■ چگونه مي توانيم جايگاه و اهميت نماز را در دين اسلام براي ديگران ثابت نمائيم؟

پاسخ: دلايل متعددي نسبت به جايگاه و اهميت نماز در اسلام وجود دارد كه به برخي از آنها اشاره مي شود:
الف – تعداد رواياتي كه درباره نماز از سوي معصومين عليهم السلام نقل گرديده
براي پي بردن به جايگاه و اهميت نماز در دين اسلام خوب است بدانيد؛ بيشترين روایات فروع دين در باره نماز ذکر گرديده است و در دو كتاب حديث بسيار مفصل به نام هاي« وسائل الشيعه» و ديگر« مستدرك الوسائل» كه شامل تمامي روايات و احاديث فقهي مكتب شيعه است؛ طبق شماره اي كه در آنها منعكس است مجموعا 59000 روايت دارد و اين تعداد تقريبا نوزده هزار آن مربوط به نماز است و اين مي تواند گوياي اهميت نماز در اسلام و اهميت آن در مكتب تشيع باشد كه تقريبا يك سوم روايات فقهي شيعه مربوط به نماز و مقدمات آن است.
ب -عدم چشم پوشي از نماز در اسلام
هر يك از تكاليف شرعي به صنفي خاص از بندگان تعلق مي گيرد يا اينكه اصنافي تكليف شرعي به آنها تعلق نمي گيرد مثلا روزه بر غير بيمار و غير مسافر و... واجب است. خمس و زكات و حج بر كسانيكه از تمكن مالي برخوردارند تعلق مي گيرد. از حضور در صحنه جهاد، زنان پيرمردان و اصناف ديگري معافند. اما نماز فريضه اي است همگاني در زمان خوف و در حال امنيت در روز و شب، در تمامي ماههاي سال بر حر و عبد، مرد و زن ( البته به استثناي ايام عادت و ولادت )، غني و فقير، صحيح و مريض، مقيم و مسافر و... واجب است. حتي قرآن مي فرمايد اگر شرايط آنچنان سخت و سهمگين بود كه مجال پساده شدن از مركب وجود نداشت. پياده يا سواره بايد نسبت به انجام اين فريضه اقدام گردد.
ج – دستور به تكرار نمازدر اسلام
انعطاف مكرر توجه و درخواست انجام متوالي يك وظيفه، انسان را از اهميت و عظمت آن آگاه مي كند. اگر به كسي تكليف شود كه بايد روزانه پنج بار با شخصيتي ملاقات كند بدون شك اين سوال پيش مي آيد كه او كيست؟ و چه قدر از اهميت برخوردار است كه بايد هر روز، چند مرتبه به سراغ او رفت.
د - سخنان معصومين عليهم السلام راجع به اهميت نماز در اسلام
در روايات متعددي پيامبر خدا و اهل بيت طاهرينش ( عليهم السلام ) به تبيين نقش و جايگاه نماز در دين اسلام پرداخته اند كه در اينجا به ذكر تعدادي از آنها اكتفا مي نمائيم.
يك - در اسلام نماز به عنوان ستون دين معرفي شده
حضرت باقر عليه السلام مي فرمايد:« الصَّلَاةُ عَمُودُ الدِّينِ مَثَلُهَا كَمَثَلِ عَمُودِ الْفُسْطَاطِ إِذَا ثَبَتَ الْعَمُودُ ثَبَتَ الْأَوْتَادُ وَ الْأَطْنَابُ وَ إِذَا مَالَ الْعَمُودُ وَ انْكَسَرَ لَمْ يَثْبُتْ وَتِدٌ وَ لَا طُنُب» ؛« نماز ستون دين است، مثل نماز، مثل ستون خيمه است، هرگاه ستون، ثابت و پا برجا باشد ميخ ها و طناب ها ثابت خواهند بود و هر گاه کج شده و بشکند ميخ و طنابي نمي ماند.»
دو – جايگاه نماز در اسلام همچون سر براي بدن است
پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم مي فرمايد:« موضع الصلاه من الدين کموضع الرأس من الجسد» ؛« جايگاه نماز در دين، مانند جايگاه سر در بدن است»
سه –شرط قبولي اعمال ديگر
امام صادق عليه السلام مي فرمايد:« أَوَّلُ مَا يُحَاسَبُ بِهِ الْعَبْدُ عَلَى الصَّلَاةِ فَإِذَا قُبِلَتْ قُبِلَ مِنْهُ سَائِرُ عَمَلِهِ وَ إِذَا رُدَّتْ عَلَيْهِ رُدَّ عَلَيْهِ سَائِرُ عَمَلِه» ؛« ‏نخستين چيزى كه در روز قيامت بنده براى آن مورد حسابكشى قرار ميگيرد و بآن رسيدگى ميكنند نماز است، اگر نماز پذيرفته شد ساير اعمالش نيز بتفضّل [از او] پذيرفته مى‏شود، و هر گاه نماز مقبول نيفتاد و به بنده باز گردانده شد باقى اعمالش نيز مردود و باز گردانده خواهد شد.»
چهار – خارج نمودن بي نماز از دايره اسلام
نمازدر دين اسلام از چنان جايگاهي برخوردار است كه كساني را كه به عمد آن را ترك نمايند را از مجموعه خود خارج مي داند
پيامبر خدا ( صل الله عليه و آله ) مي فرمايد:« مَا بَيْنَ الْمُسْلِمِ وَ بَيْنَ أَنْ يَكْفُرَ إِلَّا أَنْ يَتْرُكَ الصَّلَاةَ الْفَرِيضَةَ مُتَعَمِّداً أَوْ يَتَهَاوَنَ بِهَا فَلَا يُصَلِّيَهَا» ؛« فاصله بين مسلماني و كفر نيست جز آنكه نماز واجب را از روي عمد ترك كند يا در انجام آن سستي نمايد و نماز نخواند.»
1401/6/8 ساعت 13:21
کد : 1283
لینک مطلب

