مدتی است در مورد نماز خیلی کاهل شدم و هرچه تلاش میکنم فایده ای ندارد و نیز خیلی عصبی شدم و زود عصبی میشم لطفا مرا کمک کنید با تشکر.
علت عصبانیت شما باید به دلیل قضا شدن نمازتان باشد و شما به جای این که درست تصمیم بگیرید تا ملتزم به نماز شوید، بیراهه می روید و عصبانی هم می شوید.
توجه داشته باشید اگر نمازتان قضا می شود، باید قضایش را به جا بیاورید و استغفار کنید. ناراحت هم بشوید؛ اما از خودتان، نه از دیگران. با عصبانیت و پرخاشگری نسبت به دیگران، گناه خود را دو چندان نکنید. این ها همه وسوسۀ شیطان است. حُسن خلق داشته باشید تا خداوند هم توفیقات شما را بیش تر کند.
در ضمن، نگفته اید همۀ نمازهای تان قضا می شود یا فقط نماز صبح. فرض ما براین است که منظور شما نماز صبح است.
قضا شدن نماز، علت های مختلفی می تواند داشته باشد. دیر خوابیدن و عادت به خواب صبح، از جمله مواردی است که ممکن است موجب قضای نماز صبح شود. همچنین برخی گناهان، توفیق نماز صبح را از انسان سلب میکند. اما در هر حال، باید مشکل را در خود جستجو کنید.
شناخت هر چه بیش تر فضلیت و معنویت و حقیقت نماز، همراه راهکارهای عملی مؤثر برای تقویت روحیه نمازباوری، در انجام و مراقبت بر آن مؤثر است.
عاملی که روح عبادت و معنویت مناجات و راز و نیاز را از انسان می گیرد و آسیب جدّی به روح و روان انسان می زند، سستی در نماز و آن را در اوّل وقت نخواندن است.
در روایت آمده است: هنگامی که وقت نماز میرسد، "خط نوری" از عالَم ملکوت و از عرش الهی به کعبه می تابد. تلألوی پرتو آن، کعبه را با سراسر هستی از مُلْک تا ملکوت و از طبیعت ناسوت تا عرش لاهوت متصل و مرتبط می سازد. اقامه کنندگان حقیقی نماز از اهل زمین تا سکان داران عرش الهی همگی در آن لحظه، در نماز و دعا و مناجات اند. هر چه از اوّل وقت می گذرد، از غلظت آن نور معنوی کاسته می شود. لحظه ای فرا میرسد که آن خط نوری را حتی با چشم حقیقت بین و باطن نگر در زمین نمی توان مشاهده نمود. خودت را مقید ساز به خواندن نماز در اوّل وقت، تا جذبه آن "نور و نفحات رحمانی" به تدریج لذت مناجات با ربّ الارباب و حضور قلب را در شما ایجاد کند.
امیر مؤمنان - علیه السلام - از پیامبر اکرم - صلی الله علیه وآله - نقل کرد : "بندهای نیست که به اوقات نماز اهمیت دهد، مگر این که ضامن می شوم برای او راحتی هنگام مرگ، برطرف شدن غم و اندوه، و نجات از آتش دوزخ را". (1)
بزرگ ترین عاملی که از انسان سلب توفیق می کند و موفق به اقامه فرایض نمی شود، گناه است . گناه موجب می شود انسان دچار غفلت شود . انسان غافل، از بسیاری توفیق ها محروم می شود. در قرآن کریم شیطان به عنوان منع کننده از نماز و ذکر خداوند معرفی شده است. (2)
اعمال انسان اگر شیطانی بود، دل دچار غفلت می شود . انسان توفیق اقامه نماز شب و اقامه نماز صبح را ندارد. از این رو، باید سعی کرد گوهر جان را به گناه و ستم و مال حرام آلوده نکرد تا امکان عبادت به راحتی میسور گردد .
البته - ان شاءالله - مشکل شما این مورد نباشد.
باید ظرف و بستر مناسب مهیا شود تا توفیق اقامه نماز صبح از انسان سلب نشود. سعی کند با وضو بخوابد، با شکم پر نخوابد، به محاسبه اعمال روزانه خود بپردازد تا به تدریج بر توفیقات او افزوده می شود.
راهکارهای عملی به منظور بیدار شدن از خواب عبارت اند از:
1 کم تر غذا خوردن؛
2. خوردن غذای سبک؛
3. زودتر خوابیدن؛
4. موقع خواب تصمیم بگیرید که زود بیدار شوید؛
5. از ساعت زنگدار استفاده کنید؛
6. به کسی بسپارید تا بیدارتان کند؛
7. در هنگام خواب از گناهانی که در روز انجام داده است، استغفار و توبه نماید؛
8. هنگام خواب، خواندن آیه 110 سوره کهف بسیار مؤثر است: «قل إنّما أنا بشرٌ مثلکم یوحى إلیّ أنّما إلهکم إلهٌ واحدٌ فَمَن کانَ یرجو لقاءَ ربّهِ فلیعمَلْ عملاً صالحاً و لا یُشرِک بعبادةِ ربّه أحداً».
9. برنامه خواب تان را منظم کنید. ساعت خاصی را برای خوابیدن و بیدارشدن در شب و حتی روز در نظر بگیرد.
پی نوشت ها:
1. علامه مجلسی، بحار الانوار، ج 83، ص 9، مؤسسه الوفاء ،بیروت، 1404ق.
2.مائده (5)، آیه 91.
منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سئوالات دینی