می خواستم با آداب نماز جماعت آشنا بشوم، اگر چند نمونه ذکر کنید ممنون می شوم

آداب نماز جماعت عبارتند از:

1. امام محمد باقرعلیه السلام مي­فرمايند: صف­هاي نخست جماعت از بقيه صفوف برترند و در صف­هاي نخست، هرچه مأموم به امام نزديک­تر باشد از فضيلت بيشتري برخوردار است.[1] اگر مأموم يک مرد باشد مستحب است طرف راست امام بايستد.

 اگر يک زن باشد مستحب است در طرف راست امام طوري بايستد که جاي سجده­اش مساوي با قدم امام باشد. اگر يک مرد و يک زن يا يک مرد و چند زن باشند مستحب است مرد طرف راست امام و بقيه پشت سر امام بايستند. اگر چند مرد و چند زن باشند مستحب است مردها پشت سر امام و زن­ها پشت سر مردها بايستند.[2]

2. مستحب است اهل فضل يعني کساني که از جهت علم و کمال و عقل و تقوا برترند در صف اول و قرار گيرند.[3]

4. ايستادن در طرف راست صفوف نماز که افضل است از طرف چپ آنها. سهل­بن­زياد از امام صادق نقل مي­کند که فرمودند: برتري طرف راست صفوف بر طرف چپ آنها همچون برتري نماز جماعت بر فرادا است.[4]

5. مستحب است صفوف نماز جماعت منظم و نزديک به يکديگر باشد؛ بين کساني که در يک صف ايستاده­اند فاصله نباشد؛ شانۀ آنها در رديف يکديگر قرار گيرد.

6. تأکيد شده است که مأمومين تکبيرة الاحرام را با امام جماعت درک کنند که فضيلت بسياري دارد. پيامبر اکرم فرموده­اند: ثواب تکبير اول نماز با امام از دنيا و آنچه در آن است بهتر است.[5]

7. مستحب است که هنگام گفتن "قد قامت الصلاة" مأمومين بپاخيزند.

8. مستحب است که مأموم پس از تمام شدن "حمد" امام بگويد: "الحمدلله رب العالمين".

9. مستحب است امام جماعت در وسط صف قرار گيرد.

10. مستحب است امام جماعت حالِ مأمومي را که از ديگران ضعيف­تر است رعايت کند و عجله نکند تا افراد ضعيف به او برسند. نيز مستحب است قنوت و رکوع و سجود را طول ندهد مگر اينکه بداند همه کساني که به او اقتدا کرده­اند به اين کار مايلند.

11. مستحب است امام جماعت در حمد و سوره و ذکرهايي که بلند مي­خواند صداي خود را به قدري بلند کند که ديگران بشنوند؛ ولي بايد بيش از اندازه صدا را بلند نکند.

12. گر امام در رکوع بفهمد نمازگزاري تازه رسيده و مي­خواهد اقتدا کند، مستحب است رکوع را دو برابر هميشه طول بدهد. بعد برخيزد اگر چه بفهمد ديگري هم براي اقتدا وارد شده است.

13. اگر در صف­هاي جماعت جا باشد مکروه است نمازگزار تنها بايستد.

14. مکروه است مأموم ذکرهاي نماز را طوري بگويد که امام بشنود.

15. مکروه است که پس از گفتن "قد قامت الصلاة" مأمومين سخن بگويند.[6]

ص

 

[1]. عَنْ جَابِرٍ عَنْ أَبِی­جَعْفَرٍ قال: وَ أَفْضَلُ الصُّفُوفِ أَوَّلُهَا وَ أَفْضَلُ أَوَّلِهَا مَا دَنَا مِنَ الْإِمَامِ. (كليني، كافي، ج3، ص372)

[2]. این مطلب مطابق فتوای امام خمینی و بعضی دیگر از مراجع معظم تقلید می­باشد و بعضی از مراجع رعایت موارد فوق را احتیاط واجب می­دانند و در بعضی موارد هم اختلاف فتوا وجود دارد.(ر. ک به توضیح المسائل مراجع، ج1، ص 829 و 830، مسئله 1480).

[3]. عَنْ جَابِرٍ عَنْ أَبِی جَعْفَر: قَالَ قَالَ لِیَکُنِ الَّذِینَ یَلُونَ الْإِمَامَ أُولِی الْأَحْلَامِ مِنْکُمْ وَ النُّهَی فَإِنْ نَسِیَ الْإِمَامُ أَوْ تَعَایَا قَوَّمُوهُ(كليني، كافي، ج3، ص372)

[4]. عَنْ سَهْلِ­بْنِ­زِیَادٍ بِإِسْنَادِهِ قَالَ: قَالَ فَضْلُ مَیَامِنِ الصُّفُوفِ عَلَی مَیَاسِرِهَا کَفَضْلِ الْجَمَاعَةِ عَلَی صَلَاةِ الْفَرْدِ. (شيخ كليني، كافي، ج3، ص373)

[5]. جامع احادیث شیعه، ج 7، ص 363، ابواب صلاة الجماعة، باب 34، ح 2.

[6]. ر. ک العروةالوثقی، کتاب الصلاة، فصل فی مستحبات الجماعة و مکروهات.