آیا این که پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله می فرماید " اگر کسی شب را صبح کند، بدون این که نماز وتر را خوانده باشد از مانیست یا مسلمان نیست"یعنی واقعاً هر که وتر نخواند، مسلمان نیست؟
روایتی به این مضمون نقل شده است فِی تَوْقِیعِ الْإِمَامِ الْعَسْکَرِیِّ ع إِلَی عَلِیِّ بْنِ بَابَوَیْهِ وَ عَلَیْکَ بِصَلَاةِ اللَّیْلِ فَإِنَّ النَّبِیَّ ص أَوْصَی عَلِیّاً ع فَقَالَ یَا عَلِیُّ عَلَیْکَ بِصَلَاةِ اللَّیْلِ وَ مَنِ اسْتَخَفَّ بِصَلَاةِ اللَّیْلِ فَلَیْسَ مِنَّا فَاعْمَلْ بِوَصِیَّتِی وَ آمُرُ جَمِیعَ شِیعَتِی حَتَّی یَعْمَلُوا عَلَیْهِ 1 خواندن نماز شب مستحب مؤکد است و ثواب فراوان دارد، ولی این گونه نیست که ترک کننده آن مسلمان نباشد، زیرا در این صورت امر واجب بود، نه مستحب. انجام ندادن امر مستحبی باعث خروج از دین اسلام نمیشود و حتی بسیاری از واجبات ما چنین است. حدیث مذکور هم برای بیان اهمیت نماز شب است وکسی به مقامات بالای معنوی بدون نماز شب نمی تواند برسد چنان که فرموده اند : لَا صَلَاةَ لِجَارِ الْمَسْجِدِ إِلَّا فِی مَسْجِدِهِ " 2 برای همسایه مسجد، نماز نیست مگر در مسجد". معنایش این نیست که نماز همسایه مسجد در غیر مسجد مثلاً در خانهاش باطل است، بلکه منظور این است که همسایه مسجد اگر به جای خواندن نماز در مسجد بدون عذر در خانهاش نماز بخواند، نمازش کامل نیست و ثوابهای زیادی را از دست داده است. روایات با این مضمون در موضوعات دیگر نیز وجود دارد.
پاورقی ها
1. محدث نوری، مستدرکالوسائل ج 3، ص64، مؤسسه آل البیت علیهم السلام قم، 1408 هجری قمری. 2. شیخ طوسی، تهذیبالأحکام ج 1، ص 92، دار الکتب الإسلامیه تهران، 1365 هجری شمسی.