هدف از گرفتن وضو طهارت است؛ پس در حالی که میتوانیم با حمام کردن هم پاک شویم چه دلیلی دارد که حتما وضو بگیریم؟
برای هر یک از احکام الهی میتوان چنین مابهازهایی جهت جایگزینی تعریف نمود. پس به چند نکتهی بسیار مهم دقت نمایید:
یک – برخی از جانب خود، هدف و حکمتی برای حکم خداوند سبحان تعیین و تعریف میکنند و سپس بر مبنای آن چه خود معین نمودهاند، حُکم خدا را به چالش میکشند! ذهن مخدوش میشود، قلب مردد میگردد، شیاطین جنّ و انس نیز از همین راه وارد شده و سریعاً مابهازا و جایگزین معرفی میکنند! مثل همین سؤال که ابتدا یک حکم قطعی داده میشود که «هدف از وضو طهارت است»، بعد طهارت به مثابهی تمیزی لحاظ میشود و سپس چراها برای جایگزینی آغاز میگردد!
دو - چه کسی گفته که هدف از وضو (تمیز شدن) است، مگر آن کارگری که فقط محل وضو را تمیز کرده و سپس وضو میسازد، کاملاً تمیز شده است؟!
هدف از وضو، نماز، روزه، حج، جهاد و سایر عبادات و احکام، چیزی جز عبادت خداوند متعال جهت قرب به او نیست، چنان که برای همه کار نیت «قربة الی الله» میشود؛ و البته که عبادت خداوند متعال، مستلزم اطاعت از اوست. نه این که آدمی از سوی خود، "این به جای آن" تعریف و وضع نماید. هر کاری به جز آن چه او فرموده، "عبادت هوای نفس خود" است.
سه – این هدفگذاریها و حکمتسازیهای شخصی، برای اوامر و نواهی الهی، سبب میشود که از سوی یک هدفی برای نماز تعریف کنند و بعد بگویند: «مگر هدف راز و نیاز نیست، پس من به نوع دیگری این کار را میکنم»! لذا شاهدید که مکرر و مستمر در فضای مجازی تبلیغ و القا میشود که «اگر هدف فلان است، پس این کار را بکنیم، بهتر از آن کاری است که به آن امر و توصیه شده است»؛ حتی میگویند: چرا اقامه نماز نماییم؟ - چرا به حج رویم؟ - چرا روزه بگیریم ...؟ به جایش این کار یا آن کار را بکنیم بهتر است»! سپس از واجبات گذشته و به مستحبات میرسند که چرا زیارت برویم؟ چرا عزاداری کنیم؟ چرا چنین و چنان کنیم؟! و قابل توجه آن که همیشه یک جایگزین نیز معرفی میکنند «به جای این کار، آن کار را بکنیم»؛ خب این همان «دینسازی» است! در واقع میگویند: «چرا اسلام و تسلیم امر حق بودن؟! ما خودمان تعیین میکنیم که چه کاری بهتر است»! و این عبادت خود است که جز تکبر و شرک، حاصلی ندارد.
مثال: امیرالمؤمنین، سیدة النساء و دیگر اهل بیت عصمت علیهم السلام فرمودند که از حکمتهای سجده برای خدا، شکسته شدن و از بین رفتن تکبر است. ابلیس لعین نیز فقط به خاطر تکبرش سجده ننمود و پس از آن مقام قرب، چنین مورد غضب الهی قرار گرفت و هلاک شد.
حال، یک گروه آمدند و حکمتهای "طبیعی = مادی" تعریف کردند، بحث از چاکراهها و ارتباطش با زمین و تبادل انرژی مثبت و منفی را مطرح کردند و خود و دیگران را فریب داده و منحرف نمودند!
چهار – فرق است میان "طهارت" با "تمیزی"؛ چنان که فرق است میان وضو با شستشوی دست و صورت – غسل با حمام نمودن - نماز با هر راز و نیاز دیگری – روزه در ماه مبارک رمضان، با هر زمان دیگری و یا هر نوع رژیم غذایی دیگری!
آب روان در جویها، یا آب کُر در یک ظرف، اگر رنگ و بویش متغیر نشده باشد، هم پاک است و هم پاک کننده، اما لزوماً تمیز نیستند و چه بسا حاوی انواع میکروبها نیز باشد و قابل آشامیدن نباشند. خاک، طاهر است، پاک و پاک کننده است، اما الزاماً تمیز نیست؛ و با همین خاک، میتوان تیمم بدل از وضو یا غسل را نیز انجام داد. الکل طبیعی، تمامی میکروبها را میزداید، اما خودش نجس است (طاهر و مطهر = پاک و پاک کننده نیست)
بنابراین، وقتی میفرماید: با آب پاک، چنان که امر نمودهام "وضو" بسازید، یعنی همین کار را انجام دهید که مصداق "عبادت و اطاعت من باشد"؛ و البته هیچ حکم خدا، بدون حکمت نیست و حکمتهایش مترتب بر بندهی خالص و فرمانبردارش میگردد. چنان که فرمودهاند: از جمله حکمتهای وضو، دور کردن انواع و اقسام شیاطین جنّ و انس و مصون نگه داشتن از وسوسههاست؛ لذا به دائم الوضو بودن توصیه شده است. آیا شستشو و حمام نیز چنین اثری دارد؟!
پنج – اگر چه اوامر و نواهی خداوند متعال، همه از علم و حکمت اوست و هر کدام از احکامش، نه تنها یک حکمت، بلکه صدها و هزاران حکمت دارد که برخی بیان شده و برخی دیگر بر اساس همان کلیدها، کشف (علمی) شده است؛ اما حکمت اصلی که مابقی نیز در طول آن مؤثر و محقق میگردد، همان عبادت و اطاعت خالصانه است، نه انجام حکم برای حکمتش!
« وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ وَيُقِيمُوا الصَّلَاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاةَ وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ » (البینة، 5)
ترجمه: و به آنها دستوری داده نشده بود جز اینکه خدا را بپرستند در حالی که دین خود را برای او خالص کنند و از شرک به توحید بازگردند، نماز را برپا دارند و زکات را بپردازند؛ و این است آیین مستقیم و پایدار!