آثار نماز در جوانان و نوجوانان چيست؟و چه نقشی در تربيت نسل نو دارد؟
اگر جوانان بر اساس آنچه خداوند متعال خواسته نماز را اقامه نموده و آن را به پادارند، يقينا به تمامي آثار و بركات نماز که به بخشی از آن در پاسخ به سوال های گفته شد دست مي يابند كه در اينجا به دليل پرهيز از تكرار مباحث گذشته از ذكر مجدد اين آثار و بركات خود داري مي نمائيم.
اما در خصوص نقش نماز در تربيت نسل نو بايد گفت: اين فريضه ديني پنج اثرعمده در تربيت نسل جوان ما ايفا مي نمايد:
اول – توحید مداری
نتیجه تمامی تعالیم انبیاء و اولیاء در توحید خلاصه می شود و بهترین ابزار یادآوری توحید و جاری نمودن آن در زندگی بشر نماز می باشد. جوانی که در روز پنج نوبت نماز را اقامه می کند و برای اینکه بتواند به مراتب عالی نماز دست پیدا کند خدا متعال را در تمامی عرصه های زندگی در نظر می گیرد چنین جوانی همواره بر مدار توحید بوده و از آن منحرف نمی شود.
دوم – ایجاد انزجار و تنفر از گناه
از آنجا که نماز بازدارنده ازفحشا و منکر می باشد، روح نمازگزار بیگانه با گناه تربیت می شود، از همین رو اگر جوانی با نماز انس گرفته و آموزه های آنرا به خوبی فرا گرفته باشد، به خاطر روح پاکی که در این مسیر کسب نموده از آلوده شدن به هرگونه گناه و فحشا احساس تنفر نموده و از آن پرهیز می نماید مانند کسی که سالیان سال شامه او با بوی خوش عطر انس گرفته باشد، چنین فردی با احساس کمترین بوی نامطلوبی منقلب شده و نسبت به آن احساس تنفر می نماید و خود را سریع از آن دور می کند.
سوم - كسب فضائل اخلاقي همچون تواضع و فروتني
انسان نمازگزار به هنگام نماز در مقابل قدرت مطلق جهان، بارها پيشاني خود را بر خاک مي گذارد، سر خم کرده و اظهار ناتواني و عجز مي نمايد و این امر باعث از بین رفتن رذایل اخلاقیی همچون کبر و غرور و در مقابل رشد فضائل اخلاقی همچون تواضع و فروتنی می گردد. از همین رو نسل جوانی که در محضر نماز تربیت یافته باشد نسلی سپاسگذار، متواضع و فروتن و بدور از هرگونه عجب و غرور خواهد بود.
چهارم - كنترل هيجانات كاذب با كسب آرامش قلبی از نماز
مقطع حساس جوانی همراه با فوران احساسات و هیجانات درونی می باشد و بطور طبیعی بخشی از این هیجانات کاذب بوده و موجب بروز مشکلاتی برای این نسل می گردد اما از آنجا که خداوند متعال در انس با نماز و یاد خودش آرامش و طمانینه قرار داده کما اینکه که فرموده است:« أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» ؛« تنها با ياد خدا دلها آرامش مىيابد!» لذا جوانانی که همراه با نماز رشد می نمایند جوانانی با وقار، آرام و بدور از هرگونه هیجانات کاذب می باشند.
بررسی ها و تحقیقات به عمل آمده نیز نشان داده است که جوانان و نوجوانانی که گرايش به نماز دارند از ميزان اعتماد به نفس و کنترل دروني بالا و هيجان خواهي کمي برخوردارند.
پنجم - معرفی الگوهای مناسب به نسل جوان
از ویژگی های دوران جوانی تحت تاثیر قرار گرفتن از الگوهای گوناگون می باشد؛ جوان نمازگزار با گفتن« صراط الذين انعمت عليهم» در نماز خود از خداوند مى خواهند كه الگویش را كسانى قرار دهد كه مورد لطف او هستند، او را شناختند و به او عشق ورزيده اند، در راه او گام برداشته و استقامت كردند و از او جدا نشده اند. بر اساس آيه 69 سوره نساء که خداوند متعال فرموده است:« وَ مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِكَ مَعَ الَّذينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحينَ وَ حَسُنَ أُولئِكَ رَفيقاً» ؛« و كسى كه خدا و پيامبر را اطاعت كند، (در روز رستاخيز،) همنشين كسانى خواهد بود كه خدا، نعمت خود را بر آنان تمام كرده؛ از پيامبران و صدّيقان و شهدا و صالحان؛ و آنها رفيقهاى خوبى هستند!» كسانى كه خداوند به آنها نعمت داده، عبارتند از: انبيا و شهدا و صديّقين و صالحان. و این همان معرفی الگوهای مناسب در زندگی برای نسل نو می باشد.