چرا حتما باید نماز را به عربی خواند؟

ابتدا لازم است بدانیم كه تنها نماز و لبیک در حج است که باید به عربی بیان شود وگرنه هيچ تكليف واجب ديگري نيازمند قرائت عربي نیست.
به برخی از دلائل خواندن نماز به عربی اشاره می‌کنیم:
1. اصل تعبّد
خداوند دستور به عربی خواندن نماز داده و چون روح عبادت بر تسلیم و تعبد استوار است، انسان باید عبادت (نماز) را به همان شکل که خواست خداوند است انجام دهد تا مصلحت‌هایی که خداوند در نظر دارد و‏ چه ‏بسا ما از آن بی‏خبریم، حاصل گردد.
امیرمؤمنان (ع) می فرمایند: معنای اسلام، تسلیم شدن در مقابل پروردگار است و علامت این تسلیم ‌بودن در عمل آشکار می‌شود، می‌فرماید: "مؤمن، بنای دین خود را بر اساس رأی و نظر شخصی نمی‌گذارد، بلکه بر آنچه از پروردگارش رسیده بنیان می‌نهد".
2. زبان مشترک مسلمانان
اینکه همۀ مسلمانان از هر نژاد و مملکتی نماز را به یک زبان بخوانند، باعث می‌شود که زبانی مشترک میان همه پیروان اسلام شکل بگیرد و در واقع زمینۀ وحدت و پیوند بین‏المللی دینی را فراهم کند. (دین جهانی نیاز به زبان مشترک جهانی دارد تا مسلمانان با آن زبان با یکدیگر تعامل کنند و خداوند آن زبان را عربی قرار داده و کتاب آسمانی را با آن زبان فرستاده و و نماز را با آن زبان از ما خواسته است)
3. نبود معادل واژه‌ها
کلماتی را که در نماز به زبان می‌آوریم نمی‌توان به صورت دقیق به زبان دیگری ترجمه کرد.‏ چه‏بسا برخی از کلمات یا جملات، معانی بسیاری در خود جای داده که با یک یا چند جمله نیز نتوان همۀ آنها را بیان نمود.
برای مثال از سوره حمد نام می‏بریم، هیچ ترجمه‏ای که بتواند تمام مفاهیم آن را به زبان دیگر بیان کند، نیست. حتی تنها، کلمه «الله» هیچ معادلی در زبان‏های دیگر ندارد و تنها می‏توان ترجمۀ آن را در قالب یک جمله بیان کرد. در مثال مذکور، کلمه "خدا" در زبان فارسی، فقط معادل فارسی آن است نه هم‌معنای کلمه «الله».
4. جلوگیری از تحریف
تجربۀ زندگی انسان‌ها، روشنگر این حقیقت تلخ است که آنجا دست‌های انسانی در کارهای مختلف دخالت کرده است، آن را به صورت‌های مختلف در آورده که گاهی با اصل و حقیقت خود فاصله بسیار دارد. استفاده از یک زبان در عبادت، سبب جلوگیری از تحریف عبادت و آمیختگی آن با خرافات می شود. این زبان را خداوند حکیم، زبان عربی قرار داده است که برترین و کامل ترین زبان است. 
یادآوری
البته خواندن نماز به زبان عربی بدان معنی نیست که انسان نتواند به هیچ زبان دیگری با خداوند سخن بگوید. چنانچه در قنوت نماز که قسمت خواستن حاجت‌هاست، به فتوای اکثر مراجع، انسان می‌تواند به فارسی یا هر زبان دیگر سخن بگوید.  همچنین انسان هر لحظه که اراده نماید، می‌تواند با زبان دلخواه خویش با او به راز و نیاز بپردازد، تنها برخی امور مانند نماز بنا بر مصلحت‌ها و فوایدی که دارد باید به زبان عربی باشد.