عوامل حواس‌پرتی در نماز چیست؟

بعضی از اصلی‌ترین عوامل حواس‌پرتی را در پایین بیان شده است.

  • ضعف ایمان

هر درجه ایمان و اعتقاد قلبی انسان نسبت به خدا بیشتر باشد و عظمت و بزرگی و مهربانی و رحمت او را بیشتر درک کند و از نارضایتی و غضب او بیشتر ترسان باشد، در نماز احساس حضور و خشوع و خضوع بیشتری می‌کند و حواس‌ جمع‌تری کمتری خواهد داشت.

  • ناآشنایی یا بی‌توجهی به اهمیت و آثار نماز

وقتی کاری برای کسی مهم باشد تمام حواسش را جمع می­کند که آن را درست انجام دهند؛ مثل کسی که سر جلسۀ کنکور تمام ذهنش متوجه امتحان است؛ زیرا قبولی در آن آزمون برای او حیاتی است. همین­طور اگر بدانیم نماز چه اثر مهمی در سعادت انسان دارد و بدانیم که خداوند در قرآن و اهل بیتb در روایات خود چقدر به نماز سفارش کرده‌اند و اهمیت این موضوع را باور کنیم، آنگاه حواس‌پرتی ما در نماز از بین خواهد رفت یا به شدت کم خواهد شد.

·وسواس در قرائت نماز

یکی از عوامل حواس‌پرتی در نماز وسواس داشتن در قرائت آن است که موجب می‌شود بیشتر توجه نمازگزار، صرف ظاهر نماز شود تا باطن و حقیقت آن. اگر چه قرائت صحیح، از شرایط نماز است، نباید در توجه به آن افراط کرد.

·ارتکاب گناه

یکی دیگر از عوامل حواس‌پرتی در نماز، ارتکاب گناه است؛ چون همان­طور که نماز، عامل بازدارندۀ از گناه است، فحشا و منکرات نیز مانع حضور قلب در نماز است. نماز و گناه رابطه‌ای متقابل و متضاد دارند. کسی که اهل فحشا و منکر است، توفیق تحصیل حضور قلب در نماز را ندارد؛ زیرا گناه اثر منفی خود را در نماز می‌گذارد و از طرفی نماز به میزان حضور قلب در آن، بازدارندۀ از معصیت و بزهکاری می‌باشد.