■ مجموعه مقالات سیمرغ حکمت (قسمت ششم)
مجموعه مقالات سیمرغ حکمت (قسمت ششم)
این مجموعه شامل ۳۰ شماره می باشد که در ششمین شماره از یادداشتهای سیمرغ حکمت، رهیافت هایی از پیام مقام معظم رهبری به بیست و پنجمین اجلاس سراسری نماز مورد بررسی قرار گرفته است.
در ادامه، ششمین شماره از سلسله مقالات سیمرغ حکمت را مطالعه می کنید:
سیمرغ حکمت(شماره ۶)
پیام مقام معظم رهبری به اجلاس بیست و پنجمین نماز در البرز
بسم الله الرحمن الرحیم
نماز، دری گشوده بر روی آحاد ملت است که از آن میتوان به هدایت و رحمت خداوند رسید و زندگی را در سمت و سوی درست و سرشار از خیر و برکت قرار داد. سلامت معنوی هر فرد وابسته به نماز است و صراط مستقیم و حیات طیبه ی هر جامعه نیز تنها با اقامه ی نماز در آن تحقق مییابد. این همه تأکید بر اقامه ی نماز در کتاب و سنت، هدفی جز این ندارد که این باب رحمت بر روی فرد و جامعه مسلمان گشوده بماند و فرصت بهره مندی از آن دست دهد.
سالها است که این شعار در ایران اسلامی بر سر دست گرفته شده است که: (اَلَّذینَ اِن مَکَّنّاهُم فِی الاَرضِ اَقامُوا الصَلوهَ …) و این اجلاس سالیانه به همت و پشتکار عالم مجاهد و خستگی ناپذیر جناب حجت الإسلام قرائتی برپا میشود و توصیه های مؤکد دربارهی گسترش نماز و به کیفیت لازم رسیدن نمازهای ما، تکرار میگردد. با این حال باید اعتراف کنیم که حق این فریضه ی الهی که درمان دردهای عمده ی فردی و اجتماعی ما است، ادا نشده است. ما مسئولان، ما سخنوران و سخنگویان، ما سررشته داران امور کشور، ما روحانیون و متولیان تبلیغ و تعلیم دین و ما همه ی آحاد و همه ی قشرهای مردم، همه و همه در مسئولیت اقامه نماز شریکیم.
همه همت گماریم که نماز را در جایگاه شایسته ی خود که قرآن و حدیث به آن ناطق است، بشناسیم و بشناسانیم و عمل شخصی خود را نیز به تناسب آن تعالی بخشیم. توفیقات روزافزون همه ی شما و شخص جناب آقای قرائتی را از خداوند متعال مسألت مینمایم.
والسلام علیکم و رحمه الله
سیدعلی خامنه ای
سیمرغ حکمت ۶
مطلع پیام رهبر فرزانه انقلاب اسلامی به اجلاس سراسری نماز در البرز مزین به یک نکته معرفتی است. تشبیه نماز به در رحمت و هدایت خداوند که به روی همه مردم باز است و زندگی را در سمت درست و سرشارازخیر و برکت قرار می دهد از تعابیر زیبا و پرمغز در باب این موهبت الهی است.
در این نگرش عارفانه اقامه نماز متضمن ایجاد سلامت معنوی و استقرار بر صراط مستقیم و راهیابی به والاترین مرحله تکامل یعنی حیات طیبه است.
رهبر معظم انقلاب به ما هشدار می دهند و تاکید می فرمایند حق این فریضه الهی که درمان عمده درد های فردی و اجتماعی ماست علی رغم همه تلاش ها ادا نشده است.
در ادامه این تذکر به رسالت اهل علم و عموم مردم به عنوان شریک در نشر فرهنگ و معارف نماز اشاره می کنند و نقش دو گروه اثر گذار و مرجع را بر جسته تر می شمارند که عبارتند از :
*مسئولان و مدیران و سررشته داران امورکشور که در ذیل آیه شریفه الذین ان مکناهم … در حکمرانی اسلامی نقش موثری در رواج اقامه نماز دارند و به نوعی اسوه و سرمشق دیگرانند.مهمترین کار مدیران ارشد کشور که هزینه ای هم ندارد حضور در نمازجماعت محل کار است که گاهی دست کم گرفته می شود. تداخل جلسات مسئولان با وقت نماز اگر موجب وهن نماز شود عواقب ناخوشایندی دارد.سپردن امور اقامه نماز در دستگاهها به افراد بصیر و شاخص و خوش وجهه از اعمال صالح کارگزاران نظام اسلامی است.
