بی نماز ...

بی نماز ...

چرا در روایات شخص  بى نماز را از کافر، منافق، خوک و سگ پست تر معرفی می کند؟ مطلبی که شما فرمودید اشاره به این روایت دارد؛ رسول گرامى اسلام(صلى الله عليه وآله وسلم) فرموده اند: يقول الكلب الحمد لله الذى خلقنى كلباً ولم يَخْلُقنى خنزيراً. ويقول الخنزير الحمد لله الذى خلقنى خنزيراً ولم يخلقنى كافراً.ويقول الكافرُ الحمد لله الذى خلقتنى كافراً ولم يجعلنى منافقاً. والمنافق يقول الحمد لله ا ...

چرا در روایات شخص  بى نماز را از کافر، منافق، خوک و سگ پست تر معرفی می کند؟

مطلبی که شما فرمودید اشاره به این روایت دارد؛

رسول گرامى اسلام(صلى الله عليه وآله وسلم) فرموده اند:

يقول الكلب الحمد لله الذى خلقنى كلباً ولم يَخْلُقنى خنزيراً. ويقول الخنزير الحمد لله الذى خلقنى خنزيراً ولم يخلقنى كافراً.ويقول الكافرُ الحمد لله الذى خلقتنى كافراً ولم يجعلنى منافقاً. والمنافق يقول الحمد لله الذى خلقتنى منافقاً ولم يخلقنى تارك الصلاة.( جامع الاخبار، ص71)

 

«سگ مى گويد خدا را شكر مى كنم كه مرا سگ آفريد و خوك خلق نكرد و خوك گويد خدا را سپاس مى گويم كه مرا خوك خلق كرد و كافر نيافريد و كافر مى گويد خداى را ستايش مى كنم كه مرا كافر خلق كرد و منافق قرار نداد و انسان منافق مى گويد خداى را سپاس مى گويم كه مرا منافق خلق كرد و بى نماز نيافريد»

توضیح روایت:

آنچه از متون دينى (قرآن و روايات) فهميده مى شود اين است كه همه موجودات حتى حيوانات و نباتات و جمادات با هدايت تكوينى كه دارند خدا را تسبيح و تحميد مى كنند. چنانچه خداوند فرمودند:

 

وَاِنْ من شىء الاّ يُسبِّحُ بحمده ولكن لاتفقهون تسبيحهم». ونيست هيچ موجودى مگر اينكه تسبيح و حمد او مى گويد ولى شما تسبيح آنها را نمى فهميد»(اسراء: 44)

 

يعنى هر موجودى به نوعى به حمد و ثناى خدا مشغول است و نحوه ستايش بر پروردگارشان بصورت مجاز نيست بلكه تسبيح آنان واقعى و حقيقى است ولى ما انسانها معرفت چندانى بدان نداريم با توجه به اينكه اصل ستايش آنان براى ما اصلى مسلَّم و پذيرفته شدهاى است. چنانچه در آيات و روايات متعدد به آن تصريح شده است.

و مرحوم علامه طباطبائى(رحمه الله) در ذيل آيه فوق از امام باقر(عليه السلام)روايت مى كنند كه: امام باقر(عليه السلام) صداى گنجشكانى را شنيد فرمود: مى دانيد اينها چه مى گويند ابو حمزه ثمالى كه از صحابه نزديك امام بود گويد به امام عرض كردم خير نمى دانيم.

امام فرمود:

يسبحن رَبَّهُنَّ ـ عز وجل ـ ويسئلن قوت يَومَهُنَّ.

«آنها تسبيح خدا و پروردگارشان را مى گويند و روزى خود را از او مى خواهند»(تفسير الميزان، ج13 ص119.)

وقتى كه همه موجودات خدا را ستايش كنند و ربّ خويش را تسبيح نمايند انسان كه اشرف مخلوقات است بايد بهتر و بيشتر خداى خويش را مورد پرستش قرار دهد و در غير اينصورت كه انسان از ستايش و حمد پروردگارش سرباز زند و نماز كه بهترين الگو و نشانه حمد الهى است را ترك نمايد از آن حيث كه حيوانات مشغول عبادتند و او از عبادت روى برگرداند قطعاً حيوانات را بر او امتياز دارند و او از حيوانات پست تر خواهد بود.

***

راستى اگر كسى با معرفت اسلام را پذيرفته باشد و در عين حال نماز كه اساسى ترين پايه اسلام است را كنار بگذارد از اسلام چه بهره و نصيبى دارد؟ مگر اينكه از مبانى اسلام آگاه نبوده و به جايگاه نماز در اسلام آشنايى نداشته باشد كه در چنين صورتى مسئله قابل توجيه است.

 

پس اگر چنانچه كسى با بصيرت و آگاهى اسلام را پذيرفته باشد و نيز درايت كافى از تعاليم و احكام خصوصاً عمل عبادى نماز داشته باشد و با اين وصف نمازش را ترك نموده و در صف تاركين صلاه (بى نمازان) قرارگيرد ترديدى نيست كه وضعش در دنيا و آخرت از كفار و منافقين و ساير حيوانات بدتر خواهد بود.

 

پس مى توان گفت كه منافق بدتر از كافر و كافر بدتر از خوك و خوك بدتر از سگ و بى نماز بدتر از همه اينهاست. البته با توجه به توضيحاتى كه بيان شد يعنى فرد آگاهانه و عالمانه و از روى عمد و عناد نمازش را ترك نمايد نه از روى غفلت و جهالت كه غافلين و جاهلين را حكم ديگرى است.

منبع: نقش نماز در شخصیت جوانان