اگر کسی در نماز به ما سلام کرد، چگونه باید به او پاسخ داد؟

  •  آیت‌الله خامنه‌ای: انسان در حال نماز نباید به دیگری سلام کند ولی اگر کسی به او سلام کرد واجب است جواب او را بدهد و باید به گونه‌ای جواب دهد که کلمه سلام مقدم باشد؛ مانند اینکه بگوید: "سلام علیکم" یا "السلام علیکم" و نباید "علیکم السلام" بگوید.
  • آیت‌الله سیستانی: اگر کسی در نماز به شما سلام کرد، جواب آن بر شما واجب است. در جواب سلام، نباید عمداً به اصل سلام چیزی اضافه کرد؛ مثلاً اگر فردی به نمازگزار بگوید: «سَلامٌ عَلَیْکُمْ» در مقابل، نمازگزار نباید عمداً در جواب بگوید: «سَلامٌ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُه».

همچنین اگر سلام کننده علیک و علیکم را مقدم بر سلام کند، می‌توان علیک و علیکم را مقدم بر سلام کرد اما در صورتی که سلام کننده علیک و علیکم را مقدم نکند، بنابر احتیاط لازم، نمازگزار نمی‌تواند علیک و علیکم را بر سلام، مقدم کند.
 

  • آیت‌الله مکارم: نمازگزار نبايد در حال نماز به ديگرى سلام کند، ولى اگر ديگرى به او سلام کند جواب او واجب است، امّا جواب بايد مانند سلام باشد، مثلاً اگر گفت: «اَلسَّلامُ عَلَيْکَ» در جواب بگويد «اَلسَّلامُ عَلَيْکَ» و اگر بگويد «سَلامٌ عَلَيْکُمْ» در جواب بگويد «سَلامٌ عَلَيْکُمْ»، حتّى اگر بگويد «سلام» در جواب بايد بگويد «سلام». البته احتياط واجب آن است که در جواب سلام غير مسلمان، فقط «سلام» بگويد، يا تنها «عليک».

منابع: رساله نماز و روزه رهبر معظم انقلاب، مسئله ۳۲۹، توضیح المسائل جامع آیت‌الله سیستانی، جلد۱،‌ مسئله ۱۵۰۷، توضیح المسائل آیت‌الله مکارم، مسئله ۱۰۱۸ و ۱۰۲۴