آيا زن مى‏تواند جلوتر از مرد نماز بخواند؟

در مورد فاصله زن و مرد به هنگام نماز، نظر مراجع مختلف است. از اين‏رو آنچه مورد اتفاق است، در آغاز مى‏آوريم و سپس موارد اختلاف را ذكر مى‏كنيم.بديهى است هر كس بايد به نظر مرجع تقليد خود مراجعه كند.

اتفاق همه مراجع:

اگر فاصله زن و مرد بيشتر از پنج متر باشد، يا بين آنها حائلى مانند پرده يا ديوار باشد و يا در دو سطح مختلف (مثل طبقه اول و بالكن بعضى از مساجد) ايستاده باشند و زن جلوتر از مرد باشد، نمازشان صحيح است.

موارد اختلاف نظر:

1 - امام خمينى(ره): رعايت فاصله بين زن و مرد در نماز مستحب است؛ چنان كه اعاده نماز بدون رعايت فاصله استحباب دارد. در هر صورت نماز باطل نيست.

2 - آيت‏الله گلپايگانى و صافى: جلوتر ايستادن زن از مرد در نماز و يا ايستادن مرد پشت سر زن مكروه است؛ ولى باطل كننده نماز نيست.

3 - آيت‏الله خوئى و تبريزى: در صورتى كه فاصله زن و مرد كمتر از يك وجب باشد، نماز باطل مى‏شود. البته نماز كسى باطل مى‏شود كه ديرتر نماز را شروع كرده، و اگر هر دو در يك زمان شروع كرده‏اند نماز هر دو باطل است (در صورت مراعات نكردن فاصله يك وجب).

4 - آيت‏الله بهجت: نماز زن و مرد بدون رعايت فاصله )حداقل يك وجب( كراهت دارد و با رعايت فاصله كراهت ندارد و نماز در هر صورت صحيح است.

5 - آيت‏الله مكارم و فاضل: اگر زن جلوتر از مرد بايستد، نماز او باطل است و يا اگر مرد پشت سر زن به نماز بايستد، نماز او باطل است. اگر هم زمان شروع به نماز كنند، نماز هر دو باطل است؛ مگر آن كه بين آنها پنج متر فاصله باشد، يا حائلى مانند پرده و ديوار در بين آنها موجود باشد و يا آنكه وضعيت به گونه‏اى باشد كه يكديگر را نبينند.

6 - آيت‏الله سيستانى: احتياط واجب آن است كه زن عقب‏تر از مرد بايستد و در صورت تخلف احتياط واجب آن است كه نماز را دوباره بخوانند.

7 - آيت‏الله زنجانى: اگر زن جلوتر از مرد، بدون رعايت فاصله مناسب بايستد و با هم وارد نماز شوند، مستحب است نماز را اعاده كنند (در هر صورت نماز صحيح است)

(توضيح‏المسائل مراجع، مساله 886).