■ ممكن است راهي جهت بوجود آمدن اشتياق براي خواندن نماز به بنده معرفي كرده تا نمازهاي من از حالت كسل كننده اي كه هم اكنون دارد، خارج شود؟ آیا برای تقویت جاذبه نماز، سوره اي، دعايي وجود دارد تا با علاقه بيشتري نماز بخوانم؟

بطور كلي ما وقتى به نماز علاقه مند مي شويم كه نخواهيم فقط وقت نماز بنده خدا باشيم و در ساير اوقات برده هوا و هوس و دنيا،اگر در اوقات ديگر شبانه روز هم در ارتباط با خدابوديم و در فضاى عبوديت خدا نفس كشيديم و گام برداشتيم، با اشتياق و علاقه نماز خود را ...

■ چه کار کنیم که در نماز حضور قلب داشته باشیم؟

برای حضور قلب در نماز کارهای فراوانی می توان انجام داد که به تعدادی از آنها اشاره می کنیم: نکته اول: در رابطه با حضور قلب در نماز باید عوامل حواس پرتی را از خودمان دور کنیم که خود این عوامل گاهی می تواند درونی باشد و گاهی بیرونی باشد درونی مث ...

■ چه آثار و برکاتی در نماز ادا و اول وقت وجود دارد که در نماز قضا نیست؟

انسان مسلمان و متعبد به اوقات عبادت، بویژه نماز اهمیت می‌دهد؛ چراکه نماز از مهم‌ترین عبادات است؛ مؤمن باید تلاش کند نماز را در وقت فضیلتش انجام دهد و در آن اوقات خود را به کارهای دیگری مشغول نکند؛ آن‌گونه ‌که برای کسب مال و ثروت، تحصیل علم و دانش، و ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز