هنگام نماز ياد گناهانم مي افتم و از خدا خجالت کشیده و احساس شرمساري مي كنم، آیا می توانم نماز را ترک کنم؟
در پاسخ شما چند نکته را بیان می کنیم:
- دل نگرانى شما در مورد اعمال گذشته، نشان دهنده وجود روح تقوا و خداترسی می باشد.
- همچنین پشیمانی و اندوه بر اعمال نادرست گذشته، پسنديده است به شرطى كه از حد و اندازه تجاوز نكند. هدف از پشيمانى اين است كه چنين اشتباهى در آينده تكرار نگردد نه اینکه افق آينده را در نظر ما تيره و تار سازد.
- خداوند كه آفريننده ما است و مى دانسته ما دچار لغزش و خطا مى شويم، در توبه را بر روى ما گشوده است و فرموده که تمام گناهان گذشته را می بخشم.[1]
- یکی از حربه های شیطان این است که وسوسه کند: « تو با آن گناهانت چگونه در پيشگاه خداوند براي نماز حاضر شوی؟ آیا خجالت نمی کشی؟ پس بهتر است آن را ترک کنی»
- نکته ای که هیچگاه نباید فراموش کرد این است که نماز علاوه بر اینکه انسان را از گرفتار شدن به گناهان بیشتر باز می دارد، خود یکی از راههای پاک شدن از گناهان گذشته می باشد.
پيامبر خدا فرموده اند: « آنگاه كه نماز را اقامه كردي و توجه به خداي متعال يافتي و سوره حمد يا سوره ديگري از سوره هاي قرآن را قرائت نمودي سپس به ركوع رفتي و ركوع و سجود را كامل بجاي آوردي و تشهد و سلام را انجام دادي خداوند متعال همه گناهاني را كه بين نماز قبلي و اين نماز انجام داده اي مي بخشد.» [2]
[1] -«يا عِبادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلى أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعاً» ؛ (زمر : 53) يعنى اى بندگان من كه در حقّ خود اسراف كردهايد! از رحمت خدا مأيوس نشويد، زيرا او همهى گناهان را مىبخشد.
[2] - « فَإِذَا قُمْتَ إِلَى الصَّلَاةِ وَ تَوَجَّهْتَ وَ قَرَأْتَ أُمَّ الْكِتَابِ وَ مَا تَيَسَّرَ لَكَ مِنَ السُّوَرِ ثُمَّ رَكَعْتَ فَأَتْمَمْتَ رُكُوعَهَا وَ سُجُودَهَا وَ تَشَهَّدْتَ وَ سَلَّمْتَ غُفِرَ لَكَ كُلُّ ذَنْبٍ فِيمَا بَيْنَكَ وَ بَيْنَ الصَّلَاةِ الَّتِي قَدَّمْتَهَا إِلَى الصَّلَاةِ الْمُؤَخَّرَة» ؛ (من لا يحضره الفقيه ج2، ص 202)