برگزاری نماز جماعت در دو نوبت با فاصله زمانی اشکال ندارد

مؤسسه موضوع‌شناسی احکام فقهی:
■ برگزاری نماز جماعت در دو نوبت با فاصله زمانی اشکال ندارد

 برگزاری نماز جماعت در دو نوبت با فاصله زمانی اشکال ندارد

بیش از دو ماه است که به سبب شیوع بیماری کرونا مراکز معنوی اجتماعی مسلمانان در اکثر کشورهای اسلامی و در کشور عزیزمان ایران به توصیه مسئولان اجرایی و بهداشتی کشور، به روی مؤمنان و مشتاقان بسته شده است. مردم نیز از باب وظیفه قانونی و شرعی، محرومیت از عبادت در مساجد و زیارت مشاهد را تحمل کردند ولی برای بازگشایی این اماکن مقدس لحظه‌شماری می‌کنند و با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان انتظار آنان بیشتر شده و مسئولان امر نیز در پی راه‌حلی برای این مشکل هستند.

از این رو مؤسسه موضوع‌شناسی احکام فقهی حوزه علمیه، بر اساس وظیفه ذاتی خود پس از بررسی ملاک‌های شرعی و فتاوای مراجع عظام تقلید، موضوع‌شناسی مسأله را طی جلساتی با کارشناسان فقهی، پزشکی، تبلیغی و صاحب‌نظران و همکاری دفتر مقام معظم رهبری، معاونت تبلیغ حوزه علمیه، دفتر مطالعات پژوهش‌ها و ارتباطات حوزویِ مرکز رسیدگی به امور مساجد، دبیرخانه انجمن‌های علمی حوزه علمیه، ستاد ملّی مبارزه با کرونا، دانشگاه علوم پزشکی و ستاد ترویج احکام دین، مسائل فقهی مرتبط را با عنایت به فتاوای مراجع معظم تقلید و مراعات احتیاط به شرح ذیل اعلام می‌دارد:

مراعات دستور العمل‌های ابلاغی از مراجع ذی‌صلاح برای نحوه بازگشایی مساجد و اماکن مذهبی لازم و ضروری است.

نماز خواندن با ماسک و دستکش اشکال ندارد و خللی به نماز وارد نمی‌کند.

برای ورود به مسجد مستحب است انسان با وضو باشد؛ لذا با توجه به توصیه‌های بهداشتی، مؤمنین در منزل وضو بگیرند و مهر، تسبیح، سجاده و کتاب دعای مورد نیازشان را همراه داشته باشند.

سجده بر سنگ اشکال ندارد؛ لذا چنانچه به جهت مراعات مسائل بهداشتی و سهولت در شستشوی آن، در برخی مساجد به جای تربت، سنگ‌های مخصوص در اختیار نمازگزاران قرار گیرد، می‌توان بر آن نیز سجده کرد.

برگزاری نماز جماعت در دو نوبت با فاصله زمانی، در دو صورت اشکال ندارد:

الف) امام جماعت متعدد باشند؛ یعنی امام نماز جماعت اول و دوم دو نفر باشند.

ب) مأمومینی که در نماز جماعت اول شرکت داشته‌اند، با مأمومین نماز دوم متفاوت باشند؛ هرچند امام جماعت یک نفر باشد.

اعاده نماز برای امام جماعت در صورتی که مأمومین نماز دوم غیر از نماز اول باشند مانعی ندارد و خواندن نماز قضا هم توسط امام جماعت اشکال ندارد ولی نماز قضاء امام جماعت باید قطعی باشد نه احتیاطی.

مواد ضدعفونی کننده و الکل‌هایی که برای ضدعفونی مساجد به‌کار می‌رود طبق نظر کارشناسان، از نوع الکل مُسکر نیست؛ لذا محکوم به طهارت است و در فرض شک هم حکم به طهارت می شود.

علاوه بر استحباب مراعات حال أضعف مأمومین در نماز، نسبت به تعقیبات نماز هم با توجه به توصیه‌های بهداشتی، به أقلّ مقدار مستحب اکتفا شود.

از آنجا که خواندن نماز مستحب در حال راه رفتن هم جایز و صحیح است، ائمه جماعات مؤمنان را نسبت به اصل مسأله و کیفیت خواندن آن راهنمایی فرمایند تا توقف در مسجد کوتاه‌تر باشد و از ابتلای به بیماری کرونا یا انتشار آن جلوگیری شود.

چنانکه افطاری دادن در مسجد از سوی مسئولان در حال حاضر ممنوع باشد و افرادی قصد افطاری دادن داشته باشند، مسئله چند صورت دارد:

الف) اگر افطاری دادن در مسجد بر آنها به واسطه نذر و امثال آن واجب نشده باشد، می‌توانند در مصارف خیر دیگر یا کمک به مستمندان هزینه کنند.

ب) اگر به ‌واسطه نذر و امثال آن، افطاری دادن در مسجد واجب شده باشد، چنانچه مقیّد به ماه رمضان سال جاری نباشد، یا نذر هرساله نباشد، می‌توانند در سال‌های آینده اقدام کنند.

ج) اگر نذر مقید به ماه رمضان و درون مسجد و مقید به سال جاری بوده ولی ممکن نشود، عمل به نذر واجب نیست؛ لذا احتیاط آن است که در مصارف خیر دیگری که نزدیک به مورد نذر باشد هزینه کنند؛ مثلاً غذا را بین روزه‌داران بیرون از مسجد توزیع کنند. (بدون تجمع در یک محل)

مراعات فاصله فیزیکی با افراد دیگر در این شرایط هنگام برپایی نماز جماعت، لازم و مورد تأکید است. بنابراین اساس، فاصله نمازگزار از محل سجده نسبت به فردی که در صف جلو ایستاده، تا یک متر اشکال ندارد. (که درنتیجه از محل ایستادن خود تا محل ایستادن فرد جلو، بیش از دو متر خواهد بود) فاصله نمازگزار با کسانی که در طرفین وی ایستاده‌اند نیز تا یک متر اشکال ندارد.

والسلام علی من اتبع الهدی
مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی

منبع: خبرگزاری تسنیم

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1399/2/9 ساعت 11:14
کد : 4216
دسته : اخبار نماز در کشور
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز جماعت
نماز و کرونا
فاصله گذاری اجتماعی در مسجد
نماز
مرکز تخصصی نماز
قنوت

■ فعالین حوزه نماز باید از طریق مختلف جوانان را به نماز پیوند دهند

 حجت الاسلام سعید روحانی گفت: بنا بر فرموده پیامبر اکرم (ص) اگر کسانی که در حوزه نماز فعالیت می کنند اهمیت کارشان را بدانند برای نماز بیش از آنچه تا کنون انجام داده اند وقت می گذارند. وی افزود: فعالین حوزه نماز بدانند اهمیت کار آنها زمان ...

■ مدیران به منظور ترویج فرهنگ نماز، برنامه عملیاتی داشته باشند

سیدرضا مرتضوی استاندار اصفهان در چهارمین اجلاس نماز استان که به میزبانی شهرستان نجف‌آباد برگزار شد، اظهار کرد: در اهمیت پرداختن و ترویج فرهنگ نماز همین بس که اولین مسؤولیتی که خداوند از کارگزاران خود در زمین طلب می‌کند، اقامه نماز است. و ...

■ ۴۲۷ روحانی، نماز جماعت را در مدارس استان زنجان اقامه می کنند

حسین میرزایی امروز در نشست خبری جشنواره علمی، ادبی و پژوهشی فجر تا فجر نماز با اشاره به اینکه کمیته دانش آموزی این جشنواره برعهده آموزش و پرورش استان است، گفت: این جشنواره با هدف ترویج نماز و در قالب های مختلف اجرا می شود. معاون پرورشی اداره کل آم ...

■ ایستگاه پایانی مسابقات قرآن و نماز دانش آموزان کشور

دور دوم سی و هفتمین دوره مسابقات قرآن، عترت و نماز دانش آموزان استان های سراسر کشور در زنجان با شرکت 492 دختر قرآنی برگزار شد. این مسابقات در رشته های نهج البلاغه، احکام، تفسیر قرآن کریم، صحیفه سجادیه و انشای نماز از 27 تا 29 تیر ماه برگزار شد. ...

■ عقب نشینی از فتوای بسته شدن مغازه ها هنگام نماز در مکه مکرمه

«احمد بن قاسم الغامدی» مبلغ برجسته سعودی و مدير پیشین هیأت امر به معروف و نهی از منكر  مكه المكرمه، اعلام کرد که وادار کردن مردم برای بستن مغازه ها هنگام برگزاری نماز جماعت در مکه مکرمه و شهرهای دیگر ضرورتی ندارد. به گزارش وبسایت ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز