راهکارهای هفتگانه برای نشاط در نماز صبح

راهکارهای هفتگانه برای نشاط در نماز صبح

  راهكارهايي در هفت محور قابل ارائه مي باشد: اول: فعاليت هاي روزانه 1. انتقال فعاليت هاي شبانه به بعد از نماز صبح. (علاوه بر از دست ندادن نماز صبح، بازدهي فعالیت ها بيشتر مي شود) 2.از برنامه ی مشارطه، مراقبه و محاسبه استفاده كنيد. ابتدای روز با خود شرط نمائيد كه فلان گناه را انجام ندهيد سپس در طول روز مراقب اعمال خويش باشيد و انتهای شب محاسبه كنيد که رعايت نموده ايد یا نه؟ و در صو ...

 

راهكارهايي در هفت محور قابل ارائه مي باشد:

اول: فعاليت هاي روزانه

1. انتقال فعاليت هاي شبانه به بعد از نماز صبح. (علاوه بر از دست ندادن نماز صبح، بازدهي فعالیت ها بيشتر مي شود)

2.از برنامه ی مشارطه، مراقبه و محاسبه استفاده كنيد. ابتدای روز با خود شرط نمائيد كه فلان گناه را انجام ندهيد سپس در طول روز مراقب اعمال خويش باشيد و انتهای شب محاسبه كنيد که رعايت نموده ايد یا نه؟ و در صورتي كه به شرط عمل ننموده اید توبه نموده و دوباره شرط بگذارید، محاسبه هر شب به مرور زمان شما را به مراقبه و مشارطه دقیق می رساند. (هر شب با خود شرط بگذارید که نماز صبح را بیدار شوید و...)

دوم: خوراک شبانه

1. شام را ابتداي شب بخوريد: هر چه شام با وقت خواب فاصله داشته باشد هم خواب راحت تري خواهيد داشت و هم براي نماز صبح آسان تر بیدار می شوید.

2.دو ساعت قبل از خواب چيزي نخوريد: چون بدن درگير هضم غذا می شود و در خواب اختلال ايجاد می کند و زمان به خواب رفتن را طولاني کند.

3.غذاهایي ميل نمائيد كه اعصاب و بدن سست نشود: شب ها از ماست، دوغ، كشك و... استفاده نشود يا در كنار آن ها چند دانه خرما يا كشمش يا مويز و... تناول شود.

4. پر خوري نکنيد: رسول اكرم (ص) مي فرمايند: أَمْسِكْ وَ أَنْتَ تَشْتَهِي؛ در حالي كه (هنوز) اشتها داري، از خوردن دست بكش 1  .

سوم: خواب مناسب

1. زود بخوابيد: خواب يک سوم ابتداي شب کاملتر و با آرامش بیشتر همراه است و خستگي را بهتر خارج مي کند و صبح آسانتر بیدار می شوید.

2. خواب قيلوله (قبل از ظهر) ترك نشود: اين خواب مختصر، ولي بسيار مفيد است. پيامبر عزیز فرمودند: از خواب قيلوله براى بيدارى يارى بخواهيد 2  . اگر خواب قیلوله ميسر نيست با فاصله اي بعد از ناهار انجام گيرد. اگر اصلا خواب روز ميسر نيست، حداقل بايد دقايقي دراز كشيد.

3. به اندازه کافي بخوابيد: حداقل شش ساعت خواب براى انسان مورد نياز است و بدن بايد طورى به خواب برود كه استراحت عميق احساس شود. داشتن خواب کافي، زود بيدار شدن از خواب را چندين بار آسان تر ميکند.

4. اگر اطرافيان شما دير می خوابند، سعى كنيد محل خواب خود را در جائى كه سر و صداى كمترى دارد انتخاب كنيد.

5. قبل از خواب آيه ي آخر سوره ي کهف را بخوانید (این آیه برای بیدار شدن در ساعت مشخص توصیه شده است) قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحى إِلَيَّ أَنَّما إِلهُكُمْ إِلهٌ واحِدٌ فَمَنْ كانَ يَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا يُشْرِكْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَدا

چهارم:برای بیدار شدن ساعت تنظیم کنید

براي بيدار شدن از ساعت استفاده کنيد. اگر با زنگ ساعت بيدار نمي شوید تا مدتي که به بيدار شدن عادت کنيد، به يکي از نزديکان سفارش کنيد که شما را بيدار کند.

پنجم: به هنگام بيدار شدن

1. بلافاصله بعد از بيدار شدن رختخواب را ترک کنيد، اينکه ده دقيقه ي ديگر بلند خواهم شد در حالي که بيدار شده ايد اصلا به شما کمکي نخواهد کرد و هر چه بيشتر در رختخواب بمانيد تمایل بدنتان براي بازگشت به خواب بيشتر مي شود.

2.پس از بيدار شدن مسواک بزنيد.

3. مقداري نوشيدني مانند چاي و آب و يا ميوه ميل کنيد.

4.به فضاي باز رفته و نفس عميق بکشيد و نفس خود را 15 ثانيه نگه داريد.

5. انگيزه خود را براي بيدار شدن افزايش دهيد مثلاً اگر به خوردن چيزى علاقه داريد، آن را براى صبح بگذاريد و يا اگر ورزشی را دوست دارید آن را در صبح انجام دهید.

ششم: محيط زندگي و تحصيل

با افرادي که بيشتر اهل نماز و دعا هستند معاشرت داشته باشيد و از گعده هاي دوستانه که توأم با گناه است دوری کنيد.

هفتم: بالا بردن انگيزه و اشتياق به نماز

1. كتاب‌هايى درباره اهميت و ارزش نماز مطالعه كنيد.

2.سيره چهارده معصوم و اولیای خدا را در مورد نماز مطالعه نمائيد.

در پایان توصیه آیت الله بهجت (ره) را ذکر می کنیم که فرمودند: کسی که باقی نمازهایش را در اول وقت بخواند خدا او را برای نماز صبح بیدار خواهد کرد. 3 

 

پاورقی

1 . بحار الأنوار، ج59، ص 290

2. شيخ حسن ديلمى، إرشاد القلوب إلى الصواب، شريف رضى، قم، 1412 ق، اول، ج1، ص 91

3. در خلوت عارفان ؛ ص  ۱۰۸