*سخنگویان و سخنوران و روحانیون و متولیان تبلیغ و تعلیم دین اعم از افراد و موسسات فکری و فرهنگی که در ذیل آیه شریفه الذین یبلغون رسالات الله تداوم بخش راه انبیاء هستند و در حوزه علمیه و دانشگاه و مدرسه و مسجد و رسانه و منبر و بدنه دولت و نهادهای انقلابی از قدرت تغییر و ایجاد تحول در افکار عمومی برخوردارند.مهم ترین کار اصحاب علم و فرهنگ و اندیشه حضور صمیمانه در جمع آینده سازان و سخن سنجیده گفتن به زبان آنان است.نسلی که در معرض تهاجم امواج فرهنگ مادی و شبهات است احتیاج به پناه گاه امن و فضای روشن دارد. گسست فرهنگی پدیده ای نا میمون است. پویندگان راه فضیلت باید در ذیل آیه شریفه … اصبروا و صابروا و رابطوا… با شکیبایی و مداومت با نسل نو ارتباط دوجانبه و معقول بر قرار کنند و با تبیین ابعاد گفتمان دین اذهان را روشن کنند. رها کردن فرزندان ملت خسارت بارو تعامل با آنان خوش بازده و امیدوار کننده است.
همچنین مستفاد از این رهنمود این دو جریان هدایتگر و راهگشای فرهنگی و اجرایی باید با کمک مراکز پژوهشی درشناخت علل و روش کار و نقش آفرینی خود تجدید نظر کنند و برای تحکیم جایگاه اقامه نماز در باورها و اعتقادات نسل نو روی به خلاقیت و برنامه ریزی جدید آورند.
مقام معظم رهبری در دو جای این پیام روی جایگاه و اهمیت نماز در قرآن و سنت تاکید می کنند .
معرفی فلسفه و احکام و آداب و اسرار و آثار نماز با زبان ساده و مستدل بر پایه آیات و احادیث و روایات و سیره اولیای خدا نقش سازنده ای در بیداری فطرت ها دارد.
تولید آثار فرهنگی و هنری و علمی جذاب و متناسب با نیاز نوجوانان و قابل تعبیه در فضای مجازی در زمینه تعلیم معارف نماز و پاسخگویی به شبهه ها از کارهای مهم در عصر ماست و با تشریک مساعی عناصری از هر دو گروه سابق الذکرباید به منصه ظهور برسد.
آخرین نکته ای که در این پیام مورد عنایت قرار گرفته است ضرورت شناخت نماز و شناساندن آن فریضه الهی به دیگران بر اساس قرآن و سنت و خودسازی و تعالی بخشیدن به منش و شخصیت خویش بروفق آموزه های نماز است.
گویی نماز به منزله شاقولی است که نماز گزار قوام معنوی و راستی و درستی خود را با آن متناسب و همتراز می کند و به کمک آن کژی ها و کاستی های خویش را از میان برمی دارد.
آگاهی از ژرفای نماز پشتوانه ای محکم برای تنظیم رابطه عبد با معبود یکتا و ره توشه ای مطهر و قدرت آفرین برای عبور از تنگه ها و تنگناهای زندگی فردی و اجتماعی است. بازگردن باب نمازشناسی که مستلزم خودشناسی و خداشناسی است نیازمند ورود اهل قلم و اندیشه و هنر به وادی تالیف و تحقیق و تولید به زبان این عصر سرشار از تطور و تحول است.
مطالب مرتبط
مجموعه مقالات سیمرغ حکمت (قسمت اول)
مجموعه مقالات سیمرغ حکمت (قسمت دوم)
مجموعه مقالات سیمرغ حکمت (قسمت سوم)