■ چگونه عبادت كنیم و نماز بخوانیم تا از ریا دور باشد؟
پاسخ: ریا عبارت است از این که انسان بخواهد با نشان دادن اعمال و کارهای نیک خود به دیگران، در اجتماع اعتبار و منزلت کسب کند. ریا نقطۀ مقابل اخلاص است.
بعضی از راههای درمان ریا عبارتاند از:
توجه به خشم و غضب الهی از عمل ریاکارانه؛
توجه به بیارزشی پاداش و تشویق مردم در برابر پاداشهای عظیم الهی؛
توجه به خلف وعدهها، ناسپاسیها و فراموشکاریها و ناتوانیهای مردم در قدردانی؛
توجه به قدرت خداوند در تسخیر دلها؛
توجه به قدرت خداوند در افشای ریاکاریها.
توجه به این که ریا، نابودگر اجر و پاداش اخروی اعمال انسان است و عادت دادن خود به این که اعمال و کارهای نیک خود را در پنهانی انجام دهیم.
گفتنی است در بسیاری از موارد واقعاً انجام کاری به صورت آشکار، ریا نیست؛ بلکه انجام وظیفه است؛ برای مثال شرکت در نماز جماعت، دادن صدقه و غیره؛ ولی شیطان فرد را وسوسه میکند که این کار ریا است تا به این وسیله او را از فیض شرکت در انجام کارهای خیر و عبادات دسته¬جمعی باز دارد، باید این موارد را شناخت و برای مبارزه با شیطان شائبۀ ریا را نادیده گرفت و آنها را آشکارا انجام داد.
در واقع در برخی از موارد بیان و آشکارکردن عمل نیک نه تنها ریا و مبغوض خداوند نیست؛ بلکه پسندیده است؛ مثل انجام آشکار اعمال نیک و صالح به قصد تشویق دیگران یا به قصد تبلیغ دین، یا مبارزه با وسوسههای شیطان و...
■ من تصميم گرفتم که ديگه نماز نخونم آخه به چه دردي مي خوره وقتي گناه هام هر روز تکرار ميشه؟ هيچ جوره هم نمي شه انجام ندم چون تا حالا هزار بار سعي کردم كه گناه نكنم اما نشد؟
ميزان بازدارندگي نماز از فحشا و منكر بستگي به درجات نماز و ميزان حضور و توجه در آن دارد. اگر نماز به صورت كامل اقامه شود، به طور قطع نيروي بازدارندگي كاملي در فرد نماز گذار ايجاد خواهد كرد. در هر صورت نماز از فحشا و فکر باز مي دارد ولي اين در همه افر ...
■ وقتی نماز، ما را از گناه باز نمیدارد، چه فایده¬ای دارد که بخوانیم یا نخوانیم؟
از شرایط قبولی نماز، دوری از گناه است و ارتکاب گناه با روح نماز سازگاری ندارد و اثر آن را کم می¬کند؛ اما آیا فرد گناهكاری که نمازش را هم میخواند حال و روز بهتری در دنیا و آخرت دارد یا گناهکاری که نمازش را ترک میکند؟
بدون شك نماز در همین فرد آلود ...
■ اگر شرط قبولی کارهای خوب، قبول شدن نماز است، آیا کارهای خوب بینماز، فایدهای دارد؟
در روایتی پیامبر اکرم فرمودند:
«اول چیزی که در قیامت مورد بازرسی قرار می گیرد نماز است، اگر قبول شد، بقیه عبادات مورد قبول واقع می شوند و اگر ردّ شد بقیه اعمال هم مردود می شوند. 1 »
بحارالانوار ج۷۲ص۲۴۲باب۶۶
البته این حدیث نیاز به توضیح دارد و ...