چرا قران کریم به جای اینکه بفرماید و مومنان را امرکندکه نماز بخوانید فرموده که نماز را اقامه کنید؟
« خواندن نماز » معادل با کلمه « قرائت » در عربی است و از آن جهت که یک قسمت از نماز عبارت از: خواندن و تلفظ کردن حمد و سوره و اذکار است روی این جهت کسی که این اعمال را انجام دهد و این الفاظ را بر زبان جاری کند می گویند نماز را خواند. اما در قرآن و روایات همه جا سخن از « اقامه» است که معادل فارسی آن« برپا داشتن» میباشد . مثلا وقتی بنّا ستونی را بالا می برد می گویند «اقامه» یعنی آن را بر پا داشت و همانگونه که در تفسیر تسنیم دانشمند بزرگوار آیت الله جوادی آملی، جلد دوم صفحه 165 آمده است «اقامه نماز» غیر از خواندن آن است.براى «اقامه نماز» چند تفسیر ارائه کردهاند:
1⃣منظور از «اقامه» این است که تنها خودتان نمازخوان نباشید؛ بلکه چنان کنید که آیین نماز در جامعه انسانى برپا شود و مردم با عشق و علاقه به آن روى آورند.
2⃣ به گفته بعضى مفسران، تعبیر «اقامه نماز» به جاى «خواندن» یا «بر پا داشتن نماز»، بیانگر این نکته است که نماز شما تنها یک سرى از وردها اذکار و حرکات نیست، بلکه باید آن را به طور کامل بپا دارید؛ آن گونه که آثار نماز در چهره و زندگى شما دیده شود؛ تنها لقلقه زبان و راست و خم شدن نباشد، بلکه روح نماز ـ که همان تسلیم مطلق در برابر خدا در همه امور است ـ در زندگى شما جلوه کند و حضور دل و توجّه قلبى به خدا ـ که روح نماز است ـ در نماز حاصل شود.