نماز زیارت حضرت معصومه ( سلا م الله علیها )

(11:37) 20 آذر 1395
زمان مورد نیاز برای مطالعه:0دقیقه

بسم الله الرحمن الرحیم

آیا برای حضرت معصومه نماز زیارت وارد شده است؟

 

برخی از مراجع عظام تقلید برای داخل شدن در حرم امامان(ع) و زیارت آنان غسل کردن را مستحب می دانند، ولی بعضی دیگر استحباب این غسل را به وسیله روایات ثابت نمی دانند و می گویند: اگر کسی بخواهد انجام دهد باید به قصد رجاء (به امید اینکه مطلوب باشد) و امید ثواب انجام دهد. اما در مورد غسل برای زیارت امام زاده ها و غیر معصومین؛ از جمله حضرت معصومه(س) باید به قصد رجاء باشد؛ زیرا روایتی در مورد غسل این بزرگواران وارد نشده است و در این مورد بین فقها از نظر فتوا اختلافی نیست.

برای زیارت پیامبر(ص) و ائمه(ع) دو رکعت نماز وارد شده است.[i]

گفتنی است که زائر می تواند هنگام زیارت حضرت معصومه(س) (قبل یا بعد از آن) دو رکعت نماز زیارت به نیّت قربة الى اللّه به جا آورد و ثواب آن را هدیه به کسی که زیارتش نموده و یا حضرت معصومه (س) نماید.

     در این جا به برخی فتاوا اشاره می شود:

    حضرت امام خمینی: برای داخل شدن در حرم امامان (ع) رجاءً غسل کند.

    حضرت آیة الله سیستانی: غسل برای زیارت معصومین از دور یا نزدیک، استحباب این غسل ها ثابت نیست و کسی که  می خواهد انجام دهد باید به قصد رجاء باشد.

حضرت آیة الله مکارم شیرازی: غسل کردن برای وارد شدن در مکان های مقدس به امید ثواب پروردگار مستحب است. از جمله برای داخل شدن در مکه و مدینه، یا برای داخل شدن در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر اکرم (ص) و همچنین حرم امامان (ع).

حضرت آیة الله بهجت: پیش از داخل شدن ... در حرم امامان (ع) مستحب است انسان غسل کند.

حضرت آیة الله صافی: پیش از داخل شدن... در حرم امامان (ع) مستحب است انسان غسل کند. [ii]

در مورد نماز زیارت برای حضرت معصومه (س) هم باید به قصد رجاء و ثواب بجا آورده شود.

حضرت آیة الله صافی: س 374: هنگام زیارت حضرت معصومه (س) دو رکعت نماز زیارت را به چه عنوان بخواند؟ (چون مى گویند براى ائمه وارد شده است).

جواب: نماز را بعنوان یک دستور از طرف شرع که در این مورد وارد شده باشد نخواند، بلکه نیّت کند دو رکعت نماز می خوانم قربة الى اللّه و ثواب آن را هدیه به حضرت معصومه (س) نماید.[iii]

نماز زیارت حضرت معصومه(س) و چهارده معصوم(ع) چند ركعت است؟

متن پاسخ: نماز زیارت فقط برای ائمه معصومین وارد شده است كه برای همه دو ركعت است و می‏توان با هر سوره‏ای آن را خواند. البته خواندن برخی از سوره‏ها موجب زیاد شدن ثواب نماز می‏گردد، مثلاً در نماز زیارت حضرت رضا(ع) خواندن سوره یس در ركعت اول و خواندن سوره الرحمن در ركعت دوم سفارش شده است [iv] جهت آشنایی بیشتر با نماز هر یك از ائمه اطهار(ع) به مفاتیح‏الجنان مرحوم شیخ عباس قمی مراجعه فرمایید. البته باید توجه داشت كه روایت قطعی بر استحباب نماز خاص برای حضرت معصومه(س) نقل نگردیده است. اما برای همه درگذشتگان و به خصوص اولیاء الهی می‏توان و نیكو است كه دو ركعت نماز مستحبی خواند و ثواب آن را به آن شخص خاص اهدا كرد. 

 

[i] . مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج 99، ص 187؛ آیت الله بهجت، مناسک حج و عمره، ص 280.

[ii] . رساله توضیح المسائل نه مرجع، تدوین و تطبیق: راشدی، حاج شیخ لطیف، راشدی، سعید، ص 367و 368، ذیل مسئله 645، انتشارات پیام عدالت، چاپ امیدوار، چاپ اول، 1385.

[iii] . سایت حضرت آیة الله صافی گلپایگانی، بخش پرسش و پاسخ، سؤالات فقهی، نماز مستحبی، سؤال 374.

[iv] . مفاتیح ‏الجنان، ص 915

ناشر: خیبرآنلاین

دیدگاه ها (0 کاربر)
ارسال دیدگاه
سامانه آموزشی
سامانه دانش پژوهان
سامانه مبلغان