جایگاه نماز جمعه و جماعت در اجتماع

■ جایگاه نماز جمعه و جماعت در اجتماع

جایگاه نماز جمعه و جماعت در اجتماع

نماز جماعت

ساختار فرهنگ اسلامي بر اساس زدودن منيت‏ها و رهايي انسان از تنهايي و حصار خود، بنا گرديده است. هر يک از آموزه‏ها و الزام‏هاي شرعي به نحوي، جامعه رابه سوي ضميمه شدن تمام انسان‏ها به يکديگر پيش مي‏برد. غالب اذکار و شعارهاي نماز به اين شعور فرامي‏خواند و نيز به سمت همين هدف، ساير تعاليم، همچون روزه، خمس، زکات، حج، جهاد، تولي و تبري و... جهت مي‏گيرند. 

پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم چنين مي‏فرمايد: هر کس به اندازه‏ي يک وجب، راه خود را از مسير مسلمانان جدا کند و از آنان فاصله بگيرد، رشته‏ي اسلام را از گردن خود باز کرده است. [1]  حضرتش در گفتاري ديگر، چنين افرادي را در مقايسه با توده‏ي انسان‏ها به گوسفندي تشبيه مي‏کند که از ساير گوسفندان جدا، و در دام گرگ‏ها افتد. انسان تک‏رو، اسير ابليس و طعمه‏ي او مي‏شود. [2] .

 لذا اسلام به انسان توصيه مي‏کند براي سفر و حضر خود و در هر حرکت و سکون، از تنهايي و تک‏روي بپرهيزد. شايد به همين منظور و با در نظر گرفتن اهداف و آثار ديگر، او را به نماز جماعت فرامي‏خواند و آن را از هر عبادتي فراتر مي‏داند. 

در روايتي چنين آمده است: «اميرمؤمنان عليه‏السلام شبي تا صبح مشغول عبادت بود. وقت اذان صبح، نماز خود را به صورت فرادي خواند و خوابيد. چون پيامبر اکرم حضرت را در صف نمازگزاران نديد، روانه‏ي خانه‏اش گرديد و احوالش را از حضرت زهرا پرسيد. وقتي پيامبر، ماجرا را شنيد، فرمود: آنچه به خاطر ترک جماعت صبح از دست علي رفته، بيش از چيزي است که از شب زنده‏داري و عبادت در تمام شب، به دست آورده است. 

در اين هنگام علي عليه‏السلام از گفت و گوي پيامبر و فاطمه عليهماالسلام بيدار شد. رسول خدا به حضرتش فرمود: 

«يا علي ان من صلي الصلاة في جماعة افضل من قيام ليلة کله؛ [3]  کسي که نماز صبح را به جماعت بخواند، بهتر است از آن که تمام شب را به عبادت بگذراند.» 

و در گفتاري ديگر فرمود: اگر تعداد نمازگزاران صفوف جماعت از 10 نفر فراتر رود، پاداش هر رکعت آن چنان افزون مي‏شود، که حتي اگر تمام آسمان‏ها کاغذ، تمام درياها مرکب و همه‏ي درختان قلم گردند و تمام فرشتگان، مأمور نوشتن پاداش آن، نمي‏توان ثواب آن را ثبت کرد؛ که اين کار، فقط در خور محاسبه‏ي ذات بيکران الهي است. [4]  پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: 

«صلاة الرجل في جماعة خير من صلاته في بيته اربعين سنة؛ [5]  يک نماز جماعت، بهتر است از چهل سال نماز در خانه.» 

و باز فرمود: هر کس همواره و در هر شرايطي به نماز جماعت برود، از پل صراط همچون برق بگذرد و به بهشت نايل شود. [6] .

مردي نابينا از حضرتش پرسيد: من توان پيمودن مسير بين منزل تا مسجد را ندارم؛ و راهنما و مددکاري هم ندارم! پاسخ شنيد: طنابي از مسجد تا منزلت بکش و به وسيله‏ي آن، راه را پيدا کن اما هرگز نماز جماعت را ترک نکن. [7] .

