اگر نمازمان را با حواس پرتي و بدون حضور قلب خوانديم آيا براي جبران آن مي توانيم نماز را تكرار نمائيم؟
براي جبران حواس پرتي و عدم حضور قلب در نماز نيازي به تكرار نماز نيست بلكه از سوي معصومين عليهم السلام راه حل هاي ديگري در اين خصوص معرفي شده تا انسان بتواند نواقص نماز خود را بوسيله آنها جبران نمايد.
راه حل اول: خواندن نوافل
يكي از اين راه حل ها كه براي جبران عدم حضور قلب در نماز معرفي گرديده خواندن نوافل مي باشد
امام باقر عليه السلام فرموده اند:« كُلُّ سَهْوٍ فِي الصَّلَاةِ يُطْرَحُ مِنْهَا غَيْرَ أَنَّ اللَّهَ تَعَالَى يُتِمُّ بِالنَّوَافِل» ؛« هر قسمتی از نماز را که به غفلت و سهو بگذرد، دور انداخته می شود و می توان نواقص این چنین نماز را با نمازهای مستحبی جبران کرد.»
در اينجا خوب است اين نكته را ياد آور شويم كه هر يك از نمازهاي واجب داراي نافله مخصوص به خود مي باشد و خواندن اين نوافل مي تواند جبران كننده نواقص نمازهاي واجب باشد كه براي اطلاع بيشتر به رساله هاي عمليه مراجعه نمائيد.
راه حل دوم: سجده شكر
حسن بن على بن فضال از حضرت رضا (ع) روايت كرده است كه آن جناب فرمود:... كمتر چيزى كه در سجده شكر مجزى است اينست كه سه مرتبه بگويند:« شكر اللَّه شكر اللَّه». عرض كردم معنى شكر اللَّه چيست فرمود كه سجدهكننده ميگويد اين سجده من شكرگزارى پروردگار من است كه مرا توفيق داده است كه خدمت او را بانجام رسانيدهام و ادا كردهام واجب او را و شكر موجب زيادتى است پس اگر در نماز تقصيرى كرده باشد كه به نمازهاى نافله تمام نشود باين سجده نقصان آن بر طرف مىشود و نماز تمام مىشود.