چرا خداوند کعبه را قبله مسلمانان قرار داد؟

قبله شدن کعبه، دستوری الهی است که در قرآن کریم بیان گردیده است؛ "... فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ وَ حَیثُ ما كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْره..." بقره: 149.بنابراین خداوند بر اساس حکمت خود، کعبۀ شریف را قبلۀ پرستش خویش قرار داد. اکنون به حکمت این دستور اشاره‌ای می‌کنیم:

·یادآوری توحید؛  

کعبه اولین خانۀ توحید است که برای اولین بار به دست حضرت آدم ابوالبشرعلیه السلام برای هدایت انسان‌ها بنا شد و انسان با روی آوردن به سمت آن در نماز، با یاد آوردن اولین خانۀ توحید، بر ایمان خود به خداوند یگانه می­افزاید.

·مرکزیت کعبه.

از دیگر اسرار توجه به كعبه، جنبۀ سیاسى- اجتماعى آن است. جابر­بن­‏حیان از امام صادق(علیه السلام)،  پرسید: آیا اهمیت مركز بودن كعبه براى نماز، بیشتر است یا براى حج؟ آن حضرت فرمود: "مركزیت آن براى نماز؛ زیرا بسیارى از مسلمانان نمى‏توانند در تمام عمر حتى یك بار به مكه بروند؛ ولى هر مسلمان در هر نقطه از جهان، روزى پنج بار به سوى كعبه نماز مى‏خواند". قرائتی، تفسير نماز، ص 50.

مى‏توان گفت در هر شبانه‌روز نگاه تمام مسلمانان جهان، پنج بار، در كعبه به هم مى‏رسد؛ گویی تمام مسلمانان جهان، در هر شبانه‌روزى پنج مرتبه در چشمان یكدیگر مى‏نگرند و سخن آنان در آنجا به هم مى‏رسد و تكبیر مسلمان در شرق و غرب دنیا، در كعبه شنیده مى‏شود. این مركزیت در هیچ یك از ادیان گذشته وجود نداشته است و در آینده هم به وجود نخواهد آمد.

علاوه بر موارد بالا، به موارد دیگری نیز می‌توان اشاره کرد از جمله:

ایستادن رو به قبله، یادآور خاطره‏ها و ارزش‏هاى بسیارى است: مكه قربانگاه اسماعیل(علیه السلام)، ، زادگاه على­بن ابى طالب(علیه السلام)،  شكنجه­گاه بلال، پایگاه قیام حضرت مهدى(علیه السلام)، محل آزمایش ابراهیم(علیه السلام)،  و عبادتگاه تمامى پیامبران و اولیا است و چه زیبا است كه نمازگزار آنگاه كه رو به قبله مى‏ایستد، پیش از شروع نماز، مرورى بر این ارزش‏ها داشته باشد (قرائتی، تفسير نماز، ص 50.)