نتیجه گیری کلی

اینکه نماز، فرع دین و بلکه در راس فروع دین است که بر مومنین واجب گردیده است تا آن را در اوقات پنجگانه ی شبانه روز به جا بیاورند و برابر اجزای مربوطه ی اذان و اقامه بدانند که؛ نماز (حی علی الصلاة)، هم با رستگاری در ارتباط است (حی علی الفلاح) و هم در زمره ی بهترین کارهاست (حی علی خیر العمل)؛ به نحوی که باید بدان سو شتاب کرد. این مقوله از تاثیرات بالایی برخوردار است که بررسی آنها دانش و وقت خود را می خواهد و یکی از تاثیرات نماز مرتبط با رستگاری مومنین است. گروهی که سوره ی بیست و سوم قرآن به نام آنان یعنی مومنون می باشد. حال اگر به آیات 2 و 9 همین سوره که مومنون باشد دقیق نگاه کنیم می بینیم که آغاز و انجام صفات مومنینی که رستگار شده و یا می خواهند بشوند در فریضه ی نماز محصور شده اند به نحوی که باید این مومنین برای رستگار شدن در آغاز در نمازشان خشوع داشته باشند و در پایان هم بر آن حافظ و نگاهبان باشند، و آنچه که از آن نهی و یا بدان امر شده اند؛ همانند اینکه از لغو بپرهیزند، زکات بدهند، نگاهبان فروج خود به جز در موارد شرعی باشند، مراعات امانت ها و عهدهای خود را بنمایند تا در پایان وارث بهشت شوند؛ همه و همه در میان خشوع در نماز و محافظت بر آن ، همانگونه که گذشت محصور گردیده اند؛ و این بیانگر دو موضوع است: نخست اینکه بر اساس سخن حضرت حق که حق است و بدان ایمان داریم؛ پی برده می شود که براستی نماز از فحشا و منکر باز می دارد و اگر فروتنی و خشوع در نماز و نگاهبانی و محافظت بر آن نباشد؛ هر آن امکان اینکه مومنین رو به سخن لغو و یا اعمال مفسده انگیز و فحشای زنا و لواط ببرند و یا خیانت در امانات کنند و یا پیمان شکن باشند و زکات ندهند و ... هست، پس باید ایمان آورد که به درستی پس از خواندن قرآن، این نماز است که از فحشا و منکر باز می دارد: « اتْلُ مَا أُوحِیَ إِلَیْکَ مِنَ الْکِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْکَرِ وَلَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَرُ وَاللَّهُ یَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ (٤٥) عنکبوت» . و دوم اینکه با این موارد و همینطور منظور نظر قرار دادن آیات 23 و 34 سوره ی معارج که این باز آغاز و انجامش که مرتبط با ویژگی های نمازگزاران است که حریص آفریده نشده اند و با رسیدن بدی به آنان؛ جزع نمی کنند و با رسیدن خوبی به آنان، مانع خیر نمی شوند؛ دال بر این است که با نماز سر و کار دارد؛ نمازی که هم باید دائم باشد و هم همراه با نگاهبانی بر آن توسط شخص نماز گزار؛ پس پی برده می شود که به راستی میان نماز و رستگاری مومنین ارتباطی تنگاتنگ و ناگسستنی وجود دارد که باید هم با خشوع و مداومت بر آن در اوقات خود همراه باشد و هم اینکه بر آن در عین حال محافظت کرد که مبادا با ریا و اینها آمیخته شود که مانع رستگاری و در پایان وارث بهشت بودن از سوی خداوند است. والله اعلم.

به هر جهت در هر فرصتی و با هر امکانی لازم است که دانش عطا شده توسط خداوند یگانه به هر کسی در ارتباط با دین و بر مبنای قرآن کریم و به ویژه فریضه ی نماز که هم مورد بحث است و هم به لحاظ اهمیت و آثارش که بعنوان نمونه به وضوح اصول دین شامل توحید (بسم الله ... تا اذکار و بخش اول تشهد) و نبوت ( بخش دوم تشهد) و معاد (مالک یوم الدین) در آن نهفته ؛ بین همه با روزآمد ترین ابزار ارتباطی که سرآمد آنها شبکه ها و فضای مجازی است؛ ضمن عمل به فروع دین از جمله نماز، ترویج و تبلیغ شود که همانا این نمودی از یاری دین ضمن برخورداری از یاری خدای باری تعالی می باشد : « ... وَلَیَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ یَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِیٌّ عَزِیزٌ (٤٠) الَّذِینَ إِنْ مَکَّنَّاهُمْ فِی الأرْضِ أَقَامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّکَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الأمُورِ (٤١) حج. »

پس باید سخن حق را که همه کلام مقدس الهی منظور نظر است شنید و مرتبط با ترویج آن کوشش نیز نمود و از خدای یکتا به تبعیت از حضرت ابراهیم ع درخواستِ از نمازگزاران بودن خود و فرزندان خود را نمود: « رَبِّ اجْعَلْنِی مُقِیمَ الصَّلاةِ وَمِنْ ذُرِّیَّتِی رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ (٤٠) ابراهیم ».

و ... در پایان اینکه همیشه به یاد داشت که برای سخن خداوندی هیچ پایانی نیست: « وَلَوْ أَنَّمَا فِی الأرْضِ مِنْ شَجَرَةٍ أَقْلامٌ وَالْبَحْرُ یَمُدُّهُ مِنْ بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ مَا نَفِدَتْ کَلِمَاتُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ (٢٧)لقمان با توجه به آیات 26-28».

الحمد لله رب العالمین . والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته. 15/08/ 1396 سید رضا شفیع اف

الحمد لله رب العالمین. ویرایش نخست در چهارم تیر هزار و چهارصد خورشیدی. سید رضا شفیع اف

الحمدلله رب العالمین. ویرایش دوم پنجم بهمن ماه هزار و چهارصد خورشیدی. سیّد رضا شفیع اف

توضیحات:

این مقاله مرتبط با شرکت در مسابقه وبلاگ نویسی نماز است که در سال جاری به لحاظ مواردی همچون جایگزین نمودن آیات اعراب دار قرآنی بجای آیات تایپ شده بدون اعراب و برخی تغییرات محتوایی به لحاظ افزوده شدن مواردی تازه به لطف الهی مورد ویرایش قرار گرفت.

منابع

1- قرآن کریم.

2- عمید حسن. فرهنگ فارسی عمید. 1357. چاپ سیزدهم.

3- معین محمد. فرهنگ فارسی معین. 1379. چاپ پانزدهم.

نوشته . لینک . به قلم سید رضا شفیع اف در 16 مهر 1401 ساعت 10:04

x
ورود به سیستم
ورودثبت نام