تازگی ها ایمانم ضعیف شده و نسبت به نماز و مسائل دینی دیگر بی اهمیت شده ام. تمرکز در نماز ندارم و یک خط در میون، نمی خونم. از گناه خسته شده ام ولی چه کار کنم که دیگه سمتش نروم؟

یکی از مهمترین عوامل عدم تمرکز در نماز، همین گناه و غرق شدن در نافرمانی پروردگار است. انسانی که تا چند دقیقه قبل از نماز در حال نافرمانی و جسارت نسبت به رب العالمین بوده، چطور ممکن است که یکباره با شروع نماز نسبت به او خاشع شده و توجه پیدا کند؟!؟

اما دوری و ترک گناه، بسته به هر شخصی و شرایطی که در آن زندگی میکند میتواند متفاوت باشد.

بهترین راهکاری که علما و اساتید بزرگ اخلاقی جهت تهذیب نفس و ترک معاصی ارائه کرده اند، به طور پلکانی و مرحله به مرحله است. استفاده از مراحل سه گانه 1مشارطه، 2مراقبه، 3محاسبه راهکار عملی ست که به تمام افرادی که در اول سیر الی الله قرار میگیرند توصیه میشود.

 

1. مشارطه یعنی شرط کردن با خود؛ اول هر صبح مثلا بعد از نماز مقداری با خود فکر کنیم، گناهانمان را به یاد آورده و از صمیم قلب از خداوند متعال عذرخواهی کرده و توبه کنیم؛ بعد با خودمان عهد ببندیم و شرط کنیم که امروز به هیچ عنوان این گناهان را مرتکب نخواهیم شد.

 

2. مرحله بعدی مراقبه؛ یعنی در تمام طول روز به هر طریقی که برایمان امکان دارد به شدت مراقب رفتارمان بوده و مواظبت کنیم که اشتباهی از ما سر نزند.

 

3. و مرحله بعدی محاسبه؛ در آخر شب و قبل از خواب باز هم کمی با خود فکر کنیم و کارهای روزمان را مرور کرده و محاسبه کنیم که چقدر به عهدمان وفا کرده و چه میزان از گناه خودداری داشته ایم.

اگر خدای ناکرده گناهی از دستمان در رفته، فورا از خداوند عذرخواهی کرده و تصمیم جدی تر بر ترکش بگیریم و برای جاهائی که توان انجام گناه را داشته ایم اما با مراقبه، از آن دوری کرده ایم، خداوند را سپاس گفته و از او تشکر کنیم.

فردا صبح دومرتبه به همین منوال مشارطه و در طول روز هم مراقبه و ...

...

مراقبت نفس از انجام ندادن گناه کار راحتی نیست و خصوصا در ابتدا بسیار مشکل می نماید، ولی هر چه جلوتر برویم، کار راحت تر شده و عنایات خاصه خداوند هم حتما شامل حال بندگانی که در حال جهاد در راه خدا هستند خواهد شد.

خداوند متعال در سوره مبارکه عنکبوت آیه 69 به تمامی جهاد کنندگان در راه خودش مژده یاری داده است وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللهَ لَمَعَ المُحْسِنِينَ

منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی