■ اگر در یک روز چندین بار زلزله بیاید، باید به تعداد دفعات آن نماز آیات خواند؟ یا یک نماز برای هر روز کافی است؟
پاسخ: برای هر زلزله و طوفان شدید، همراه با رعد و برقی که عرفاً محسوس و مستقل از دیگر موارد اتفاق بیافتد، نماز جداگانهای باید خوانده شود، هر چند در یک روز، چند بار تکرار شود. البته نماز آیات برای رعد و برق و مواردی از این دست در صورتی واجب میشود که موجب ترس بیشتر مردم شود.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
هر زلزلهای، چه شدید و چه خفیف، اگر حس شود و هر کدام زلزلۀ مستقلی محسوب شود، برای هر کدام از آنها باید نماز آیات جداگانهای خوانده شود و رعد و برق هم مثل زلزله است مشروط به این که عموم مردم بترسند، و الا اگر فرد خاصی بترسد، نماز آیات واجب نمیشود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
نسبت به رعد و برق، نماز آیات بنابر احتیاط مستحب است. نسبت به زلزله اگر غالب مردم متوجه آن شده باشند، برای هر کدام به احتیاط واجب باید نماز آیات خوانده شود و باید فوراً آن را بخواند طوری که در نظر عرف تأخیر محسوب نشود و اگر خواندن نماز را به تأخیر بیاندازد تا زمان متّصل به آیه بگذرد، خواندن نماز آیات بر او واجب نیست ولی احتیاط مستحب است که آن را بعداً بدون نیّت ادا و قضاء بخواند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر عرفاً هر کدام یک سبب مستقل محسوب شوند نماز آیات مستقل دارد البته نماز آیات برای رعد و برق در صورتی واجب است که بیشتر مردم بر اثر رعد و برق بترسند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، برای هر زلزله و پس زلزله که مستقل عرفی است یک نماز لازم است و نسبت به رعد و برق هم موارد مختلف است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
رعد و برق معمولاً موجب نماز آیات نمیشود، چون مشروط به خوف اکثر مردم است و اما درباره زلزله، در صورتی که محسوس باشد و عسر و حرج لازم نیاید، باید نماز آیات تکرار شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه چند مرتبه اسباب نماز آیات محقق شود برای هر یک باید جداگانه نماز خوانده شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر زلزلهها محسوس باشند، هر چند شدت آن کم باشد، باید برای هر یک از آنها نماز آیات جداگانه خواند و برای زلزلههایی که محسوس نیست و فقط توسط دستگاه ثبت میشود، نماز آیات واجب نیست؛ البته اگر چند زلزله محسوس به گونهای پشت سر هم رخ دهند که در نظر عرف یک زلزله حساب شوند، فقط یک نماز آیات واجب میشود. همچنین در صورتی که رعد و برقها به گونهای پشت سر هم رخ دهند که در نظر عرف یک حادثه حساب شوند، فقط یک نماز آیات واجب میشود. در غیر این صورت باید برای هر یک از آنها نماز آیات جداگانه خواند.
■ چرا در دین اسلام تاکید به نماز خواندن شده است؟
نماز در منظر نخست دستور و حكم خداوند متعال است و او خالق ما و ما مخلوق او هستیم، لذا از دستور او اطاعت می كنیم. همین ما را بس كه اولا با توكل و اطاعت خدا آرامش ارتباط با معبود خود را بدست می آوریم، و ثانیا به سعادت خود كه تنها به دست خداست امیدوار م ...
■ پیامبر اکرم ص پیش از بعثت چگونه نماز میخواند؟
آری پیامبر خاتم ص همچون پدر و جدّش عبدالمطلب، موحّد و خداپرست بود و در سالهای پیش از بعثت، هر سال مدتی را در غار حرا اعتکاف میکرد و مشغول مناجات با خدای خویش میشد. در این باره حضرت علی ص میفرماید: "پیامبر هر سال در کوه حرا اقامت میگزید؛ من او ...
■ فلسفه حجاب كامل در نماز چيست؟ خدا كه با همه محرم است، پس چرا در تاريكى و تنهايى كه هيچ نامحرمى هم وجود ندارد، بانوان بايد با پوشش كامل نماز بخوانند؟
از آنجا كه ويژگي هاي زن، خواسته يا ناخواسته چشم هاي محرم يا غير محرم را مي ربايد، مي توان گفت در تمام مهندسي احكام فقهي اسلام، حفظ عفت و حيا براي زن و مرد يك اصل ضروري و مهم به حساب مي آيد. بنابراين تمام احكام عبادي و توصلي تابع اين اصل است. بر اساس ...