[1] سفينة البحار، ج 1، ص 176.

[2] کنزالعمال، ج 1، ص 206.

[3] سفينة البحار، ج 1، ص 176؛ بحارالانوار، ج 88، ص 17 و 40.

[4] بحارالانوار، ج 88، ص 14.

[5] مستدرک الوسائل، ج 6، ص 445.

[6] ثواب الاعمال و عقاب الاعمال / 323.

[7] بحارالانوار، ج 88، ص 7.

آثار و برکات نماز جماعت

1. عرضه‏ي اسلام به جامعه: دعوت به يک اعتقاد و يک روش، گونه‏هايي مختلف دارد. امروزه با راه يافتن شيوه‏هاي جديد در تبليغات، اثر ارائه‏ي نمونه در معرض ديد همگان يا نصب ماکت و تصوير در جذب افراد، بر کسي پوشيده نيست. نماز، ماکت اسلام و اعتقاد مجسم ديني است و عرضه‏ي آشکار آن - به فرموده‏ي امام رضا عليه‏السلام - حجت را بر بسياري افراد تمام مي‏کند، تا نتوانند از اسلام اظهار بي‏اطلاعي کنند. [1] .

2. توفيق اجباري: در ميان مسلمانان و کساني که به زبان، اسلام را پذيرفته‏اند، افرادي وجود دارند که در عمل، توجهي به لوازم ايمان خود ندارند! برپائي نماز جماعت و شرکت در آن، اين گروه را وامي‏دارد نماز خود را همراه جمع به جا  آورند و اگر در انجام نماز، يا به جا آوردن آن در اول وقت، سست هستند، زمينه‏ي اين توفيق براي‏شان فراهم گردد. 

3. آشنايي مسلمانان با يکديگر: با کندوکاو در برنامه‏ها و ميتينگ‏هايي که به منظور آشنا کردن افراد يک جامعه با يکديگر صورت مي‏گيرد، مي‏توان دريافت که برنامه‏ي نماز سالم‏ترين، عاطفي‏ترين، پربهاترين و کم‏خرج‏ترين آن‏ها است. 

مسلمانان در قالب اين برنامه‏ي ديني و عبادت گروهي، يکديگر را مي‏شناسند، تا بتوانند هنگام گرفتاري و نياز، يار هم باشند و در هر گونه داوري، قبول شهادت و استفسار، دوستان مسجدي و برادران ديني خود را تأييد کنند. 

امام صادق عليه‏السلام فرمود: هر کس نمازهاي خود را به جماعت مي‏خواند، به او خوش‏بين باشيد و شهادت او را درباره‏ي ديگران بپذيريد. [2] .

پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم نيز مي‏فرمايد: اگر درباره کسي که اهل جماعت و مسجد نيست، از شما سؤال کردند، بگوييد: من او را نمي‏شناسم. [3] .

4. ايجاد فضاي معروف در جامعه: صداي مؤذن و برپايي صفوف جماعت، عطر معنويت و تقوا را در جامعه منتشر مي‏سازد و به عبارتي ديگر: نماز جماعت، تجسم عملي امر به معروف و نهي از منکر است؛ به طرفداران توحيد، قوت و تحرک و اميد مي‏بخشد و طالبان منکر را منزوي و مأيوس مي‏نمايد. [4]  حرکت فشرده‏ي مؤمنان به سوي مساجد و تعطيلي همه‏ي مشاغل، جز اشتغال به خدا و انجام فرمان او، فضاي جامعه را تغيير مي‏دهد. زيبايي اين تقيد و تعهد حتي قلب‏هاي تاريک و ناآشنا را به خود مشغول و مشعوف، و کفه‏ي دين باوران را در مقايسه با دنياطلبان، وزين مي‏کند. 

5. رعب و وحشت دشمنان: امروزه مانور نيرو و امکانات از جمله تاکتيک‏ها و برنامه‏هاي بودجه‏بري است که قدرت‏ها، براي نمايش موجوديت خود در برابر ديگران در موقعيت‏هاي مختلف انجام مي‏دهند. نماز جماعت مسلمانان، يک مانور نيرويي سالم و آرامي است که بدون صرف بودجه، هر روزه انجام مي‏گيرد. صفوف متحد نمازگزاران در هر کوچه و محله و ميدان، مانوري است که دشمن را از فکر صدمه زدن به توطئه بر ضد مسلمانان منصرف مي‏سازد. 

آري، نماز جماعت، اعلام موجوديت و حضور در برابر کافران است؛ لذا وقتي خداوند تبارک و تعالي به پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمان داد آيين خود را آشکار سازد، برپايي نماز جماعت، با حضور اميرمؤمنان عليه‏السلام و جعفر بن ابي‏طالب، جزء نخستين اقدام‏هاي آن بزرگوار بود. [5] .

6. حفظ اعتبارات اجتماعي: يکي از آثار شرکت در نماز جماعت، تثبيت جايگاه و موقعيت افراد در جامعه اسلامي است. چنانکه اگر کسي از جماعت مسلمانان روي بگرداند و به آنان بي‏اعتنايي کند، آنان نيز حق دارند از او فاصله بگيرند و حتي در صورت لزوم با او قطع رابطه کنند. 

پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: هر کس از جماعت مسلمانان روي گرداند، از عدالت ساقط مي‏شود و مي‏توان با او قطع رابطه نمود. [6] .

 [1] وسائل الشيعه، ج 5، ص 371.

[2] بحارالانوار، ج 88، ص 8.

[3] همان، ص 5.

[4] اين اثر در صورتي متجلي است، که نماز جماعت با حضور همه‏ي قشرها در جامعه برپا گردد و اگر صرفا با حضور چند تن، به شکل محدود و... برگزار شود، بالتبع، آثار مزبور در آن، تحقق نمي‏يابد.

[5] وسائل الشيعه، ج 5، ص 363.

[6] همان، ص 394.

آداب نماز جماعت

برخي مقررات و احکام در نماز جماعت بايد مورد توجه قرار گيرد، که فشرده‏اي از آن‏ها را، ذيلا يادآور مي‏شويم: 

1. برادران اهل سنت تأکيدي شايسته بر تنظيم صفوف نماز جماعت دارند، که اين تقيد در صفوف جماعت تشيع نيز بايسته است؛ چرا که سنت و سيرت پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم چنين بوده و شخصا به اين مسأله اهتمام مي‏ورزيد. در جايي نيز فرمودند: «صفوف نماز را منظم کنيد؛ زيرا عامل تماميت و کمال نماز [1]  و موجب درود و سلام و تحسين ملايک است.» [2] .

گفتني است صف‏هاي جلو از ثواب و امتياز بيشتري برخوردارند، به طوري که پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: اگر مي‏دانستند فضيلت صف اول چقدر است، براي حضور در آن، قرعه مي‏کشيدند، و همه خواهان صف اول بودند. [3]  اما متأسفانه معمولا نمازگزاران صف‏هاي وسط يا آخر را ترجيح مي‏دهند که اين باور غلط بايد تصحيح شود. در هر حال بايد صفوف جماعت پيوسته باشد و بين نمازگزاران فاصله‏اي نباشد. 

2. امام جماعت بايد شرايطي از قبيل عدالت و صحت قرائت حمد و سوره را دارا باشد. ولي تفحص فراوان در اين موارد لازم نيست و حکم به ظاهر يا اتکا به گواهي شهود، کفايت مي‏کند. در روايات، به معيارهايي همچون: فهم، فضيلت، برتري در مقايسه با ديگران، حفظ قرآن، علم، تقوا، رعايت احترام بزرگ‏ترها خصوصا والدين، تبعيت از رهبري حق و دوري از افراط و تفريط اشاره شده است. 

