چگونه از نماز اطاعت کنیم!

عن رسول الله صلى الله علیه و آله :

لا صَلاةَ لِمَن لم یُطِعِ الصَّلاةَ، و طاعَةُ الصَّلاةِ أن تَنهى عنِ الفَحشاءِ و المُنکَرِ .

(میزان الحکمه جلد ششم- صفحه 277- بحار الأنوار : 82/198 )



پیامبر خدا صلى الله علیه و آله :

کسى که از نماز فرمان نبرد نماز نخوانده است و فرمان بردن از نماز باز ایستادن از کار زشت و ناپسند است.

تگ نگاشت ها:

1-لانفی جنس است جنس نماز جز با اطاعت و فرمانبری از حقیقت پیام های نماز تحقق پیدا نمی کند.

2- آنچه موجب تحقق نمازبه معنی حقیقی اش می شود نمازگزاری است نه نمازخوانی، زیرا هر نمازخوانی الزاما عامل و کارگزار پیام نمازی که می خواند نیست.

3- هر اطاعتی دو وجه دارد : وجه ایجابی ، عمل کردن به آن چه فرمانده از فرمانبر می خواهد و وجه سلبی آن که باز ایستادن از همه مواردی است که انجام آن موجبه خدشه دار شدن و از خاصیت افتادن عمل می شود.

4-فلسفه اقامه نماز علاوه بر یاد خداوند، باز ایستادن نمازگزار از گناهان و کارهای زشت و ناپسند است

5-فحشاءاشاره به گناهان بزرگ پنهانی ومنکرگناهان بزرگ آشکار است. یافحشاءگناهان برخواسته از غلبه نیروی شهوت است ومنکرگناهان برخواسته از نیروی خشم و غضب.

6- تاثیر اقامه نماز مطلوب در تربیت فردی و اجتماعی و در رشد فرد و جامعه قابل انکار نیست.

7-گوش دل سپردن به طبیب مهربان و حکیم نماز و عمل به نسخه شفا بخش او التیام بخش و مرهم آرام کننده روح و جان در برابر جراحت های گناه و آلودگی است.

8-صحیح بودن نماز در گرو عمل کردن به شرایط و مقدمات و مقارنات نوشته شده در کتب فقهی است و قبول شدن نماز در گروه اجتناب و پرهیز از فحشاء و منکر فردی و اجتماعی است.(گناهان و آلودگی های فرهنگی ، سیاسی ، اقتصادی موجب کم اثر شدن و در مواردی بی اثر شدن نماز می گردد. .(لا صلاةمقبوله لمن لم یطع الصلاه)

9-بازدارندگى از گناه جزئى از طبیعت نماز است، از همین رو نماز هر چند سطحی و ناآگاهانه باشد، غیر ممکن است که هیچ گونه تأثیری در نمازگزار نداشته باشد، چرا کسانی که نماز حقیقی نمی‌خوانند و آلوده به گناه هستند؛ اگر همان نماز ناقص و سطحی را نخوانند، از آن هم آلوده‌تر خواهند شد و اگر همین افراد اهتمامشان به نماز بیشتر شود، دوری آن‌ها از گناه بیشتر خواهد شد.

10-علامه طباطبایی در تشریح علت عدم بازدارندگی نماز از گناه در نمازگزاران گفته‌اند: پیدایش صفت بازدارندگی از گناه اثر طبیعى نماز هست ولیکن به نحو اقتضاء، نه به نحو علیت تامه تا تخلف نپذیرد و نمازگزار دیگر نتواند گناه کند، بلکه اثرش به مقدار اقتضاء است، یعنى اگر مانع و یا مزاحمى در بین نباشد اثر خود را مى‏‌بخشد و نمازگزار را از فحشاء باز مى‏‌دارد، ولى اگر مانعى و یا مزاحمى جلو اثر آن را گرفت، دیگر اثر نمى‏‌کند و در نتیجه نمازگزار آن کارى که انتظارش را از او ندارند مى‏‌کند،( مثلاً ممکن است هوا و هوس‏‌هاى درونى شخص مانع تأثیر نماز ‏شوند و آن را از اثر بیندازند، نماز چنین فردی در حد توان خود جلوى دشمن درونى را گرفته و مانع از فحشا و منکر می‌شود، لیکن نفس‌اماره‏‌اش قوى‌تر بوده و مانع از این اثرگذاری می‌شود)، خلاصه یاد خدا و موانعى که از اثر او جلو مى‏‌گیرند، مانند دو کفه ترازو هستند، هر وقت کفه یاد خدا چربید، نمازگزار گناه نمى‏‌کند و هر جا کفه آن موانع چربید کفه یاد خدا ضعیف مى‏‌شود و نمازگزار از حقیقت یاد خدا منصرف مى‏‌شود و گناه را مرتکب مى‏‌شود.( تفسیر المیزان، موسوى همدانى سیدمحمدباقر، قم، دفتر انتشارات اسلامى جامعه‏ مدرسین حوزه علمیه قم‏، 1374 ش، پنجم، ج‏16، ص 201)

11-جامعه ی پر از دو رویی و نفاق و چاپلوسی،تهمت و افتراها ، دزدی های ریز و درشت، نزاع های خانمان برانداز سیاسی، بدبینی و حسادت ها، دروغ و نیرنگ جامعه ای عاری و تهی از حقیقت نماز است ،اگر چه همه نوبت ها در مساجد و ادارات ،نماز به جماعت گزارده شود. صدها کتاب و فیلم و کار فرهنگی در باره اهمیت آن تولید و منتشر گردد.چون اصل اطاعت از فرمان نماز است.

12-فرمانبری از نماز مقبول اطاعت از ولایت انسان کامل در هر زمان است.زیرا انسان کامل هادی و مهتدی به صراط مستقیم است و راههای دیگر گمراهی و یا مورد خشم الهی است.

13-فرمانبری از نمازمقبول،پذیرش ولایت الله بر بشریت و نه گفتن به طاغوت است.

برگرفته از قنوت سپیده دم

http://safiresobh.persianblog.ir/post/394/

سیدمحمد عبداللهینوشته . لینک . به قلم سیدمحمد عبداللهی در 8 آبان 1395 ساعت 12:03

x
ورود به سیستم
ورودثبت نام