با وجود اینکه قرآن كريم و روایات هست و خودمان به آنها دسترسی داریم باز چرا بايد در احكام از مراجع، تقليد كنيم، ، آیا خودمان نمی توانیم رجوع كنيم و به وظايف خود عمل نماييم؟.

در جواب بايد گفت بله اصل اينست كه انسان خود احكام خود را بدست آورد اما واقعيتي وجود دارد كه در تمام رشته هاي علمي جريان دارد و آن هم اينست كه علوم، گسترده هستند، مخصوصا علوم ديني و شناخت احكام خدا؛ گاهي چندين رشته تخصصي بايد درگير شود تا يك حكم و يك مسئله رساله توضيح المسائل بدست آيد.

مثلا شما نگاه كنيد اتومبيل استفاده كردنش را بيشتر مردم بلد هستند اما آيا توانايي ساخت آن را همه دارند. در علوم انساني و ديني پيچيدگي بسيار بالا است، چون مسئله مهم است، مسئله مرگ و زندگي فقط نيست، بلكه بالاتر حيات ابدي انسان در بهشت و يا جهنم است لذا انسان خود نمي تواند با علم محدود خود به سراغ پيچيدگي معارف ديني برود. وجود متشابهات، محكمات، خاص و عام و هزارا گزاره ديگر در دين؛ خودبه خود ما را بسوي فرد دانا تر از خودمان رهنمون مي نمايد. چطور جان عزيز خود را در صورتي كه بيماري وخيمي داشته باشد، خود به دست نمي گيريم و كتب پزشكي را نمي خوانيم (در صورتي كه متخصص اين فن نباشيم)، بلكه با صرف هزينه هاي زياد بيمار را به متخصص نشان مي دهيم!، حال بايد براي ابد خود دقت لازم را بيشتر داشته باشيم شايد برخي از ما و بيشتر عموم مردم قرائت و ترجمه ساده يك كلمه و يا روايت و آيه  را بلد نباشند و ظرفيت يادگيري را هم نداشته باشند؛ در اين صورت وظيفه اين افراد چه خواهد بود؟ آيا بايد رها باشند؟! يا اينكه عقل حكم مي كند كه به متخصص باتقواي ديني رجوع نمايند.