اگر کسی نمازهای قضاي زیادی داشته باشد آیا خداوند متعال او را نمی بخشد و به جهنم می اندازد؟ چنین فردی چگونه می تواند این همه نماز قضای خود را به جا بیاورد؟
خير، خداوند متعال وعده داده تمام گناهان را (مگر شرك) را مي بخشد:«إِنَّ اللَّهَ لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَ يَغْفِرُ ما دُونَ ذلِكَ لِمَنْ يَشاءُ» ؛« خداوند(هرگز) شرك را نمىبخشد! و پايينتر از آن را براى هر كس(بخواهد و شايسته بداند) مىبخشد»
البته توبه قضا شدن نماز که از حقوق خداوند محسوب می شوند به این است که انسان علاوه بر توبه و تصمیم به خواندن به موقع تمامي نمازها، قضای نمازهاي گذشته را نیز به جا می آورد.
در خصوص چگونه خواندن نمازهاي قضا شده نيز براي اينكه بتوان تمام آن را به جا آورد بگونه اي كه خسته کننده نشده و باعث زدگي نگردد چند راهکار و توصيه پيشنهاد مي شود:
الف – در خواندن قضاي نمازها نبايد خود را تحت فشار قرار داده بلكه بايد براي آن برنامه ريزي بلند مدت نمود و به مرور زمان و به تدريج بايد آنها را خواند.
ب- مي توان به تعداد نمازهاي قضا يک جدول تنظيم نموده و تمام روزهاي ماه را در آن نوشته و يک ستون را هم به نمازهاي پنج گانه اختصاص داد و هر وقت قضاي نمازي را خوانده مي شود در اين جدول و در روز مخصوص خود يک علامت زد.
ت- يکي از بهترين اوقات براي نمازهاي قضا قبل يا بعد از نمازهاي يوميه مي باشد كه در اينصورت در كنار هر نماز يوميه اي يك نماز قضا نيز خوانده مي شود.
ث- بايد از شرايطي که براي خواندن نماز قضا به وجود مي آيد استفاده نمود. مانند برخي مساجد که در ايام ماه مبارك رمضان، نماز قضا چندين روز را به جماعت انجام مي دهند.
ج- شروع هر کاري براي انسان سخت است اما وقتي انسان به کاري عادت کرد برايش ساده مي شود.
ح- از نمازهايي كه در سفر نيز قضا شده نبايد غافل بود و آنها را نيز بايد به همان صورت كه در سفر واجب بوده بجا آورد.