3. زنان، به فتواي برخي مراجع، در صورت احراز شرايط مي‏توانند امامت جماعت زنان ديگر شوند و در سمت امام يا مأموم بايد نکاتي را که در حفظ و صيانت آنان از نامحرم مؤثر است رعايت کنند؛ زيرا از آداب وضو تا انجام سجده، قرائت يا ساير آداب و احکام، نکات و تفاوت‏هايي بين زن و مرد منظور شده، که دقت قانونگذار را در حفظ عفت زنان، آشکار مي‏سازد. 

4. مساجد بايد آراسته، زيبا و دلپذيرد باشند و افراد نيز اين نظم و آراستگي را رعايت، و خود را براي نماز، تزيين و معطر کنند. نه آن که بوي نامطبوع پاي آنان، يا گرد و غبار غربت مسجد، موجب دل‏زدگي و گريز افراد از آن شود. 

5. امام جماعت بايد از طولاني کردن نماز بپرهيزد و آن را متناسب با توان ضعيف‏ترين مأمومان تنظيم کند. 

درباره پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم چنين آمده است که «کان من اتم الناس صلاة و اخفهم؛ [4]  کامل‏ترين نمازها و در عين حال کوتاه‏ترين آن‏ها را به جا مي‏آورد.» 

6. متوليان امور مساجد بايد افرادي خوش اخلاق، با جاذبه و مؤدب باشند، تا خاطره‏هايي زيبا در ذهن نمازگزاران، نقش بندد. مسجد بايد کانون محبت باشد و آنچه موجب اندوه مي‏گردد، از مسجد حذف شود. 

7. امام، در حد امکان بايد قرائت نماز را در نمازهاي جهريه، به گونه‏اي بخواند، که صداي قرائت او به گوش مأمومين برسد، ولي آنان نبايد اذکار رکوع و سجده را به شکلي بگويند، که امام بشنود. [5] .

8. مستحب است امام، وقتي متوجه مي‏شود کسي قصد اقتدا به او را در رکوع دارد، رکوعش را طولاني‏تر کند. همچنين بعد از نماز، قبل از مأمومين مصلاي خود را جز در موارد ضروري، ترک نگويد. [6] .

9. مأموم مي‏تواند قبل از اتمام رکوع امام به او اقتدا کند و آن رکعت، حساب مي‏شود. در رکعت‏هايي که امام، حمد و سوره را قرائت مي‏کند، مأموم بايد ضمن سکوت کامل به حمد و سوره‏ي او گوش دهد. 

10. در صورتي که امام، از ادامه‏ي نماز معذور شد، يکي از مأمومين واجد شرايط مي‏تواند ادامه‏ي جماعت را بر عهده گيرد. 

[1] وسائل الشيعه، ج 5، ص 394.

[2] بحارالانوار، ج 88، ص 20.

[3] دعائم الاسلام، ج 1، ص 155.

[4] من لايحضره الفقيه، ج 1، ص 381.

[5] وسائل الشيعه، ج 5، ص 451.

[6] همان.

نماز جمعه

چشمه‏هاي بي‏شمار فيض و عبوديت (نمازهاي جماعت) هفته‏اي يک بار به اقيانوس بيکران انسان‏هاي مؤمن تبديل مي‏گردد و در اين مجمع بزرگ، مؤمنان دين باور و تعهد شناس با قلوبي آکنده از تقوي و توجه به خدا، به اقامه‏ي نماز جمعه مي‏پردازند. 

نماز جمعه دو رکعت است که حتما بايد به صورت جماعت خوانده شود و قبل از نماز، امام جماعت به عنوان خطيب جمعه، دو خطبه ايراد مي‏کند، که در آن، علاوه بر توصيه به پرهيزکاري و نيکوکاري، به وارسي مسايل سياسي - فرهنگي جهان اسلام مي‏پردازد. 

وقت نماز جمعه از زوال ظهر تا يک ساعت پس از اذان ظهر است و حداقل افرادي که مي‏توانند به نماز جمعه رسميت دهند، پنج نفر هستند. [1] .

پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم نماز جمعه را حج مساکين [2] ، موجب آمرزش گناهان [3]  و اين اجتماع عظيم را سرزنش و توبيخي مجسم براي منافقان معرفي کرده است. [4] .

هر کس اين فريضه‏ي بزرگ را، سه هفته بدون عذر ترک کند، خداوند مهر نفاق را بر قلب او خواهد زد. [5] .

اسلام، همه‏ي قشرها را به شرکت در نماز جمعه دعوت کرده است. امام علي عليه‏السلام زندانيان را با مراقبت، يا تحت ضمانت خانواده‏هايشان در نماز جمعه شرکت مي‏دادند. [6] .

امام صادق عليه‏السلام مي‏فرمايند: مسافري که با اشتياق و ايمان به نماز جمعه روي آورد، پاداش مي‏برد. [7] .

در روايت ديگر پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم ضمن نفرين تارکان نماز جمعه چنين فرمود: 

«فمن ترکها في حياتي او بعد موتي استخفافا او جحودا لها فلا جمع الله شمله و لا بارک في امره الا و لا صلاة له، الا و لا زکوة له، الا و لا حج له، الا و لا صوم له، الا و لا بر له حتي يتوب؛ [8] .

هر کس نماز جمعه را در زمان حيات من، يا پس از مرگم از روي استخفاف و انکار ترک کند! خدا، پراکندگي را از زندگي او نزدايد و برکت را در کارش قرار ندهد، و بدانيد نماز و زکاتش پذيرفته نخواهد بود؛ روزه‏اي نخواهد داشت و کار نيکي براي او نيست، مگر آن که توبه کند.» 

حضور مسؤولان و کارگزاران کشور در نماز جمعه الزامي است. امام باقر عليه‏السلام مي‏فرمايد: «بر هفت گروه واجب است در نماز جمعه شرکت کنند؛ که از جمله به حضور حاکم اسلامي، قضات و کارگزاران اشاره کرده‏اند. [9] .

امام جمعه، همچون حاکم و قاضي توسط رهبر جامعه‏ي اسلامي به اين سمت منصوب مي‏گردد؛ همان گونه که رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم اين مهم را شخصا انجام مي‏دادند. [10] .

در رواياتي فراوان تأکيد گرديده: آن گاه که امام به خطبه مي‏ايستد، بر مأمومين لازم است سکوت را رعايت کنند و حالت نمازگزار داشته باشند. [11] .

امام جمعه نيز بايد با ظاهري آراسته و خوشبو در جايگاه نماز، حاضر گردد. [12] .

 [1] خصال، ج 1، ص 139.

[2] بحارالانوار، ج 89، ص 199.

[3] وسائل الشيعه، ج 5، ص 3.

[4] بحارالانوار، ج 89، ص 138.

[5] وسائل الشيعه، ج 5، ص 6.

[6] مستدرک الوسائل، ج 6، ص 27.

[7] بحارالانوار، ج 89، ص 166.

[8] وسائل الشيعه، ج 7، ص 302.

[9] وسائل الشيعه، ج 7، ص 176.

[10] بحارالانوار، ج 89، ص 244.

[11] همان / 256.

[12] همان / 257.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 2476 کلمه
مولف : محمدرضا رضوان‏طلب
1394/11/29 ساعت 10:53
کد : 1089
دسته : اهمیت و جایگاه نماز,نماز جمعه
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
آثار نماز جمعه
جایگاه نماز جمعه
آثار اجتماعی نماز جمعه
آثار نماز جماعت
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز