بار توحيد بخواند، پس اگر خصماء او به عدد رمل باشد خداوند به رحمت واسعه‏ي خود آنها را راضي گرداند و نمازگزار مانند برق خاطف بي‏حساب به بهشت رود يا اول گروهي که وارد شود. 

مؤلف گويد: آنچه را از حق مردم روشن است بايد صاحبش را راضي کند. 

 

نماز زفاف

از حضرت امام باقر عليه‏السلام منقول است که: «چون عروس را نزد تو بياورند بگو که پيش از آن وضو بسازد و تو هم وضو بساز و دو رکعت نماز بخوان و بگو که او را نيز امر کند که دو رکعت نماز بگزارد، پس حمد الهي بگو و صلوات بر 

محمد و آل محمد بفرست.» 

از حضرت صادق عليه‏السلام منقول است: «هر گاه کسي اراده‏ي خواستگاري نمايد، دو رکعت نماز بگزارد و حمد الهي را بگويد.» 

علي عليه‏السلام فرمايد: «چون عروسي وارد شد، داماد دو رکعت نماز گزارده، دست بر پيشاني او بکشد و بگويد: «خدايا! همسرم را براي من و مرا براي او مبارک گردان، و مادام که براي ما توافق خواسته‏اي زندگيمان را ميمون و مبارک قرار ده، و چنانچه کار به جدايي کشيد در مفارقت نيز خير و خوبي مقدر فرما.» 

 

نماز انتخاب همسر

حضرت رضا عليه‏السلام فرمايد: «چون خواهي ازدواج کني، از خدا خير بخواه؛ سپس اقدام کن، دو رکعت نماز بگزار و دست‏ها را به درگاه خدا بردار و بگو: «خداوندا! من در انديشه‏ي زناشويي‏ام، همسري برايم فراهم کن که از نظر اندام و اخلاق پاکدامن، نگهداري مال و آبروي شوهر، زيبايي و فرزند آوري سرآمد زنان باشد.» 

ابوبصير گفت که: امام صادق عليه‏السلام فرمود: «چون يکي از شما قصد تزويج کرد دو رکعت نماز بخواند و خدا را حمد کند.» 

 

نماز شکر

ديگر از نمازهاي مستحبي نماز شکر است، و چون نمازي است که در وقت حاصل شدن نعمت و يا دفع بلا مرض خوانده شود. 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «چون خداوند به تو نعمتي دهد يا از تو نعمتي را دفع نمايد، دو رکعت نماز بخوان در رکعت اول بعد از حمد سوره‏ي توحيد و در رکعت دوم بعد از حمد سوره‏ي کافرون و در رکوع و سجود اول (بعد از ذکر) مي‏گويي: 

«الحمد لله شکراً شکراً و حمداً» و در رکوع و سجود دوم مي‏گويي: «الحمد لله الذي استجاب دعائي و اعطاني مسئلتي.» بعد دعاي علي بن الحسين عليه‏السلام را از صحيفه بخوان. 

 

نماز باطل کردن سحر

بر ظرف پاک به زعفران نويسد: «اعوذ بکلمات الله و اسمائه کلها عامة من شر الساعة و الهامة و العين اللامة و من شر حاسد اذا حسد» 

با حمد و توحيد و معوذتين و سه آيه از اول سوره‏ي بقره و آيه‏ي «و الهکم اله واحد... تا يعقلون» و آية الکرسي و «آمن الرسول...» تا آخر سوره و ده آيه از اول آل عمران و ده آيه از اول سوره‏ي نساء و مائده و انعام و اعراف و آيه‏ي سخره و آيه‏ي «قال موسي ما جئتم به السحر ان الله سيبطله و الق ما في يمينک تلقف ما صنعوا» و دو آيه از اول و الصافات سه بار بشويند و با آن وضو سازند و سه کف از آن بر رو و جسد بمالند و دو رکعت نماز کنند و شفا بطلبند و جهت سحر (و امراض.) 

 

نماز رفع عسرت و سختي

چون کسي را سختي روي دهد که نااميد باشد، ثلث آخر شب (جمعه بهتر است) با وضوي کامل دو رکعت نماز به جا آورد بعد هفتاد بار بخواند: 

«يا ابصر الناظرين يا اسرع الحاسبين يا اسمع السامعين يا اکرم الأکرمين يا ارحم الراحمين يا احکم الحاکمين.» 

سپس دست‏ها را بردارد و حاجات خودش را از قاضي الحاجات بخواهد، ان شاء الله برآورده مي‏شود. 

 

نماز قضاي دين

شيخ طوسي روايت کرده است که: مردي خدمت حضرت صادق عليه‏السلام رسيد و گفت: شکايت مي‏کنم به سوي تو اي آقاي من! از قرضي که مرا فرا گرفته و از سلطاني که ستم به من مي‏کند، مي‏خواهم تعليم فرمايي مرا و دعايي که تحصيل کنم به آن غنيمتي که ادا نمايم به آن قرض خود را و باز دارم به آن ستم سلطان را. 

فرمود: «هر گاه تاريکي شب تو را فرا گرفت، پس دو رکعت نماز گزار، بخوان در رکعت اول آن حمد و آية الکرسي و در رکعت دوم حمد و آخر سوره‏ي حشر: 

«لو انزلنا هذا القرآن علي جبل» تا آخر سوره، پس بگير قرآن مجيد را و بگذار بر سر خود و بگو: «بحق هذا القرآن و بحق من ارسلته به و بحق کل مومن مدحته فيه و بحقک عليهم فلا احد اعرف بحقک منک.» بگو: «بک يا الله» ده مرتبه، «يا محمد» ده مرتبه، «يا علي» ده مرتبه، «يا فاطمه» ده مرتبه، «يا حسن» ده مرتبه، «يا حسين» ده مرتبه، «يا علي بن الحسين» ده مرتبه، «يا محمد بن علي» ده مرتبه، «يا جعفر بن محمد» ده مرتبه، «يا موسي بن جعفر» ده مرتبه، «يا علي بن موسي» ده مرتبه، «يا محمد بن علي» ده مرتبه «يا علي بن محمد» ده مرتبه، «يا حسن بن علي» ده مرتبه، «بالحجة» ده مرتبه، پس حاجت خود را بطلب.» 

گفت: آن مرد رفت و بعد از مدتي آمد در حالي که قرضش ادا شده بود و امر سلطانش اصلاح شده بود و مالش زياد گشته بود. 

 

نماز وصيت

نماز وصيت که حضرت رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم به آن وصيت فرموده، دو رکعت است بين مغرب و عشاء، در رکعت اول حمد و سيزده مرتبه سوره‏ي زلزلت، و در رکعت دوم حمد و پانزده مرتبه سوره‏ي توحيد، که هر شب به جا آورد و ثوابش را غير از خدا کسي نتواند شماره نمايد. 

 

نماز اعرابي

مردي از باديه نشينان خدمت حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم آمد، ايستاد و گفت: پدر و مادرم فداي تو باد يا رسول الله! ما در باديه مي‏باشيم و دوريم از مدينه و نمي‏توانيم هر جمعه به نماز جمعه حاضر شويم. پس دلالت کن مرا بر عملي که چون آن را به جا آورم فضيلت نماز جمعه را دريابم و چون به اهل و قبيله برگردم ايشان را نيز بياموزم. 

حضرت فرمود که: «چون روز بلند شود دو رکعت نماز بگزار، در رکعت اول بعد از حمد، هفت مرتبه سوره‏ي فلق و در رکعت دوم بعد از حمد، هفت مرتبه سوره‏ي ناس بخواند و بعد از سلام هفت مرتبه آية الکرسي بخواند، پس برخيز هشت رکعت ديگر بگزار به دو سلام و بنشين بعد از هر دو رکعت از آن و تشهد بخوان و سلام بگو و چون چهار رکعت را تمام کردي، سلام بگو، و چهار رکعت ديگر نيز بدين طريق به جا آور و بخوان در هر رکعتي حمد يک مرتبه، سوره‏ي نصر يک مرتبه، سوره‏ي توحيد بيست و پنج مرتبه، و چون از تشهد و سلام فارغ شدي هفت مرتبه بخوان اين دعا را: 

«يا حي يا قيوم يا ذا الجلال و الاکرام...» 

پس حضرت فرمود: «به حق آن خداوندي که مرا به راستي فرستاد سوگند که، هر مؤمن و مؤمنه که اين نماز را به جا آورد در روز جمعه، من ضامنم بهشت را براي او، و از جاي خود برنخيزد تا گناهانش و گناهان پدر و مادرش آمرزيده شود، و عطا فرمايد حق تعالي به او ثواب هر که نماز کرد در اين روز شهرهاي مسلمانان، و بنويسند از براي او اجر کسي که روزه گرفته و نماز گزارده در اين روز در مشرق و مغرب عالم، و حق تعالي به او عطا فرمايد آنچه را که هيچ چشمي نديده و هيچ گوشي نشنيده باشد.» 

 

نماز تحيت مسجد

پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم به اباذر فرمود: «اي اباذر! براي مسجد تحيت است.» 

عرض کردم: تحيت مسجد در چيست؟ 

فرمود: «دو رکعت نماز است.» 

سپس به آن حضرت رو کردم و عرض کردم: يا رسول الله! مرا به نماز مي‏خواني، نماز چيست؟ 

حضرت فرمود: «نماز بهترين چيز است هر که خواهد کم به جا آورد و هر که خواهد بسيار بخواند.» 

 

نماز هنگام سفر

به هنگام رفتن از خانه براي مسافرت، دو رکعت نماز بخواند. 

پيغمبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «بهترين چيزي که انسان مسافر براي اهل و عيال خود باقي مي‏گذارد آن است که به هنگام خروج از خانه، دو رکعت نماز بخواند و براي آنها  دعا کند، که حتماً خداوند دعاي او را مستجاب مي‏کند.» 

دعايي که آن حضرت توصيه کرده‏اند بعد از آن نماز خوانده شود، چنين است: 

«اللهم اني استودعک نفسي و اهلي و مالي و ذريتي و دنيائي و آخرتي و امانتي و خاتمة عملي؛ 

خدايا! من خودم و عيالم و مال و فرزندانم و دنيا و آخرت و عاقبت امرم را به تو مي‏سپارم (و تو از آنها مواظبت و نگهداري بفرما.) 

 

نماز نوروز

چهار رکعت نماز بگزار؛ يعني هر دو رکعت به يک سلام. در رکعت اول بعد از حمد، ده مرتبه سوره‏ي قدر، و در رکعت دوم بعد از حمد، ده مرتبه سوره‏ي کافرون، و در رکعت سوم بعد از حمد، ده مرتبه سوره‏ي توحيد و در رکعت  چهارم بعد از حمد، ده مرتبه سوره‏هاي فلق و ناس را بخوان. 

 

نماز پس از برگشتن از سفر

در کتاب، عوارف المعارف روايت شده است: چون رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم از سفر مراجعت فرمود، ابتدا داخل مسجد مي‏شد و دو رکعت نماز مي‏خواند، سپس به خانه تشريف مي‏برد. 

قطب راوندي در لب اللباب روايت کرده که: 

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم از منزلي به منزل ديگر هرگز کوچ نمي‏کرد، مگر آنکه در آن دو رکعت نماز مي‏خواند و مي‏فرمود: «تا برايم به نماز خواندن گواهي دهد.» 

 

نماز استخاره (ذات الرقاع)

ديگر از نمازهاي مستحبي، نماز استخاره (ذات الرقاع) است، يعني استخاره‏اي که به وسيله شش تکه کاغذ انجام گيرد. چون اراده کاري کردي تمامي شش کاغذ آماده مي‏کني و در سه تکه از آن مي‏نويسي: 

«بسم الله الرحمن الرحيم خيرة من الله العزيز الحکيم لفلان بن فلان افعل... 

نام خود و مادرش» و در سه تکه ديگر همان دعا را مي‏نويسي و به جاي افعل، «لا تفعل» مي‏نويسي و سپس آن کاغذها را زير سجاده‏ي خود مي‏گذاري و دو رکعت نماز مي‏خواني و بعد از فارغ شدن سجده مي‏کني و در سجود صد مرتبه مي‏گويي: 

«استخير الله برحمته خيرة في عافية» و سر از سجده بر مي‏داري و نشسته مي‏گويي: «اللهم و خرلي في جميع اموري في يسر منک و عافية» پس دست مي‏زني به کاغذها و آنها را به هم مخلوط مي‏کني و يکي يکي بيرون مي‏آوري، پس اگر سه افعل پشت سر هم بيرون آمد آن عمل مورد نظر را به جا  مي‏آوري، و اگر سه لا تفعل بيرون آمد به جا نياور، و اگر يکي افعل بيرون آمد و ديگر لا تفعل پنج رقعه بيرون بياور و به آن نگاه کن، هر گاه سه افعل و دو لا تفعل آمد عمل را انجام بده و اگر به عکس است انجام نده. 

 

نماز درد سر

دو رکعت نماز بخوان، در هر رکعت حمد يک بار و توحيد سه مرتبه و اين آيه: 

«قال رب اني وهن العظم مني و اشتعل الرأس شيباً و لم اکن بدعائک رب شقياً» (مريم، 4.) 

 

ساعات استخاره

روز شنبه تا نهار و از ظهر تا عصر نيک است. 

روز يک‏شنبه از صبح تا به ظهر و از عصر تا مغرب. 

روز دوشنبه تا طلوع آفتاب و از نهار تا ظهر و از ظهر تا عشاء. 

روز سه‏شنبه از نهار ظهر تا عصر و از عصر تا عشاء. 

روز چهارشنبه تا ظهر و از عصر تا عشاء. 

روز پنج‏شنبه تا طلوع آفتاب و از ظهر تا عشاء. 

روز جمعه، تا طلوع آفتاب و از ظهر تا عصر. 

 

نماز براي انجام کار

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «هر گاه قصد کاري داري دو رکعت نماز بخوان، بعد حمد و ثناي خدا گوي و صلوات فرستد و بگوي: 

«اللهم ان کان هذا الأمر خيراً لي في ديني و دنياي فيسره لي و قدره و ان کان علي غير ذلک فاصرفه عني؛ خداوندا! اگر اين کار براي دين و دنياي من خير است برايم ميسر کن و گر نه از من بگردان.» 

سؤال شد: در آنها کدام سوره خوانده مي‏شود؟ 

فرمود: «هر چه خواهي بخوان «توحيد و کافرون.» 

نماز استغفار

رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «چون روزي‏ات کم شود و کارت به پراکندگي گرايد، حاجتت را به درگاه حق ببر و نماز استغفار را ترک مکن، و نماز استغفار دو رکعت است: در هر رکعت حمد و سوره‏ي قدر را بخوان و بعد از قرائت، 15 بار بگو: «استغفر الله» و بعد به رکوع که رفتي آن را ده بار بگو و مثل نماز جعفر، نماز را تمام کن که همه کارهايت ان شاء الله به اصلاح آيد.» 

 

نماز توبه

حضرت ختمي مرتبت صلي الله عليه و آله و سلم روز يک‏شنبه دوم ذي القعده بيرون تشريف آورده فرمودند: «ايها الناس! کدام يک از شما اراده‏ي توبه کرده است؟» 

عرض کردند: همه‏ي ما مي‏خواهيم توبه نماييم. 

فرمود: «غسل کنيد و وضو بگيريد و چهار رکعت نماز و در هر رکعت يک مرتبه سوره‏ي حمد و سه مرتبه سوره‏ي توحيد و يک مرتبه معوذتين (سوره‏هاي فلق و ناس) بخوانيد و بعد از نماز هفتاد مرتبه استغفار و ختم به «لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم» بکنيد و بعد از آن بگوييد: «يا عزيز يا غفار! اغفرلي ذنوبي و ذنوب جميع المومنين و المؤمنات فانه لا يغفر الذنوب الا انت.» 

و فرمود: «نيست هيچ بنده‏اي از امت من، که اين عمل را انجام دهد، مگر اينکه منادي از آسمان ندا کند: اي بنده‏ي خدا! عملت را از سر بگير که توبه‏ي تو مقبول است و گناه تو آمرزيده، و فرشته‏ي ديگر صدا کند از زير عرش: اي بنده! مبارک باد بر تو و بر اهل تو و ذريه‏ي تو، و ديگري صدا کند دشمنان تو از تو راضي خواهند شد در روز قيامت. و ديگري صدا کند که: اي بنده‏ي ما! با ايمان مي‏ميري و دين از تو گرفته نخواهد شد و قبر تو گشاده و منور خواهد شد. و ديگري صدا کند که: اي بنده! پدر و مادر تو از تو خشنود خواهد شد، اگر چه غضبناک بوده باشند و پدر و مادر و ذريه‏ي تو بخشيده خواهند شد و خودت در دنيا و آخرت در وسعت روزي خواهي بود. 

حضرت جبرئيل عليه‏السلام ندا مي‏کند: «من وقت مرگت با ملک الموت مي‏آيم و مهرباني مي‏کنم به تو. صدمه نمي‏زند به تو اثر مرگ و خارج مي‏شود روح تو از بدنت به آساني.» 

عرض کردند: يا رسول الله! اگر کسي اين عمل را در غير ذي القعده به جا آورد، چطور مي‏شود؟ 

فرمود: «همان طور است که وصف کردم.» و فرمودند: «اين کلمات را جبرئيل در معراج به من ياد داد.» 

 

نماز استغاثه

مرحوم طبرسي در مکارم الاخلاق فرمود: «چون خواستي بخوابي، نزد خود ظرف آب تميزي بگذار و رويش را بپوش، چون براي نماز شب بيدار شوي، سه جرعه از آن بنوش و با بقيه‏ي آن وضو بگير و رو به قبله اذان و 

اقامه بگو و دو رکعت نماز به هر سوره‏اي که خواهي بخوان. و در رکوع و بعد از آن و در سجده و بعد از آن و در سجده‏ي دوم و بعد از آن و در هر يک بيست و پنج مرتبه بگو: «يا غياث المستغيثين.» در رکعت دوم مانند آن بخوان و بعد از سلام رو به آسمان کن و سي مرتبه بگو: «من العبد الذليل الي المولي الجليل» و حاجتت را بخواه که برآورده شود، ان شاء الله. 

 

نماز استغاثه به حضرت فاطمه

روايت شده که: هر گاه حاجتي داري، دو رکعت نماز به جاي آور و پس از سلام نماز سه مرتبه تکبير بگو و پس از تسبيح حضرت فاطمه عليهاالسلام به سجده برو؛ يکصد مرتبه بگو: «يا مولاتي يا فاطمة اغيثيني» سپس جانب راست صورت را بر زمين بگذار و همان را يکصد مرتبه بگو، سپس جانب چپ صورت را بر زمين بگذار و صد مرتبه بگو، باز هم به سجده رفته و صد مرتبه بگو و حاجت خود را ياد کن، به خواست خداوند حاجتت برآورده مي‏شود. 

نماز حضرت فاطمه و غذاي بهشتي

حضرت فاطمه عليهاالسلام شخصاً به نماز علاقه‏ي فراواني داشت و هر وقت مي‏خواست از خدا چيزي بخواهد متوسل به نماز مي‏شد. سه روز بر حضرت علي و زهرا عليهماالسلام گذشت که چيزي به عنوان غذا نخورده بودند، علي عليه‏السلام وارد منزل شد ديد که رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم نشسته و حضرت فاطمه عليهاالسلام نماز مي‏خواند و بين اين دو نفر چيزي سر پوشيده است، وقتي که حضرت فاطمه عليهاالسلام از نماز فارغ شد روپوش از آن برداشت، ديد که کاسه‏اي بزرگ مملو از نان و گوشت است. حضرت علي عليه‏السلام فرمود: «يا فاطمه! اين از کجا برايت آمده؟» 

گفت: «از جانب خدا نازل گرديده، خدا به هر که بخواهد روزي مي‏دهد.» 

حضرت رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «آيا مي‏خواهيد من نظير اين را براي شما نقل کنم.» 

گفتند: «بلي.» 

فرمود: «يا علي! مثال شما مثل زکريا است که هر وقت بر حضرت مريم عليهاالسلام وارد مي‏شد، مي‏ديد او در محراب عبادت است و در پيشگاه وي خوراک مهيا نهاده است، مي‏فرمود: اي مريم! اين از کجا آمده است؟ 

مريم در جواب مي‏گفت: «از جانب خدا، خدا به هر که بخواهد روزي مي‏دهد.» 

آنگاه آن غذا را يک ماه خوردند و آن کاسه همان ظرفي است که حضرت قائم مهدي (عج) در آن غذا مي‏خورد و آن ظرف اکنون نزد ما (امام باقر) موجود است. 

 

نماز حاجت

چهار رکعت، در رکعت اول بعد از حمد هفت بار «حسبنا الله و نعم الوکيل» و در رکعت دوم بعد از حمد هفت بار «ما شاء الله لا حول و لا قوة الا بالله ان ترن انا اقل منک مالاً و لا ولدا» و در رکعت سوم  حمد و هفت بار «لا اله الا انت سبحانک اني کنت من الظالمين» و در رکعت چهارم بعد از حمد «افوض امري الي الله ان الله بصير بالعباد.» پس حاجتت را بخواه. 

اين نماز به تجربه رسيد. 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «چون بر تو کاري دشوار شود، هنگام زوال دو رکعت نماز بخوان، در رکعت اول فاتحه و توحيد و سه آيه از اول سوره‏ي فتح، و در رکعت دوم حمد و سوره‏ي انشراح.» 

 

نماز ديگر حاجت

امام زين العابدين عليه‏السلام به مردي که بر در خانه‏ي شخصي نشسته بود، فرمود: «براي چه بر در خانه‏ي اين ستمکار نشسته‏اي؟» 

عرض کرد: جهت محنت و سختي که بر من وارد شده. فرمود: «برخيز تا تو را راهنمايي کنم به دري که از در 

خانه‏ي او بهتر است براي تو.» 

پس دست او را گرفت و وارد مسجد رسول نمود، فرمود: «دو رکعت نماز به جا آور و خدا را ثنا بگو و بر رسول صلي الله عليه و آله و سلم صلوات فرست و آخر سوره‏ي حشر و شش آيه‏ي اول سوره‏ي حديد و دو آيه که در سوره‏ي آل عمران است: «و شهد الله و قل اللهم...» را بخوان.» 

 

نماز بر در خانه يگانه بي‏نياز

در نيمه‏ي شب غسل کن و دو رکعت نماز بگزار، و در رکعت اول بعد از حمد، سوره‏ي توحيد را پانصد بار بخوان و همين طور در رکعت دوم پس از قرائت آخر سوره‏ي حشر و سوره‏ي حديد را بخوان و در حال ايستاده صد بار بگو: 

«اياک نعبد و اياک نستعين.» 

بعد نماز را تمام کن و حمد خدا گوي که حاجتت روا شود و اگر نشود در مرتبه‏ي دوم و سوم روا شود.

نماز براي حاجت خيلي مهم

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «چون حاجت مهمي داشتي، سه روز پشت سر هم روزه بگير (چهارشنبه و پنج‏شنبه و جمعه.) در روز جمعه غسل کن و لباس نو بپوش و به بالاترين اطاق‏هاي خانه برو و دو رکعت نماز بخوان و دست به آسمان بردار و بگو: «خداوندا! به درگاه تو روي نياز آورده‏ام، چون مي‏دانم که تو يگانه و بي‏نيازي و جز تو کسي بر حاجت من توانايي ندارد.» 

 

نماز رفع گرفتاري

از حضرت رضا عليه‏السلام نقل شده است: «چون گرفتاري شديدي برايت پيش آيد که تو را غمگين سازد، دو رکعت نماز بخوان، در رکعت اول فاتحه و آية الکرسي، و در رکعت دوم فاتحه و سوره‏ي قدر. 

بعد قرآن را بر بالاي سر بگذار و ده بار بگو: 

«اللهم بحق من ارسلته الي خلقک و بحق کل آية و بحق کل من مدحته فيه عليک و بحقک عليه و لا تعرف احداً اعرف بحقک منک.» 

پس ده بار بگو: «يا سيدي يا الله» 

ده بار «بحق محمد» 

ده بار «بحق علي» 

ده بار «بحق فاطمة» 

ده بار «بحق الحسن» 

ده بار «بحق الحسين» 

و همين طور تمام ائمه عليهماالسلام را مي‏شماري تا حضرت ولي عصر (عج). 

همانا از جاي خود برنخاسته باشي تا حاجت تو روا شود، ان شاء الله. 

 

نماز برآمدن حاجت به طور سريع

امام صادق عليه‏السلام فرمود: «چون بنده نصف شب بايستد و  چهار رکعت نماز در دل شب گزارد و بعد سجده شکر کند و بعد از فراغ صد بار بگويد «ما شاء الله» 

خداوند او را ندا کند از بالاي سر او که: «اي بنده‏ي من! چقدر مي‏گويي «ما شاء الله» من پروردگار توام و مشيتت به سوي من است و به حقيقت قضاء حاجت تو را خواستم هر چه خواهي بخواه.» 

 

نماز براي قرعه زدن به قرآن

نماز جعفر را بخوان، بعد دعاي پس از نماز را بخوان و قرآن را به دست گير، و فرج آل محمد صلي الله عليه و آله و سلم را مقصود خود قرار ده و بگو: 

«خداوندا! اگر در قضاء و قدر توانستي که در کار ولي و حجت خود در اين سال و اين ماه فرج کني، آيه‏اي را بياور که بتوانم از آن بر اين مطلب استدلال کنم.» 

بعد قرآن را بگشا و هفت ورق بزن و سپس ده سطر از پشت ورق هفتم بشمار و ببين در سطر يازدهم چه نوشته، بعد همين کار را براي کار خود انجام ده که مقصود تو را بيان خواهد کرد.» 

راوي گويد: به حضرت صادق عليه‏السلام گفتم: من گاهي براي انجام کار خود استخاره مي‏کنم، جايز است يا نه؟ 

فرمود: «انسان وقتي به نماز مي‏ايستد شيطان از او بسيار دور است، در آن موقع ببين چه تصميم و نظري در تو پيدا مي‏شود به همان عمل کن و قرآن را بگشا و اول آيه‏ي آن را بخوان و به همان عمل کن.» 

 

نماز براي طلب عفو

هرگاه در خود احساس سستي و بي‏ميلي (به عبادت) پيدا کردي، نماز عفو بخوان و آن دو رکعت است. در هر رکعت حمد و يک بار سوره‏ي قدر، و بعد از آن پانزده بار بگو: «رب عفوک رب عفوک» و در رکوع همين را ده بار بگو و نماز خود را مثل نماز جعفر به پايان آور. 

نماز براي رفع کار مشکل

از امام ششم عليه‏السلام آمده است که: 

«چون شما مريض مي‏شويد به طبيب مراجعه مي‏کنيد و پول مي‏دهيد، و اگر به سلطاني حاجتي داريد به درباريان رشوه مي‏دهيد، پس اگر به شما کاري مشکل روي آورد به درگاه حق تضرع کنيد و تطهير نماييد و صدقه دهيد و به مسجد برويد و دو رکعت نماز بخوانيد و حمد و ثناي خدا گوييد و بر نبي و آلش درود فرستيد و بگوييد: «خداوندا! درخواست دارم که مرا از بيماري‏ام نجات بخشي يا به سلامت از سفر بازم گرداني، يا از اين... که مي‏ترسم نگهداري‏ام کني.» 

خداوند حاجت شما را برآورد و اين قسم واجب است.» 

 

نماز براي رفع وسوسه

از امام صادق عليه‏السلام است که: «بر هيچ مؤمني چهل روز نمي‏گذرد، مگر اين که گرفتار وسوسه مي‏شود، پس دو رکعت نماز بخواند و از آن به خدا پناه برد، حضرت آدم عليه‏السلام به خداوند از حديث نفس شکايت کرد، جبرئيل نازل شد و گفت: «لا حول و لا قوة الا بالله.» آدم آن را گفت و حديث نفس از او برطرف شد و اين اصل نزول جمله‏ي «لا حول و لا قوة الا بالله» است.» 

از امام باقر عليه‏السلام است که: «مردي به نبي اکرم صلي الله عليه و آله و سلم از وسوسه و حديث نفس شکايت کرد، و از فقر و قرض کمرشکن نيز شکايت نمود. حضرت صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

بگو «توکلت علي الحي الذي لا يموت و الحمد لله الذي لم يتخذ ولداً و لم يکن له شريک في الملک و لم يکن له ولي من الذل و کبره تکبيراً» و اين دعا را مکرر بگو. 

مرد پس از کوتاه زماني به خدمت حضرت بازگشت و عرضه داشت که: «وسوسه از من رفت و قرضم اداء شد و فقر بر طرف گشت.» 

 

نماز کفايت

از امام صادق عليه‏السلام است که: «دو رکعت نماز بخوان و سجده کن و خدا را حمد و ثناي بگوي و بر محمد و آل او درود فرست و صد بار بگو: «يا محمد! يا جبرئيل! يا جبرئيل! يا محمد! مرا در گرفتاري‏ام کفايت کنيد که شما کفايت کننده‏ايد و مرا به اذن حق محافظت کنيد که شما نگهبانانيد.» 

 

نماز رفع غم و هم

از حضرت امام رضا عليه‏السلام روايت شده: «دو رکعت نماز بخوان و در هر رکعت بعد از حمد سيزده بار سوره‏ي قدر. 

چون فارغ شدي سجده کن و بگو: 

«اللهم يا فارج الهم و کاشف الغم و مجيب دعوة المضطرين و رحمن الدنيا و رحيم الآخرة صل علي محمد و آل محمد و ارحمني رحمة  تطفي بها عني غضبک و سخطک و تغنيني بها عمن سواک.» بعد گونه‏ي راست را به زمين بچسبان و بگو: 

«يا مذل کل جبار عنيد و يا معز کل ذليل و حقک قد بلغ المجهود مني في امر کذا ففرج عني.» 

پس گونه‏ي چپ را به زمين بچسبان و بگو مانند آن را، بعد به سجود برگرد و مانند آن را بگو، خداوند غم او را فرج دهد و حاجت او را روا کند. 

 

نماز فرج

از اميرمؤمنان علي عليه‏السلام روايت شده که: «دو رکعت نماز بخوان، در رکعت اول حمد و هزار بار توحيد، و در رکعت دوم حمد و يک بار توحيد، بعد تشهد بخوان و سلام بده، و دعاي فرج بخوان.» 

نماز مکروب و غمناک و گرفتار

دو رکعت نماز بخوان و قرآن را به طرف بالا بگير و بگو: «خداوندا! به تو توجه مي‏کنم به آنچه در اين قرآن است و در آن اسم اکبر و اسماء حسناي تو و آنچه وسيله‏ي بيم و اميد است در آن مي‏باشد، سؤال مي‏کنم که بر محمد و آل او درود فرستي و حاجتم را برآوري.» و حاجتت را اسم ببر. 

 

نماز غياث و فريادرس خواستن

از امام صادق عليه‏السلام است که: «اگر استغاثه‏اي به خدا داري، دو رکعت نماز بگزار، بعد سجده کن و بگو: «يا محمد يا رسول الله! يا علي يا سيد المؤمنين و المؤمنات!؛ 

به شما به سوي حق تعالي استغاثه مي‏کنم، اي محمد! اي علي! به شما استغاثه مي‏کنم و از پناه به خدا و محمد به علي و به فاطمه...» تا آخر ائمه عليهم‏السلام نزد خدا به شما متوسل مي‏شوم. همان دم به فريادت برسند. (ان شاء الله) 

نماز براي بد حالي و نداري

دو رکعت نماز نيکو بخوان و به سجده برو و بگو: «يا ماجد يا واحد يا احد يا کريم» به وسيله نبي تو، نبي رحمت، به تو توجه مي‏کنم يا رسول الله! من به وسيله‏ي تو به خدا پروردگار من و تو و همه چيز توجه مي‏کنم. يا الله! از تو سؤال مي‏کنم به حق محمد و آل محمد که نفخه‏اي از نفخات خود بر من بدهي که گشايشي زود و روزي وسيع به من عنايت کني که پراکندگي‏هايم را برطرف کنم و قرض‏هايم را بپردازم و مخارج عيالم را تأمين کنم.» 

 

نماز گرفتار

از امام ششم عليه‏السلام روايت شده: «هر که را کربي (اندوهي) رسد، غسل کند و دو رکعت نماز بگزارد، بعد به بستر رود و گونه‏ي راست بر دست راست نهد و بگويد: «يا معز کل ذليل يا مذل کل عزيز؛ اي عزيز کننده هر ذليل و ذليل کننده هر عزيز قسم به حق تو که فلان چيز بر من مشکل آمده.» 

نماز ياري خواستن

از امام صادق عليه‏السلام است که: «هر وقت ياري خواهي وضوي کامل بگير و دو رکعت نماز بخوان و بعد از آن گونه‏هايت را بر زمين بنه و چندان بگو «يا رباه» که نفست تمام شود و بعد بگو: «اي آن که عاد و ثمود را هلاک کردي و پيش از آن قوم نوح را که راه ظلم و طغيان سپردند نابود ساختي، و مؤتکفه را که به راه هوي و هوس رفتند و عذاب آنها را فرو گرفت، اگر فلان کس در اين کاري که با من کرد نسبت به من ظالم است مهلتش را سر آور و درباره‏ي او حکمي به کار ببر، اي اقرب الاقربين!» 

 

نماز انتقام از ظالم

وضو بگير و دو رکعت نماز بگزار و سر به آسمان بردار و دست‏ها بگشا و بگو: «اللهم رب محمد و آل محمد صل علي محمد و آل محمد و اهلک عدوهم؛ 

خداوندا! فلان کس به من ستم کرده و جز تو براي دفاع و حمله به او کمکي ندارم، هم اکنون انتقامم را به کمال از او بستان. 

 

نماز براي ياري خواستن عليه ظالم

امام ششم عليه‏السلام فرمود: «اگر مظلمه‏اي طلب مي‏کني بر رفيقت نفرين مکن که انسان دائماً مظلوم است تا نفرين کند که ظالم مي‏شود، ولي وقتي به تو ظلم شد، غسل کن و در زير آسمان دو رکعت نماز بخوان و بگو: 

«خداوندا! فلان کس به من ستم کرده و هيچ ياوري جز تو ندارم که به او حمله آرم، هم اکنون حق من از او باز بستان.» 

 

نماز ديگر در استمداد عليه ظالم

از يونس عمار روايت شده است که به امام هادي عليه‏السلام از مردي که مرا اذيت مي‏کرد شکايت بردم، فرمود: «نفرينش کن.» 

گفتم: نفرين کرده‏ام. 

فرمود: «نه آن چنان که نفرين کردي، بلکه از گناهان توبه کن و روزه بدار و صدقه بده و در آخر شب وضو بگير و دو رکعت نماز بخوان بعد به سجده برو و بگو: 

«خداوندا! فلان کس مرا اذيت مي‏کند، خداوندا! بدنش را بيمار کن و نسلش را برانداز و عمرش را کوتاه گردان و هم در هلاکتش در اين سال تعجيل فرما.» 

يونس گويد: چنين کردم و به زودي هلاک شد. 

 

نماز عسرت و تنگدستي

از امام صادق عليه‏السلام روايت شده: «چون امري بر تو مشکل شود، وقت ظهر دو رکعت نماز بخوان، در رکعت اول حمد و توحيد و سه آيه‏ي اول فتح، و در رکعت دوم حمد و توحيد و سوره‏ي انشراح، که بسيار مجرب است.» 

 

نماز مصيبت زده

چهار رکعت نماز بخوان، در هر رکعت بعد از حمد، هفت مرتبه توحيد و يک مرتبه آية الکرسي، بعد از سلام بگو: «صلي الله علي النبي الأمي و آله» بعد تسبيح و تحميد و تکبير بگو، ان شاء الله خداوند به وعده‏ي خويش عمل خواهد کرد. (و حاجتت را خواهد داد.) 

 

نماز براي ازدياد روزي

از نبي اکرم صلي الله عليه و آله و سلم روايت شده که: «دو رکعت نماز بخوان، در رکعت اول سوره‏ي حمد يک بار و سوره‏ي کوثر سه بار و توحيد سه بار، و در رکعت دوم حمد يک بار و معوذتين هر کدام سه بار خوانده شود.» 

 

نماز جلب روزي

مردي خدمت حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم آمد و گفت: يا رسول الله! من صاحب عيالم و قرض دارم و حالم سخت است، به من دعايي بياموز که خداوند عزوجل را بخوانم تا مرا آن قدر بخشد که قرض خويش را بدهم و با آن بر عيال خويش استعانت جويم. 

حضرت فرمود: «اي بنده‏ي خدا! وضو بگير وضوي کامل، پس دو رکعت نماز بگزار با رکوع و سجود تمام، بعد بگو: 

«يا ماجد يا واحد يا کريم اتوجه اليک بمحمد نبيک نبي الرحمة صلي الله عليه و آله يا محمد يا رسول الله اني اتوجه بک الي الله ربي و ربک و رب کل شي‏ء و اسئلک اللهم ان تصلي علي محمد و اهل بيته و اسئلک نفحة کريمة من نفحاتک و فتحاً يسيراً و رزقاً واسعاً الم به شعثي و اقضي به ديني و استعين به علي عيالي.» 

 

نماز حاجت و مهمات

از امام حسين عليه‏السلام است که: «چهار رکعت نماز و قنوت کامل به جا آور، در رکعت اول يک حمد و هفت بار «حسبنا الله و نعم الوکيل» و در رکعت دوم يک حمد و هفت بار «ما شاء الله لا قوة الا بالله ان قرن انا اقل منک مالاً و ولداً» بخوان و در رکعت سوم يک حمد و هفت بار «لا اله الا انت سبحانک اني کنت من الظالمين» و در رکعت چهارم يک حمد و هفت بار «افوض امري الي الله ان الله بصير بالعباد» بخوان و حاجتت را بخواه.» 

 

نماز امام سجاد براي رفع اندوه

روايت است که: اگر گرفتاري و اندوهي براي حضرت سجاد عليه‏السلام پيش مي‏آمد، تميزترين جامه‏هايش را مي‏پوشيد و وضو مي‏ساخت و به بام مي‏رفت و چهار رکعت نماز مي‏خواند. در رکعت اول حمد و سوره‏ي زلزلت، و در رکعت دوم حمد و سوره‏ي نصر، و در رکعت سوم حمد و سوره‏ي کافرون، و در رکعت چهارم حمد و توحيد را مي‏خواند. بعد سر به آسمان بر مي‏داشت و مي‏فرمود: 

«خداوندا! تو را قسم مي‏دهم به اسمائي که اگر بر درهاي بسته‏ي آسمان بخواني باز مي‏شود، و اگر براي گشاده شدن تنگي‏هاي زمين‏ها بخواني گشاده مي‏گردد، و به اسماء تو که اگر براي مشکلات بخواني آسان گردد و به اسمائي که اگر بر قبرها بخواني برانگيخته مي‏شود. بر محمد و آل او درود فرست و مرا حاجت روا باز گردان.» 

حضرت زين‏العابدين عليه‏السلام فرمود: «به خدا، هيچ کس پس از اين عمل قدم برنمي‏دارد، مگر آن که حاجت او روا مي‏گردد، ان شاء الله.» 

 

نماز ديگر در رفع اندوه

از امام ششم عليه‏السلام روايت شده است که: «دو رکعت نماز به هر طريق که مي‏خواهي بخوان و بعد بگو: 

«خداوندا! اميدواري خود را در دلم جايگزين گردان و اميد به ديگري را از دلم بر کن، که جز به تو دل را اميد نبندم و جز به تو تکيه نداشته باشم.» 

نماز براي برطرف شدن فقر

راوي مي‏گويد: خدمت امام صادق عليه‏السلام بودم که يکي از اصحاب حضرت عرضه داشت: يابن رسول الله! فدايت شوم، مردي فقيرم. 

امام عليه‏السلام فرمود: «روزهاي چهارشنبه و پنج‏شنبه و جمعه را روزه بگير و ظهر روز جمعه به پشت بام يا بياباني که کسي تو را نبيند برو و پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم را زيارت کن و رو به قبله بنشين و دست راست را روي دست چپ بگذار و بگو: 

«اللهم انت انت انقطع الرجاء الا منک و خابت الامال الا فيک يا ثقة من لا ثقة له لا ثقة لي غيرک اجعل لي من امري فرجاً و مخرجاً و ارزقني من حيث احتسب و من حيث لا احتسب؛ 

خداوندا! تويي تو، و اميد به غير تو به نوميدي بدل شود، و آرزومندي به غيرت به نتيجه و مقصود نرسد، تکيه گاه آن که تکيه گاهي ندارد، من جز تو تکيه گاهي ندارم، در کارم فرج و گشايشي قرار ده و مرا از جايي که گمان ندارم و گمان دارم روزي ده.» 

بعد بر زمين سجده کن و بگو: «اي فرياد رس! از فضل خويش برايم ممري از روزي قرار ده.» و آفتاب روز شنبه بر تو طلوع نکند، مگر با روزي تازه. 

نبي اکرم صلي الله عليه و آله و سلم چون براي اهل بيتش مشکلي پيش مي‏آمد مي‏فرمود: «اي اهل من! نماز بخوانيد نماز بخوانيد.» 

 

نماز پدر براي فرزند

چهار رکعت است: «در رکعت اول سوره‏ي حمد يک بار، و ده بار «ربنا و جعلنا مسلمين...؛ (بقره، 122) خداوندا! مرا تسليم خود قرار ده و از ذريه‏ي ما امتي مسلمان پديد آور و مناسک خود به ما بنما و توبه‏ي ما بپذير که تو تواب و رحيمي.» 

و در رکعت دوم يک حمد و ده بار «رب اجعلني مقيم الصلوة و من ذريتي ربنا و تقبل دعاه ربنا اغفر و لوالدي و للمومنين يوم يقوم الحساب» 

(سوره‏ي ابراهيم، 42 و 43.) 

و در رکعت سوم حمد را يک بار بخوان و سپس ده بار بگو: «ربنا هب لنا من ازواجنا و ذرياتنا قرة اعين و اجعلنا للمتقين اماما» (فرقان، 74) 

و در رکعت چهارم يک حمد و ده بار بگو: «رب اوزعني؛ خداوندا! توفيقم ده که نعمت‏هايي را که به من و والدينم داده‏اي شکر گزاري کنم و عمل صالحي که موجب خوشنودي تو باشد به جا آورم و ذريه‏ي مرا به اصلاح آور و من به تو باز مي‏گردم و من از مسلمين مي‏باشم.» بعد از سلام ده بار آيه‏ي 74 سوره‏ي فرقان را بخواند.» 

نماز طلب فرزند

از اميرالمؤمنين عليه‏السلام است که: «اگر از خدا فرزند مي‏خواهي، وضوي کاملي بگير و دو رکعت نماز خوب بخوان و بعد از آن به سجده برو و هفتاد و يک بار «استغفر الله» بگو، بعد با همسرت آميزش کن و بگو: «اللهم ارزقني ولدا لاسميه باسم نبيک محمد صلي الله عليه و آله و سلم خداوندا! فرندي به من ده که نام پيغمبر تو محمد صلي الله عليه و آله و سلم را بر وي نهم.» 

خداوند به او فرزندي خواهد داد. 

 

نماز ديگر براي والدين

دو رکعت است، در رکعت اول حمد و 20 بار «رب ارحمهما کما ربياني صغيراً» و بعد از نماز به سجده رود و آن را ده بار بگويد. 

 

نماز فرزند براي والدين

دو رکعت است، در رکعت اول يک حمد و ده بار «رب اغفر لي و لوالدي و للمؤمنين يوم يقوم الحساب» و در رکعت دوم حمد و ده بار «رب اغفر لي و لوالدي ولمن دخل بيتي مؤمنا و للمؤمنين و المؤمنات» (نوح، 29) و بعد از سلام نيز ده بار گويد: «رب ارحمهما کما ربياني صغيرا» (اسراء، 25.) 

 

نماز گرسنه

از امام صادق عليه‏السلام روايت است که: 

«گرسنه دو رکعت نماز بخواند و بگويد: «رب اطعمني فاني جائع.» خداوند بي‏درنگ اطعامش کند.» 

از آن حضرت عليه‏السلام روايت شده است که: «پشت سر مؤمن دعا کردن، روزي را جلب و بلا را رفع مي‏کند.» 

و از آن حضرت روايت است که: «حضرت فاطمه عليهاالسلام خدمت پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم آمده و از گرسنگي ناليد. حضرت صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «بگو اي سير کننده گرسنه! فاطمه دختر محمد صلي الله عليه و آله و سلم را گرسنه مگذار.» 

 

نماز براي غناء و رفع فقر

دو رکعت است، در هر رکعت بعد از حمد، ده مرتبه بگويد: «اللهم مالک الملک...» (آل عمران، 25) 

و بعد از سلام ده بار بگويد: «رب اغفر و ارحم و انت خير الراحمين» و ده بار صلوات بفرستد، بعد به سجده رود و بگويد: «رب اغفرلي وهب لي ملکاً لا ينبغي لأحد من بعدي انک انت الوهاب.» 

 

نماز ديگر در رفع فقر

دو رکعت، در هر رکعت حمد و 15 بار سوره‏ي قريش و بعد از سلام ده بار صلوات فرستد و بعد به سجده رود و ده بار گويد: «اللهم اغنني بفضلک عن خلقک؛ خداوندا! به فضل خود مرا از خلق بي‏نياز کن.» 

 

نماز اداء قرض

نماز دين، چون ثلثي از شب گذشته برخيز و دو رکعت نماز کن، در رکعت اول بعد از حمد سوره‏ي ملک و در رکعت دوم سوره‏ي تنزيل سجده را بخوان بعد بگو: «يا رب قد نامت العيون....» 

 

نماز ديگر اداء قرض

چهار رکعت است، رکعت اول حمد يک بار و معوذتين ده بار و توحيد ده بار و در رکعت دوم يک حمد و آية الکرسي ده بار و سوره‏ي کافرون ده بار و آيه‏ي «آمن الرسول...» ده بار، بعد از نماز تسبيح گويد. در رکعت سوم حمد يک بار و سوره‏ي تکاثر سه بار و سوره‏ي والعصر سه بار و سوره‏ي کوثر سه بار و در رکعت چهارم حمد يک بار و سوره‏ي قدر سه بار و سوره‏ي زلزلت سه بار و بعد از سلام به سجده رود و دعايي را که قبلاً ذکر شد بخواند. 

 

نماز شدت

امام کاظم عليه‏السلام فرمود: «هر نمازي که خواهي بخوان و بعد از آن گونه و چهره بر زمين بنه و سه بار 

بگو: «يا قوة کل ضعيف يا مذل کل جبار قد وحقک بلغ الخوف مجهودي ففرج عني.» 

بعد گونه‏ي راست را بر زمين بگذار و سه بار بگو: «يا مذل کل جبار يا معز کل ذليل قد وحقک اعيا صبري ففرج عني.» 

بعد گونه‏ي چپ را بر زمين بنه و همين را سه بار بگو، بعد پيشاني بر زمين قرار ده و سه بار بگو: 

«اشهد ان کل معبود من تحت عرشک الي قرار ارضيک باطل الا وجهک تعلم کربتي ففرج عني.» بعد با آرامش خاطر بنشين و سه بار بگو: «اللهم انت الحي القيوم العلي العظيم الخالق الباري الحي المميت البدي البديع لک الکرم و لک الحمد و لک المن و لک الجود وحدک لا شريک لک يا واحد يا احد يا صمد يا من لم يلد و لم يولد و لم يکن له کفوا احد کذلک الله ربي.» 

پس بر محمد و آل او درود فرست.» 

 

نماز مظلوم

دو رکعت نماز با هر سوره‏اي که مي‏خواهي بخوان، و به قدري که مي‏تواني بر محمد و آل او درود فرست. بعد بگو: «خداوندا! روزي براي توست که از ظالم براي مظلوم انتقام خواهي گرفت، ولي جزع و بي‏تابي من صبر مرا به حلم تو نمي‏رساند و مي‏داني که فلان کس به من ستم کرده، با قدرتي که دارد به من ضعيف تعدي نموده، اي پروردگار عزيز و درهم شکننده قدرت جباران و يار مظلومان! از تو مسألت دارم که هم اکنون قدرتت را به وي بنمايي.» 

 

نماز ديگر مظلوم

راوي گويد: به امام عليه‏السلام عرضه داشتم که: فلان کس به من ظلم مي‏کند. امام عليه‏السلام فرمود: «وضو بگير و دو رکعت نماز بخوان و خدا را ثنا کن و بر محمد و آل او درود فرست و بگو: «خداوندا! فلان کس به من ظلم کرده و بر من تجاوز نموده، خدايا! او را به مرضي بي‏دوا و بدبختي آشکار مبتلا نما.» 

راوي گويد که چنين کردم و او مبتلا به مرض شد. 

در روايتي ديگر آمده: «هيچ مؤمني مظلوم نمي‏شود که دو رکعت نماز بخواند و بگويد: «خداوندا! من مظلوم را ياري کن»، مگر اينکه خداوند او را ياري نمايد.» 

 

نماز ترس از ظالم

غسل کن و دو رکعت نماز کن و ساق‏ها را برهنه ساز و بر زمين بگذار و صد بار بگو: «يا حي يا قيوم يا حي لا اله الا انت برحمتک استغيث، صل علي محمد و آل محمد اغثني الساعة الساعة» 

و چون از اين عمل فارغ گشتي بگو: «اسألک اللهم ان تصلي علي محمد و آل محمد و ان تلطف لي و ان تغلب لي و ان تمکر لي و ان تخدع لي و ان تکيد لي و ان تکفيني مؤنة فلان بن فلان؛ 

از تو مسألت دارم که بر محمد و آل او درود فرستي و به من لطف نمايي و مرا غالب گرداني و به نفع من چاره‏اي کني، شر فلاني را از من بگرداني.» 

و اين دعاي پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم بود در روز غزوه‏ي احد. 

 

نماز کفايت

هر کس حاجتي به درگاه حق دارد، بعد از نصف شب جمعه غسل کند و دو رکعت نماز بگزارد. در رکعت اول حمد و «اياک نعبد و اياک نستعين» را صد بار تکرار کند، بعد بقيه‏ي حمد را بخواند و سوره‏ي توحيد را يک بار بخواند و ذکر رکوع و سجود را هفت بار گويد و رکعت دوم را به همين منوال انجام دهد. 

نماز زيادي حافظه

از امام صادق عليه‏السلام روايت است که: «سوره‏ي حمد و آية الکرسي و نيز سوره‏هاي قدر و يس و واقعه و حشر و تبارک و توحيد را با زعفران بنويسيد، بعد با آب زمزم يا باران يا آب تميز بشوييد، بعد دو مثقال کنيد و ده مثقال شکر و ده مثقال عسل در آن بريزيد و آن را شب در زير آسمان بگذاريد و بر روي ظرف آن سرپوش آهني بنهيد، بعد در آخر شب دو رکعت نماز بخوانيد، در هر رکعت پنجاه بار حمد و توحيد و پس از نماز آن را بنوشيد که براي حافظه بسيار مفيد و مجرب است. ان شاء الله.» 

 

نماز براي حفظ قرآن

در شب يا روز جمعه چهار رکعت نماز بگزار و در رکعت اول حمد و سوره‏ي يس، و در رکعت دوم سوره‏ي دخان، و در رکعت سوم سوره‏ي سجده، و در رکعت چهارم سوره‏ي تبارک، و بعد از سلام خدا را حمد و ثنا گوي و بر محمد صلي الله عليه و آله و سلم و آل او درود فرست و براي مؤمنان صد بار استغفار کن و بعد بگو: «خداوندا! مرا براي هميشه از گناهان حفظ کن و مرا باز دار از اين که خود را در کارهاي بيهوده به رنج افکنم.» 

 

نماز براي پيدا شدن گمشده

از جابر نقل شده است: که نبي اکرم صلي الله عليه و آله و سلم به علي عليه‏السلام و فاطمه عليهاالسلام اين را آموخت: «اگر مصيبتي به شما رسيد و از ستم سلطاني هراس پيدا کرديد و يا گمشده‏اي داشتيد، وضوي کاملي بسازيد و دو رکعت نماز بخوانيد و دست‏ها را به آسمان برداريد و بگوييد: 

«يا عالم الغيب و السرائر يا مطاع يا سليم يا الله يا الله يا هارم الأحزاب لمحمد يا کائد فرعون لموسي يا منجي عيسي من ايدي الظلمة يا نخلص قوم نوح من القري يا راحم عبده يعقوب  يا کاشف ضر ايوب يا منجي ذي النون من الظلمات يا فاعل کل خير يا هادياً الي کل خير يا آمراً بکل خير...» 

و بر محمد و آلش درود فرستي بعد حاجت خود را بخواه که ان شاء الله مستجاب خواهد شد.» 

 

نماز براي بازگشت فراري

دو رکعت نماز در هر رکعت بعد از حمد چهار آيه از اول سوره‏ي حديد و آخر سوره‏ي حشر «لو انزلنا هذا القرآن.» 

از علي عليه‏السلام: «دو رکعت نماز بخوان، در هر رکعت سوره‏ي يس، و بعد از نماز دست به آسمان بلند کن و بگو: 

«اللهم راد الضالة و الهادي من الضلالة صل علي محمد و آل محمد و احفظ علي ضالتي ورددها الي سالمة يا ارحم الراحمين فانها من فضلک و عطائک يا عباد الله في الأرض و يا سيارة الله في الأرض ردوا علي ضالتي فانها من فضل الله عطائه.» 

 

نماز براي پيدا شدن مرکب

ابن عبيده خداء نقل مي‏کند که: با حضرت باقر عليه‏السلام بودم، مرکبم گم شد. امام عليه‏السلام فرمود: «دو رکعت نماز بگزار و بعد بگو: «خداوندا! تو که گمشده را باز مي‏گرداني و از گمراهي به هدايت مي‏آوري، گمشده‏ام را به من باز گردان، که آن از احسان و بخشش توست.» 

بعد فرمود: «اي اباعبيده! پيش آي و سوار شو.» 

با حضرت سوار شدم، همچنان که راه مي‏پيمودم در راه سياهيي به چشم ما خورد، امام عليه‏السلام فرمود: «اين شتر توست.» چون دقت کردم ريافتم که شتر من است. 

 

نماز توسل به حضرت رسول

نماز عبدالرحيم قصير است و توسل به حضرت ختمي مرتبت صلي الله عليه و آله و سلم مي‏باشد. کيفيت آن بدين گونه است که غسل کرده و دو رکعت نماز گزارد با تکبيرات افتتاحيه و بعد از تشهد و سلام مي‏گويد: 

«اللهم انت السلام و منک السلام و اليک يرجع السلام اللهم صل علي محمد و آل محمد صل الله عليه و آله و ارواح الأئمة الصالحين سلامي واردد علي منهم السلام و السلام عليهم و رحمة الله و برکاته اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي رسول الله صلي الله عليه و آله وسلم فاثبني عليهما ما املت و رجوت فيک و في رسول الله صلي الله عليه و آله يا ولي المؤمنين.» 

بعد از آن سجده کرده و چهل مرتبه بگويد: «يا حي يا قيوم يا حي لا اله الا انت يا ذالجلال و الاکرام.» 

بعد از آن روي راست را گذارده و چهل مرتبه بگويد، بعد از آن روي چپ را گذارده و چهل مرتبه بگويد، و بعد از آن نشسته و دست‏ها را بلند کرده و چهل مرتبه بگويد، بعد از آن دست‏ها را پشت گردن برده و به يک دست انگشت سبابه‏ي دست ديگر را گرفته و چهل مرتبه آن را بگويد. بعد از آن دست‏ها را از گردن برداشته و ريش خود را به دست چپ گرفته و گريه کرده يا خود را به حال گريه در آورد و بگويد: «يا محمد يا رسول‏الله! اشکو الي الله و اليک حاجتي و الي اهل بيتک الراشدين حاجتي.» 

بعد از آن «يا الله» بگويد تا به حدي که نفس قطع شود. بعد از آن بگويد: «صل علي محمد و آل محمد و افعل بي کذا و کذا» 

و به جاي کذا و کذا حاجت خود را اسم برد. 

حضرت صادق عليه‏السلام ضامن شده که کننده اين عمل از جايش حرکت نکرده حاجتش برآورده شود. 

 

نماز حاجت

در مصباح شيخ از امام صادق عليه‏السلام روايت شده است که هر کس حاجتي به درگاه خداوند داشته باشد نصف شب برخيزد و غسل کند و جامه‏ي پاک و مطهر بپوشد و آنگاه سبويي نو پر آب کند و ده بار بر آن انا انزلناه بخواند و آنگاه آب آن را در اطراف سجاده خود بريزد و سپس دو رکعت نماز به جا آورد. در اين نماز در هر رکعت سوره‏ي حمد و انا انزلناه بخواند و سپس حاجات خود را بخواهد که ان شاء الله خداوند آنها را برآورد. 

 

نماز حاجت منقول از حضرت امير

اميرمؤمنان عليه‏السلام از حضرت پيامبر صلي الله عليه و آله نقل کرده است که فرمود: هر کس که در شب جمعه چهار رکعت نماز به جا آورد و ميان رکعت‏ها فاصله نيندازد و در هر رکعت يک بار سوره‏ي حمد، يک بار سوره‏ي جمعه، ده بار معوذتين، ده بار قل هو الله احد، يک بار آيةالکرسي و يک بار قل يا ايها الکافرون بخواند و در هر رکعت هفتاد بار استغفرالله بگويد و هفتاد بار صلوات فرستد و هفتاد بار بگويد: 

«سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر و لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم.» 

خداوند همه‏ي گناهان گذشته و حال او را بيامرزد. 

 

نماز روزي

چون خواستي به دکان خود بروي، ابتدا به مسجد برو و دو رکعت يا چهار رکعت نماز بگزار و بگو: 

غدوت بحول الله و قوته و غدوت بلا حول مني و لا قوة و لکن بحولک و قوتک يا رب، اللهم اني عبدک التمس من فضلک کما امرتني فسيرلي ذلک و انا خافض في عافيتک. 

 

نماز طلب فرزند

در وسائل الشيعه از امام باقر عليه‏السلام نقل شده که: هر کس بخواهد فرزنددار شود پيش از آن که با همسر خود نزديکي کند پس از نماز جمعه دو رکعت نماز به جا آورد و رکوع و سجده را طولاني کند و پس از فراغ از نماز بگويد: 

اللهم اني اسالک بما سئلک به زکريا اذ قال رب لا تذرني فرداً و انت خير الوارثين، اللهم هب لي ذرية طيبة انک سميع الدعاء، اللهم باسمک استحللتها و في امانتک اخذتها فان قضيت لي في رحمها ولداً فاجعله غلاماً و لا تجعل للشيطان فيه نصيباً و لا شريکاً.  

نماز براي رفع تنگناهاي زندگي

در مکارم از رسول خدا صلي الله عليه و آله روايت شده است که چون در زندگيت تنگنا و مضيقه ديدي و کارت در هم ريخته بود نماز استغفار بخوان و آن نماز دو رکعت است که در هر رکعت پس از حمد يک بار سوره‏ي انا انزلناه مي‏خواني و پس از قرائت اين سوره ده بار استغفرالله مي‏گويي و آنگاه به رکوع مي‏روي و همين را ده بار مي‏گويي و سپس به همين ترتيب در هر يک از افعال نماز اين را ده بار مي‏گويي، همانند آنچه در نماز جعفر طيار خوانده مي‏شود. 

ان شاء الله خداوند کار تو را به سامان آورد. 

 

روايت ديگر براي استخاره ذات الرقاع

شيخ در مصباح روايتي ديگر در اين باره از امام صادق عليه‏السلام نقل مي‏کند که يکي از اصحاب از آن حضرت پرسيد: اگر کسي بخواهد کاري انجام دهد و کسي را براي مشورت نيابد چه کند؟ امام فرمود: با خداي خود مشورت کن. 

پرسيد: چگونه؟ 

فرمود: آن کار را در نظر بگير و نيت کن و دو رقعه بنويس. در يکي لا و در ديگري نعم بنويس و سپس آنها را در ميان دو گلوله از گل قرار ده و آنگاه در زير جانماز خود بگذار. سپس برخيز و دو رکعت نماز بخوان و آنگاه بگو:

يا الله اني اشاورک في امري هذا و انت خير مستشار و مشير فاشر علي بما فيه صلاح و حسن عاقبة. 

سپس دست خود را به زير سجاده ببر و يکي از آنها را بيرون آور. اگر در آن نعم نوشته شده بود آن را انجام بده و اگر لا بود کار را انجام مده. 

 

نماز ديگر براي استخاره منقول از امام کاظم

روايتي از امام موسي بن جعفر عليه‏السلام نقل کرده است که  چون راوي پرسيد: ما در پي کار و تجارت مي‏رويم و نمي‏دانيم کدام کار برايمان بهتر است. در پاسخ فرمود: در هنگامي که وقت نمازهاي واجب نيست به مسجد برو و دو رکعت نماز بخوان و سپس صد مرتبه استخير الله بگو. آنگاه بنگر کدم کار به دلت خطور مي‏کند، همان را انجام بده. 

 

نماز ديگر براي استخاره منقول از امام صادق

يحيي حلبي از امام صادق عليه‏السلام روايت کرده است که فرمود: دو رکعت نماز بخوان و سپس صد بار استخير لله بگو به خداوند سوگند هيچ مسلماني نيست که از خداوند خير بطلبد و خداوند براي او خير پيش نياورد. 

 

نماز براي اداي حقوق والدين

کفعمي در مصباح از شيخ طوسي نقل کرده است که هر کس بخواهد حق والدين خود را ادا کند در شب پنج‏شنبه  ميان نماز مغرب و عشا دو رکعت نماز بگزارد و در هر رکعت يک بار حمد و پنج بار آية الکرسي و قل يا ايها الکافرون و قل اعوذ برب الفلق و قل هو الله احد و قل اعوذ برب الناس بخواند و پس از سلام نماز پانزده بار استغفر الله بگويد. 

 

نماز براي فرزند و پدر و مادر

در حديث صحيح منقول است که: امام صادق عليه‏السلام هر شب براي فرزند خود و هر روز براي پدر و مادر خود دو رکعت نماز مي‏خواند و در رکعت اول انا انزلناه و در رکعت دوم انا اعطيناک مي‏خواندند. 

 

نماز و اعمال شب زفاف

از حضرت امام باقر عليه‏السلام روايت شده است که: چون عروس را به نزد تو آوردند بگو که پيش از آن وضو بسازد. تو نيز وضو ساز و دو رکعت نماز بخوان و بگو که عروس نيز دو رکعت نماز بخواند. سپس خداي را حمد وسپاس بگوي و بر محمد و آل محمد صلوات بفرست و زناني که حاضرند امر کن که آمين بگويند. سپس اين دعا را بخوان: 

«اللهم ارزقني و ودها و رضاها و ارضني بها و اجمع بيننا باحسن اجتماع و انس ايتلاف فانک تحب الحلال و تکره الحرام؛ 

خدايا! الفت و دوستي و رضاي او را به من روزي فرما و من هم از او راضي باشم و ميان من و او به بهترين اجتماع و الفت و انس جمع کن، همانا تو حلال را دوست مي‏داري و حرام را ناخوش مي‏داري (بعد فرمود بدان الفت و انس از طرف خداست و جدايي و اختلاف از شيطان است تا حلال را ناخوش دارد.) 

همچنين از حضرت صادق عليه‏السلام نقل شده است که: چون در شب زفاف به نزد عروس رفتي، موي پيشاني‏اش را بگير و رو به قبله آر و بگو:

اللهم بامانتک اخذتها و بکلماتک استحللتها فان قضيت لي منها ولداً فاجعله مبارکاً تقياً من شيعة آل محمد و لا تجعل للشيطان فيه شرکاً و لا نصيباً. 

 

نماز توسل به حضرت ابوالفضل العباس

دو رکعت نماز بخواند و بعد از نماز به شماره‏ي حروف عباس در حروف ابجد 133 مرتبه بگويد: 

«يا کاشف الکرب عن وجه الحسين اکشف کربي بحق اخيک الحسين عليه‏السلام». 

 

نماز منسوب به حضرت عباس

در ميان نماز مغرب و عشاء دو رکعت نماز حاجت به جاي آورده و در همان شب شروع به اين ختم که منصوب به جناب اباالفضل العباس عليه‏السلام است نمايد و تا چهل و يک شب به انجام رساند بدون تغيير وقت، و لکن خواندن را در شب آخر به گرو نگاه دارد تا وقتي که حاجت روا شد. بعد از آن بخواند آن را. و ختم اين است: 

«يا من يجيب المضطر اذا دعاه و يکشف السوء يا رب يا رب يا رب يا عباس بن علي بن ابي‏طالب عليهماالسلام الأمان الأمان الأمان اردکني ادرکني ادرکني» 

هر يک از الأمان و ادرکني را تکرار کند تا نفس قطع شود ان شاء الله تعالي به مقصود رسد. 

 

نماز استغاثه به حق تعالي

در مکارم است که چون خواستي در شب بخوابي بگذار نزد خود ظرف نظيفي که در آن آب طاهر باشد و بپوشان آن را به پارچه‏ي لطيفي و چون بيدار شوي در آخر شب از براي نماز شب از آن آب بياشام سه جرعه پس وضو بگير به باقي آن آب و رو به قبله کن و اذان و اقامه بگو و دو رکعت نماز بخوان و بخوان در آن هر سوره که مي‏خواهي از قرآن و چون از قرائت فارغ شدي به رکوع مي‏روي و مي‏گوئي در رکوع بيست و پنج مرتبه: «يا غياث المستغيثين» پس سر از رکوع بر مي‏داري و بيست و پنج مرتبه مي‏گوئي و همچنين سجده‏ي اول و بعد از سر برداشتن و در سجده‏ي دوم و بعد از سر برداشتن در هر کدام بيست و پنج مرتبه مي‏گوئي و بر مي‏خيزي و رکعت دوم را نيز به همين کيفيت به جا مي‏آوري که مجموع سيصد مرتبه گفته شود، پس تشهد مي‏خواني و سلام مي‏دهي و بعد از نماز سر به سوي آسمان مي‏کني و سي مرتبه مي‏گوئي: «من العبد الذليل الي المولي الجليل» و حاجت مي‏طلبي همانا به زودي حاجت روا خواهي شد ان شاء الله. 

 

نماز جهت هر حاجت و گرفتاري

ملا محسن فيض کاشاني «ره» در اللئالي المخزونة نقل مي‏نمايد که اگر کسي را حاجتي به درگاه خداوند جل 

جلاله باشد و مطلبي را از خداوند (عظيم شأنه) بخواهد از حيث ثروت، عزت، علم و عمل و غير ذلک يا آنکه به بلايي گرفتار باشد از قبيل فقر، بدبختي، هلاکت، پريشاني، ناخوشي جسماني يا ناراحتي روحي بايد سه شب جمعه بعد از گذشتن دو ثلث از شب جمعه (تقريباً ساعتي قبل از اذان صبح) بيدار شود و وضوي کاملي به عمل آورد به نيت قربت، و سپس دو رکعت نماز حاجت بخواند به حمد و هر سوره‏اي که خواست و بعد از آن صد مرتبه صلوات بفرستد و هزار و يک مرتبه بگويد: «بسم الله الرحمن الرحيم بحق بسم الله الرحمن الرحيم» و بعد از آن دوباره صد مرتبه صلوات بفرستد و مطلب خود را از خداوند (عز ذکره) بخواهد که انشاء الله، برآورده است و اگر دفعه‏ي اول برآورده نشد شب جمعه دوم انجام دهد و اگر نشد شب جمعه‏ي سوم انجام دهد که ان شاء الله تخلف ندارد. 

 

نماز جهت قضاي حوائج

نماز به جهت قضاي حوائج دو رکعت نماز است در رکعت اول و دوم بعد از فاتحه سوره‏ي اخلاص يک دفعه و بعد از سلام هزار دفعه بگويد «يا رب» و بعد حاجت بخواهد که ان شاء الله تعالي حاجت روا است. 

 

نماز حاجت در نصف شب

اگر کسي را حاجتي باشد که از براي او اميد فرجي هيچ جا نباشد در نصف شب يا ثلت آخر شب دو رکعت نماز حاجت کند به هر سوره که خواهد و بعد از فراغ از دعاء دست بردارد و بعد از نماز هفتاد بار بگويد: 

«يا ابصر الناظرين يا اسرع الحاسبين يا اسمع السامعين يا اکرم الأکرمين يا ارحم الراحمين يا احکم الحاکمين» 

و بعد از فراغ از دعاء دست بردارد و حاجت بطلبد. 

 

نماز حاجت

به جهت کفايت هر مهم دو رکعت نماز هديه‏ي حضرت رسول صلي الله عليه و آله بگزارد در هر رکعتي حمد و سوره‏اي بخواند و بعد از آن ده مرتبه صلوات بفرستد و سيصد نوبت «استغفر الله العظيم و اتوب اليه» بگويد. 

 

ختم سوره‏ي انعام به جهت برآوردن حاجت

گويند ختم سوره‏ي مبارکه انعام به جهت هر حاجتي به اين نحو است که قرائت سوره‏ي مذکوره نمايد و چون به کلمه‏ي «رسل الله» برسد وقف نمايد و برخيزد و دو رکعت نماز به جاي آورد. بعد از حمد آية الکرسي را هفت مرتبه و توحيد را پنجاه بار بخواند و بعد از سلام سر به سجده نهد و هفت مرتبه بگويد: «لا اله الا انت سبحانک اني کنت من الظالمين» پس سر بردارد و بقيه سوره را از «الله اعلم» سر بگيرد و تمام کند. اما شروع اين ختم اگر روز شنبه باشد ميان نماز ظهر و عصر سه‏شنبه وقت چاشت و چهارشنبه وقت نماز عصر و پنج‏شنبه قبل از زوال و جمعه بعد از عصر ابتداء کند با غروب به جهت هر مطلب مجرب است. خواجه سنجوري گويد که: من اين نماز را کردم و از خداوند تعالي دنيا را طلبيدم، چندان به من عطا فرمود که هزار غلام خريدم و آزاد کردم و الله العالم. 

 

نماز حاجت

گويند يکي از طرق ختم سوره‏ي مبارکه‏ي توحيد آن است که دو رکعت نماز و صد مرتبه صلوات فرستد پس چهارصد و چهل و چهار مرتبه سوره‏ي قل هو الله احد را به نذر حضرت امير عليه‏السلام قصد نموده چهارصد مرتبه را در يک مجلس خوانده به روح اقدس آن جناب هديه نمايد و چهل و چهار مرتبه را گرو نگهدارد تا آنکه به مطلب برسد و بسيار سريع الاجابه مي‏باشد و اگر در شب جمعه باشد اين عمل بهتر خواهد بود. 

 

نماز رفع عسرت و سختي

از حضرت صادق عليه‏السلام منقول است که چون دشوار شود بر تو کاري دو رکعت نماز بگزار وقت زوال، بخوان در رکعت اول حمد و «قل هو الله» و «انا فتحنا لک فتحاً مبيناً» تا «و ينصرک الله نصراً عزيزاً» و در رکعت دوم حمد و «قل هو الله احد» و «الم نشرح» و اين نماز به تجربه رسيده است. 

 

نماز جهت رفع درد و غم

در کتب اصحاب اماميه است که هر کس را هم و غم و دردي يا ناراحتي باشد يا از کسي خوف داشته باشد يا امر مشکلي نزد او باشد اين نماز را به جا آورد و قدرت خداوند (جل اسمه) را مشاهده کند که از شب چيزي نگذرد که از غم نجات يابد و نبايد شک داشته باشد و طريقه‏ي آن اين است که غسل حاجت نمايد و لباس پاک بپوشد و چهار رکعت نماز بخواند (دو نماز دو رکعتي) و اگر شب جمعه باشد بهتر است پس در رکعت اول بعد از حمد صد بار بگويد: 

«افوض امري الي الله ان الله بصير بالعباد» و در رکعت دوم بعد از حمد صد مرتبه بگويد «نصر من الله و فتح قريب» و در رکعت سوم (يعني اولين رکعت نماز دوم) بعد از حمد مرتبه بگويد: «انا فتحنا لک فتحاً مبيناً» پس سلام نماز را بگو و صد مرتبه بگو: «غفرانک ربنا و اليک المصير» پس سر به سجده گذارد و دست بردارد و صد بار بگويد: «استغفر الله و اتوب اليه» پس حاجت او برآورده مي‏شود ان شاء الله تعالي. 

 

نماز جهت رفع مشکلات

از حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم روايت نموده‏اند که: 

چون کسي را مشکلي پيش آمد دو رکعت نماز گزارد و بعد از آن سر به سجده نهد و سي بار اين دعا را بخواند، البته مهم او کفايت شود: «بسم الله الرحمن الرحيم، اللهم اني اسالک باسمک العظيم الکبير الاکبر الذي اذا دعيت به اجبت و اذا سئلت به اعطيت ان تقضي حاجتي بحرمة محمد و علي و فاطمة و الحسن و الحسين». 

نماز جهت رفع درد چشم

در مستدرک محدث نوري «ره» است که به جهت درد چشم دو رکعت نماز مي‏خواني و در هر رکعت يک مرتبه سوره حمد و سه مرتبه سوره کافرون و سه مرتبه اين آيه شريفه را مي‏خواني: 

«و عنده مفاتح الغيب لا يعلمها الا هو و يعلم ما في البر و البحر و ما تسقط من ورقة الا يعلمها و لا حبة في ظلمات الأرض و لا رطب و لا يابس الا في کتاب مبين» 

 

نماز ملاقات بزرگان

در حديث معتبر از رسول اکرم صلي الله عليه و آله منقول است که هيچ خليفه‏ي آدمي در اهلش نمي‏گذرد بهتر از آن که در وقت رفتن دو رکعت نماز بگذارد و سپس بگويد: 

«اللهم اني استودعک نفسي و اهلي و مالي و ذريتي و دنياي و آخرتي و امانتي و خاتمة عملي». و ابن طاوس عليه الرحمه گفته است که در رکعت اول «قل هوالله احد» و در رکعت دوم «انا انزلناه» را بخوان. 

 

نماز رد شدن از پل صراط

رسول اکرم صلي الله عليه و آله فرمود: هر کس روز جمعه چهار رکعت نماز بخواند در هر رکعت بعد از حمد پنجاه مرتبه توحيد و پنجاه مرتبه آية الکرسي بخواند خداي حق تعالي برايش دو بال قرار مي‏دهد که با آن دو بال بر صراط و بهشت پرواز نمايد. 

 

نماز حاجت منقول از امام رضا

به روايت شيخ در مصباح مقاتل بن سليمان گويد: به امام رضا عليه‏السلام عرض کردم: فدايت شوم به من دعايي براي برآورده شدن حوائج تعليم بفرما. فرمود: چون حاجتي مهم به درگاه خداوند داشتي غسل کن و پاکترين جامه‏ي خود را بپوش، قدري بوي خوش استعمال کن و آنگاه به پشت بام يا جايي که سقف نباشد برو و دو رکعت نماز بخوان. در رکعت اول سوره‏ي حمد را بخوان و آن گاه قل هو الله احد را پانزده بار بخوان و سپس به رکوع برو و همان سوره را پانزده بار بخوان. آن گاه پس از پايان نماز سجده کن و در سجده بگو: 

اللم ان کل معبود من لدن عرشک الي قرار ارضک فهو باطل مضمحل سواک فانک الله الحق المبين اقض لي حاجة کذا و کذا الساعة الساعة. 

و به جاي کذا و کذا حاجت خود را نام مي‏بري و در طلبيدن حاجت اصرار مي‏کني. 

 

نماز چهار رکعتي حاجت

بنابر نقل شيخ عباس قمي در مفاتيح الجنان روايت شده است که هر که را به سوي خدا حاجتي باشد و بخواهد برآورده شود چهار رکعت نماز گزارد و بخواند در هر رکعت فاتحة الکتاب و انعام و در عقب نماز بگويد: 

يا کريم يا کريم يا کريم يا عظيم يا عظيم يا عظيم من کل عظيم يا سميع الدعاء يا من لا تغيره الليالي و الأيام صل علي محمد و آله و ارحم ضعفي و فقري و فاقتي و مسکنتي فانک اعلم بها مني و انت اعلم بحاجتي يا من رحم الشيخ يعقوب حين رد عليه يوسف قرة عينه يا من رحم ايوب بعد طول بلائه يا من رحم محمداً و من اليتم آواه و نصره علي جبابرة قريش و طواغيتها و امکنه منهم يا مغيث يا مغيث يا مغيث. 

مي‏گويي اين را مکرر، پس سؤال مي‏کني از خداوند تعالي حاجات خود را که حق تعالي عطا مي‏فرمايد آن را. 

 

نماز براي ياري خواستن

امام صادق عليه‏السلام (به يکي از ياران خود) فرمود: اي مسمع! چه مي‏شود که هر گاه بر يکي از شما غمي از غمهاي دنيا وارد شد، وضو بگيرد و به جاي نماز خود برود و دو رکعت نماز بخواند و در نماز خدا را بخواند (از خداي تعالي بخواهد که غم و اندوه او را بر طرف سازد)، مگر سخن خداوند را نشنيدي که مي‏فرمايد: «و استعينوا بالصبر و الصلوة: از صبر و نماز ياري بجوئيد.» 

شهيد ثاني رحمة الله روايت کرده است: هر گاه سختي و تنگي به خانواده‏ي پيامبر صلي الله عليه و آله وارد مي‏شد، آن حضرت ايشان را به خواندن نماز فرمان مي‏داد و آنگاه اين آيه را مي‏خواند: 

«و أمر اهلک بالصلوة و اصطبر عليها: خانواده‏ات را به نماز فرمان بده، و بر انجام آن شکيبا باش.» 

نماز براي رفع مصيبتها و بلاها

ابوحمزه‏ي ثمالي از امام باقر عليه‏السلام نقل مي‏کند که پدرم به فرزندانش فرمود: اي فرزندانم! زماني که به هر يک از شما مصيبتي برسد و يا بلاي سختي فرود آيد، پس بايد وضوي نيکوئي بگيريد و چهار رکعت يا دو رکعت نماز بگزارد، و بعد از نماز بگويد: 

يا موضع کل شکوي يا سامع کل نجوي يا شافي کل بلاء و يا عالم کل خفية و يا کاشف ما يشاء من بلية، يا نجي موسي، يا مصطفي محمد، يا خليل ابراهيم، ادعوک دعاء من اشتدت فاقته وضعفت قوته و قلت حيلته دعاء الغريب الفقير الذي لا يجد لکشف ما هو فيه الا انت يا ارحم الراحمين لا اله الا انت سبحانک اني کنت من الظالمين. 

امام زين‏العابدين عليه‏السلام فرمود: هيچ مردي که بلائي به او رسيده است، اين دعا را نمي‏خواند مگر اينکه خداي تعالي آن بلا را از او برطرف مي‏گرداند. 

 

نماز حضرت خضر در شب جمعه

نماز حضرت خضر عليه‏السلام در شب جمعه، دو نماز دو رکعتي مي‏باشد که در هر رکعت بعد از حمد صد مرتبه مي‏خواني: 

و ذا النون اذ ذهب مغاضبا فظن ان لن نقدر عليه فنادي في الظلمات ان لا اله الا انت سبحانک اني کنت من الظالمين، فاستجبنا له و نجيناه من الغم و کذالک ننج المؤمنين، و افوض امري الي الله ان الله بصير بالعباد، فوقيه الله سيئات ما مکروا و حاق بآل فرعون سوء العذاب. هنگامي که از خواندن نماز فارغ شدي صد مرتبه بگو: 

«لا حول و لا قوة الا بالله العلي العظيم» سپس حاجتت را بخواه که انشاء الله برآورده مي‏شود. 

 

نماز حاجت

نمازي است که منسوب به حضرت سجاد عليه‏السلام است و آن چهار رکعت است بعد از وضوي کامل و پوشيدن بهترين لباس‏ها به بام خانه يا مکان مرتفع بگذارند به دو سلام، در رکعت اول حمد و اذا زلزلت و در رکعت دوم حمد و اذا جاء نصر الله و در رکعت سوم حمد و قل يا ايها الکافرون و در رکعت چهارم حمد و قل هو الله احد و بعد از فراغ دست‏ها به جانب آسمان بلند کند و بگويد: 

«اللهم اني اسألک باسمائک التي اذا دعيت بها علي أبواب السماء للفتح انفتحت و اذا دعيت بها علي مضايق الأرضين للفرج انفرجت و اسألک باسمائک التي اذا دعيت بها علي أبواب العسر لليسر تيسرت و اسألک باسمائک التي اذا دعيت بها علي القبور للنشور انتشرت صل علي محمد و آل محمد و اقلبني بقضاء حاجتي» 

و فرمود که: به خدا سوگند قدم از جا برنداشته که مقصود حاصل گردد و گويند در وقت حزن خواندنش به جهت رفع آن مجرب است. 

 

نماز حاجت از امام عسکري

يعقوب بن يزيد کاتب از امام عسکري عليه‏السلام روايت کرده است که فرمود: هر گاه او را حاجت مهمي بود، روز چهارشنبه و پنج‏شنبه و جمعه روزه بگير و در روز جمعه اول روز غسل کن و به هر اندازه ممکن است به مسکيني صدقه بده و آن گاه در جايي که سقف نداشته باشد بنشين و چهار رکعت نماز بخوان. در رکعت اول سوره‏ي حمد و يس، در رکعت دوم سوره‏ي حمد و حم و دخان و در رکعت سوم سوره‏ي حمد و اذا وقعت الواقعة و در رکعت چهارم سوره‏ي حمد و تبارک الذي بيده الملک را بخوان و اگر آن را خوب نمي‏داني سوره‏ي حمد و قل هو الله را بخوان. پس از آن که از نماز فارغ شدي دستهاي خود به آسمان بلند کن و دعا کن. 

 

نماز استخاره با قرآن

طبرسي در مکارم الاخلاق نقل مي‏کند که کسي که قصد استخاره به قرآن دارد نماز جعفر طيار به جاي آورد و چون از نماز و دعاي آن فارغ شود قرآن را بردارد و فرج آل محمد را نيت کند و آنگاه بگويد: 

اللهم ان کان في قضاءک و قدرک ان تفرج عن وليک و حجتک في خلقک في عامنا هذا و شهرنا هذا فاخرج الينا رأس آية من کتابک نستدل بها علي ذلک. 

پس قرآن را مي‏گشايي و از آن به بعد هفت ورق مي‏شماري و از پشت ورقه هفتم ده سطر مي‏شماري و آن گاه در سطر يازدهم مي‏نگري تا ببيني چه تاويلي دارد. و بر اين اساس تصميم مي‏گيري و بدانچه در آن سطر آمده است عمل مي‏کني. 

 

نماز هنگام باران

سيد بن طاووس «ره» در المجتني من الدعاء المجتبي از حضرت رسول صلي الله عليه و آله روايت نموده که فرمود: 

هنگامي که ديدي باران مي‏آيد دو رکعت نماز بخوانيد پس کسي که اين نماز را با نيت پاک و رکوع و سجود کامل بخواند خداوند (عظيم شأنه) به ازاي هر قطره‏ي آن باران ده حسنه به آن شخص مي‏دهد و در روايت ديگر است که علاوه بر آن به ازاي هر برگي هم که از آن باران مي‏رويد ده حسنه براي او نوشته مي‏شود. 

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 15879 کلمه
مولف : عباس عزيزي
1395/1/18 ساعت 08:49
کد : 1190
دسته : آثار اخلاقی و عرفانی نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
آثار نماز
نمازهای مستحبی
ثواب نمازهای مستحبی
انواع نمازهای مستحبی
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز