آثار فرهنگي نماز چیست؟

زنده نگه داشتن و فرهنگ سازي ارزش هاي اسلامي در جامعه و نهادينه كردن آن ها از مهم ترين آثار نماز مي باشد كه در اينجا به تعدادي از آنها اشاره مي نمائيم.

1. نهادينه كردن تعليم و تعلم در جامعه

نمازگزار اگر بخواهد نمازش صحيح باشد بايد يک سري آموزش هايي را ببيند، آموزش کلمات عربي قرآن، آموزش احکام، آموزش قبله، آموزش تطهير و غسل و وضو، آموزش شرايط نماز، مقدمات آن و...چون نماز با تفکر و علم بهتر از نماز بدون تفکر وتعميق است، پس نماز باعث گرايش به علم و علم آموزي مي شود. 1  

2. محو كردن تبعيض هاي نابجا

در نماز جماعت، امام جماعت براى همه به طور يكسان امام است، نه براى گروه خاص. فقير و غنى و زشت و زيبا در كنار هم قرار مى گيرند و امتيازات پوچ با نماز جماعت از جامعه حذف شود.

3. توجه به تمامي اقشار جامعه

در نماز جماعت يكي از وظايف امام مراعات ضعيف ترين مردم است بگونه اي كه نبايد نماز را بيش از حد طول ندهد و اين خود درسى است كه مسئولين بايد در برنامه ريزى ها و حركت ها توجّه به همه اقشار داشته باشند.

4. نماز و اطلاع رسانى

امروزه دولت ها با صرف بودجه هاى سرسام آورى، اطلاع رسانى به جامعه را انجام می دهند.

در اسلام، نماز جماعت و جمعه بهترين فرصت براى آشنايى با توطئه هاى دشمنان و راه حلِ خنثى كردن آن و شنيدن آخرين اخبار و گرفتن تحليل درست از زبان روحانیِ با سواد و با تقوى مي باشد.

5. نهادينه كردن فرهنگ و ادب:

اينکه سفارش شده که در نماز با ادب باشيم، دست ها روي ران ها، بدن آرام، نگاه ها پايين و به محل سجده، داشتن لباس تميز و... مجموعه اين دستورالعمل ها روحيه فرهنگ را در انسان تقويت مي کند. 2 

 

پاورقی:

 1 . عليرضا وحدت پناه، نماز و جامعه شناسي، ص 54

2. محسن قرائتي، یکصدو چهارده نکته درباره نماز، تهران، ستاد اقامه نماز، 1374 ش، ص56