و نماز را برپا دارید، و زکات را بدهید، و رسول (خدا) را اطاعت کنید تا مشمول رحمت (او) شوید.
آیه پنجاه و ششم از سوره ی مبارکه ی نور ،، و اما پیام های این آیه ی شریفه

۱ - مؤمنان، وظیفه دار برپایى نماز و پرداخت زکات (وعد اللّه الذین ءامنوا... و أقیموا الصلوة و ءاتوا الزکوة)

۲ - نماز و زکات، از مهم ترین و با ارزش ترین فریضه ها و احکام الهى (وعد اللّه الذین ءامنوا منکم و عملوا الصلحت ... و أقیموا الصلوة و ءاتوا الزکوة) برداشت فوق با توجه به اختصاص به ذکر یافتن نماز و زکات، پس از بیان اعمال صالح - که نماز و زکات نیز جزء آنها مى باشد - قابل استفاده است.

۳ - فریضه نماز، در مقایسه با دیگر فریضه ها و احکام الهى، از ارزش و اهمیت ویژه اى برخوردار است. (وعد اللّه الذین ءامنوا منکم و عملوا الصلحت ... و أقیموا الصلوة و ءاتوا الزکوة) برداشت یاد شده، از تقدم فریضه نماز بر زکات استفاده شده است.

۴ - مؤمنان، وظیفه دار اطاعت و فرمان برى همه جانبه از فرمان هاى رسول خدا (وعد اللّه الذین ءامنوا... و أطیعوا الرسول) حذف متعلق «أطیعوا» دلیل اطلاق آن است; یعنى، اطاعت از رسول(ص) شامل تمامى اوامر و نواهى او مى باشد.

۵ - ارتباط با خدا، رسیدگى به محرومان جامعه و فرامان برى از رهبرى جامعه اسلامى، از مصداق هاى مهم و بارز اعمال صالح (وعد اللّه الذین ءامنوا منکم و عملوا الصلحت ... و أقیموا الصلوة و ءاتوا الزکوة و أطیعوا الرسول) برداشت فوق با توجه به این نکته است که فریضه نماز، زکات و اطاعت از رسول خدا(ص) که جزو اعمال صالح مى باشد، اختصاص به ذکر یافته است.

۶ - مؤمنان نیکوکار در سایه برپایى نماز، پرداخت زکات و اطاعت از پیامبر(ص) مشمول رحمت خدا هستند. (وعد اللّه الذین ءامنوا منکم و عملوا الصلحت... و أقیموا الصلوة و ءاتوا الزکوة و أطیعوا الرسول لعلّکم ترحمون)

۷ - برپایى نماز، پرداخت زکات و اطاعت از پیامبر(ص) و رهبران الهى، مایه جلب رحمت خدا است. (و أقیموا الصلوة و ءاتوا الزکوة و أطیعوا الرسول لعلّکم ترحمون)

۸ - امید به برخوردارى از رحمت خدا در پرتو اقامه نماز، پرداخت زکات و اطاعت از پیامبر(ص) امیدى به جا و شایسته (و أقیموا الصلوة و ءاتوا الزکوة و أطیعوا الرسول لعلّکم ترحمون) از این که خداوند پس از توصیه مؤمنان به اقامه نماز، پرداخت زکات و فرمان برى از پیامبر(ص)، آنان را به رحمت خویش امیدوار ساخته است به دست مى آید که امید داشتن به رحمت خدا، پس از عمل به توصیه هاى الهى، امیدى به جا و شایسته است.

۹ - «ابراهیم بن عبدالحمید عن أبى الحسن قال: سألته عن صدقة الفطر أواجبة هى بمنزلة الزکاة فقال: هى ممّا قال اللّه: «أقیموا الصلوة و آتوا الزکاة» هى واجبة ...; ابراهیم بن عبدالحمید گوید: از امام رضا(ع) پرسیدم: آیا زکات فطره به منزله زکات واجب است؟ فرمود: زکات فطره، از همان زکاتى است که خداوند فرموده: «...و آتوا الزکاة» و آن واجب است». ۱- تفسیر عیاشى، ج ۱، ص ۴۲، ح ۳۳; بحارالأنوار، ج ۹۳، ص ۱۰۴- ، ح ۷.

مسعود  دریسنوشته . لینک . به قلم مسعود دریس در 27 اردیبهشت 1396 ساعت 08:46

x
ورود به سیستم
ورودثبت نام